Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 39. szám, 2008. szeptember 26

Arcok

Major Nóra
Jókor, jó helyen
Egy hazafiatlan milliárdos: Roman Abramovics

Nemrég az a hír járta, hogy Roman Abramovics hamarosan megveszi a Dunaferrt. A Chelsea-tulajdonosnak persze nem feltétlenül egy másodosztályú csapatra fáj a foga, inkább a többségi tulajdont magáénak tudó ukrán acélipari óriásra vetett szemet. De ez is csak apró mozzanat az orosz milliárdos életében, akit saját Boeing 737-ese bármikor elrepíti a világ másik végére, hogy megszemlélje a nevéhez köthetõ, Bering-szoros alatti alagút építési munkálatait, vagy hogy látogatást tegyen a barátnõje kedvéért nyitott moszkvai mûvészeti galéria aktuális kiállításán.


Belföld

Hetek-összeállítás
Titkok országa
A magyar polipgate, avagy két legyet egy csapásra

Bár a legújabb megfigyelési botrány szenzációjának jelenleg az tûnik, hogy Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok is érintettek az ügyben, a Hetek értesülései szerint valójában nem õk, hanem Csányi Sándor OTP-vezér állhat a „célkeresztben”. Ugyancsak egy másik sajátosság, hogy az egykori állambiztonsági rendszer ügynökeinek adatait (más szóval az ügynöklistákat) könnyebben hozzák/hozták nyilvánosságra, mint a rendszer üzemeltetõinek, így pél­dául az operatív tiszteknek a neveit.


Hazafi Zsolt
Kiegyezéses hangulatban
A legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán

Az elmúlt napokban meghatározó liberális politikusok, polgármesterek és értelmiségiek álltak oda Gyurcsány Ferenc mellé, ami azt okozta, hogy látványosan megváltozott az SZDSZ-ben a közhangulat.


Makki Marie-Rose
Kenőpénz és visszaosztás
Korrupció Magyarországon

Magyarország a Transparency International legfrissebb korrupciós felmérése szerint a nemzetközi „tisztasági rangsor” alsó középmezõnyében helyezkedik el. Lényegében egy évtizede stagnál a helyzet, azaz átláthatatlan a közpénzek sorsa. A korrupció visszaszorításának nem a tisztázatlan pártfinanszírozás vagy a közbeszerzési útvesztõ az elsõdleges oka, hanem a társadalom beletörõdése és a mindenkori politikai elit ellenérdekeltsége.


Szobota Zoltán
Szakad a Gárda
Ki gyűjti a Jobbik kopogtatócéduláit?

Lemondott a Magyar Gárda fõkapitánya. Dósa István úgy érzi, azért tették félre az útból, hogy az általa képviselt irányvonal ne lehessen akadálya a Jobbik parlamentbe jutásának. Vonáék ennek ellenére a párt és a militáns testület fúziójában látják a jövõt.


Életmód

Becski Leonóra
Visszatértek az ötvenes évek
Hajlakk minden mennyiségben

Ki ne találkozott volna filmeken, fotókon az ötvenes években oly divatos, feketével kihúzott szemekkel, tupírozott, kócos hajakkal, nõies formákat hangsúlyozó „tulipán” sziluettekkel? A klasszikussá vált évtized markáns stílusjegyei az idei õszi-téli divattrendben is újjáéledtek.


Fókusz

Boros Edit, Kellner Edit
Hatezer százalékos különbség
A Gere-, Polgár- és Bock-borok titkai

Az ország borvidékein kezdetét vette a szüret. A borászat egyik különlegessége, hogy majd’ ugyanolyan minõségû szõlõbõl lehet literenként háromszáz, de akár tizennyolcezer forintos nedût is elõállítani. A Hetek a villányi borászok titkaira volt kíváncsi.


Háttér

Munkatársunktól
Lehetetlen pályázatok
Korrupció és bürokratikus akadályok az uniós pénzek körül

Nemrégiben több cikk is megjelent a magyar sajtóban arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy a megígért 8000 milliárd uniós forintból csak 30 milliárd forintnyi összeg érkezett meg az eltelt másfél év alatt a magyar gazdaságba. Vajon merre lehet a maradék, és a szétosztott pénzeknek miért csak az egyharmada jutott el azokhoz, akiknek valójában szánták?


Hit és értékek

Fréchet Tímea
Két tűz között
Drámai az Irakban élő keresztények helyzete

„Az ország 90 százaléka ma már teljesen biztonságos” - jelentette ki Amel A. Al-Shemmari, az Iraki Köztársaság budapesti ügyvivõje a Hetek múlt heti számában megjelent interjúban. A nagykövet asszony kijelentése azonban - a tények fényében - nem minden iraki állampolgárnak szól, a nagy újjáépítési lázban nem mindegyikük számít kívánatosnak a hazájában. Ázsiában másutt is gyakori, hogy miközben egy ország látványosan nyit a Nyugat felé, és szívesen látja az onnan érkezõ turistákat, a helyben élõ keresztények felé már sokkal kevésbé toleráns.


Széchey Noémi
Lányrablások és templomgyújtogatás

A Palesztin Hatóság által ellenõrzött Betlehemben az utóbbi években jelentõsen csökkent a keresztények száma. Jézus szülõhelyén 1990 és 2000 között a keresztény lakosság aránya 60 százalékról 40 százalékra csökkent, mára pedig lakosságának csupán 15 százaléka keresztény, alig több mint 10 ezren vannak a városban.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Morvay Péter
Nagy Imre kivégzése szörnyű és súlyos hiba, bűn volt
Beszélgetés Fekete Jánossal a túlélésről, a sikerek titkáról és a Kádár-rendszerről

Ahhoz, hogy az ember abból éljen, amit szeret, elõször is érteni kell hozzá.


Külföld

Hechs László
Kormányfőcsere vagy új választás
Tud-e kormányt alakítani Cipi Livni?

Lapzártánkkor 39 napja maradt Cipi Livni izraeli külügyminiszternek arra, hogy Ehud Olmert lemondása után új kormányt alakítson. Ha ez nem sikerül, lõrehozott választásokat tartanak Izraelben.


Németh Csillag
Egy igazi Moszad-ügynök karrierje
Cipi Livni lehet Izrael második női kormányfője

Folynak a találgatások a sokak által második Golda Meirnek nevezett Cipi Livni moszados múltjával kapcsolatban: egyes vélemények szerint a huszonéves Livni egy olyan elitalakulat tagja volt, amely veszélyes terroristák likvidálását végezte, más vélemények szerint viszont „jelentéktelenebbnek” számító feladatokat látott el párizsi ügyködése során.


Eperjesi Ildikó
Veszélyben az atomhatalom
Luxusszállót és nagykövetséget robbantott az al-Kaida

Miközben a világ egyre nyugtalanabbul figyeli, hogy az egyik iráni atomlétesítménybõl eltûnt hat atombomba megépítéséhez elegendõ dúsított urán, és Teherán a Sahab-3-as rakétáit úgy módosítja, hogy atomtöltet szállítására is alkalmasak legyenek, a muzulmán világ egy másik forrongó pontja, az iszlám atombomba tulajdonosa, Pakisztán átélte a maga szeptember 11-éjét. Iszlámábádban és néhány nappal korábban Jemenben ismét támadott az al-Kaida.


Pátkai Mihály
Botrányos ENSZ-beszéd
Ahmadinezsád New Yorkban

„Az amerikai birodalom a pályája végéhez közeledik” - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök New Yorkban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elõtt elmondott és világszerte „botrányosnak” minõsített beszédében azt mondta, hogy szerinte „néhány erõszakos nemzet” felelõs a világ problémáiért, Izraelre utalva pedig megjegyezte, hogy a „cionista rezsim kétségtelenül az összeomlás lejtõjén halad”, és „olyan repülõ, amelybõl kifogyott az üzemanyag”.


Hetek-összeállítás
Gyűlölöm az emberi fajt

A finn rendõrség azonosította azt a tíz áldozatot, akikkel kedd reggel végzett egy ámokfutó a Finnország dél-nyugati részén található Kauhajoki város gimnáziumában. A gyilkos az áldozatok holttesteit meggyújtotta, mielõtt magával is végzett volna (az öngyilkos lövésbe csak a kórházban halt bele).


Online

Tejporbotrány kínában

Lemondott a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal vezetõje az egyre tovább gyûrûzõ tejporbotrány miatt.


A francia nyelv a második

Michel Soignet, a magyarországi Francia Nagykövetség szakértõje szerint a francia nyelvpolitika legfõbb célja, hogy a francia nyelv egyike legyen az angol után leggyakrabban beszélt és használt idegen nyelveknek.


6 milliós ruha

Az Air New Zealand Fashion Week egyik divattervezõjét, Francis Hoopert olyannyira foglalkoztatja a gazdasági visszaesés réme, hogy a „Nincs válság” névre keresztelt kollekciójával éppen pénzköltésre és luxusruhák vásárlására szeretné ösztönözni a nõket.


Az Airport Hotel megnyitója Ferihegyen

2008. szeptember 27-én szombaton hivatalosan is megnyitja kapuit a nagyközönség elõtt Magyarország elsõ komoly méretû reptéri szállodája, az .


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Angyalléptek Fotó: Varga Boty


Húszmilliós Mercit lopattak a hajléktalannal

Lízingcsalókat kapcsolt le a békéscsabai rendõrség. A fõszervezõ egy 20 éves helyi férfi volt, aki rossz anyagi körülmények között élõ embereket, hajléktalanokat vett rá arra, hogy néhány ezer forintért vagy barátságból(!) nagy értékû autót vegyenek hitelre, illetve gépkocsit lízingeljenek.


World Press Photo magyar sikerek

Golyózápor, erõszak, kimerült katonák, éhezõ afrikaiak. A világ legjobb sajtófotóinak kiállítása, a World Press Photo idén is ezekben a témakörökben mozog leginkább.


Zarándokközpont Csíksomlyón

A Csíksomlyó Fejlesztési Projekt keretében, a Csíksomlyói Ferences Kolostor és a Jakab Antal Tanulmányi Ház közös szervezésében zarándokközpont kiépítése indul Erdély szívében is.


Esküvői káosz a csabai városházán

Feladta a leckét a szombati nyolc dísztermi esküvõ a békéscsabai városházán a szervezõknek, a házasságot kötõ pároknak, a násznépnek és a võfélyeknek. Rátett még erre a zuhogó esõ, az idõbeli csúszás és a fûtéskorszerûsítés miatti felújítás.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Később épült, mint hitték

Régészeti feltárásoknak és a radiokarbonos vizsgálatnak köszönhetõen kiderült, hogy a Stonehenge a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem Kr. e. 2600 és 2400 között épült, hanem 300 évvel késõbb.


Kalapács alatt a berlini fal

A múlt pénteken árverésre bocsátották a berlini fal négy, falfirkával fedett hatalmas lapját a német fõvárosban.


Romy Schneiderre emlékeznek

Romy Schneiderre emlékezik ezekben a napokban Németország. Kedden lett volna 70 éves a film világának egyik legszebb és legkedveltebb színésznõje, aki - bár Bécsben született - Berlinben állt elõször a kamera elé, s itt forgatta élete utolsó filmjét is.


Rekord kukoricatermés Európában

A Stratégie grains mezõgazdasági kutató-elemzõ szervezet gyorsjelentése szerint az Európán belüli kukorica kereskedelme a tavalyinál jóval élénkebb.


Riport

Sebestyén István, Piros Péter
Fent és lent
Riport az ország leggazdagabb és legszegényebb településéről

Amíg Budaörsön egy uszoda, egy sportkomplexum és egy új iskola felépítése jelenti az aktuális városvezetõi kihívást, addig a Borsod megyei Csenyétén - összkomfortos házak híján - a csatornázásnak akkor sem lenne értelme, ha volna rá pénz. Az elõbbi településen alig lehet munkaerõt találni, a másikon szinte száz százalékos a munkanélküliség. A Gfk Hungária idén is összeállította a települések vásárlóerõ alapján számított sorrendjét. A lista elsõ és utolsó helyezettjénél jártunk.


Sport

Németh Szilárd
Kell-e félni a fradistáktól?

„Fehér Magyarországot!” - kiabálták tavasszal ferencvárosi és debreceni szurkolók közösen a két csapat kézilabda-mérkõzésén. A magyar szurkolók állandó szereplõi lettek a politikai életnek: a Jobbik hétvégi megmozdulásán például külön köszöntötték a futballszurkoló „harcostársakat”.


Szabadidő

Kiss Petra
Aranytorkú előadó
50 éves Andrea Bocelli

Szeptember 22-én volt ötven éves Andrea Bocelli, korunk egyik legkedveltebb tenoristája. Egy kis toscanai faluban született; a szépséges táj hangulata, kultúrája, a gyerekkorában ért impulzusok nagy hatással voltak késõbbi mûvészi pályafutására. Noha örökletes zöld hályoggal született, látását mégis baleset következtében - focimeccs közben fejen találta a labda - vesztette el tizenkét éves korában.


Nemzetközi operaverseny Szegeden

November 3. és 17. között kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezendõ Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntõjére, ahol öt ország meghatározó operaháza mutatja be elõadásait.


Vélemény

Tragédia a gólyatáborban

A 2008 szeptember 12-ei számuk Vélemény rovatában olvastam kapcsán. Ezen felbuzdulva megosztok Önökkel egy történetet.


Veszélyes üzem

A munkavédelmi és munkaügyi felügyelõség egymillió forintos bírságot szabott ki az M6-os autópálya építõire az elmúlt hónapokban feltárt 80 szabálytalanság miatt.


Új trendek a köztéri kínálatban

Teljes értetlenséggel olvastam haladó, demokratikus lapjukban .


Üzlet

Kovács Klára
Viharzóna a pénzpiacokon

„Épp egy vihar felé tartunk, nem pedig abból kifelé” - fogalmazott Soros György, magyar származású befektetési szakember a BBC adásában az amerikai pénzügyi válságra utalva. A krízisnek múlt héten újabb, eddig legsúlyosabb hulláma söpört végig globális világunkon. Bank­csõdökrõl, tõzsde­­krachról szóltak a hírek, az elmúlt napokban azonban elültek az események, sõt egyes tõzsdéken emelkedésbe fogtak az indexek. Lapunknak nyilatkozó elemzõk azonban óva intenek attól, hogy elhiggyük, vége a hitelpiac válságának.


Vagyim Arisztov
Államosítás orosz módra

A csõd közelébe került az orosz légitársaság, az AirUnion, amely közvetve befolyással bír a Malév mûködésére is. Az Air-Union megmentése gyakorlatilag csupán államosítás révén lehetséges. Megkeresésünkre a Malév szóvivõje határozottan tagadta a társaság orosz állami tulajdonba való kerülését.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>