Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 36. szám, 2008. szeptember 05

Arcok

Magyary Ferenc
A szétaprózott zseni
Hetven éve hiányzik Karinthy Frigyes

Lehet-e közhelyek nélkül írni Karinthyról, és lehet-e ellenállni a kísértésnek, hogy ne anekdoták özönét zúdítsuk az olvasóra? Karinthy évtizedeken keresztül szórta sziporkáit Pest utcáin és kávéházaiban, és számos pesti történetnek maga a hõse. A pesti élet szellemi kisüléseinek egyik katódja. Karinthy korának egyik fõ szócsöve, a régi Pest egyik legendája, akinek kedvéért, állítólag, még a villamos is megállt a nyílt pályán, ha fel akart szállni.


Belföld

Sebestyén István
Újrajátsszák a Fodor–Kóka csatát?
Bizonytalanság az SZDSZ-ben: átmenetileg jegelt konfliktus

Bár az elsőszámú téma jelenleg az SZDSZ-ben a „Gyurcsány-kérdés”, a héten befejeződő tisztújítások kapcsán érzékelhető a „birkózás” a fodoristák és a kókisták között. Most dől el ugyanis a párt országos tanácsának összetétele, amely meghatározó lesz az EP-lista és 2010-es hazai választási lista összeállításánál.


Vizin Balázs
Az SZDSZ nem bízik Gyurcsányban

Alaposan rácáfolt az SZDSZ az előzetes várakozásokra, melyek szerint vissza fognak „sunnyogni” a kormányba, hiszen még a tárgyalásra is alkalmatlannak minősítették Gyurcsány Ferenc programját. Az okokról Gulyás Józsefet, az SZDSZ országos tanácsának elnökét kérdeztük.


Szlazsánszky Ferenc
Két feleség, megannyi szerető, hat gyerek
Deutsch Tamás szerint magánélete nem annyira z 369 rös

A Fidesz Polgári Szövetségben - állítólag - megütközéssel fogadták, hogy a párt egyik emblematikus figurája, alapítója és Orbán Viktor kabinetfőnöke egy szexlapban teregette ki magánélete eddig ismeretlen részleteit. Deutsch Tamás a terjedelmes interjúban elmondta, hogy most válik második feleségétől, különböző nőktől összesen hat gyereke van, feleségei mellett pedig voltak szeretői is.


Szobota Zoltán, Kenessei Katalin
Tragédia a gólyatáborban
Népszerű a züllés kultúrája

Halálesettel végzõdött a pécsi egyetem idei gólyatábora. A záróbuli utáni hajnalon hazafelé tartó autók egyike frontális karambolt idézett elõ, utasai közül két tinédzser életét vesztette. Az okozati összefüggés firtatásakor valamennyi érintett lesüti a szemét, pedig nyílt titok, hogy a barbár szemeszternyitányokon zajló féktelen züllés komoly kockázatokat hordoz magában.


Hazafi Zsolt
Alku tárgya a miniszterelnöki szék
Kényszerpályán az MSZP és az SZDSZ

Bár váratlan volt, hogy az SZDSZ látványosan nemet mondott Gyurcsány „Megegyezés” című dolgozatára, liberális forrásaink szerint azoknak, akik ismerték a folyamatokat, világos volt, hogy Fodor Gábor és csapata nem dönthet másként. Az MSZP-ben egyébként sokan úgy értelmezték az SZDSZ válaszát: újraköthetik a koalíciót, de Gyurcsány nélkül. A tárgyalások megkezdődtek. Másrészt, ha a liberális párt tovább folytatja a vergődését, akkor Fodor pillanatnyi népszerűsége is odaveszhet. Bár a szocialisták közül többen arra kérték Fodorékat, hogy támogassák Gyurcsányt, de úgy tudni, hogy többször azt a választ adták, hogy stratégiai okokból ez rendkívül kockázatos lenne az SZDSZ-nek. Magyarázat: ma a miniszterelnök a legnépszerűtlenebb politikusok egyike, ha az SZDSZ lenne a megmentője, azáltal, hogy megszavazza a költségvetést, akkor Fodor Gábor osztozna a miniszterelnök népszerűtlenségében, és ezzel az SZDSZ - és persze a saját - sorsát pecsételné meg. Mint egy liberális ügyvivő fogalmazott: „az SZDSZ a saját léte miatt most egy változatlan kormányösszetétel mellett nem szavazhatja meg a költségvetést. Valaminek kell történnie, hogy legyen értelme visszamenni a koalícióba, úgy, hogy a hitelünket se veszítsük el.”


Életmód

Arató Júlia
Férfiak evolúciója?
Itt az új trend: az überszex

A nagyobb divathullámok is gyorsan, legalább négyévente változnak. Így történhet meg, hogy a pár éve még a nõk bálványának és metroszexuális mintapéldánynak kikiáltott David Beckham ma már nem menõ. Az a generáció, akit magával ragadott az új stílus, újabban inkább arra nézve kap jó tanácsokat, hogyan vetkõzze le az ilyen jellegû divatjegyeket, és hogyan szabaduljon meg mihamarabb kiegészítõitõl. A vezetõ magazinok címlapjain ugyanis már megjelentek a helyüket átvevõ „új álompasik”, az überszexuális férfiak.


Fókusz

Rimaszombati Andrea
Angela Merkel ismét listavezető

Az 1954-ben egy evangélikus lelkész elsõ gyermekeként született „Legek Kancellárjának” egyik legfõbb meggyõzõdése, hogy nem az állam, hanem mindig az egyes ember kell hogy a politikai intézkedések középpontjában álljon. Ha a politikusok a keresztény emberképet tartják mérvadónak, akkor szerinte képesek lesznek választ találni az olyan égetõ kihívásokra, mint a globalizáció, a nemzetközi terrorizmus és a klímaváltozás.


Zsurkán Mariann, Makki Marie-Rose
A világ legbefolyásosabb női

A tekintélyes amerikai Forbes magazin múlt heti különszámában rangsorolta az idei év száz legbe­folyá­sosabb asszonyát. A lajstromba vett hölgyeket a vagyoni helyzetük, a munkahelyi beosztásuk, illetve a sajtóban való megjelenésük ötvözete alapján mér­legelték. A listavezetõ Angela Merkel német kancellár immár harmadik alkalommal vitte el a pálmát.


Háttér

Sebestyén István
Mínusz plusz mínusz
Saját cégét jelenti fel a kiskunhalasi önkormányzat

Hûtlen kezelés gyanúja miatt közösen tesz feljelentést a Halasi Városgazda Zrt. ellen a kiskunhalasi városvezetés. A tavaly nyáron a jobboldali többség által alapított holding­szervezetnek többek között azt róják fel, hogy 75,6 millió forintért akart megvenni egy fele ennyit sem érõ ingatlant egy Fidesz-közeli­ként ismert vállalkozótól.


Szlazsánszky Ferenc
Ne fizess az uzsorásnak

Harcot indított a virágzó uzsorabiznisz ellen Mali Zoltán, a baranyai Drávapiski polgármestere. A harc ezúttal szó szerint is értendõ. Interjú.


Hit és értékek

Morvay Péter, Pátkai Mihály
Az Olümposz hívei
Újraéled az antik görög vallás

Az ókori görög vallás mintegy kétezer híve gyûlt össze augusztus végén az athéni Akropoliszon imádkozni Pallasz Athénéhez, hogy megállítsa az õsi szobrok és épületmaradványok múzeumba szállítását. Sem a hirtelen jött vihar, sem a rendõri jelenlét nem akadályozta meg a Parthenón romjai között elvégzett rituálét, amelyhez fogható 1600 éve nem volt Görögországban.


Interjú

Sárbogárd: közokirat-hamisítás a lovagrendben
Nyomozás a diplomata-útlevelek után

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend „diplomata-útlevelei“ és rendszámai ügyében nyomoz a rendõrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Fõosztályának munkatársa.


Hazafi Zsolt, Vizin Balázs
Az MSZP a saját szavazótáborának a foglya

„Lehet, hogy még rosszabb helyzetbe kell kerülnie a magyar gazdaságnak, hogy a politikusok végre hozzáfogjanak a valódi reformokhoz” - derült ki a Hamecz Istvánnal készített interjúból. A konvergenciatanács munkájában is részt vevõ közgazdász a Heteknek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy jelenleg nem lát olyan politikai erõt, amely a szükséges lépéseket megtenné a szociális rendszer megreformálásához.


Külföld

KULCSÁR ISTVÁN
Kaukázusi dominó

Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerése újabb biztosítékokat vert ki Nyugaton. Ezt mutatta az EU rendkívüli csúcstanácskozása is. Ami Oroszország szövet­sé­geseit - Fehéroroszországot, Örményországot és a Sanghaji Együttmûködési Szervezet tagállamait - illeti, azok elítélték ugyan a „grúz agressziót”, de a szakadár államok elisme­ré­sében már „elfelejtették” követni Moszkvát. Erre eddig csak egyetlen vitatható államalakulat, a mások által ugyancsak el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaság szánta el magát.


Papp Levente, Brüsszel
Nincs barátság
Brüsszel kontra Moszkva: harcias üzenetek szankciók nélkül

Az Európai Tanács a Brüsszelben megtartott rendkívüli csúcson az orosz-uniós partnerségi viszony felfüggesztésérõl döntött a Grúziából történõ kivonulás részlegessége, valamint Dél-Oszétia és Abházia elismerése miatt. Az Oroszországot sújtó tényleges szankciók azonban elmaradtak. Moszkva az olaj- és földgázszállítások leállításának, illetve mérséklésének lehetõségével tartja sakkban a Nyugatot.


Németh Csillag
Meglepetés Alaszkából
Mit hoz McCain váratlan húzása?

Az amerikai elnökválasztás legújabb meglepetésérõl John McCain gon­doskodott, amikor egy viszonylag ismeretlen ötgyermekes anyát választott Alaszkából alelnökjelöltjének. A határozott konzervatív értékeket valló Sarah Palin kormányzó felkérését sokan mesteri húzásnak tartják, mivel fiatal, dinamikus és a becsontosodott washingtoni politikától távol álló személyt látnak benne, a demokraták azonban a tapasztalatlanságára hívják fel a figyelmet. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolította, hogy a bejelentést követõen Palin nyilvánosságra hozta: tizenhét éves, hajadon gimnazista lánya ötödik hónapos terhes.


Online

Élve eltemetett nők Pakisztánban
Tovább a cikkhez >>>

Fokozott rendőri jelenlét az iskoláknál
Tovább a cikkhez >>>

Két hét múlva kész az M0-s újabb szakasza
Tovább a cikkhez >>>

Gustav letarolt egy kubai falut, aztán lenyugodott
Tovább a cikkhez >>>

Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím:Légiakadály-jelzô Fotó: Konkoly Károly


Hátán hordja két lábát egy bika
Tovább a cikkhez >>>

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket
Tovább a cikkhez >>>

Gyíktorna: reggel, este
Tovább a cikkhez >>>

A világ legkisebb nyomkövetője
Tovább a cikkhez >>>

Számok
Tovább a cikkhez >>>

Hol a legjobb élni Európában?
Tovább a cikkhez >>>

82 feleségétől válik a nigériai férfi
Tovább a cikkhez >>>

A Moszad elszalasztotta Mengelét
Tovább a cikkhez >>>

Zacskós csodababa
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Izing Antal
Gólyahír

A tiszabábolnai eset után fordult érdeklõdésünk a gólyák felé. A Tisza-tó mellett fekvõ faluban négy gólyát pusztítottak el ismeretlenek. Közben Drexler Szilárd gólyavédelmet szolgáló ismeretterjesztõ filmet forgat, melynek egyes jeleneteinél a Hetek olvasói is ott lehetnek.


Munkatársunktól
Előre kódolt borzalom
Barátai mészárolták le a fotómodellt

Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelõtt. A Románia felé szökõ gyilkosokat már elfogta a rendõrség, ám tettük indítékát máig homály fedi. Így marad a kérdés: szakmája vagy naivsága áldozata lett a lány?


Sport

Rimaszombati Andrea
Doppingkabaré
Nemzetközi összekacsintás a negatív tesztekért

A 2008-as pekingi olimpiai játékok sokkal inkább, mint eddig bármikor, elõtérbe állították az elit sportolókkal és a szinte természetfölötti teljesítményekkel kapcsolatos doppingvádakat is. Az FBI koronatanúja, Angel Heredia vallomásai és nyilatkozatai - amelyek közül egyet lapunk is közölt - viták sokaságát indították el a témában. Az olimpia után Werner Franke német doppingszakértõ is nyilatkozott a kérdésrõl az MDR német rádiócsatornának.


Szabadidő

Holecz Erika
Noszvaj, a szilvalekvár fővárosa

Eger városától tíz kilométerre északkeletre, a dimbes-dombos utakon, szõlõhátak mellett haladva, a Bükk hegység déli lejtõjén, a Kánya-patak völgyében egy kis hegyi faluba, Noszvajba érünk. Azt gondolnánk, hogy ilyen tiszta és takaros kis hegyi falu, ahol a házak erkélyérõl gyönyörû virágzuhatagok bomlanak le, csak a szomszédos Ausztriában lelhetõ fel.


Pálfy Gyula
ARC óriásplakát kilencedszer
Keresik a boldogságot

Az idei ARC óriásplakát-kiállítás már a kilencedik a sorban. Ki gondolta volna, hogy az egykor Sztálin csizmájával bepiszkított macskaköves teret nyárutókon immár jó ideje kultúrafüggõ egyetemisták sarui és (semmiképp se Converse!) tornacipõi tapossák, s a tribün helyén, hol Kádár integetett alá nekünk, most e nehéz terepen imbolyogva botlik a nõi cipõs láb, és keresi a plakátok mélyebb értelmét.


Szóró Bence
Hogyan tegyünk el kertet télire?

Sapka, sál, kesztyû és meleg kabát - egyre közeledik a nap, mikor újra elõkerül mindegyik a gardrób mélyérõl. A hidegebb esték és reggelek megállíthatatlanul közelednek, és ruhásszekrényünkkel együtt a kertünket is fel kell készíteni az õszre, télre, hogy tavasszal még dúsabb virágpompa és zsenge fû kövesse az elsõ meleg napsugarakat. A hideg és fagyos évszak közeledte korántsem jelenti ugyanis azt, hogy elfelejthetjük a kertünket. Sõt, legalább annyi múlik a szeptembertõl november végéig tartó heteken, mint a megelõzõ fél éven!


Itt van az ősz itt van újra

Petõfi Sándorhoz hasonlóan mi is minden évben részesei lehetünk annak a változásnak, ami ekkor végbemegy környezetünkben, hogy a természet tavasz óta tartó burjánzása eléri csúcspontját, és az élõvilágban felhalmozódnak azok a tartalékok, amelyekkel készülnek a téli álomlétre.


Szóró Bence
Oázis a betondzsungelben

Kert: valamilyen elkerített, elkülönített terület, ahol rendszeres beavatkozással meghatározott növényi és hozzá tartozó állati össze­tételt tart fenn az ember. E klasszikus definíciónál azonban ma már sokkal többet takar a kert fogalma. Hogy kerül a kert a tetõre vagy az erkélyre? Azoknak szól ez az össze­állítás, akik kert híján is vágynak a természet ­kö­zel­ségére, a zöldre, vagy megunták az egyszerût, a hétköznapit.


Fodor Zoltán
Csak az a szép, zöld gyep

A pörgõs mindennapokból a kikapcsolódás, a pihenés egyik pompás helye (lehet) a kertünk. A szebbnél szebb szí­nek­ben pompázó növények puszta látványa, a frissen nyírt zöld pázsit illata valósággal hívja a nyugalomra vágyó, munkából hazatérõ em­bert. Otthonunk, házunk szépítése mellett ezért érdemes egyre nagyobb figyelmet szentelnünk a kertünknek. Ebben az írásban néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a közelgõ õszi napokban hogyan tudjuk meg­õriz­ni, feljavítani a nyár folyamán esetleg elhasználódott kertünket.


Szabó Mihály
Házikedvencek és használati tárgyak dísznövényekből

Nem újkeletû az az igény, hogy magunk alakítsuk, formáljuk a természetet saját képünkre, mint tették azt az életörömtõl pezsgõ reneszánsz kori Itáliában (Firenze, Boboli-kertek).


A növényszobrászat úttörői

Johannes Perreal festménye 1516-ból. Bizonyítottan ez az elsõ növéyszobrászattal kapcsolatos ábrázolás. Pusztán egy látomás, vagy élõ fa?


Üzlet

A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Klára
A hetedik
Többet, jobbat vártak

„Kommunikációs offenzíva, szimpla beetetés, politikai túlélési program” - ilyen és ehhez hasonló jelzõkkel illették a közélet szereplõi a miniszterelnök legújabb, sorrendben hetedik országépítõ javaslatait. A „Megegyezés” címet viselõ dolgozatot nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem az elemzõk is egybehangzóan bírálták, kevésnek tartják ugyanis az elõttünk tornyosuló problémákkal szemben.