Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 35. szám, 2008. augusztus 28

Arcok

Kiss Tünde
Családalapítás béranyával

Több mint 55 millió eladott albumával és mintegy harminc slágerlistás számával Ricky Martin az egyik legsikeresebb latin-amerikai popelõadó. Az évek során egyesek szexszimbólumnak, mások viszont meleg csípõrázónak kiáltották ki a sztárt, pár hete mégis ikrei születtek - egy béranyától.


Belföld

Piros Péter
Nem szavazzuk meg

Magánnyilatkozatnak minõsítette Dávid Ibolya Kóka János számukra kedvezõ nyilatkozatát. Az MDF elnöke a Heteknek kifejtette: a költségvetés megszavazásával áldásunkat adnánk a kormány egész munkájára, amely nem áll szándékunkban.


Hazafi Zsolt
Az Őszödi írás

Gyurcsány Ferenc Megegyezés címû tanulmányának megjelenésével megkezdõdött az õszi politikai szezon. A miniszterelnök írásának nem titkolt célja, hogy a kisebbségi kormányzás folytatásához támogatást szerezzen - leginkább az SZDSZ részérõl. Ha nem sikerül, akkor jövõ tavasszal elõrehozott választások lehetnek.


Munkatársunktól
Agresszió, kalandorság: a magyar pártok és a kaukázusi válság

Orbán Viktor rendkívül élesen bírálta Oroszországot a grúz beavatkozás miatt, de a budapesti orosz nagykövet válasza sem késlekedett: súlyos kritikával illette az oroszokat már hosszú ideje támadó pártelnököt. De vajon mi a helyes hozzáállás?


Hetek-összeállítás
Az ATV is készül az őszi szezonra

Több új és megújult mûsorral, napi nyolc híradóval jelentkezik szeptembertõl az ATV.


Pörkölt Parádé és Heinz Média Grill Verseny a SzeptEmber Feszten

Három nap, négy színpad, harmincféle pörkölt, celebkavalkád: ezt kínálja a kilencéves SzeptEmber Feszt és a Heinz Média Grill Verseny!


Életmód

Zsurkán Mariann
Barbie legyen a gyerek?
Plasztikával próbálják gyógyítani az önértékelés hiányát

Ma már nem dívik az a mondás, miszerint a ráncok a „végigdolgozott élet kitüntetései”, amit igazolni látszik az egyre intenzívebb kozmetikai beavatkozások sokasága, amely egyre fiatalabb korosztályokra veti ki a hálóját. Napjaink szélsõséges testkultusza olykor meghökkentõ módon tükrözõdik a mûvészeti alkotásokban is, amelyek nem alaptalanul feszegetik az emberi személyiség és az azt hordozó test viszonyát: vajon több-e az ember puszta hetven kiló szerves anyagnál, és ha igen, milyen értelemben?


Háttér

Makki Marie-Rose, Turai Julianna, Fülöpné G. Zsófia
Nem az életnek tanulunk
Elavult az iskolai tudásgyár

Kezdõdik az iskola, ami nemcsak a családok idõbeosztását változtatja meg erõteljesen, hanem az oktatási reformfolyamatok révén az iskolák életében is jelentõs változásokat hoz. Nagy kérdés, hogy az alsó tagozatban megindult reménykeltõ változások mennyire képesek továbbgyûrûzni a felsõ tagozatba, majd a középiskolákba is.


M.M.R.
Az elit ma már nem a középiskolákban képződik
– mondja Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem tanára


Rokob Tibor
Haragszunk apánkra és anyánkra

Egy javítóintézetben sosincs két egyforma lány. Ritkán alakulnak ki igazi barátságok, kötõdések. Pont ezért volt igazi kuriózum, amikor Szilvi és Gabi személyében egy egymás kezét fogó, kedves arcú ikerpár lépte át a zord rácsokkal és kõfallal körülvett intézmény kapuját.


Hajdú Sándor
Vese ötmillióért eladó

Emberi vese eladó. Ezzel a szokatlan szövegû hirdetéssel próbált meg ötmillió forinthoz jutni egy Cegléd környékén élõ hölgy, aki családja tartozását akarta kiegyenlíteni saját szervének eladásából.


Hit és értékek

Morvay Péter
Egy álom, ami az élet
Interjú Gerson Salomonnal, a Templom-hegy Hívei Mozgalom alapítójával

Egy mozgalom negyven évvel ezelõtt azt a célt tûzte ki, hogy - függetlenül a politikai realitásoktól és az aktuális béketervektõl - mindent megtesz azért, hogy újra felépüljön a közel kétezer éve lerombolt hajdani zsidó szentély Jeruzsálemben. Azóta minden évben utcai akciókat rendeznek, hogy megpróbálják szimbolikusan felvinni a szentély alapkövének szánt hatalmas kõtömböket a Templom-hegyre. Ez csak egyszer, 1990-ben sikerült nekik. A menet napokon át tartó palesztin tiltakozást és zavargásokat váltott ki, így azóta az izraeli rendõrség nem engedi fel a szervezet aktivistáit a hegyre. A Templom-hegy Hívei Mozgalom a Közel-Kelet egyik legvitatottabb - sokak szerint szélsõséges - vallási-közéleti szervezete. Jeruzsálemben a mozgalom alapítóját, Gerson Salomont kérdeztük a céljaikról.


Külföld

Busa Viola
Célegyenesben
Obama a demokrata nagygyűléstől várja a lendületet

Barack Obama megnevezte alelnökjelöltjét, azonban még nem tudni, hogy a delaware-i Joe Biden szenátor tapasztalata vajon ellensúlyozza-e majd Obama hiányosságait, vagy inkább csak jobban kiemeli azokat. A demokrata konvención lapzártánk után mond beszédet Obama, akitõl azt várják, hogy a hangzatos szlogenek helyett konkrétumokról fog szólni a jelöltséget elfogadó beszédében. A 65 éves Biden már közel három és fél évtizede tevékenykedik a szenátusban, régebb óta, mint maga John McCain, akivel egyébként baráti viszonyban van. A szenátus külkapcsolatokért felelõs bizottságának elnökeként minden bizonnyal megfelelõ tapasztalatra tett szert ahhoz, hogy Obama „bölcs tanácsadójaként” lépjen fel, hírhedt konfrontáló és szókimondó stílusa pedig elegendõ harciasságot hoz majd a fekete elnökjelölt kampányába. Obama maga is elégedetten fejezte ki: „Ilyen harcost szeretnék az oldalamon.”


Hetek-összeállítás
Összefogást hirdettek Denverben

Merényletet terveztek Barack Obama ellen Denverben, de élete nem forgott veszélyben. Az állítólagos merénylet ügyében azután kezdtek vizsgálatot, hogy Denver egyik külvárosában, a rendõrség vasárnap megállított egy teherautót.


Online

Meghalt a világ legidősebb vállalkozója

Százhét éves korában meghalt Jack Weil, a világ legidõsebb vállalkozója, a hagyományos cowboying feltalálója. A Rockmount Ranch Area alapítóját a westernöltözködés Henry Fordjának nevezték kiváló üzleti szimata miatt. Weil hatvan évvel ezelõtt csinálta meg a szerencséjét Chicagóban, amikor a westernfilmek iránti rajongásából kiindulva úgy döntött, hogy õ maga is megpróbálkozik a cowboyingek tervezésével.


Kényszerleszállás a mirelit gomba miatt

Egy banális eset. Mélyhûtött gomba felolvadása miatt kényszerült leszállni Németországban a Ryanair ír légitársaság Budapest-Dublin járata, keddre virradó éjszaka.


Újszülöttet mentett meg egy kutya

Egy kutya a saját kölykei közé húzta a magára hagyott bébit, és melengette, amíg a segítség megérkezett. A csecsemõt egy 14 éves leányanya szülte Buenos Aires külvárosában: pánikba esett, és sorsára hagyta, némi szeméttel körbebugyolálva.


200 autóból 10-nek hiányzik a rendszámtáblája

Az objektív felelõsség májusi bevezetése után jelentõsen megnõtt azoknak a száma, akik rendszám nélkül autózva próbálják kikerülni a felelõsségre vonást. A rendõrség egyelõre nem sokat tehet, egy új javaslat azonban a forgalmi elvételével büntetné a tábla hiányát. A szlovák rendszámmal közlekedõk pedig adó- és vámellenõrzésre számíthatnak. „Jé, úgy látszik leesett, amikor leálltam a magas járdaszegélyrõl” - ezzel menti ki magát egy rendszeresen a megengedettnél gyorsabban hajtó autós, ha egy rendõr rákérdez, mégis hova tûnt a rendszám nem is olyan régen vásárolt autójáról.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Mátra Rallye 2008 Fotó: Mazgon Róbert


Lövöldözés a belvárosban

Lövöldözés volt Budapesten kedden a kora délelõtti órákban, egy ember életveszélyesen megsebesült.


Az ereje a hangjában van

Három medvét futamított meg egy mindössze 7 kilós kiskutya New Yersey-ben. A spániel-uszkár keveréknek nem a fogazata fõ fegyvere, hanem a hangja: elviselhetetlenül tud ugyanis ugatni.


Visszament dolgozni a lottónyertes mozdonyvezető

Tíz hónap elteltével megelégelte a semmittevést, és úgy döntött, visszamegy dolgozni a vasútra. Van olyan, hogy reggel 5 órakor kel, és 30 mérföldet vezet Jaguarjával a munkahelyére. „Sokan biztos azt gondolják, hogy õrült vagyok, de a vasút a véremben van.


Rakétával a hátán repül

A Daily Telegraph értesülései szerint a 48 éves Yves Rossy, aki civilben egy svájci légitársaság pilótája, már túl van a sikeres teszten, amelynek során a mintegy 2,5 méteres fesztávolságú, rakétahajtású szárnnyal emelkedett fel a földrõl.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Vírus az űrállomáson

Számítógépes vírus került az ISS nemzetközi ûrállomás fedélzetére - írja a BBC. Az esetet a NASA is elismerte. Az ISS fedélzetén legalább két laptop fertõzött, amibõl az következtethetõ ki, hogy a vírus egy adattároló egységen került az egyik géprõl a másikra.


Kolonics György Általános Iskola

Kolonics György nevét veszi fel a budafoki Hajós Alfréd Általános Iskola.


Rovarirtószerek tiltólistán

2008. augusztus 22-étõl tilos harminchét darab háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása a magyarországi boltokban.


Barátságos lövöldözés Pestszentimrén

Négyszáz elkötelezett játékos „ölte egymást halomra” vasárnap a Budapest eSport Cup elnevezésű versenyen. De a profik szerint a lövöldözõs játék nem az öldöklésrõl szól, hanem reflexekrõl, stratégiáról, taktikáról és csapatmunkáról. Aki a Counterstrike sportágat nem ismeri, ne szégyenkezzen, valószínûleg így van ezzel még legalább 9,9 millió honfitársa.


Sport

Sebestyén István
A magyar vízilabda titkai

„Elvertek bennünket, jól elvertek bennünket” - így sajnálkozott Terry Schröder, az amerikai férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Washington Postnak nyilatkozva, miután csapata - a lap megfogalmazása szerint - elsüllyedt a magyarok elleni olimpiai fináléban. Bár a sikert nem kell magyarázni, érdemes elgondolkozni, vajon mi áll a magyar válogatott történelmi teljesítménye mögött.


Németh Szilárd
Válságban a magyar sport?

Az olimpia elõtt szinte a teljes magyar közvélemény rálegyintett a Sports Illustrated magyarokat érintõ pesszimista „jóslatára”. A világ talán legtekintélyesebb amerikai sportlapja úgy tippelt, hogy a magyarok 3 aranyérmet, 7 ezüstöt és 5 bronzot nyernek, és ezzel 1924 óta a legrosszabb olimpiai eredményüket érik el. Nekik lett igazuk.


Vigh Gábor
Versenyezhet-e London Pekinggel?

„Az emberek fogják tudni kikényszeríteni a döntéshozókból, hogy bánjanak a sporttal rendesen, úgy, ahogy az megérdemli, mert azért sokat letett a nemzet asztalára ez a sporttársadalom” - nyilatkozta a Heteknek Molnár Zoltán, a MOB ügyvezetõ igazgatója az olimpiai szereplés kapcsán.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Dzserba

Amikor Odüsszeusz a trójai háborúból hazafelé tartva kikötött egy helyen, és megkóstolta a lótusz édes gyümölcsét - a monda szerint -, soha többé nem akart hazatérni. A Lótuszevõk szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Dzserba. A sziget, amely a szárazföldrõl egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthetõ, szépen mûvelt olajfa-ültetvényeirõl és tanyaszerûen szétszórt településszerkezetérõl híres. Hosszú, aranyló homokkal borított kitûnõ strandok, zöld pálmarengetegben található kényelmes szállodák, évezredes kultúra, sivatagi romantika várja a turistákat.


Üzlet

Papp Levente
Pingpongkommunizmus
Olimpia, és ami mögötte van

Az elmúlt hetekben az olimpiai játékok miatt Pekingre figyelt a világ. Kína el akarta kápráztatni a világot, és minden idõk legdrágább olimpiáját rendezte meg. Ez néha a visszájára sült el, de vajon összességében megérte-e 42 milliárd dollárt elkölteni?


Mosberger Pálma
A prágai kalóz csendestársai

Az amerikai kormányzati szervek elszámoltathatóságát vizsgáló Government Accountabilty Project (GAP) legújabb jelentése szerint a korrupció elleni harc elkötelezett híveként ismert James Wolfensohn a Világbank exelnöke írásos támogatásáról biztosította a kilencvenes években „prágai kalóz” néven elhíresült Viktor Kozenyt, aki a cseh privatizációt kihasználva vált milliárdossá.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>