Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 32. szám, 2008. augusztus 08

Arcok

Viharvert rocklegendák
Meglepő fordulatok a fekete piacon

Az Iron Maiden brit heavy metal zenekar pályafutása során több mint 100 millió albumot értékesített világszerte. Alapítójuk, az Iron Maiden Holding fõrészvényese ma az essexi grófság egy kastélyában él, melyhez egy foci- és teniszpályát is magába foglaló park is tartozik. Az okkultista, idõn­ként sátánizmusba hajló szövegvilágáról, virtuóz hangszeres játékáról és Eddie nevû kabalaszörnyükrõl elhíresült zenekar a Sziget egyik idei sztárzenekara.


Belföld

Somorjai László
A kábítószer az orosz ruletthez hasonló

Négy nap alatt hat halálos áldozatot szedett a kábítószer. Az áldozatok 21 és 33 év közöttiek, négyük bizonyosan heroin - vagy túladagolás, vagy a szer szennyezettsége - miatt halt meg. Az eset kapcsán Rodler Norbert rendõr õrnagyot, a BRFK kábítószer-bûnözés elleni szolgálatának vezetõjét kérdeztük.


Szlazsánszky Ferenc
A hazudozás magasiskolája
Titokban készített hangfelvételekkel revolverezik egymást

Piszkos játék zajlik a HírTV, Helmeczy László ügyvéd, egy Baráth Miklós nevû amatõr színész és a pénzügyminiszter kabinetfõnöke között. A közel egy hete a nyilvánosság elé került ügyben naponta változik az állás. Ami biztos, hogy a szereplõk nagy része hazudik.


Életmód

Rimaszombati Andrea
Születésszabályozás szappanoperával
A tévé hatása a 21. századi társadalmakra

A régi angol mondás, mely szerint „az én házam az én váram” egyre inkább kiüresedik, ahogy rohanó világunkban az emberek nem személyes kapcsolatok, hanem az internet és a televízió által élik meg társadalmi érintkezéseiket. Két, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a televízióval nemcsak a születésszabályozásra lehet hatást gyakorolni, hanem akár még felszabadulást is jelenthet a fejlõdõ országokban igazságtalanul elnyomott nõk számára.


Fókusz

Morvay Péter
Válaszút előtt
Interjú Joel Rosenberg amerikai politikai elemzővel az iráni válságról


Háttér

Lukács András
Mit rejt a Mars?
Vizet – és még valami mást – találtak a vörös bolygón

Alig egy hét alatt két szencációs bejelentést tett a NASA: a múlt héten a Phoenix ûrszonda végre igazolta a korábbi elképzeléseket, és jeget talált a vörös bolygón, néhány nappal késõbb pedig bejelentette, hogy a jég mellett még mást is talált.


Kulcsár István
Az ébredő medve
Újra Kubába akarnak telepíteni nehézfegyvereket az oroszok

„Karibi válság lightról” ír a The Washington Times, Hruscsov „majd mi móresre tanítjuk õket” kiszólását emlegetik orosz lapok azt követõen, hogy moszkvai katonai szakértõk felvetették: létesítsenek támaszpontot Kubában az orosz hadászati bombázó repülõgépeknek. Vajon valóban fenyeget-e egy új hidegháború veszélye?


Pálfy Gyula
A mi kis olimpiánk
Elemek küzdelme Budapesten

A jövõ legjobb vegyé­szei mérték össze tudásukat Magyar­­orszá­gon, a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián. A világ hatvannyolc országából érkezett csapatokat és kísérõiket az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezésében látták vendégül.


Hit és értékek

Pelle János
Az írott szó ereje

2008. július 30-án, életének kilencvenedik évében elhunyt Alexandr Iszajevics Szolzsenyicin. Orosz írók közül ô volt az egyetlen, akinek megadatott, hogy a szellem embereként meghatározó szerepet játszhatott a szovjet rendszer megdöntésében. És még ezzel sem érte be: sikerült túlélnie a pártállamot, a „létezõ szocializmust”, melynek még a nyolcvanas években is évszázadokat jósoltak a nyugati társadalomtudósok és politikai elemzõk.


Interjú

Hazafi Zsolt
Afganisztánban szerzett magyar becsület
Vannak-e rendezőelvek a nemzetközi politikában?

„A hidegháborúban megszoktuk, hogy a feszültség ellenére rendezettek voltak a viszonyok, mûködött a kölcsönös elrettentés, sõt, emiatt talán biztonságosabbnak tûnhetett az élet. Ma egymással versengõ középhatalmakról lehet beszélni, és egyértelmûen többpólusú lett a világ” - mondta Gyarmati István diplomata, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója a Heteknek adott interjújában.


Külföld

Munkatársunktól
Sokat tettünk, de nem eleget

„Jelentõs elõrelépéseket sikerült meg­tennünk a HIV-fertõzések megelõzésében, azonban még mindig nem sikerült a vírus terjedését visszaszorítani” - áll az ENSZ AIDS-re spe­ci­alizálódott hivatala, az UNAIDS által 2008 augusztusában közzétett, A globális AIDS járvány 2008-ban címû jelentésben, amely a Mexikó­városban a héten megrendezésre kerülõ XVII. Nemzetközi AIDS Konferenciára készült.


Kiss Álmos Péter
A balkáni főnix
A Karadzsics-per újjáélesztheti a muzulmán bosszúhullámot a Balkánon

Radovan Karadzsics letartóztatása kapcsán sok elemzõ egyetért abban, hogy az új szerb kormány jókora politikai kockázatot vállalt, amit az EU nem igazán méltányol. Brüsszel most Mladics tábornok és más háborús bûnösök kiadatását követeli a kapcsolatok javításához, amit a szerbek újabb megaláztatásként élnek meg. Ráadásul a per nyomán újjáéledhet a vallási-etnikai bosszúhullám, elsõsorban Boszniában, ahol a muzulmánok a szerb autonómia felszámolására készülnek.


Online

Lenin: DiCaprio

Orosz filmesek szerint tökéletesen alkalmas Lenin alakjának megformálására Leonardo DiCaprio.


Tilos a kagyló

Az elsõ belga kagylókat július 25-én adták el az oostendei kikötõben. Egy mintavétel után azonban algák által termelt mérgezõ anyagot találtak bennük, amely a fogyasztójuknak gyomorproblémákat okozhat.


Még lehet inni a Balatonból

A Balatonon gyakorolt a közelmúltban Légrádi Márk és Kézdi Réka a várhatóan 160 napig tartó, a Földet megkerülõ hajózáshoz.


Katasztrofális történelemtudás

Konrad Adenauer és Willy Brandt NDK-politikusok voltak, Honecker idején pedig demokratikus választásokat rendeztek - ezt gondolja legalábbis minden harmadik megkérdezett diák.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Trabant a Balatonon Fotó: Grósz Szilárd


Pórul járt magyar rabló

Egy mobiltelefon-üzletet akart kirabolni egy magyar állampolgár a közép-olaszországi Porto Recanatiban, ám ezt a harcmû­vészetekben jártas eladónõ megakadályozta.


170 tonna sínt lopott, most ül

A hulladékfém emelkedõ világpiaci ára miatt egyre aktívabb fémtolvajok már évi 360 millió font (190 milliárd forint) kárt okoznak. Két év kilenc hónap börtönre ítéltek egy brit férfit, amiért ellopott 171 tonna vasúti sínt Nagy-Britannia egyik legforgalmasabb vonaláról.


Nőket és gyerekeket Tapostak halálra

Legalább 123 embert, zömmel nõket és gyerekeket tapostak halálra egy hindu templomban India északi részén, amikor Himácsal Prádes szövetségi államban több tízezer hindu zarándok gyûlt össze egy vallási ünnepre.


Kizárnák az oroszokat a G8-ból

John McCain újra kifakadt Oroszországra az elnökválasztási kampány során, amikor kijelentette, hogy az egykori vetélytársat még mindig Vlagyimir Putyin kormányozza, mégpedig egy „káros” politika jegyében.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Üvegfátyol

A Louvre új szárnyában 2010-tõl mutatnák be a világ legnagyobb iszlám gyûjteményét, amit eddig legfeljebb töredékeiben láthatott a közönség.


Nem kerül zárt osztályra a német jézus

Pszichiátriai kényszergyógykezelést rendelt el hétfõn egy német bíróság annak a 28 éves német férfinak az esetében, aki Jézusnak képzelve magát tavaly Vatikánvárosban megpróbált felugrani a pápa autójára, hogy elfoglalja XVI. Benedek helyét a pápamobilban.


Morgan Freeman balesete

Az Oscar-díjas filmszínész vasárnap éjjel súlyos közúti balesetet szenvedett charlestoni otthona közelében, és jelenleg egy memphisi kórházban ápolják.


Embermentőkre emlékeztek

Raoul Wallenberg 96. születésnapja alkalmából ünnepséget tartottak a Humánum Nap keretében. Köszöntötték azokat, akik a svéd diplomatához hasonlóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.


Sport

Sebestyén István
Szuperhatalmat építenek

„A pekingi olimpia mérföldkõ lesz, amely megerõsíti Kína átalakulását a világ elõtt” - jelentette ki Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a testület közgyûlésén Pekingben. A sportdiplomata ezzel hivatalosan is egyértelmûvé tette: a 2008-as ötkarikás játékok nem csak nemes versengésrõl, küzdõszellemrõl, emberi nagyságról, vagy dollármilliárdokat megmozgató üzletrõl szólnak majd. És ez így igaz. Pekingben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a „lelki tényezõ”: hihetetlen gazdasági teljesítményének elismerésén túl az ázsiai óriás mintha saját emancipációjának lehetõségét is látná egy sikeres olimpiában. Ennek megfelelõen készültek is rá. Mintegy 40 milliárd dollárt költöttek építkezésre, fejlesztésekre - ez négyszer nagyobb összeg, mint amit a görögök szántak a játékokra, de magasabb a 2012-es londoni büdzsénél is. És biztos, ami biztos, nemcsak a szmogot tüntetik el a levegõbõl, hanem igyekeznek garantálni a napos idõt is: az augusztus hiába része az esõs évszaknak arrafelé, a tudományos-fantasztikus nevû Pekingi Idõjárás-befolyásolási Hivatal 30 repülõgép és közel 5 ezer rakétavetõ segítségével veszi fel a harcot az elemekkel.


Vizin Balázs
Parádé lett az olimpia
Csata a képernyőre kerülésért

1960 óta elmaradhatatlan hangja az olimpiai közvetítéseknek, 44 olimpiai aranyról, számtalan ezüst- és bronzéremrõl tudósította a magyar közönséget. A napokban jubilált, immár ötven éve a pályán. Vitray Tamást a régi és mostani olimpiákról kérdeztük.


Tóth-Szente Lili
Miért robbantottak az ujgurok?

A kínai, a londoni, az amerikai sajtóban egyaránt az elmúlt idõszak legnagyobb erõszakos akciójának titulálták a Hszincsiang-Ujgur tartományban hétfõn történt terrortámadást. A két terrorista teherautóval rohant a Kínai Népköztársaság legnyugatibb tartományának egyik határrendészeti állomásába. Két gránátot robbantottak. Az elkövetõket elfogták, és további 18 embert tartóztattak le, akik részt vettek az akció kitervelésében.


Németh Szilárd
A dopping nyeri az olimpiát?
Minden magyart legalább négyszer ellenőriztek

Hat orosz atlétanõ ugyanazt a vizeletmintát adta le, ezért nem lehetnek ott az olimpián. Azóta újabb olasz, orosz, jamaicai, brazil sportoló bukott le, akárcsak a teljes bolgár súlyemelõ csapat. Peking a dopping olimpiája lehet.


Hetek-összeállítás
Pekingi várakozások: 8 arany, 21 érem

A magyar lakosság várakozásai szerint hazánk sikeresen szerepel majd a pekingi olimpián. A becsült eredmény: 21 érem, ebbõl 8 arany. Az emberek többsége fokozott izgalommal tekint a hét végén induló világverseny elé, noha mindennapjaikat csak részben fogják hozzáigazítani.


Munkatársunktól
Sportolók is jelentettek

Bár Magyarország a kommunista titkosszolgálati múlt feltárása terén is az utolsók között kullog, mégis egyre több cikk, tanulmány üt rést az elhallgatás falán. A pénteken kezdõdõ pekingi olimpiára idõzítették a szerzõk a sport és a politika kapcsolatát bemutató, címû könyv megjelenését.


Szabadidő

Erdei Judith
Van élet az Eb után Karintiában

Karintia 2008-ban is a hihetetlenül sokszínû, vizekben gazdag oldalára teszi a hangsúlyt a turizmus népszerûsítésekor. Mindezt egy sikeres Eb-rendezés után, hi­szen a bajnokság csupán két hétig tartott, Karintia viszont egész évben 1270 tóval, 8000 km folyószakasszal, 61 gyógyfor­rással és 43 gleccserrel várja a kirándulókat, s ezekkel a paraméterekkel méltán kiérdemelte az ország vízben leggazdagabb vidéke címet. Idén a Millstatti-tó a fõszereplõ, „élet a vízben” programjával.


Vélemény

Életre szóló alapozás

Örültem, hogy egy számomra kedvelt és hiteles lap a témával, nyilván a Szoptatás Világhete miatt is. A gyakorlati tanácsokkal viszont nem értek egyet, kivéve azt, hogy „nyugalom”.


Hazaárulás
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Bizonytalan biztosító

Nincs pánik a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei között - nyilatkozták lapunknak szakemberek. Az idõ azonban sürget, a pórul járt ügyfeleknek csak augusztus 15-éig van lehetõségük új biztosítót találni.


Mosberger Pálma
Ludas a magyar leány is
Siemens-botrány

A Siemens AG háza táján 2005 végén kirobbant, mindmáig legnagyobb német korrupciós botrány nemcsak komoly presztízsveszteséget jelent az ipari óriásnak, hanem eddig 1,6 milliárd eurója is bánta. Ennyit költöttek ugyanis ügyvédi költségekre, büntetésekre és belsõ vizsgálatokra. A vizsgált ügyek közül nyolc a „Combino-gyáros” magyar leányvállalatot érinti.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>