Vissza a tartalomjegyzékhez


A megfigyelés egy szolgáltatás
– mondja Dr. Fábián Péter, nemzetközi biztonsági szakért otilde , a Top Cop Security Vagyonvédelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója

Nagyságrendileg mekkora pénzek mozognak egy-egy politikai vagy gazdasági szférából származó megrendelés kapcsán?
- Alapesetben egy személy egy napi figyelése akár több 100 ezer forint is lehet, attól függõen, hogy merre mozog, milyen technikai és létszámigény merül fel. Aki ilyen munkákat vállal, komoly összegeket tud keresni.
Milyen technikai eszközök és szakmai felkészültség szükséges egy ilyen megrendelés lebonyolításához? Mennyibe kerülnek és honnan szerezhetõk be az eszközök?
- Pusztán mûszaki szempontból a vezetékes vonalak lehallgatása a ma elérhetõ technikával már filléres költségekkel jár csak. Bár sokkal nagyobb anyagi ráfordítást igényel, de a mobilkészülékek lehallgatása is megoldható, széles körben elérhetõ, pár százezer forintos eszközökkel. Egy híradástechnikai mûszerész bármikor képes egy ilyen eszközt technikailag telepíteni. Olyan megoldással, amely képes átfogó gsm-rendszer lehallgatására, álláspontom szerint magáncég nem rendelkezik, nem is igen tud beszerezni.
Igaz-e, hogy a különbözõ polgári és titkosszolgálatok leszerelt munkatársai, valamint korábbi rendõrségi szak­értõk nagy felvevõhelye a professzionális biztonsági szakma?
- Szakmai körökben úgy tapasztaltuk, hogy a vagyonvédelmi területen jellemzõen inkább a rendõrség volt dolgozói próbálnak érvényesülni az állami szektorból. A hivatásos szektorból fiatal nyugdíjasként vagy egyéb okból távozott szakemberek nagy része természetesen a biztonsági szférában helyezkedik el.
Nem szabad elfelejteni, hogy a biztonsági cégek által nyújtott szolgáltatás ugyanolyan piaci termék, mint akár a takarítás. Mindig is jellemzõ volt itthon, hogy a gazdaság egy részében bizonyos üzleti körök és érdekek politikai erõk, irányvonalak mögé csoportosultak, és kölcsönösen kiszolgálták, segítették egymást.
Fontos hangsúlyozni, hogy ha a magáncég titkosszolgálati eszközök használatával végez adatgyûjtést, az törvénytelen. Mindegy, hogy kirõl készítette a felvételt.