Vissza a tartalomjegyzékhez

Ferenczi Zsolt
Röntgenkép Kelet-Európa gazdaságáról

„A kelet-európai politikusok még abban a hitben ringatják magukat, hogy megúszhatják a gazdaság lanyhulását” - fogalmazott elemzésében a The Economist brit lap. Éveken keresztül jól pörgött a térség gazdasága, de már kevés csupán a szerencsére számítani a további növekedés érdekében.

A régióban mûködõ cégek valósággal úszkáltak az olcsó és szorgalmas munkaerõ tengerében. A diktatúrák alól felszabadult vállalkozói szellemiséggel prosperáló magángazdaságokat alakított ki. A legtöbb országban csillagászati növekedési rátákat produkáltak - emlékezett vissza az angol nyelvterület egyik legbefolyásosabb gazdasági-politikai hetilapjának szerzõje. A jó világ természetesen nem tarthat nagyon sokáig. A bérköltségek növekednek, strukturális munkanélküliség kezd kialakulni. Helyenként az elavult infrastruktúra akadályozza a kereskedelmet. Magas az infláció és a munkanélküliség.
Az EU legújabb - és legszegényebb - tagállamaiban, Romániában és Bulgáriában a brüsszeli intézmények korrupció és szervezett bûnözés miatti aggodalmai ellenére 7-8 százalékos a gazdasági növekedés. Ugyanakkor mind a két ország azoknak a listáján van, amelyek keményen „odaüthetik magukat” - írja a gazdasági szaklap elemzõje. Bulgáriában például a jelek szerint a kipukkadás határára került az ingatlanpiaci buborék. A lap megállapítása szerint a balkáni politikusok azt gondolják, könnyû szembeszállni a gazdasági törvényszerûségek gravitációjával.
Az idei gazdasági növekedés különben meglepõen erõs Kelet-Európában. Ennek oka egyrészt az, hogy az euróövezet épp csak elkezdett lassulni, másrészt az, hogy a hazai fogyasztás fokozatosan nõ, harmadrészt a kelet-európai piacon folytatott belsõ kereskedés lassan kiegészíti a csökkenõ, nyugatra irányuló kivitelt.
Csehországban és Szlovákiában is lassult a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben: Csehországban elsõsorban azért, mert gyengült a bel- és külföldi kereslet, erõsödött a korona az euróhoz képest. Szlovákiában pedig fõként azért, mert a jelentõs autóipari és elektronikai beruházások az elmúlt két évben rekordnövekedést eredményeztek az országban. Elemzõk arra számítanak, hogy az év egészében 4 százalék alá mérséklõdik a gazdaság növekedési üteme. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában 7,6 százalékra mérséklõdött a második negyedévben a növekedés az elsõ negyedévi 8,7 százalékról, de egyelõre szó sincs a gazdaság lehûlésérõl, hiszen Szlovákia az egyik leggyorsabban fejlõdõ ország az Európai Unióban.
A legnagyobb kelet-európai gazdaságban, Lengyelországban jobban állnak a dolgok. 2008 elsõ negyedévében az egy évvel korábbi szinthez képest 6,1 százalékos volt a gazdasági növekedés. A munkanélküliség - mely 2003-ban még 20 százalékos volt - az ország legnagyobb részében eltûnt. De a növekedés várhatóan lassulni fog, fõleg azért, mert nõ a kamatláb: jelenleg 6 százalékon áll, de újabb emelkedés várható, ami tovább erõsíti az euróhoz képest a zlotyit.
Ez jó ok lehet arra, hogy a lengyel vendégmunkások hazatérjenek Nagy-Britanniából, de fájdalmas a lengyel exportõröknek.
A gazdasági lap szerint a legtöbb aggodalomra Magyarország ad okot, mert ez az állam függ a leginkább a nemzetközi tõkepiacok tartós bizalmától. Az ingadozó kormányzat meglepõen jól teljesített a makrogazdasági egyensúly helyreállításában, miután az évtized elején a kiadásokban és hitelfelvételekben való dõzsölés katasztrófaközeli helyzetet eredményezett.
A költségvetés hiánya a nemzeti össztermék (GDP) 9,4 százalékára nõtt 2006-ban; év végére valószínûleg 3,5 százalékra csökken - legalábbis Neil Shearing, a Capital Economics elemzõ cég munkatársának elõrejelzése szerint.
A megváltozott gazdaságpolitikának azonban súlyos ára volt, mely a kormányzat egyre csökkenõ népszerûségében és a gazdaság tavalyi majdnem helyben járásában nyilvánult meg. A gazdaság azóta talpraállt egy kicsit, de az infláció továbbra is a nyugtalanító 6 százalék fölött maradt. A kérdés az, hogy van-e a kormányzatnak gyomra egy újabb fiskális megszorítási menetre. Az állami újraelosztás továbbra is magasabb a GDP 50 százalékánál, ez a legmagasabb szint a régióban. Az Economist szerint nyugtalanító az is, hogy a kontinens nyugati felén esik vissza a gazdasági növekedés, márpedig a magyar GDP 40 százaléka a nyugat-európai exportból származik, így ennek meghatározó szerepe van.