Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Morvay Péter
Nagy Imre kivégzése szörnyű és súlyos hiba, bűn volt
Beszélgetés Fekete Jánossal a túlélésről, a sikerek titkáról és a Kádár-rendszerről

Elõször is gratulálni szeretnénk a kilencven megélt évhez, és az elsõ kérdést ezzel kapcsolatban feltenni: Mi a hosszú élet titka?
- Két fontos dolog van: az egyik, hogy az embernek szerencséje legyen. Szerencse alatt például azt értem, hogy a világháborúban ki­lõt­tek mellõlem embereket, nekem semmi bajom nem esett. Egyszer hárman feküdtünk egymáson, jött egy német Messerschmitt, elengedett egy sorozatot. Nekem fölül kutya bajom nem lett, a Freisinger Franci, aki alul volt szintén megúszta, de aki köztünk feküdt, a Balog, kapott öt golyót, és ott meghalt.
Szóval a szerencse nem tõlünk függ. Ami viszont tõlünk függ, ott három fontos tényezõt mondok: Az egyik a jó házasság. Hatvankét éve vagyok ugyanavval a feleséggel ellátva. A második pont: soha semmi olyant nem csinálok, ami árt. Nem iszom, nem dohányzom. És van egy harmadik dolog, a munka: azt nem szabad abbahagyni. És az a fontos, hogy az ember azt csinálja, amit szeret. Én például egész életemben csak egy dologgal foglalkoztam: nemzetközi pénzügyekkel. Állítólag ebben jó is vagyok.
Ahhoz, hogy az ember abból éljen, amit szeret, elõször is érteni kell hozzá.


Fotó: Somorjai László

Ön az elsõ világháború utolsó évében született, utána zûrzavaros idõszak volt Magyarországon. Hogyan lehetett mégis ebben a korban fölkészülni arra, hogy valaki a saját területén sikeres legyen?
- Megint három dolgot emelnék ki. Én a Szarvasi Takarékpénztár nevû mûintézetben irattárosként kezdtem a pályafutásomat érettségi után, tizennyolc évesen. Egyetemre a származásom miatt nem vettek fel, 1936-ot írtunk. Bekerültem egy irattárba. Számomra a legnagyobb átok, ha unatkozom, ezért mindent elolvastam. Hat hónap után én voltam a takarékpénztár legtájékozottabb tisztviselõje. Az igazgató, vitéz Kovács Ferenc - nagyon rendes ember - délutánonként elment zsugázni, és csak este hatkor jött vissza, aláírni a postát. Naponta két órán keresztül egyedül én voltam a bankban, mert a többiek ebédeltek.
Egy ilyen alkalommal beállított egy hölgy kissé hisztérikus hangulatban: Okányi Schwarz Gyula lánya volt. A család helyi nagybirtokos família, tíz-húszezer hold földdel.
A nõ könnyelmûen élt, és pénzügyi problémái adódtak, ezért jött a takarékpénztárhoz. Úgy hívták a mûveletet, hogy parcellázás. Szétosztunk egy bizonyos mennyiségû földet a földre éhes parasztok között: a legjobb üzlet, amit egy bank elképzelhet. A nõ tehát berohant, és azt mondta, hogy egy órája van, mert utazik Olaszországba. Ha most azonnal aláírhatja a szer­zõ­dést, minket bíz meg a parcellázással. Szóltam az altisztnek, hogy csináljon egy kávét a hölgynek, én meg rohantam az irattárba. Mivel jól tájékozott voltam, egy pillanat alatt megtaláltam az aktát, aláírattam a nõvel, én és az altiszt aláírtuk mint tanúk, a nõ megitta a kávét, és elviharzott.
Hat órakor érkezett vissza az igazgató: „Na, Fekete, volt valami újság?” „Igen, itt volt az Okányi Schwarz lánya, és azt mondta, hogy ha most rögtön aláírhat, akkor velünk szerzõdik, mert összeveszett a másik bankkal.” Az igazgató egy százkilencven centis hatalmas ember volt, patakokban folyt róla a víz. Azt mondta: „Kisfiam, ha megtudja Pesten a fõnökség, hogy miattam elment ez az üzlet, mert zsugázni voltam, engem rögtön kirúgnak.” „Hát - mondom -, nem tudom, jól tettem-e, én mindenesetre kihoztam az aktát, és aláírattam.” Az a hatalmas ember valami hihetetlen változáson ment keresztül: „Ez létezik, kisfiam? Te zseni vagy!” Másnap kineveztek osztályvezetõnek a nem létezõ ingatlanosztályra.
1941-ben elmentem háborúzni. Két év a fronton, két év hadifogságban. Ott kiolvastam egy teljes könyvtárat, beléptem a kommunista pártba, értelmiségiekkel foglalkoztam. A fogságban sok mindent megtanultam, azt is, hogy nem igaz minden, amit hirdettek. A mai napig nem hiszek semmiféle izmusban.
Hogyan alakult a karrierje a szabadulás után?
- Vitéz Kovács visszavett a takarékpénztárhoz, ott dolgoztam. 1946-ban lehívtunk Pestrõl egy elõadót, hogy beszéljen a szocializmusról. Nagyon szép elõadást tartott, de összekeverte Marxot Plehanovval. Este elvittem vacsorázni, és finoman figyelmeztettem, hogy vigyázzon, mert néhány tényt eléggé összekevert. Teljesen meglepõdött, hogy honnan tudok ilyen részleteket. Elmondtam, hogy a hadifogságban szinte csak errõl olvastam két éven keresztül.
Néhány hónappal késõbb telefonáltak a bankba, hogy másnap reggel kilencre Fekete jöjjön fel Budapestre. Kicsit megijedtem: „Ezek rájöttek, hogy én számolatlanul adom a hitelt a parasztoknak?” Másnap megérkeztem a központba, a vezérigazgató, Sulyok Béla fogadott: „Engem kineveztek a Nemzeti Bank elnökének - mondta -, de ott még pártszervezet sincs. A pártban azt kértem, adjanak legalább egy embert, akiben meg lehet bízni.” Valaki engem ajánlott, így lettem a Nemzeti Bank párttitkára.
Nem sokkal késõbb ez a Sulyok - bennem megbízott - elküldött az egyik minisztertanácsi ülésre. Azt mondta: „Fiam, senkinek egy szót se szólj, csak szavazz, ahogy a többiek.” Gerõ elnökölt, jöttek a programpontok, mindenki szavazott. Volt egy napirendi pont, ami nem tetszett: a Tungsram nevû vállalatot államosítani akarták. Ezzel az volt a baj, hogy ha az anyavállalatot államosítjuk, akkor a jól menõ külföldi fiókjait elveszik a részvényesek.
Föltettem a kezem. Mindenki odanézett: „Ez ki?” Mondom: „Sulyok Béla helyett jöttem, én vagyok a párttitkár.” „És mi nem tetszik magának?” „Nem államosítanám a Tungsramot, mert van egy csomó értékes fiókja külföldön, és azokat a tulajdonosok lefoglalják, ha itt államosítjuk az anyaházat.” Gerõ elõbb letorkolt, de a végén mégis megkérdezte, mit tennék ebben a helyzetben. Azt feleltem, hogy a piacon megvenném a Tungsram részvényeit szép csendben, mert nagyon olcsók. Gerõ azt mondta, ez marhaság.
Mire visszamentem a munkahelyemre, a bank már zsongott: a Fekete szembeszállt a Gerõvel! Másnap reggel reszketõ hangon szól a titkárnõ: „Gerõ elvtárs van a telefonban.” „Maga az a fiatalember, aki tegnap tiltakozott?” Mondom, igen. „Magának van igaza, fiam, elolvastam az aktát: Nem fogjuk államosítani a Tungsramot. De van egy üres hely az igazgatóságon, magát kinevezem elnöknek.” Huszonöt évig voltam az Izzó elnöke, nem államosítottunk, megmaradtak a fiókok.
Az, hogy szembe mert szállni Gerõvel, spontán reakció volt?
- Elolvastam a dokumentációt, és egyértelmûvé vált, hogy óriási hiba lenne államosítani.
Nem merült fel önben, hogy egy ilyen konfliktusnak akkoriban másfajta vége is lehet, mint hogy Gerõ önnek ad igazat?
- Harmincéves voltam, sose féltem senkitõl, ilyen volt a természetem. Gerõtõl sem féltem: üvöltött, üvöltött, de másnap a telefonban már egészen másképp beszélt. De visszatérve a karrierem alakulásához, a harmadik fontos lépcsõfok az volt, amikor áthelyeznek a pénzügyminisztériumba.
Arról még nem beszélt, hogyan tanulta ki a bankárszakmát?
- Mint említettem, a Szarvasi Takarékpénztárban dolgoztam két évig az irattárban, abban az idõben tanultam meg a banki ismereteket. Visszatérve a történethez: átkerültem a pénzügybe, kineveztek miniszteri tanácsosnak, a fõnököm Szábeczky József egykori ávós ezredes volt. Szigorúan fogott, közölte, hogy meg kell tanulnom négy nyelvet. A munka mellett amennyit csak tudtam, tanultam, elvégre nemzetközi pénzügyekkel akartam foglalkozni.
1950 júniusában hivatott, és közölte: „Holnap utazol Párizsba, te vezeted a tárgyalásokat.” Kaptam fölhatalmazást 5 milliárd régi frank kifizetésére kártalanításként az elkobzott francia javakért. Ez akkor 15 millió dollárnak felelt meg. A tárgyalás elején ígértem nekik 100 millió régi frankot, aztán egy hét után eljutottunk 300 millióig. A kereskedelmi tanácsosuk egy szünetben azt mondta: „Fekete úr, ez így nem fog menni.” De az volt a szerencsénk, hogy a francia tárgyalónak feladatul adták, hogy azt a két épületet, amelyekben a francia követ és a követség lakott, szerezzék meg francia tulajdonba. A tanácsos ott a szünetben azt mondta, hogy igazából ez a legfontosabb feltéte­lük, a pénz nem érdekli.
Rögtön megígértem, hogy odaadjuk az épületet, pedig fogalmam sem volt, kinek a tulajdonában állt. Megállapodtunk 320 millió régi frankban és a két ingatlanban. Elkészítettük a szerzõdést, egy oldal volt az egész, és aláírtuk.
Amikor itthon kiderült, hogy az ötmilliárd helyett kihoztam az egészet 320 millióból, felterjesztettek kormánykitüntetésre. És attól kezd­ve minden kártalanítási tárgyalást én tárgyaltam, mindenkivel megállapodtam, a lehetõ legalacsonyabb áron. A Magyar Nemzeti Bank nevét a nemzetközi piacon fölértékelték, mert elterjedt, hogy a magyar - ellentétben sok más országgal - fizet.
Az ön karrierje egy kemény diktatúrában kezdett felemelkedni, majd kiteljesedni. Az évek során mennyire kellett azonosulnia ezzel a diktatúrával, az elnyomó rendszerrel?
- Nézze, a szovjet hadifogságban egyértelmûvé vált számomra, hogy sok baja van a szocialista rendszernek, úgyhogy az ottaniért sem voltam lelkes. De egy ideig azt gondoltam, hogy mi jobban fogjuk csinálni. Ez sok tekintetben nem így történt, ezért voltam mindig ellenzéki szerepben, sokszor kerültem konfliktusba a pártemberekkel.
1956 után viszont nem volt sem­mi gondom. Volt egy ember, Kádár, aki megvédett. 1956 decemberében azt javasolták a pártvezetõk, hogy Magyarország kérjen fizetési moratóriumot, hivatkozzunk a harcokra, és jelentsük be, hogy tíz évig nem fizetjük az elõzõ kormányok által felvett hiteleket.
Én nagyon elleneztem ezt, és meg is mondtam a forradalmi munkás-paraszt kormány ülésén. Emlékezetes ülés volt. Kádár elnökölt, odafordult: ha nem értek vele egyet, indokoljam meg!
Elmondtam, hogy nem tartozunk olyan sok pénzzel, amit ne lehetne valahogy kifizetni. „Magának egy levelet kellene írnia minden partnernek - mondtam Kádárnak -, kérve, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy most ne fizessünk, de késõbb majd fizetni fogunk. Tudom - tettem hozzá -, hogy ezek az emberek magát mindennap szidják, de muszáj lenne megírni ezt a levelet, mert maga a miniszterelnök.” Lényeg az, hogy a levélírás nem tetszett neki. Nagy vita alakult ki, engem hol kiküldtek, hol visszahívtak, a végén Kádár - akkor láttam õt elõször közelrõl, nem volt közöttünk elõzetesen semmilyen kapcsolat - azt mondta: „Itt mindenki maga ellen szavazott, kivéve Kossa elvtársat, aki tartózkodott. Egy támogató szavazatot kapott, az enyémet. Ennek alapján induljon el, és csinálja meg, amirõl beszélt: tárgyaljon.”
Elõször Bázelbe utaztam, a Nemzetközi Fizetések Bankjának az ülésére. Amikor megláttak, azt mondták, itt a Fekete a Magyar Nemzeti Banktól, biztosan azért jött, hogy bejelentse a csõdöt. Az elnök, Maurice Frére, a Belga Nemzeti Bank elnöke volt, meg is kérdezte: „Fekete, azért jött, hogy bejelentse, hogy nem fizetnek?” Mondom, nem, én tárgyalni akarok. „És milyen feltételekkel?” Elmondtam, hogy Magyarország fizetni akarja a tartozásait, csak adjanak egy kis haladékot, hiszen nemrég még lövöldöztek a pesti utcákon, elég nagy a zûrzavar. De ahhoz, hogy talpra álljunk, szükségünk van a segítségükre, hogy a bankok ne foglalják le a követeléseinket, ne állítsák le az exportot, és amennyit törlesztünk, annyi új hitelt adjanak. December eleje volt, és azt gondolták, hogy az év végi mérlegben le kell majd írniuk a magyar követeléseket, mert nem fizetünk. Egy sor bank év végi mérlegét elrontottuk volna. Ehhez képest óriási hír volt a számukra, hogy azt mondtam, fizetünk, csak adjanak idõt, ugyanis így nem romlott le a mérlegük.
Ezek olyan adósságok voltak, amiket még nem ön vett fel…
- Így van, ebben a periódusban még nem volt hitelképes az ország. A háború után hosszú lejáratú hitel ki volt zárva. Viszont az a tény, hogy 1956 után nem tagadtuk meg a korábbi hitelek törlesztését, kialakított rólunk egy olyan képet, hogy a magyarok a legjobb adósok. Ez adta nekem az ötletet, hogy amikor Kádár azt kérdezte: „Fekete, mikor lesz ebben az országban normális élet?”, azt feleltem, hogy két lehetõség van: az egyik az, hogy megpróbálunk saját erõbõl talpra állni. Ez legalább huszonöt évbe kerül. Kádár azt mondta: „Ennyi szenvedés után még huszonöt évet várni, ebbõl baj lesz. Mi a másik megoldás?” Azt feleltem, hogy azt az összeget, amivel nõ a gazdaság, osszuk szét az emberek között, a beruházásokat pedig finanszírozzuk hitelbõl. Kádár ezt az utóbbit választotta, és azt mondta: „Én megvédem magát, maga pedig menjen és intézze a dolgokat.” Attól kezdve minden beruházást hitelbõl finanszíroztunk, és az ország felépült.
Mikor volt ez a beszélgetés?
- 1964-ben. Azután kezdtünk hiteleket felvenni.
Nyilván sokszor végiggondolta, mi történik akkor, ha Kádár az elsõ utat választja.
- Az elsõ világháború után tönkrement a korona, a második világháború után volt egy óriási infláció, akinek pengõje volt, annak semmije sem maradt. Utána jött a forint, amely stabil volt ugyan, de azért volt rajta egy inflációs nyomás. A negyven-ötven év körüli emberek, akiknek a hátára az egész ország súlya nehezedett, kétszer már elvesztették a pénzüket. Ha azt látják, hogy a forintot is tönkretesszük, abból óriási bajok származtak volna.
Hogyan viszonyult érzelmileg Kádár Jánoshoz?
-Miután hazajöttem a tárgyalásokról, Kádár a kormányülésen azt mondta: „Fekete, maga betartotta, amit ígért. Ezt nem felejtem el.”
Ez egyfajta barátság volt önök között?
- Nem volt egy barátkozó ember. De amikor egy-egy fontos gazdasági ügy zajlott, mindig azt mondta, hogy elõbb megbeszélem a Feketével. Ez sokaknak nem tetszett, mégis így mentek a dolgok.
Ha jól értjük, az ön hitelpolitikájának nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország lett a legvidámabb barakk.
- Valóban, de ez nem csak a hiteleken múlott. Például azt is én vetettem fel elõször Kádárnak, hogy adjon az embereknek útlevelet. Arra hivatkozva, hogy egy országot nem lehet börtönné tenni, mert ha az emberek nem utazhatnak, azt fogják hinni, hogy odakint csodálatos élet van, mert nem tudják, hogy ott is nehéz az élet. Kidolgoztam egy rendszert, aminek az volt a lényege, hogy minden magyar állampolgárnak, aki rendelkezik érvényes útlevéllel, adunk 70 dollárt, hogy utazhasson. Késõbb ezt az összeget évente emeltük.
A politikai bizottságban nagy vita alakult ki, attól féltek, hogy a fél ország disszidálni fog. Kádár végül azt mondta, hogy próbáljuk ki egy évre a javaslatomat. Az elsõ évében 700 ezer ember utazott ki Nyugatra, és csak 0,2 százalékuk maradt kinn. Kádárnak ez nagy diadal volt, és onnantól kezdve végig érvényben maradt ez a rendszer, sõt az ellátmányt évrõl évre növeltük.
Késõbb azt vetettem fel, hogy ne állítsanak géppuskás õröket a határra - ha kell, inkább tegye a revolvert a zsebébe -, legyünk barátságosak. Szóval, ezek a dolgok is hozzájárultak ahhoz, hogy itt volt a legvidámabb barakk.
Biztos hallotta, hogy idén nyáron nyilvánosságra került a Nagy Imre-per hanganyaga. Belehallgatott?
- Nem. Nem rajongtam Nagy Imréért, vitáim voltak vele. A kivégzése viszont szörnyû és súlyos hiba, sõt bûn volt.
Önnek nem kellett emberekrõl, sorsokról döntenie?
- Csak a bankban. És azt mondhatom, hogy sok munkatársam vezetõ szakemberré nõtte ki magát: Simor András, Felcsúti Péter, Erõs János, Zdeborski György, Albert János mind az én csapatomba tartozott. És ebben a csapatban egy dolog számított: a tehetség. Ha valakirõl úgy éreztem, hogy tehetséges, odavettem. Mészáros Kálmán volt a legjobb bankár, akit ismertem. Az apósa fasiszta tábornok volt Münchenben, emiatt állandóan ki akarták rúgni. Én viszont azt mondtam: az apósa tetteiért senki nem felelõs. Kálmán zseniális fiú volt, õ lett az én mindenható helyettesem.
Beszéljünk a magyar gazdaság állapotáról. Annál is inkább, mert bizonyos körök azt állítják, hogy a mostani súlyos bajok egyik gyökere az, hogy ön - úgymond - eladósította az országot, és ennek a levét isszuk ma is.
- Ahhoz, hogy egy országról ki lehessen jelenteni, hogy a csõd szélén áll, a következõ jellegzetes tüneteket kell észlelni: az üzletek üresek, kevés az ennivaló, utazni nem lehet. Nálunk egyik sem igaz. Ez az ország normálisan mûködik.
Persze, ha összeszedjük az összes rossz adatot, akkor keletkezhet az a látszat, hogy óriási a baj. De ez fordítva is igaz: ha csak a jó mutatókat vesszük figyelembe, akkor úgy tû­nik, hogy virágzik az ország. A meg­oldás az, hogy a tíz legfontosabb mutatót vizsgáljuk.
Az elsõ a GDP növekedése. Magyarországon ez 1,3 százalékra csökkent 2007-ben. Mégpedig azért, mert a kormány egy sor megszorító intézkedést hozott. Ám idén már 2,6 százalék lesz a GDP-növekedés, ami egy jelentõs javulás.
A másik dolog a külkereskedelem. Egy ország, amelyik bajban van, igyekszik importtal betömni a lukakat. A konvergenciaprogram tartalmazza, hogy Magyarország vállalja, hogy csökkenti a külkereskedelmi deficitet. 2007-ben nemhogy csökkentettük a deficitet, hanem aktív lett a mérlegünk. És 2008 elsõ negyedében is 250 millió euróaktívummal zárt a külkereskedelem.
A harmadik dolog az infláció, ez nagyon magas, 8 százalék fölött volt. De ha megnézi a 34 vezetõ országot, kiderül, hogy az infláció mindenhol ugrásszerûen nõ. Az Európai Unióban 2 százalékról 4,1-re nõtt, Amerikában 5 százalék fölött áll, soha nem volt ilyen magas. Tehát ez egy világjelenség.
Mivel magyarázható az infláció általános növekedése?
- Azzal, hogy az élelmiszerárak fölmentek, és ennek is van egy természetes oka. Ha az a két ország, amely a világon a legnagyobb létszámú lakossággal rendelkezik - Kína és India -, váratlanul javuló helyzetbe kerül, akkor a lakosságuk elkezd többet fogyasztani. És ha 2300 millió ember elkezd enni - akármilyen keveset -, akkor rövid idõn belül hiány keletkezik az élelmiszerpiacokon. Ráadásul a gabonakészletek egy részébõl nem élelmiszert gyártanak, hanem bioenergiát, így az egyensúly tovább romlik, egyre nagyobb a kereslet, és ez felfelé húzza az árakat, vagyis gyorsul az infláció.
Mindebbõl mi következhet Magyarország számára?
- Nekünk azért kedvezõ, ha élelmiszerfronton hiány lesz, mert mi exportõr ország vagyunk. Nemrégiben a gabonát csak nyomott áron és nehezen tudtuk eladni, ma viszont jó áron is van rá vevõ. Ezért mondom én, hogy a magyar helyzetet újonnan kell vizsgálni, és át kell értékelni.
A másik fontos nyersanyag a víz. Mi vízben nagyhatalom vagyunk. Ezt ki kellene használni. Hajózhatóvá kell tenni a folyóinkat, földrajzi helyzetünk alkalmassá tesz minket, hogy rajtunk keresztül menjen a személy- és áruforgalom, azaz tranzitország legyünk. Termálvizeinkre fel lehetne építeni az idegenforgalmat. Csodálatos ivóvizeink vannak, amiben hiány lesz világszerte, azaz oda kell beruháznunk, ahol jók a lehetõségeink.