Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Kormányfőcsere vagy új választás
Tud-e kormányt alakítani Cipi Livni?

Lapzártánkkor 39 napja maradt Cipi Livni izraeli külügyminiszternek arra, hogy Ehud Olmert lemondása után új kormányt alakítson. Ha ez nem sikerül, lõrehozott választásokat tartanak Izraelben.

Livni helyzete sajátos, hiszen az új kormányfõjelölt személyérõl a Kadima párt belsõ szavazást rendezett. Így a választópolgárok kevesebb mint egy százaléka döntött, ráadásul a külügyminiszternõ alig néhány száz szavazattal elõzte meg riválisát, Saul Mofazt. Külföldön azonban komoly reményeket fûznek ahhoz, hogy Livni meg tudja szilárdítani a pozícióját.
A knesszet pártjai megosztottak a kérdést illetõen. A Kadima-Munkapárt koalíció és baloldali szövetségeseik természetesen bíznak a kormányalakítás sikerében. A Likud vezette ellenzék szerint viszont csak egy új megbízatás lehet a stabil és sikeres kormányzás alapja.
Olmert 2006-ban egy sikeres választást követõen vette át a kormányzást a nagybeteg Ariel Sarontól. A miniszterelnök tevékenységére azonban árnyék vetült. Elõbb az ügyetlenül és sikertelenül megvívott libanoni háború, majd a többszörös korrupciós vádak ingatták meg hatalmát és tekintélyét. A rendõrség két ügyben is vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez Olmert ellen. Ezek miatt egyre erõsebb volt a miniszterelnök lemondását követelõ külsõ és belsõ nyomás is. Így június 30-án a kormányfõ kénytelen volt bejelenteni: lemond a Kadima belsõ választását követõen, és helyét átadja a pártbeli megmérettetésen gyõztes politikusnak. Ez jelentett némi elégtételt külügyminiszte­rének, Livninek, aki már a libanoni kudarc után követelte Olmert távozását.
A Kadima-választások azonban nem várt izgalommal jártak. Bár az elõzetes felmérések egyértelmûen Livni gyõzelmét jelezték, a szavazóhelyiségek bezárása elõtt egy kevéssel a televíziós exit poll még Saul Mofaz közlekedési miniszter gyõzelmét mutatta. A végén mégis Livni futott be 1,1 százalékos minimális többséggel, ami mindössze 431 szavazatot jelentett.
Érthetõ Mofaz csalódottsága, hiszen az õt támogató negevi Rahat városban például 430 szavazatot diszkvalifikáltak. Ráadásul Livni gyõzelmi beszédében ahelyett, hogy méltatta volna ellenfelét, kudarcot vallott politikusként aposztrofálta. Mofaz, Izrael egykori vezérkari fõnöke és honvédelmi minisztere ezek után bejelentette: lemond miniszteri posztjáról, illetve knesszetbeli mandátumáról, és egy idõre visszavonul a politikai élettõl.
Olmert a vasárnapi kormányülésen jelentette be lemondását. Kiállt a belsõ választásokon gyõztes Livni mellett, aki viszont biztosította õt: a Kadima egységesen mögéje sorakozott fel. Mofaz váratlan távozása ugyanis a pártszakadás veszélyét idézte elõ.
Olmert még vasárnap írásban is benyújtotta lemondását Simon Peresz köztársasági elnöknek, aki még aznap este fogadta a knesszet legnagyobb pártjainak képviselõit. Ezek a konzultációk másnap is folytatódtak. Peresz hétfõn este úgy döntött, hogy Cipi Livnit bízza meg a kormányalakítással. Annak ellenére, hogy a knesszet százhúsz képviselõjébõl mindössze harmincnyolcan javasolták az új kormány élére a külügyminisztert. A többi képviselõ várakozó állásponton volt, vagy az elõrehozott választások mellett állt ki.
Livni, aki közvetlenül irányítja a kormányalakítási tárgyalásokat, nemcsak szeretné egyben tartani a jelenlegi koalíciót, de be is akarja biztosítani magát. Tapasztalatlanságának köszönhetõen egy kicsit megrémült attól, hogy Ehud Barak már szombaton, még a vele való konzultáció elõtt Netanjahuval tárgyalt, és egy nemzeti szükségkormány gondolatát próbálta elfogadtatni vele. A Likud vezére azonban hajthatatlan maradt. Számára csak az elõrehozott választások jelenthetnek kitörési lehetõséget.
Livni balfelé akarja szélesíteni a koalíciót. Ugyanis attól tart, hogy a Sasz, a szefárdi vallásos párt Jeruzsálem megosztása miatt bármikor hátat fordíthat a koalíciónak. Erre a mozgalom rabbinikus irányító testületének döntése kötelezi a pártvezetést. Livni emiatt a szélsõbaloldali Merec és az askenázi vallásos haredi Egyesült Tóra Judaizmus Pártjai számára is felkínálta a csatlakozás lehetõségét.
A Likud vezetõi, Benjamin Netanjahu, Szilvan Salom és Gideon Szaar közben találkoztak a Sasz párt szellemi vezetõjével, Ovadia Joszef rabbival, és jelezték neki: csak az azonnali választások menthetik meg Jeruzsálemet attól, hogy kettészakítsák.
Az izraeli jobboldal elõrehozott választásokra készül. „Nem csatlakozunk egy kudarchoz. Mi a kudarc alternatívája vagyunk! - jelentette ki kedden Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud vezetõje egy Tel Aviv-i sajtótájékoztatón. - Politikaváltásra van szükség, és nem a kudarcot vallott politika folytatására, ezért kell elõrehozott választásokat tartani.”
Olmert lemondása ellenére az átmeneti kormány élén marad addig, míg Livni meg nem alakítja az új kormányt, amelyre összesen 42 napja van. Livni optimista, azt reméli, hogy a knesszet téli ülésszakának nyitónapján, október 27-én bemutathatja a képviselőknek Izrael új kormányát. Ebben az esetben õ lesz Golda Meir után Izrael második nõi kormányfõje. Ha nem sikerül neki, akkor az új kormány az elõrehozott választások után jön létre. Addig viszont Olmert vezetésével továbbra is az átmeneti kormány irányítja az országot.