Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 33. szám, 2008. augusztus 15

Arcok

Cserháti Ildikó
Tanítványból mester
Botka Valéria nyolcvanéves

Volt egy kórus Magyarországon, amelynek az egész világ csodájára járt. Egy kórus, amely már akkor vendég­szerepelt Japánban, amikor magyar ember az ország­határt nem nagyon léphette át. A Magyar Rádió Gyermek-kórusának alapító karnagyával, Botka Valériával nyolcvanadik születésnapja alkalmából beszélgettünk.


Belföld

Piros Péter, Hazafi Zsolt
Tereprendezési szakaszban
A Fidesz újra feldarabolja az MDF-et?

A kormány a következõ költségvetést szeretné megszavazni. A Fidesz ezt elutasítva új kormányt akar. Az SZDSZ eddig nem támogatja a kormányt, melynek léte így veszélybe kerül. Az MDF viszont megmentheti. Elindult a politikai tereprendezés. A tét: a második Gyurcsány-kormány léte.


A hírhedt keceli bulik
Mentőhelikoptert kellett hívni a bedrogozott fiatalokhoz
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Becski Leonóra
Divatbolond férfiak
Ki viselje a szoknyát?

Melírozott hajtincsek, szõrtelen mellkas, karcsúsított öltönyök és szûk felsõk - ezek a stílusjegyek jellemzik a huszonegyedik századi férfiideált, amely a reklámokból, a magazinok címlapjairól belépett mindennapi életünkbe. Nõies jegyeivel, túlzott érzékiségével mára lelkes követõkre és rajongókra talált: a 35 év alatti férfiak 40 százaléka a nõies divatot követte 2004-ben, és a stílus egyre népszerûbb.


Fókusz

Vagyim Arisztov
A birodalom megindult
Grúzia után – hogyan tovább?

Minden globális esemény a háttérbe került, még maga a pekingi olimpia is, miután Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát, majd válaszul az orosz hadsereg egységei bevonultak Grúziába. A rendkívüli nemzetközi érdeklõdés is jelzi: a konfliktus fontos következményekkel bír majd nemcsak ezen országok számára, hanem az egész nemzetközi közösségre nézve is. Az információáradat gyakran ellentmondásos, mint ahogy eltérõ a megtörténtek megítélése is, de sokan úgy látják: lezárulóban van a Szovjetunió felbomlása utáni átmeneti korszak, amelyben az Egyesült Államok egymaga határozhatta meg a nemzetközi válságokra adott válaszokat. Nemcsak a dél-oszét hadi alakulatok kerültek tûz alá, a tartományban állomásozó orosz rendfenntartó erõk is támadás célpontjai lettek. A szemtanúk vallomásai szerint a grúz tankok közvetlenül a békefenntartók táborára irányították a tüzet. Néhány orosz harckocsi áldozatul esett, még mielõtt válaszolni tudtak volna a támadásra.


Kulcsár István
Háború után, béke nélkül

A grúz-orosz konfliktusban a katonai gyõzelem az oroszoké és védenceiké, az információs háború kimenetele azonban már nem ennyire egyértelmû.


Hetek-összeállítás
Politikai vagy szakmai vita?
Zsidózós, boldogasszonyos tüntetés Papp Lajosért

Szolidaritási tüntetést tartottak Papp Lajos szívsebészprofesszor szimpatizánsai Pécsett. A megmozdulás mozgatórugója az elmúlt hetekben a professzor és a pécsi egyetem vezetõsége között kialakult konfliktus volt. A tömeg élt a véleménynyilvánítás jogával, hiszen - a szónok szavaival élve - megfulladtak volna, ha nem szólalnak meg.


Háttér

Bagyarik Cecília
Csapdák turistáknak
Hogyan rontja a maffia az országimázsunkat

A múlt héten letartoztattak három férfit, mert erôszakkal több mint 400 ezer forintot fizettettek ki svéd turistákkal néhány italért. Ez az eset ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy a vendéglátósok egy része csupán megkopasztani való balekot lát a külföldiekben. Bizonyos helyeknek arra is jól bevált módszereik vannak, hogy a pénzes kuncsaftok akkor is hozzájuk térjenek be, ha esetleg nem is oda indultak, és sokat költsenek akkor is, ha ez nem állt szándékukban.


Csizmadia Ervin
A költségvetés

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 2009. évi költségvetés parlamenti tárgyalása minden korábbinál nagyobb kockázatokat rejt magában. Ezek közül a kockázatok közül talán a legsúlyosabb az, hogy a rendszerváltás óta most kerül sor elõször arra, hogy egy soron lévõ költségvetést kisebbségi kormány nyújt be. Az eddigiekben a regnáló kormányok nagyjából biztosak lehettek abban, hogy a parlamenti többség (annak rendje és módja szerint) megszavazza majd a büdzsét, míg az ellenzék (ugyancsak a szokásoknak megfelelõen) elutasítja azt. Most azonban ilyen elõre leosztott lapok nincsenek.


Hit és értékek

Munkatársunktól
Vallási hidegháború
Moszkva és Kijev hitvitája: egyházi átok, politikai zarándokút, diplomáciai jegyzék

Miközben Grúziában a tankok vívják a csatát, zajlik a hidegháború a szomszédos Ukrajna és Oroszország között. A média propaganda- hadjárata, a diplomáciai jegyzékváltások, a kölcsönös tömegtüntetések rendezése után a felek immár az ortodox egyházakat is harcba küldték egymás ellen. Erre jó ürügyül szolgált egy mesterségesen kereknek nyilvánított évforduló: 1020 éve vette fel a keresztséget a Kijevi Rusz.


Fogytán a vallásszabadság Oroszországban

Oroszországban az 1997-ben elfogadott lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény szerint a kereszténység, az iszlám, a judaizmus és a buddhizmus számít bevett, tradicionális vallásnak. A jogszabály szerint ezek a vallások „elválaszhatatlanok az Oroszország területén élõ népektõl”, de a tradicionális vallások közé számítja a Távol-Kelet, Szibéria és a távoli észak õslakosainak pogány hitét is.


Interjú

Hazafi Zsolt, Makki Marie-Rose
Gyilkos és hűtlen szerető
Mi az oka a tömeges droghalálnak?

„Az emberek, különösen a fiatalok nem hiszik el, vagy nem akarják elhinni, hogy õk meghalhatnak” - nyilatkozta Funk Sándor pszichiáter addiktológus annak kapcsán, hogy noha közismertek a drogok veszélyei, mégsem jelent ez visszatartó erõt a fiatalok számára. A Nyírõ Gyula Kórház fõorvosa szerint a ’90-es években a betegei magasabb erkölcsi szinten álltak, mint a jelenlegiek. Volt lelkiismeretük, tisztességük és bizonyos szabályokat betartottak. Valami fura okból ma már nincs így. Mint fogalmazott: „Nin-csenek hõsök, nem kell elszámolni a lelkiismerettel. Olyan, mintha nem lenne bent a levegõben a korrektség, a tisztesség.”


Külföld

Németh Csillag
Drámai bukás
A sztárpolitikust utolérték a hazugságai

Újabb szexbotrány rázta meg az amerikai politikai elitet. Ezúttal John Edwards vallotta be, hogy a hónapok óta tagadott vádak mégis igazak: a volt demokrata elnökjelöltnek - aki idén a kampány elején rengeteg szavazatot vitt el Hillary Clinton elõl - 2006-ban viszonya volt azzal a hölggyel, aki kampányához a videó­anyagokat készítette, miközben a politikus rákbeteg feleségével együtt a családi értékek fontosságáról szónokolt a jelölõgyûléseken. Edwards ezzel elbúcsúzhat alelnökjelöltségi álmától, és sokak szerint félrelépése egyben politikai karrierje végét is jelenti.


Tíz politikusbotrány

Edwards nem az elsõ politikus, akinek a karrierje múlhat a félrelépésén. A Times címû napilap csokorba szedte az elmúlt évtizedek legnagyobb port felverõ szexbotrányait.


Online

George Clooney Obama titkos tanácsadója

Zûrös magánélete miatt eddig távol tartotta magát a politikától George Cloo­ney. A népszerû színész változtatott eddigi szokásán: hetente kétszer beszél Barack Obama amerikai elnökjelölttel, és nemhivatalos tanácsadója a demokrata politikusnak.


Hajók elleni rakétát fejlesztett ki Kína
Tovább a cikkhez >>>

CSODA: öt métert repült, él
Tovább a cikkhez >>>

Reneszánszát éli a lego
Tovább a cikkhez >>>

Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

a hét fotója

Cím:Éjszakai műszak Fotó: Bernáth Milán


Szájban élő új baktériumfaj
Tovább a cikkhez >>>

szombaton részleges holdfogyatkozás
Tovább a cikkhez >>>

nem kukoricáznak
Tovább a cikkhez >>>

Interneten is összecsapnak
Tovább a cikkhez >>>

Számok
Tovább a cikkhez >>>

Ki kap cégautót és mobilt és ingyenitalt?
Tovább a cikkhez >>>

Meghalt a kínai vaslady
Tovább a cikkhez >>>

szem formájú kamera
Tovább a cikkhez >>>

egymillió spanyol elektromos autó
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Vizin Balázs
Phelps egy kiemelkedő klasszis
Mitől gyorsultak fel az úszók?

„Igazából kezd az úszás technikai sport lenni. Most már egyre inkább a fürdõruhagyártó sportcégek világharcáról szól a történet” - vélekedett a Heteknek adott interjújában Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló, akivel arról is beszélgettünk, hogy mitõl lettek látványosan gyorsabbak az úszók Pekingben.


Lukács András
Se egy álom, se egy világ

Számos trükköt vetett be Kína az olimpia megnyitóján: akadt playbackben lenyomott óda és egy évig stúdióban elõkészített „élõkép”. Bár az olimpia mottója az „Egy világ, egy álom”, az elmúlt napok történései éppen ennek mondanak ellent. A kommunista retusálásokat idézõ hamisításokon megdöbbent a fejlett világ, a grúzok az orosz agresszió miatt fontolgatják a versenytõl való visszalépést, miközben világszerte tüntetnek Kína ellen, az emberi jogok tiszteletben tartását követelik a kommunista országtól. A demonstrálók szerint az olimpiát beárnyékolja a rendszer által elnyomott emberek „vére és szenvedése”.


Hetek-összeállítás
Kitálalt a legendás doppingdíler

A dílerek királya volt: Angel Heredia látta el doppinggal a könnyûatlétika világának elitjét, még olimpiai bajnokokat is. A mexikói ma az amerikai igazságszolgáltatás koronatanúja, a Spiegel német magazinnak adott interjút.


Sebestyén István
Nem kell türelmetlennek lenni

Az olimpia elsô hetében még várni kellett az elsô magyar aranyra, de Cseh László úszónak sikerült - lapzártánkig - két ezüstérmet szereznie, Mincza-Nébald Ildikó párbajtôrözôő bronzérmet harcolt ki magának. Vitray Tamást és Kovács Istvánt az eddigi benyomásairól kérdeztük.


Németh Szilárd
Aranyéremért utaztak öttusázóink

Az új évezred olimpiáján egyetlen nap alatt kell öt, teljesen eltérõ sportágban maradandót alkotnia egy öttusázónak. Ennek ellenére Magyarország a sportág egyik nagyhatalma.


Szabadidő

Szubotics Mariann
A Kanári-szigetek világa

A „Boldogság szigetekre” az év minden szakában érkeznek vendégek a rendkívül kedvezõ és egészséges éghajlatnak köszönhetõen. A mediterrán-szubtrópusi klíma és a Kanári-áramlat kiegyenlíti a hõmérsékletet, míg a passzát-szelek távol tartják a közeli Szaharából érkezõ forró légáramlatokat. Emiatt kapta a terület az „Örök tavasz szigete” elnevezést is. Kolumbusz Kristóf egyik kedvenc vidéke sokoldalú: kedves õslakosok, vulkanikus eredetû sziklák, meredek hegyoldalak, egzotikus virágpompa és káprázatos sivatagi dûnestrandok váltakoznak.


Üzlet

Holecz Erika
Besúgók reneszánsza

Ahogy nehezül az élet a konvergenciaprogram miatt hozott intézkedésekbõl fakadóan, úgy jön meg a kedve a magyar embereknek a besúgásra. Legalábbis ez olvasható ki az adóhatóság által közreadott adatokból. Az elmúlt két év során ugyanis háromszorosára ugrott az Apeh-nek címzett bejelentések száma.


Munkatársunktól
Nadrágzsebben az Apeh

Egyre inkább szorul a hurok, az adóhatóság egyre nagyobb hatáskört kap, informatikai rendszere révén pedig egyre messzebb nyúlik a keze. Ennek is betudható, hogy egy év alatt közel háromszor annyi letiltást kezdeményezett a fizetésekbõl, mint egy évvel korábban.


Munkatársunktól
Arab milliárdosok és a Mercedes

Mi sem mutatja jobban, hogy sikeres döntés volt a Mercedes autókat gyártó Daimler részérôl Kecskemétet választani. A bejelentés megmozgatta néhány arab milliárdos fantáziáját is.