Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Se pénz, se posztó

Egy legfrissebb felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki esetleg befektet, az nagyrészt a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra szavaz.

Az Aviva Életbiztosító által végzett nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a hazai lakosság nagy része védtelennek érzi magát egy váratlan élethelyzettel szemben, legyen az munka elvesztése vagy a család szétesése. Az ok: anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg, hogy felkészülhessenek a váratlan eseményekre. A megkérdezettek 77 százaléka él ezzel az adottsággal, 20 százalékuk a már meglévõ hitelei miatt került szûkösebb helyzetbe, 10 százalékukat pedig az alacsony kamatok tartják vissza a befektetésektõl. Ezzel szemben a lengyeleknek csupán 60, a cseheknek pedig csupán 37 százalékának nincsen lehetõsége megtakarításra.
A magyar lakosság több mint fele egyáltalán nem tud félretenni, 10 százalékuk esetében 60 és 120 ezer forint közé tehetõ az az összeg, amit éves szinten takarékosságra fordítanak. A közepes bevételi kategóriába tartozók körében a leggyakoribb a 40-60 ezer forint közötti éves megtakarítás, míg csak a megkérdezettek 1 százaléka rendelkezik félmillió forint fölötti befektetéssel.
Kiderült az is, hogy mi feleannyi befektetési, megtakarítási és hitelterméket veszünk igénybe, mint Ausztriában, és harmaddal kevesebbet, mint Csehországban.
Érdekes látni, hogy ki mire fordítaná, ha váratlanul nagyobb összeghez jutna. A németek hosszú távon megtakarítanák, a csehek az otthonukra költenék, Angliában hiteltörlesztésre fordítanák, Törökországban az elsõ lakást szereznék meg belõle, Indiában oktatásra költenék, Srí Lankán pedig saját üzletet indítanának el vele. A magyarok pedig megosztanák családjukkal, barátaikkal.