Vissza a tartalomjegyzékhez

Faragó Emese
A gyöngyösi Fidesz és a külföldi tőke

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön?” Ezt a kérdést akarta népszavazásra bocsátani a gyöngyösi Fidesz Polgári Frakciója. Az Apollo Tyres értett a szóból, és a népszavazás kiírását meg sem várva bejelentette: távozik Gyöngyösrõl. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Az Apollo Magyarországra érkezését január közepén Gyurcsány Ferenc jelentette be Újdelhiben. Az indiai cég elsõ európai zöldmezõs beruházására 200 millió eurót szánt, a gyár 1500 embernek adott volna közvetlen munkalehetõséget. Az Apollo Tyres a bejelentés után megalapította magyarországi leányvállalatát, létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön, és megindította a tervezett gyáregység engedélyezési eljárásait. Elõzetes környezetvédelmi hatástanulmányt kért a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi F­­e­l­­ügyelõségtõl annak ellenére, hogy jogszabály erre nem kötelezte. Ennek a mindenre kiterjedõ vizsgálatnak az eredménye még várat magára, azonban a helyi Polgári Frakció aláírásgyûjtésbe kezdett a projekt megakadályozása érdekében.
„Szociálisan érzékeny és családi, közösségi értékekre nagy súlyt helyezõ vállalatként az Apollo Tyres nem kíván ilyen megosztottságot és békétlenséget szítani Gyöngyös polgárainak körében” - áll a gyár múlt heti sajtóközleményében. Vagyis a cég nem építi meg a gyöngyösi gyárat.
Hiesz György, Gyöngyös polgármestere azt mondja, a döntéssel sokat veszít a város. (Valószínûleg igaza lehet, hiszen lapzártánkig több mint 40 város, illetve település jelezte, hogy szívesen venné, ha az Apollo náluk építené fel gyárát.) Az elsõ ütemben 900, 2019-ig további 600 munkahelyet hozott volna létre az indiai cég. Ezen túl a gyártáson kívül az Apolló minden egyéb munkafolyamatot kiszervezett volna helyi vállalkozásoknak: a szállítást, az építkezést, az étkeztetést, a takarítást, az informatikát, a karbantartást. „Ha mindezt összeadjuk, körülbelül 3000 munkahelyet jelentett volna Gyöngyösnek és környékének. Óriási kiesés érte a várost helyi iparûzési adóban, építményadóban, amellyel a város vezetése már a jövõ évre kalkulált” - mondta a Heteknek Heisz György.
További veszteség az a 300 millió forint, melyet a város pályázaton nyert az ipari park korszerûsítésére, közmûvesítésére: ezt vissza kell adniuk.
A polgármester azt mondja, óriási presztízsveszteség érte a várost. A médiában úgy jött át, hogy a lakosság ellenállt a beruházásnak, veszekedések voltak a városban. „Ez azonban csak a Polgári Frakció mûve, Gyöngyös egy normális város: ha népszavazásra került volna a sor, a többség biztosan megszavazta volna a gyár idetelepülését” - állítja Heisz. Ám az indiai befektetõ ezt nem várta meg.
A polgármester sorra cáfolja a Polgári Frakció azon állításait, melyekkel a gyár érkezése ellen érveltek: a vízellátás terén voltak aggályaik, ám a vízmû írásba adta, hogy az összes városi fogyasztás 3-4 százalékát tenné ki a gyár fogyasztása, tehát ez nem probléma. A szennyvíztelep befogadási kapacitása a gyár maximális termelése mellett is csak 65 százalékos kihasználtságú lenne, vagyis ez sem jelenthet akadályt.
Heisz szerint az sem igaz, hogy a szocialisták lenyomták akaratukat a nép torkán. Zárt frakcióülésen a Lokálpatrióták (jobboldali elkötelezettségû szervezet), az SZDSZ és az MSZP egyértelmûen megszavazta a gyár támogatását. A testület kétharmada döntött így.
Az Apolló delegációja júliusban járt Gyöngyösön. Akkor jelentette be a Polgári Frakció nevében Tatár László, hogy népszavazást kezdeményeznek a beruházás meghiúsítása érdekében. „Az indiaiak nagyon elszomorodtak - mondja Heisz, de én próbáltam megnyugtatni õket: nincs probléma, kiírjuk a szavazást, és a nép megszavazza, hogy épüljön meg a gyár. Az üzletember azt felelte, én könnyen beszélek, de neki 80 milliárdja múlik rajta. Ettõl a pillanattól kezdve kezdtek el más helyet keresni.”
Arra a felvetésre, hogy mi állhat a Polgári Frakció akciójának hátterében, Heisz György azt mondta: „2006-ban - a választások évében - Gyöngyösre települt volna egy másik gumiabroncsgyártó. Akkor azt mondta nekem egy helyi fideszes politikus: „Marha nagy szerencséd van, örök életre polgármester leszel, ha ezek idejönnek.” Most is hasonló félelmek vezérelhették a tiltakozásukat. A népszavazási kezdeményezés bejelentése után tárgyaltunk a Polgári Frakcióval, megpróbáltam meggyõzni õket, hogy ha most választások lennének, az jobboldali gyõzelmet hozna, és fontos nekik is jóban lenni az indiai befektetõkkel, ha már az oroszokkal, kínaiakkal nincsenek jóban. Úgy nézett ki, hogy sikerült, ám felülrõl kaptak egy utasítást, miszerint Gyöngyösön ki kell csinálni a szocikat.” A polgármesternek meg­gyõzõdése, hogy a „felsõbb utasítás” egyenesen Orbán Viktortól érkezett.