Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 38. szám, 2008. szeptember 19

Arcok

Göndör Ottó
A mágikus rock úttörői
40 éves a Led Zeppelin

A negyven éve, 1968 szeptem-berében alakult Led Zeppelin az elsõk között játszott hard rockot és heavy metalt. Napjainkig több mint 300 millió albumot adtak el világszerte, 2005-ben pedig Grammy-életmûdíjat kaptak. Töretlen sikerükben az okkultizmus felé fordulás jelentette a lejtõ kezdetét, melynek köszönhetõen tragédiák sorozata után fel is bomlott a banda.


Belföld

Hetek-összeállítás
Belpolitikai játszmák az MDF körül
Dávid Ibolya kiütötte Almássyt

Nem lesz többjelöltes elnökválasztás az MDF-ben. A megfigyelési ügybe belebukott Dávid Ibolya kihívója, Almássy Kornél, akit a baloldaliak és a hivatalos MDF-esek a Fidesz emberének állítottak be. A Fideszben viszont az a vélekedés, hogy az MSZP újra megvásárolta magának a fórumos politikusokat.


Hazafi Zsolt
A leggyengébb láncszem: SZDSZ
Gyurcsány lemondott, majd fordított?

Az élet megcáfolta a múlt heti címlapunkat, melyen Fodor Gábort, az SZDSZ elnökét mint lehetséges királycsinálót ábrázoltuk. Az elmúlt napok eseményei ugyanis azt bizonyították, hogy esetében az is nagy teljesítmény lesz, ha sikerül elhárítania a pártszakadást. Pedig egy hete úgy tûnt, hogy Fodor jön ki gyõztesen a politikai csetepatékból, mivel sikerül elérnie, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon. A miniszterelnök ugyanis az MSZP elnökségi ülésén így tett, de aztán pár nap alatt megfordította a helyzetet. Tehát marad, igaz, azt senki sem tudja, hogy meddig.


Szobota Zoltán
Vájt fülűek
Senki sem érti a legújabb titkosszolgálati botrányt

Újabb megfigyelési és adatlopási ügy tereli el a figyelmet a hazai belpolitikai válságról. A baloldal szerint a Fidesz keveri az MDF háza táját is érintõ botrány kártyáit, míg az ellenzék titkosszolgálati mûbalhéról beszél. A lapunk által megkérdezett valamennyi érintett és szakértõ egybehangzóan állítja, hogy az ügy szálai egyelõre kibogozhatatlanok, ugyanabba a kõbe botlottunk, mint a rendszerváltás óta megannyiszor: a „titokszféra” belháborúja bukkant ismét felszínre.


Sírig tartsd a pofád

Annak, hogy a titokminiszter azonnal összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinetet, kétségkívül olyan szaga van, hogy az ember arra kénytelen gondolni: nyilván többet tudnak, mint amit mondanak. Az azóta eltelt események is adnak alkalmat annak végiggondolására, hogy vajon kinek fûzõdik érdeke ekkora botrányhoz. Ha elfogadjuk elméletileg korrektnek, hogy Almássy Kornél egy olyan alternatívát jelentett volna az MDF elnöki pozíciójáért folytatott harcban, ami a szocialistáknak nem feküdt, akkor ebbe a képbe beleillik az a lehetõség, hogy kreáltak egy mûbalhét, amivel megvétózták ezt a számukra kedvezõtlen folyamatot.


A megfigyelés egy szolgáltatás
– mondja Dr. Fábián Péter, nemzetközi biztonsági szakért otilde , a Top Cop Security Vagyonvédelmi Zrt. elnök-vezérigazgatója
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Szekeres Katalin
Kétarcú ramadán

A muzulmán országok többségében idén szeptember 1-jén kezdõdött a ramadán hónap, amely során a több mint egymilliárd hívõ az iszlám vallásgyakorlat szerint böjtöl. A böjt az iszlám vallás egyik alappillére, melyet Mohamed próféta írt elõ minden muszlimnak a Koránban.


Fókusz

Sebestyén István
Veszélyben egy teljes generáció

„Megjártam Észak-Koreát, forgattam lepratelepen, voltam Csernobilban - ám az igazi fertõ, az igazi pokoli történetek a gyerekszobában jöttek velem szembe” - mondja Vujity Tvrtko, aki ezúttal a hazai aberrált pornóvilág mélységeirõl írt megrázó, gyomorforgató riportkönyvet Fertõ címmel. A szerzõ szerint öncsalás, ha elhitetjük magunkkal, hogy a mi családi békénket nem fenyegetik a nem kívánt internetes tartalmak.


Háttér

Morvay Péter, Szlazsánszky Ferenc
Rendkívüli helyzet van
Gyorsinterjú Fekete János közgazdásszal a bankválságról

A bankok a nagy versenyben hajlandók voltak 100 százalékban megfinanszírozni egy ingatlanvételt, hiszen minden évben 10-15 százalékkal nõtt az ingatlanok ára Amerikában. Aki belevágott egy ilyen üzletbe, fölvett egymillió dollár hitelt 3 százalék kamattal számolva, most 10 százalék kamatot kénytelen fizetni. Azt hihette, két év múlva másfél millió dollárért fogja eladni a házát, ám mára kiderült, legfeljebb 6-700 ezer dollárt kap érte.


Munkatársunktól
Ki lesz a következő?
Csődhullám söpör végig az amerikai pénzpiacokon

Drámai hangvételû cikksorozat, egyre terjedõ mendemondák és komoly részvényárzuhanás után csõdvédelmet kért a héten a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. Egy másik befektetési bankot, a Merrill Lynchet a Bank of America mentette meg az összeomlástól, míg a világ legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott AIG 85 milliárd dolláros szövetségi hitellel tudta csak elkerülni a gazdaságtörténet legsúlyosabb pénzügyi összeomlását.


M. Varga Katalin, Molnár József László
Nincs kegyelem, nincs fogoly, nincs tanú
– mondja Peresztegi Béla egykori idegenlégiós

Az idegenlégió könyörtelenül kiképzett zsoldosokkal, a feladatot mindennél fontosabbnak tartó „gyilkológépekkel” máig Franciaország egyik közrettegésnek örvendõ hivatalos alakulata. Peresztegi Béla hét évet töltött a földi poklokban, de még idejében kiszállt, hogy vissza tudjon illeszkedni a civil életbe. Majdnem sikerült is neki: jelenleg légzsákokat gyárt egy multinál, és négy gyermeket nevel.


Csingár Edit
Májzsugor
Állatvédők tennék tönkre a hungarikumot

Magyarország libamájtermelõ nagyhatalomnak számított - 2008-ig. A világon megtermelt hízott libamáj nyolcvan százalékát kis hazánktól vásárolták, míg a „Négy Mancs” nevû állatvédõ egyesület be nem tette a lábát a hazai baromfipiacra.


Akaró Balázs
Veszélyes üzem
Szabálysértések az M6-os építésénél

Három hónap alatt három halálos áldozatot követelõ baleset és egy életveszélyes sérüléssel járó szerencsétlenség történt az M6-os autópálya építése során a Baranya megyei szakaszon. Ezenkívül a hatóságok leállíttatták az épülõ alagutak kivitelezését is, mivel a Bátaszékhez közeli építmény kétszer is beomlott. Az omlás szerencsére nem követelt emberéletet.


Hit és értékek

Morvay Péter
Babilon, a világ öröksége
Tíz év alatt újjáépítenék az ősi várost

Az iraki kormány arra készül, hogy még idén részlegesen megnyitja a nagyközönség elõtt az ókori Babilon régészeti szempontból feltárt és helyreállított részeit - mondta el a Hetek kérdésére Tamara Teneishvili, a bagdadi kulturális minisztérium programigazgatója. Az õsi város újjáélesztésére már elkészült egy tíz évre szóló részletes fejlesztési terv, amely szerint Babilon „hatalmas kulturális és turisztikai potenciállal rendelkezik”. Ennek kiaknázására az elmúlt években nagy nemzetközi összefogás indult el, kormányzati, ENSZ és nonprofit szervezetek koordinálásával.


Kulcsár Árpád
Istenek kapuja

Babilon az ókori Kelet egyik leghíresebb városa volt. Az Eufrátesz partján pompásan kiépített metropolisz, amely több birodalom fõvárosaként szolgált, az emberi civilizáció számára napjainkban is sokatmondó jelkép.


Külföld

Eperjesi Ildikó
Drámai lépés kell
– állítja Pinkasz Avivi izraeli külügyi államtitkár

Az egész Közel-Kelet jövõje veszélybe került a grúz-orosz konf­liktus miatt - véli az izraeli külügy­minisztérium egyik magas rangú diplomatája. Pinkasz Avivi a Hetek­nek adott exkluzív interjújában elmondta: Moszkva azt ígéri Izraelnek, hogy nem változtat közel-keleti politikáján a kaukázusi válság miatt.


Kulcsár István
Veszélyben a szent tehén
Világválság: ha Oroszország tüsszent, Magyarország megfázhat

Komoly gazdasági gondokkal küzd és még nagyobb nehézségek elé néz Oroszország. Válságról természetesen még nem lehet beszélni: az orosz GDP növekedésének arányát még mindig sok ország megirigyelhetné, mindamellett az elmúlt években mutatkozó töretlen fellendülésnek - a jelek szerint - vége, és a kilátások sem éppen bíztatóak.


Major Nóra
Luxusbázisok az olajdollárokból
Amerikai adópénzek Irakban

Terítéken az iraki támogatás kérdése az Egyesült Államokban. Amerika ugyanis eddig több mint 30 milliárd dollárt költött el Irak rendbetételére. Miközben pedig az amerikai költségvetés folyamatosan deficittel küzd, az iraki államkasszában jelenleg közel 80 milliárd dollár többlet van a - támogatásokból feljavított - olajkitermelésnek köszönhetõen.


Morvay Péter
Ókori kincsek és az utolsó hordó kőolaj
Interjú Amel A. Al-Shemmarival, az Iraki Köztársaság budapesti ügyvivőjével

- A reális képhez hozzátartozik, hogy a megdöntött diktátor szinte mindent elpusztított az országban. Elvakult politikája értelmetlen háborúkba vezette Irakot, mérhetetlen szenvedést okozva az embereknek. A kisebbségeket - északon a kurdokat, délen a síitákat - állami terrorral sújtotta. A gazdaság is tönkrement, mivel a bevételek elsõsorban a katonai célokat szolgálták. Miután 2003-ban háború árán ugyan, de sikerült felszabadítani Irakot, súlyos terrorhullám kezdõdött. A támadásokat külföldrõl szervezték és indították el, de támogatást kaptak Szaddám iraki híveitõl is. Mindez nagymértékben befolyásolta Irak újjáépítését.


Online

Kétmilliárdan élnek napi két dollárból

A fejlõdõ világban 2,1 milliárd ember kevesebb, mint napi 2 dolláros jövedelmének nagyjából felét költi élelemre. Nem csoda hát, ha túlélésüket  fenyegeti az élelmiszerárak világszerte tapasztalható drasztikus növekedése.


Hőlégballon világbajnokság

A világ 34 országából, 103 ballon fog versenyezni szeptember 13-ától a szomszédos ausztriai Hartberg városában.


Árverezik Einstein óráját

Október 16-án kalapács alá kerül a relativitáselmélet atyja, Albert Einstein svájci Longines márkájú órája - közölte az aukciót szervezõ Antiquorum.


Légikatasztrófa miatt lezárták a transzszibériai vasútvonalat

Az elmúlt hét folyamán két baleset is rámutatott a közlekedési-szállítási infrastruktúra sebezhetõségére. Elõbb a La Manche csatorna alagútját kellett napokra lezárni egy defektes gumi miatt, vasárnap pedig az Aeroflot Nord Boeing 737-ese vágta el Oroszország fõ ütõerét.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Pekingben háromórás záróünnepéllyel véget értek a szeptember 6-án kezdődött paralimpiai játékok. A magyar zászlót az egy arany- és két bronzérmet szerző úszó, Sors Tamás, a csapat Pekingben legeredményesebben szereplő tagja vitte a Madárfészek Stadionba.


Csak kutyaszemélyivel lehet sétáltatni októbertől
Tovább a cikkhez >>>

1+1 százalék: jó évet zártak az egyházak

Az idén 1,8 millió magánszemély ajánlott fel összesen 16,2 milliárd forintot személyi jövedelemadójának 1+1 százalékából, csaknem 29 ezer kedvezményezett részére.


Jobban viselkedtünk idén horvátországban

Idén nyáron a tavalyihoz képest kevesebb szabálysértési vagy bûnügybe keveredtek a magyar állampolgárok Horvátország déli részén, s most halálos közlekedési baleset sem ért magyarokat - nyilatkozta hétfõn az MTI-nek az ideiglenes spliti magyar konzul.


Decembertől beköszönt a digitális forradalom

Augusztus elejétõl már beindította digitális mûsorsugárzását a Magyar Televízió, decembertõl azonban már legalább 10 csatornát nézhetnek az országban a fogyasztók.


Egyik kezében kormány, másikban italosüveg
Tovább a cikkhez >>>

Számok
Tovább a cikkhez >>>

9/11 filmen

Összeállították a legfontosabb 9/11-es filmek listáját, melyek a filmklik.hu szerkesztõinek véleménye szerint a legtöbbet tették hozzá ahhoz, hogy megértsük, mi is történt 2001-ben azon a keddi napon.


Kőbaltákat csempésztek volna Ausztriába
Tovább a cikkhez >>>

Szalagra vett Agatha Christie-életrajz került elő

Izgalmas részleteket tartalmazó, mindeddig ismeretlen magnószalagok kerültek elõ Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónõ fél évszázaddal ezelõtt diktálta fel készülõ önéletrajzát.


Csaj lesz a 3. kínai űrmisszió űrhajósa

Egy 42 éves katonai pilóta, Csaj Cse-kang (Zhai Zhigang) lesz az elsõ kínai ûrhajós, aki ûrsétát hajt végre az ázsiai ország harmadik ûrmissziója során - jelentette be kedden a kínai kormány.


Sport

Történelmi győzelem Monzában
Minden idők legfiatalabb Forma-1 győztese

Sebastian Vettel történelmet írt Monzában, hiszen minden idõk legfiatalabb gyõzteseként viheti haza az elsõ helyért járó trófeát a Forma-1-es Olasz Nagydíjról. A Toro Rosso euforikusan élte meg elsõ gyõzelmét, és az azért járó pontokkal megelõzte testvércsapatát, a Red Bullt. A második helyen a mclarenes Heikki Kovalainen ért célba, míg a bronzérmes hely az olasz futamon eddig jól teljesítõ Robert Kubicáé lett.


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Több mint klezmer
Tízéves a Sabbathsong

A hazai klezmer zene egyik színvonalas képviselõje a Sabbathsong. A zenekar összetétele vegyes: tagjai között zsidó, keresztény és roma zenészek - mint például Rostás Csaba, akivel már 5 éve muzsikálnak együtt - egyaránt megtalálhatók. Hasonlóképpen tarka hátterû a koncertjeik közönsége is.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára, Mosberger Pálma
Adócsökkentés emeléssel
Erőtlen kormányzati javaslatok

Nem okozott túl nagy meglepetést a napokban ismertté vált jövõ évi adótörvény-tervezet. Szakértõk szerint nem ad választ érdemben a gazdaság nehézségeire, sõt a lapunknak nyilatkozó szakember szerint még az is elképzelhetõ, hogy nem csökkenne, hanem emelkedne a vállalkozások adóterhe.


Papp Levente, Brüsszel
Kell az energia
Csikorgó EU–orosz kapcsolatok

Az olimpia ideje alatt kirobbant orosz-grúz konfliktus felpörgette az eseményeket. A rövid háború miatt menekül a tõke Oroszországból, eddig mintegy 35 milliárd dollárt vontak ki a nemzetközi befektetõk a moszkvai tõzsdérõl. Az EU 500 millió euróval támogatja a grúz helyreállítást, ám kénytelen átalakítani energiaprogramját, miközben az oroszok az OPEC felé nyitnak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>