Vissza a tartalomjegyzékhez


Történelmi győzelem Monzában
Minden idők legfiatalabb Forma-1 győztese

Sebastian Vettel történelmet írt Monzában, hiszen minden idõk legfiatalabb gyõzteseként viheti haza az elsõ helyért járó trófeát a Forma-1-es Olasz Nagydíjról. A Toro Rosso euforikusan élte meg elsõ gyõzelmét, és az azért járó pontokkal megelõzte testvércsapatát, a Red Bullt. A második helyen a mclarenes Heikki Kovalainen ért célba, míg a bronzérmes hely az olasz futamon eddig jól teljesítõ Robert Kubicáé lett.

Az időmérő edzésen már látható volt, hogy nem a megszokott versenyzés várható a hétvégén. Az első tízbe nem tudott bekerülni a világbajnoki címért harcoló Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen sem, Felipe Massa pedig épphogy becsúszott. Várható volt, hogy ha vasárnap is esik az eső, akkor az eredmény hasonló lesz a szombatihoz.
Sebastian Vettel és csapata hibátlanul megoldotta a feladatot. A német tehetség és autója kitűnő állapotban versenyezte végig a futamot, és az esős pályán is nagyon nagy sebességgel végig az élen állva verte meg a mezőnyt. A biztonsági autó mögül kezdődött el a verseny, s mikor elengedték a mezőnyt, olyannyira elhúzott a Toro Rosso sztárja Heikki Kovalainen elől, hogy már többé utol sem tudták érni. Ekkor már tudható volt, ha nem hibázik és az autó sem megy tönkre, a végső dicsőség nem a Ferrarié, hanem a Toro Rosso Ferrarié lesz.
Bár lemaradt a dobogóról, érdemes megemlíteni Fernando Alonso teljesítményét is. A spanyol pilóta Kubicához hasonlóan egy bokszbeállásos stratégiát választott, s pont jó időben ment be a bokszba ahhoz, hogy lecserélje extrém esős gumijait intermediate abroncsokra. Belgiumi negyedik helyezését tudta megismételni a Renault világbajnoka. David Coulthard után ő volt a második pilóta, aki kockáztatott az abroncsokkal, és neki be is jött. A BMW Belgium után itt is jól taktikázott. Robert Kubica harmadik helyezése mellé Nick Heidfeld egy ötödiket is begyűjtött.

Felipe Massa a hatodik helyről rajtolt, és ugyanezen a helyen ért célba. A két bokszbeállásos stratégia lett a veszte, hiszen ezen csúszott el Nick Heidfeld egy beállásos stratégiájával szemben. Bár nem ért fel a dobogóra, mégis egy pontra faragta hátrányát az egyéni ponttábla első helyét elfoglaló Lewis Hamiltonnal szemben.
A brit mclarenes a 15. rajthelyről a hetedik pozícióba tornázta fel magát az esős körülmények között. Brillírozott, miközben versenytársai alig-alig tudtak egy-egy helyet javítani. Végül a fals időjárás- jelentés lett a veszte. Ugyanis bár a pálya már száradt, mégis hittek a csapatnál annak, hogy hamarosan újra esni fog, így bokszbeállásakor ismét extrém esős gumikat raktak fel neki. Ha tényleg esett volna, akkor akár Vettellel is megküzdhetett volna a győzelemért. Hamiltonnak így egy be nem tervezett bokszbeállásra kellett bemennie, hogy intermediate gumikat rakjanak fel és ezzel a hetedik helyet szerezte meg.
Kimi Räikkönen végig a középmezőnyben autózott, és csak a záró körökben tudott feljebb kapaszkodni. A finn pilóta végül a kilencedik helyen ért célba, így pozíciót vesztett a világbajnoki címért harcba állókkal - Kubica, Massa és Hamilton - szemben.
Ilyen nehéz körülmények között meglepő módon csak Giancarlo Fisichella esett ki. Fisichella Coultharddal harcolt, az első sikánban összeakadt a Red Bull-lal, és a kör végére a Force India első szárnya tönkrement, így az olasz veterán kénytelen volt búcsút mondani hazai futamának.
Az Olasz Nagydíjjal véget ért a 2008-as Forma-1-es szezon európai része. Két hét múlva ugyanis Valencia után a szezon második vadonatúj utcai pályáján, Szingapúrban (2008. szeptember 28.) állnak rajthoz a csapatok. Azonban most nemcsak a pálya lesz újdonság, hanem az időpont is, hiszen azért, hogy az európai nézők rendes időben nézhessék a versenyt, a csapatok este, lámpafénynél versenyeznek egymással. Nagyok a várakozások a szingapúri futammal kapcsolatban, hiszen sokan kíváncsiak a Forma-1 első sötétben rendezett futamára. (Forrás és fotók: Amber PR)