Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 34. szám, 2008. augusztus 22

Arcok

Zsurkán Mariann
Aki tud valamit
Robert De Niro 65 éves

Robert De Niro hatvanöt éves, és már csaknem negyven éve keményen dolgozik. Coppola ifjú „keresztapája” és Scorsese „dühöngõ bikája” már élete zenitjén meghozta számára a filmmûvészet legrangosabb kitüntetését, az Oscar-díjat. A Karlovy Varyban júniusban megrendezett 43. Nemzetközi Filmfesztiválon életmûdíjjal jutalmazták színimunkásságát, jóllehet a színész-producer-étteremtulajdonos élõ legenda - bevallása szerint - csak saját filmjein szokott elaludni.


Belföld

Munkatársunktól
Augusztus 20.

Sokan képtelenségnek tartják, hogy immár a 19. század vége óta egy egyházi ünnep jelenti a Magyar Köztársaság legfõbb nemzeti ünnepét. Rendre fölmerül, hogy a jóval egységesebb közmegítélés alá esõ dátumot, március 15-ikét illene erre a rangra emelni. A tömeges ellenérzés egyik oka, hogy egy vallási ünnep nem igazán alkalmas arra, hogy a nemzet egységét szimbolizálja - bár a társadalom jelentõs részének augusztus 20. nem jelent többet egy hosszított, kiengedõs hétvégénél.


Faragó Emese
A gyöngyösi Fidesz és a külföldi tőke

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne épüljön meg az indiai Apollo Tyres cég gumigyára Gyöngyösön?” Ezt a kérdést akarta népszavazásra bocsátani a gyöngyösi Fidesz Polgári Frakciója. Az Apollo Tyres értett a szóból, és a népszavazás kiírását meg sem várva bejelentette: távozik Gyöngyösrõl. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.


A régió nem bír el egy ekkora beruházást
– állítja Tatár László, a gyöngyösi Fidesz Polgári Frakció elnöke


Életmód

Csingár Edit
Gyanús és színes
Ételszínezékek és a hiperaktivitás

Nem kevés indulatot váltott ki eddig az élelmiszeripar szereplõi között a mesterséges adalékok használata - most is ez szolgáltatott híranyagot a nyári uborkaszezonban. Tizenkét ország több mint negyven szervezete egy southamptoni tanulmány nyomán az unión belül bizonyos mesterséges színezékek bevonása mellett tört lándzsát. A vitát provokáló színezékek használatának csökkentését, vagy legalább kötelezõ feltüntetését szeretnék elérni; a csata végeredménye érdemben õszre várható.


Háttér

Vagyim Arisztov
Egy nehéz író
Orosz szemmel Alekszandr Szolzsenyicinről

„Orosz írók közül õ volt az egyetlen, akinek meg­ada­tott, hogy a szel­lem embe­reként meg­ha­tározó sze­repet játszhatott a szovjet rendszer megdöntésében” - írta Pelle János néhány hete megjelent kitûnõ megemlékezésé­ben Alekszandr Szol­zse­nyicinrõl. (Az írott szó ereje. Hetek, 2008. augusztus 8.)


Szóró Bence
Hitelcsapda
Gyakorlati tanácsok autóvásárláshoz

„Hároméves Suzukimat le szeretném cserélni, és ki is néztünk már a családdal egy új Opelt. Elmentem a szalonba, ahol az eredetileg hárommilliós autót a feléért számolták volna be. Így nemhogy az önerõt nem tudnám állni a beszámításból, de még nekem kellene fizetni, hogy megszabaduljak az autóhitelemtõl…” Ilyen és ehhez hasonló panasszal sajnos gyakran találkozhatunk ismerõseink körében. A kérdés, hogy mire kell figyelnünk egy új vagy használt autó kiválasztásakor és a hitelszerzõdés aláírása elõtt, hogy néhány év múlva és késõbb se a rossz szájíz maradjon csak.


Hajdú Sándor
Műhibák életre, halálra

Szentesen orvosi mûhiba következtében halt meg egy asszony: az operációt végzõ nõgyógyász átlyukasztotta a méhfalát és a vékonybelét. Az eset sajnos nem elszigetelt jelenség: Gyulán, Békéscsabán és Orosházán is hasonló tragédiákról számolnak be a páciensek.


Munkatársainktól
Hódít az okkultizmus
Tömegméretekben keresik, kutatják a jövőt

Mágikus kõ a Balatonba, voodoobabák személyes bosszúra, jóga- és reikisátor a Szigeten, online jósda a világhálón, boszorkányfesztivál Szegeden, Harry Potter-kötet a sikerlistán - csak néhány jelzés arról, hogy az okkultizmusra szakosodott szolgáltatóipar miként igyekszik idén nyáron is kielégíteni honfitársaink fokozatosan növekvõ igényét a miszticizmusra és az ezoterikára.


Kártya, dominó, tenyér, zacc
Tovább a cikkhez >>>

Karl Pfeifer nyolcvanéves

Nyolcvanévesen is rendszeresen publikál osztrák, német, brit és magyar lapokban Karl Pfeifer, az egyik legismertebb európai antifasiszta újságíró.


Mester Ivett
A hálózat csapdájában
Virtuálisan ismerkedő magyarok

Magyarország legnagyobb online társkeresõ portálja, a Randivonal szerint az internetfelhasználók közül 1,2 millióan éltek már a netes társkeresés lehetõségével.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A végső Babilon
Viták a Jelenések könyve rejtélyes jövendöléséről

Az „utolsó idõk menetrendjével” foglalkozó amerikai neoprotestáns bibliamagyarázók mostanában elõszeretettel azonosítják a Jelenések könyvében szereplõ „végsõ Babilont” az Irakban fekvõ történelmi romvárossal. A végidõk Babilonja ter­mé­szetesen egy újjáépülõ metropolisz lenne, amelyre ráillik majd a Biblia profetikus leírása: „ez ama nagy város, amelynek királysága van a föld királyain”. Alábbi cikkünkben Babilon azonosításának alternatív lehetõségeivel foglalkozunk.


Külföld

Busa Viola
Az iszlám bomba sorsa
Al-Kaida-bázis lesz Pakisztán Musarraf lemondása után?

Lemondott tisztérõl Pervez Musarraf pakisztáni elnök. Biztonsági elemzõk szerint hatalmi vákuum jöhet létre az ázsiai országban, amely felveti egy iszlám forradalom veszélyét is. Tekintve, hogy Pakisztán jelenleg az egyedüli muszlim ország, amelynek atombombája van, a nyugati világ számára ez a legaggasztóbb forgatókönyv.


Hechs László
A lehetetlen küldetés
Mit jelent az annapolisi béketerv palesztin elutasítása?

Ehud Olmert õsszel távozó kormányfõ - a Haarec izraeli napilap értesülése szerint - részletes megállapodási javaslatot nyújtott át augusztus közepén Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének. Nabil Abu Rudeinah, Abbász szóvivõje azonnal elutasította az izraeli béketervet. Felmerül a kérdés, hogy mi volt Olmert célja a kilátástalannak tûnõ kezdeményezéssel. Kinek akart az izraeli miniszterelnök üzenni a sajtón keresztül?


Munkatársunktól
A FÁK krízise
Kis háború nagy következményekkel

Amint elõre látható volt, az ötnapos orosz-grúz háború fontos következményekkel járt mind a két konfliktusba keveredõ ország, mind pedig az egész világ számára. Bár a hadmûveletek véget értek, a hírek ugyanolyan sûrûn követik egymást, mint elõtte. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy alapvetõ politikai, gazdasági és katonai változások bontakoznak ki Oroszországban, Grúziában, a Kaukázusban, Európában és amúgy az egész világon. A legjelentõsebb változások pedig az 1991-93-ban felbomlott Szovjetunió helyén létrejött Független Államok Közösségét (FÁK) érintik.


Németh Csillag
Elnökjelöltek a hitről
Obama és McCain az evangéliumi keresztény tábornak kampányolt

Az evangéliumi szavazókért csatároztak az elnökjelölt-várományosok egy kaliforniai megagyülekezetben. Barack Obama és John McCain számára a neves evangéliumi pásztor, Rick Warren szervezett fórumot, melyen leginkább evangéliumi keresztényeket érintõ kérdésekrõl, valamint személyes hitükrõl nyilatkoztak a résztvevõk. A rendezvény során mindkét jelölt vallott gyengeségérõl: a demokrata szenátor legfõbb erkölcsi hibájának önzõségét, republikánus ellenfele pedig elsõ házasságát tartja.


Online

Megindult a föld a Grand Canyonnál
Tovább a cikkhez >>>

Öldöklésbe fulladt a mexikói mise
Tovább a cikkhez >>>

Együtt jár Gyurcsány fia és Orbán lánya egyetemre
Tovább a cikkhez >>>

Sebességrekord az irodai szék kategóriában
Tovább a cikkhez >>>

Nézettségi rekord az NBC-nél
Tovább a cikkhez >>>

Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Holdfogyatkozás Fotó: Diósi Tamás


Lehalkított ovis diszkó
Tovább a cikkhez >>>

10 000 dollárt nyert a gyerek feltaláló
Tovább a cikkhez >>>

Keveset alszanak
Tovább a cikkhez >>>

Triatlonra készül Jennifer Lopez
Tovább a cikkhez >>>

Számok
Tovább a cikkhez >>>

Elnökváltás a Pininfarinánál
Tovább a cikkhez >>>

Pornófüggő magyar internetezők
Tovább a cikkhez >>>

70 évesen ikreket szült
Tovább a cikkhez >>>

Elképesztő mutatványra készül a rakétaember
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Tóth-Szente Lili
Pénz beszél?

Az olimpia elsõ tizenkét napja magyar arany nélkül - ilyen sem volt még. Nem csoda, hogy a közvélemény csalódott, értetlen, és magyarázatra vár. A sport­vezetõk (valamint egy-két csõdöt mondott versenyzõ) furcsamód most (még) nem vették elõ a régi lemezt, amelyen a pocsék formaidõzítésrõl, váratlan sérülésekrõl, a rossz idõjárásról, a kényelmetlen ágyakról és a szo­kat­lan környezetrõl szól a nóta. Nyilatkozataikban a pénz a refrén. Nem elõzmények nélkül. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke már az év elején arról beszélt, hogy az olimpia - szerinte - rá fog világítani arra, hogy a magyar sport alulfinanszírozott. Igaz, õ ennek igazolását sajátos logikával - a sikerektõl remélte. Schmitt hat aranyérmet várt a Pekingbe utazó magyar küldöttségtõl. Most, a vívók bukása után - amit Nébald-Mincza Ildikó árva bronzérme sem tud feledtetni - már keményebb hangot ütött meg, burkoltan a kormányt hibáztatva a gyenge versenyzésért, mert megszüntette a sportminisztériumot és a Sporthivatalt.


Kiss Tünde
Olimpiai aranyember
Michael Phelps felkerült az Olümposz csúcsára

A pekingi úszószámok óta a sporttörténelem új, „Phelps utáni” idõszámításra állt át. A mindössze huszonhárom esztendõs amerikai sportoló 14 olimpiai aranyával a valaha élt legsikeresebb olimpikonná úszta magát.


Sebestyén István
Szupermenek világa

Az élsport határainak kitolódása és a doppingszerek elterjedtsége kapcsán akár a teljesítményfokozók korlátozott engedélyezését sem tartaná ördögtõl való ötletnek Frenkl Róbert, az egyik legelismertebb hazai sportszakértõ. Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint ez a sport halálát jelentené. A témáról annak kapcsán kérdeztük õket, hogy a megbukott mexikói doppingkirály nem akármilyen „szennyest” teregetett ki.


Szabadidő

Pálfy Gyula
A sötét lovag és a szorgalmas fémkocka
Sikerfilmek korunk nagy kérdéseiről

Az animációs Wall-E és Batman címû filmeket sikerük mellett az is összeköti, hogy ráéreztek a nyugati civilizáció egy-egy feszítõ problémájára. Ez pedig a fogyasztói társadalom önpusztítása, valamint az általános bizonytalanság a terrorveszély miatt.


Üzlet

Major Nóra, Konkolyi Katalin
Szorítókötés Európa ütőerén
A háború valódi tétje a grúz gáz?

Amerika a grúz piacgazdaság miatt aggódik, az oroszok Dél-Oszétiát akarják újjáépíteni, Európa pedig próbál - ha vért izzadva is - az arany középúton járó békeharcos szerepében tetszelegni. Sokak szerint azonban ennél jóval egyszerûbb a képlet: Moszkva megüzente, hogy könnyedén térdre kényszerítheti az EU-t a Grúzián áthaladó földgáz, kõolaj és kereskedelmi forgalom esetleges blokkolásával.


Ferenczi Zsolt
Röntgenkép Kelet-Európa gazdaságáról

„A kelet-európai politikusok még abban a hitben ringatják magukat, hogy megúszhatják a gazdaság lanyhulását” - fogalmazott elemzésében a The Economist brit lap. Éveken keresztül jól pörgött a térség gazdasága, de már kevés csupán a szerencsére számítani a további növekedés érdekében.