Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Petra
Aranytorkú előadó
50 éves Andrea Bocelli

Szeptember 22-én volt ötven éves Andrea Bocelli, korunk egyik legkedveltebb tenoristája. Egy kis toscanai faluban született; a szépséges táj hangulata, kultúrája, a gyerekkorában ért impulzusok nagy hatással voltak késõbbi mûvészi pályafutására. Noha örökletes zöld hályoggal született, látását mégis baleset következtében - focimeccs közben fejen találta a labda - vesztette el tizenkét éves korában.

Az érettségi után a Pisai Egyetemen szerzett jogi diplomát, egy évig praktizált is, de végül vonzásába kerítette régi szerelme, a zene. Csodás hangjára már kisgyermekkorában felfigyeltek, megtanult zongorázni, fuvolázni, sõt szaxofonozni, és teljes operákat tudott fejbõl.
Karrierjét az olasz Zucchero indította el, aki 1992-ben Miserere címû duettjéhez keresett partnert. Az olasz bluesénekes elõször Luciano Pavarottit környékezte meg, és a demofelvételt az akkor még bárokban fellépõ Bocellivel készítette el. A tenorok királya a próbafelvételt tökéletesnek minõ­ sítette, így a lemez az ismeretlen énekessel jelent meg. Elsõ igazi sikerét a San Remo-i dalfesztiválon aratta, debütáló lemeze hazájában ünnepelt sztárrá avatta.   
Azonban a nemzetközi elismerés sem váratott sokáig magára: a Con Te Partiro címû dallal, illetve a Sarah Brightmannel közösen énekelt angol nyelvû változatával, A Time To Say
Goodbye-jal szinte berobbant a zenei életbe. A duett 14 hétig vezette a német kislemez-listát és közel 3 millió példányt adtak el belõle, a Romanza címû lemezbõl pedig 15 millió példány kelt el. Következõ albumai, a Viaggio Italiano és az Aria a klasszikus zene jegyében születtek, miként eddigi legsikeresebb lemeze, a Sacred Arias is.
Amerikában egyszerre négy albummal szerepelt a sikerlistákon, ami addig csak a legnagyobbaknak, a Beatlesnek, a U2-nak vagy a Led Zeppelinnek sikerült. Bocellit a legjobb új elõadó kategóriában Grammy-díjra jelölték, ami klasszikus mûvésszel harmincnyolc év után elõször fordult elõ. A Celine Dionnal közösen énekelt The Prayer címû száma a legjobb dal kategóriában Arany Glóbusz-díjas lett, és jelölték Oscar-díjra is.
Bocelli évente jelentkezik új lemezzel, melyekbõl eddig több mint 53 millió példány kelt el. Európa- és Amerika-szerte koncertezik, de eljutott Ausztráliába, és kétszer Magyarországra is. Énekelt a pápának, Pavarottit is õ búcsúztatta, operaelõadásban azonban csak egyszer lépett színpadra. Szabadidejét családjával tölti a birtokán, rendszeresen lovagol, motorozik, sõt síel is.