Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth-Szente Lili
Miért robbantottak az ujgurok?

A kínai, a londoni, az amerikai sajtóban egyaránt az elmúlt idõszak legnagyobb erõszakos akciójának titulálták a Hszincsiang-Ujgur tartományban hétfõn történt terrortámadást. A két terrorista teherautóval rohant a Kínai Népköztársaság legnyugatibb tartományának egyik határrendészeti állomásába. Két gránátot robbantottak. Az elkövetõket elfogták, és további 18 embert tartóztattak le, akik részt vettek az akció kitervelésében.

A Hszincsiang tartomány területi pártbizottságának titkára sajtótájékoztatóján elmondta, jól szervezett akció volt, primitív eszközökkel, az elkövetõk pontos helyismerettel rendelkeztek, és külföldön kaptak kiképzést. A gyanúsítottak muszlim ujgurok, akik Hszincsiang tartomány függetlenségét szeretnék elérni.
A tartomány 3500-4000 kilométerre található Pekingtõl, Kína nemzetiségi területe, melyet ujgurok, mongolok, kazahok és kirgizek laknak, illetve kis százalékban han kínaiak. Az elsõ világháború után a kormány úgy döntött, fellazítja a térség etnikai összetételét. Kínaiak betelepítése vette kezdetét, párhuzamosan a nem kínai nõk sterilizálásával és kényszerabortuszokkal. Ma ennek a politikának köszönhetõen a lakosság 60 százaléka kínai. A tartomány különösen fontos Kína számára, mivel ez a térség szomszédos a kõolajban, földgázban és egyéb nyersanyagokban gazdag iszlám országokkal. A dinamikusan fejlõdõ gazdasága miatt egyre több energiára szoruló Kína számára kulcsfontosságú ez a terület.
Tehát a gazdaságpolitikai érdekek nem találkoznak az ujgurok függetlenségi törekvésével, akik az 1993-ban megalakult Ujgurisztán Felszabadítási Front nevû szervezetük létrejötte óta több mint 800 fegyveres akcióval igyekeznek érvényt szerezni akaratuknak. A szeparatisták 1999-ben Oszama bin Ladennel léptek szövetségre, 2001-ben pedig a tálibokkal: katonáik az õ táboraikban kapnak kiképzést. A hétfõi támadás utáni sajtótájékoztatón a párttitkár arra nem tudott válaszolni, vajon ebben az akcióban az al-Kaidának volt-e szerepe.
P. Szabó József újságíró, Kína-szakértõ szerint az ujgurok függetlenségi törekvése irreális, hiszen nem tudnak elég erõsek lenni ahhoz, hogy Kínát rávegyék a határok módosítására.
Arra a felvetésre, hogy a terrorveszély és ennek felnagyítása a központi hatalom eszköze, hogy elnyomja az ellenzéki megmozdulást az olimpiai játékok elõtt, ahogy ezt ujguri emigráns szervezetek állítják, a Kína-szakértõ azt válaszolta: Pekingnek az az érdeke, hogy jól rendezett állam képét mutassa, és bebizonyítsa az olimpiával a világnak és az 1 milliárd 300 ezer lakosának, hogy milyen nagy teljesítményre képes. „Nem érdeke, hogy merényleteket szervezzen, megfélemlítse a sportolókat, a nézõket. Várhatóak még terrorakciók az olimpia ideje alatt, de ha azt kérdeznék tõlem, mi az, ami leginkább jellemzi az olimpiai elõkészületeket Pekingben, a válasz a kiemelt biztonsági intézkedések” - tette hozzá P. Szabó József.