Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 31. szám, 2008. augusztus 01

Arcok

Göndör Ottó
A jó dalokat nem lehet kidobni
Paul Anka Budapesten

Zenetörténészek szerint Paul Anka az elsõ kreált tinisztárhullám terméke, azonban ötven év távlatából elmondható, hogy kiváló üzleti érzékkel és nagyfokú zenei kreativitással megáldva méltán válhatott a swing ünnepelt zeneszerzõjévé. Augusztusi budapesti fellépése kapcsán joggal indultak el a találgatások, hogy a 900 dalából és 15 millió példányszámban értékesített 120 lemezébõl álló repertoárjának vajon mely darabjai csendülnek majd fel.


Belföld

Sebestyén István
Mi a Hézag?

Horn Gyula akkori miniszterelnök politikai okokból állíttatott le egy Draskovics Tibor elleni nyomozást 1996-ban - állítja Kiss Ernõ nyugalmazott dandártábornok, a Központi Bûnüldözési Igazgatóság egykori vezetõje. A rendészeti miniszter annak idején a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára volt - az akkori gyanú szerint az õ utasítása alapján csökkentették egy benzinkutakat üzemeltetõ cég 83 milliós büntetését 100 ezer forintra.


Piros Péter
Nem csalás, nem ámítás
PM: egy fillért sem buktunk a Kormányzati Negyeden

Közzétette elsõ hallásra paradoxnak tûnõ állításokat is tartalmazó jelentését a Pénzügyminisztérium: a tízmilliárd forinttal megtámogatott, majd nagy politikai viharok közepette megbukott Kormányzati Negyed-projekten az adófizetõk nem veszítettek. A Fidesz szerint eljött az idõ, amikor ki kell mondani: a kormány hülyének nézi az embereket.


Munkatársunktól
Egyre több fiatal AIDS-beteg

A magyar Nemzeti AIDS-bizottság tájékoztatása szerint tavaly másfélszer több, 119 HIV-fertõzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor 81 fertõzöttet tartottak számon. Ezzel mintegy 1500-ra nõtt a regisztrált HIV-pozitívak száma.


Hetek-összeállítás
Rémület egy vashulladék miatt

Már korábban hatástalanították azt a gigantikus bombát, amely miatt Ferencvárost le kellett zárni a héten, és lakók ezreit kellett átmenetileg kitelepíteni.


Hetek-hírösszefoglaló
Szükséges volt a Lipót megszüntetése

Legalább 10-12 milliárd forintba került volna az Országos Pszichiátriai Intézet (OPNI) elavult, már a mûködést veszélyeztetõ épületeinek felújítása. Többek között emiatt kellett bezárni a közismertebb nevén Lipótmezõt.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Fabini Piroska
Életre szóló alapozás
A szoptatás nem teljesítménykényszer

Az anyatej kétségkívül a legjobb táplálék a babának. A szoptatás a fáradtság, ijedtség, fájdalom esetén is nyugtató, altató és fájdalomcsillapító hatású. Ugyanakkor az anyuka részérõl áldozatot is jelent folyamatosan rendelkezésre állni, és nyilván összeegyeztethetetlen a modern nõ eszméjével a gyermekét munka közben is testén hordó anya képe. Pedig civilizációs fejlõdés ide vagy oda, a csecsemõ testi és lelki épségéhez nagyban hozzájárul a folyamatos testkontaktus és az igénye szerinti szoptatás.


Fókusz

Lukács András, Párizs
Repülésbizonytalanság
Költségtakarékosság állhat a repülőgépek mind gyakoribb meghibásodásai mögött

Pár napon belül kétszer kellett kényszerleszállást végrehajtaniuk az ausztrál Qantas légitársaság gépeinek. Elõbb a gép oldalán, feltehetõleg egy oxigénpalack okozta robbanás következtében keletkezett két-három méteres lyuk miatt, pár nappal késõbb pedig azért, mert a levegõben kinyílt a repülõgép egyik ajtaja. A pilóták mindkét esetben sikerrel tették földre a gépet, ám a történtek újra ráirányítják a figyelmet a légiközlekedéssel kapcsolatos biztonsági kérdésekre.


Hetek-összeállítás
Az igazság odafönt van
Zavarban a NASA: tudatos elhallgatással vádolja a kormányt az egyik holdutazó

Vihart kavart nyilatkozatával Edgar Mitchell (kis képünkön), az Apollo-14 egykori pilótája. A Holdon is megfordult ûrhajós azt állítja, rendszeresen látogatják ufók a Földet, és a világ vezetõi ezt nagyon jól tudják, de több mint hatvan éve eltitkolják a közvélemény elõl. A Discovery Channel riporterének azt is elmondta: 1947 óta egy titkos testület foglalkozik az Egyesült Államokban a jelenséggel, de más országok is rendelkeznek vaskos ufóaktákkal.


Háttér

Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
Papírgyár vagy tudásgyár?

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy az idei felvételi eredmények az oktatási rendszer erényeire vagy inkább hibáira világítanak rá. Az ellenzék egyszerre két szakadékról is beszél, melyekbõl az egyik a nagyobb, elsõsorban fõvárosi, valamint a kisebb vidéki egyetemek és fõiskolák között húzódik, míg a másik az államilag dotált és a zsebbõl fizetõ diákok között tátong. Lapunk információi szerint a kormány idén kénytelen volt belenyúlni a felvételi rendszerbe, hogy az aránytalanságokat némileg csökkenteni tudja.


Bagyarik Cecília
Pécs közeledik Budapesthez
Autópályák, nemzetközi folyosók és a milliárdok

Kiváló utakon, völgyhidakon és alagutakon áthaladva lehet immár leszáguldani Pécsre; igaz, hogy még csak virtuálisan. De van esély arra is, hogy 2010 tavaszára a valóságban is autópályán érkezzenek meg a vendégek a Pécs 2010 Kulturális Fõváros programjaira. Természetesen csak akkor, ha minden a tervezett ütemezésnek megfelelõen halad, hiszen a pálya egy jelentõs szakaszán csak ezután kezdik el a tényleges építkezést.


Levonuló árhullám
Két nap alatt félévnyi eső

Lapzártánkig mindenhol megszûnt a harmadfokú árvízvédelmi készültség, miután tovább csökkent az árvízi védekezéssel érintett szakaszok száma; jelenleg összesen 716 km hosszúságú folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.


Fontos Ádám
Hullámok hercegei
A digitális átállásra készül a magyar médiaipar

Karácsonykor már vagy fél tucat digitális tévé és kétszer-háromszor ennyi rádiócsatorna mûsorából válogathatnak a szerencsések, mégpedig ingyen. Feltéve, hogy addigra beruháznak a digitális vételhez szükséges eszközökbe. Ez lesz a most zárult multiplex-tender elsõ érezhetõ következménye.


Hajdú Sándor
Parasztsors
Miért lázonganak a gazdák?

Lassan megszokottá válik, hogy a termelõk a Parlament, vagy egy bevásárló központ elõtt demonstrálnak, hol traktorral, hol meggyel, vagy éppen búzával. A szakértõk szerint nincsen ebben semmi furcsa, évtizedekkel ezelõtt Európában ugyanez zajlott az utakon, tereken. Mindeközben a minisztérium új frontot nyitott az úgynevezett SPS rendszer bevezetésével: megkezdõdött az átállás a földalapú támogatásról az egységes gazdaságtámogatásra.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Hadrianus, a turistacsászár
Megnyílt a British Museum óriáskiállítása a rejtélyes uralkodóról

„Élet, szerelem, örökség” (Life, Love, Legacy) címen invitálja a British Museum a látogatókat a „Róma legrejtélyesebb uralkodójáról”, Hadrianusról szóló nagyszabású idõszaki kiállítására. A történészek véleménye eltér arról, milyen élet, milyen szerelem és milyen örökség az, amellyel a többek között a British Petroleum olajcég által szponzorált monstre kiállításra betérõk megismerkedhetnek.


Külföld

Munkatársunktól
Nyugaton csend, keleten vihar
A globális terrorizmus változó arca

Miközben a héten újabb terrorhullám söpört végig Ázsiában, Isztambultól Indiáig, Európában az elmúlt három évben nem sikerült merényletet végrehajtaniuk a terroristáknak, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus elleni harcnak köszönhetõen mindeddig a határain kívül tudta tartani a terrortámadásokat. A 2001. szeptember 11-ei támadások óta eltelt közel hét évben a terrorizmus arca is megváltozott - írja az al-Kaidáról szóló Gyõzelem vagy vereség? címû összeállításában az Economist. Az Egyesült Államok immár hét éve vívja a terrorizmus elleni harcát - azaz hosszabb ideje, mint ameddig az egész második világháború tartott -, az eredmények mégsem egyértelmûek. Igaz, hogy az al-Kaida elvesztette afganisztáni bázisát, de újabbra tett szert Pakisztánban. Oszama bin Laden még mindig szabadlábon van, bár Kalid Sejk Mohammedet, a szeptember 11-ei támadások kitervelõjét bíróság elé állították Guantanamo Bayen. A terrorszervezet számos vezetõjét likvidálták vagy bebörtönözték, ám mások máris a helyükbe léptek. Az al-Kaida ugyan meggyengült, mégis muzulmán fiatalok százai jelentkeznek még mindig, hogy felrobbanthassák magukat. Az Egyesült Államokat 2001 óta nem érte ter­ror­támadás, de több európai fõvárosban is sikerrel jártak a merénylõk. Igaz, azóta több támadást is sikerült meghiúsítani az Atlanti-óceán mindkét partján. Bár mindeddig nem sikerült tömegpusztító fegyverrel terrortámadást végrehajtaniuk, hírszerzõi értesülések szerint továbbra is feltett szándékuk, hogy valamilyen nem hagyományos fegyverhez, például „piszkos bombához” jussanak, és azt be is vessék.


Németh Csillag
Hosszútáv célfotóval
A kampány utolsó 100 napja: mi fog dönteni?

Megkezdõdött a visszaszámlálás az amerikai történelem eddigi leghosszabb el­nök­választási kampányában: kevesebb, mint 100 nap van hátra a november 4-ei sorsdöntõ megmérettetésig. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Barack Obama vezet John McCainnel szemben, de a körülményekhez és a várakozásokhoz képest elõnye nem nevezhetõ jelentõsnek, a verseny mindkét jelölt elõtt továbbra is nyitva áll.


Vége az Olmert-korszaknak

Amint a Kadima megválasztja az utódomat, lemondok - jelentette be lapzártánkkor elhangzott rendkívüli televíziós beszédében Ehud Olmert izraeli kormányfõ.


Online

Olimpiai falu: INTERNETCENZÚRA

A sajtószabadságra vonatkozó ígéretek ellenére a kínai hatóságok az olimpiai faluban letiltották több weboldal - köztük a BBC kínai nyelvû honlapjának - hozzáférését - írja a brit The Daily Telegraph.


LEFORRÁzTA MAGÁT DE UTAZHAT

Harmad- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett Görbicz Anita, az olimpiára készülõ magyar nõi kézilabda-válogatott irányítója.


Pokolgép a strandon

Kis erejû pokolgép robbant hétfõ éjjel a dél-spanyolországi Torremolinos tengerparti üdülõhely strandján.


33 milliót keres naponta a népszerű színész

Will Smith, Johnny Depp és Eddie Murphy kereste a legtöbb pénzt az elmúlt egy évben a hollywoodi színészek közül - közölte az amerikai Forbes magazin, amelynek legfrissebb összeállításából az is kiderül: a Shrek-filmek egyik fõszereplõje sem bánta meg, hogy elvállalta a szinkronizálást.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Tim Boal az amerikai szörfbajnokság férfi döntőjében Fotó: Sean DuFrene


Magyar nótát énekeltek 42 órán át

Immár nem csupán kilenc albumára, külföldi, többek között amerikai fellépéseire és egy országos dalverseny elsõ helyezésére lehet büszke Varga Anna.


Vízummal fenyegeti az amerikaiakat az EU

Amennyiben az Egyesült Államok nem törli el a vízumkötelezettséget az összes uniós tagállammal szemben, akkor - a Bizottság elképzelései szerint - jövõ januártól az amerikai diplomatáknak is vízumot kell kiváltaniuk, ha az EU területére kívánnak utazni.


Csodás megmenekülés

Felállt, továbbment, és azóta sem találják azt az ausztrál férfit, akit vasárnap reggel ütött el egy vonat Sydney déli részén - jelentette az ausztrál média.


Bank of Tesco?

A TESCO, a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc 950 millió fontért kivásárolta a Royal Bank of Scotlandot közös finanszírozási szerzõdésükbõl.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Hatalmas magmató Nápoly alatt

A nápolyi Egyetem kutatói nyolc kilométerrel a dél-olasz város felszíne alatt egy 1100 fokon izzó, egy kilométer vastag, sûrûn folyó magmarétegre bukkantak.


Ókori szoborfej emlékeztet Elvisre

Elvis Presley akár az ókori Rómában is koncertezhetett, legalábbis annak a csaknem kétezer éves márvány mellszobornak a tanúsága szerint, amelyet október közepén bocsátanak árverésre Londonban.


Tarolnak a szürkemarhák

A másfél évvel ezelõtt a Kacorlak környéki karámból kiszabadult és elkóborolt gulya 50 egyedre szaporodott.


Koldulással milliókat

Koldulással tett szert millióira egy bangladesi férfi, akinek mozgássérültként egyszerûen nem volt esélye arra, hogy munkát vállaljon.


Sport

Németh Szilárd, Kauzál Márton
Történelmet írhatnak a magyar vízipólósok

Az athéni olimpia óta nem nyert világversenyt, Pekingbe mégis aranyéremért utazik a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ha sikerül, ez lesz sorozatban a harmadik olimpiai elsõség. A legfõbb riválisok a szerbek és a horvátok lehetnek.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Andalúzia igazi tükre

Temperamentum, flamenco, híres életöröm és örök napfény: ez Costa del Sol, azaz a Napos Part, mely Spanyolország déli részét, a Földközi-tenger egész andalúziai partját öleli fel. A térséget a legkedvezõbb éghajlatú vidéknek tartják egész kontinensünkön, sokan csak így nevezik: „Európa Kaliforniája”. Nem csoda, hogy egyike a legkedvesebb úti célpontoknak: vad hegyvidékeivel, agavéival, kaktuszaival, olívaligeteivel, derûs fehér falvaival - ahol a híres fekete bikák legelnek - Andalúzia igazi tükre.


Vélemény

A Fehér Ló keresztje

Örülök, hogy az általam is nagyra becsült történész szakmai színvonalra és objektivitásra törekvõ írásai immár rendszeresen megjelennek hetilapunkban.


Államilag támogatott Wass-kultusz

A minap az egyik magyar településen kellett keresztülutaznom, és közben egy érdekes épületet fedeztem fel. Lefotóztam Önöknek. Számomra ez az új típusú kultúrház azt hirdeti, hogy az elmúlt években nagyon komoly változások történtek a vidék Magyarországán.


Ez a sarc lesz az első?

Fenti címen napvilágot látott cikkükben szó esik arról az aláírásgyûjtési kezdeményezésrõl, amelynek célja népszavazás kiírása a pénznyerõ automaták betiltásáról.


Csak a szívhalál tudta legyőzni

Szeretnék a figyelmükbe ajánlani egy érdekes körülményt a Kolonics György sajnálatos haláláról szóló cikkük kapcsán. Az olimpikon testén ez olyan tapasz volt, amit a MOB is engedélyezett.


Üzlet

Kovács Klára
Egyetlen út a fejlődés

Immár tizedik alkalommal adott jelentést a hazánkban mûködõ multinacionális vállatok egy csoportját tömörítõ szervezet, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC). Mint fogalmaztak, aggódva figyelik a magyarországi eseményeket, ahol az önös érdekek felülírják az ország érdekeit. Úgy látják, hogy a politikai megosztottság miatt mára az ország süllye­dõ­ben van, lemarad a felzárkózási folyamatban. Komoly a helyzet - fogalmaznak -, de még van esély arra, hogy élni tudjunk az erõsségeinkkel.


Munkatársunktól
Se pénz, se posztó

Egy legfrissebb felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki esetleg befektet, az nagyrészt a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra szavaz.