Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kulcsár belebotlott 23 milliárd forintba
Bankár, hírszerző és médiaguru a vádlottak padján

Öt évvel a lebukást követõen megkezdõdött Kulcsár Attila, a nagykanizsai valutanepper­bõl lett bróker pere. A 23 milliárd forintos sikkasztássorozat miatt indított pernek összesen huszonnégy vádlottja van, közülük tizenegyre kért letöltendõ szabadságvesztést az ügyész.
A bróker neve fémjelzi a legnagyobb magyar sikkasztási és pénzmosási ügyet. A politikai szálak felderítésére még parlamenti vizsgálóbizottságot is felállítottak. A vád szerint Kulcsárnak a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. akkori elnöke adott szabad kezet, hogy a számlatulajdonosok tudta nélkül forgassa a pénzüket. Az 1998 és 2003 között elsikkasztott 23 milliárd forintot legális vállalkozásokba próbálták fektetni, vagy a VIP-ügyfelek kapták meg (olykor egy nylonzacskóban). A tényleges kárt több mint 8 milliárd forintra becsülik.
Kulcsár Attila mellett tíz vádlott számára indítványozott az ügyész letöltendõ, végrehajtandó szabadságvesztést. Közöttük Kerék Csaba, a Britton Kft. tulajdonosa, illetve ügyvezetõ igazgatója, Rejtõ E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. volt vezérigazgatója, Mészáros János, a Britton Kft. tulajdonosa, illetve ügyvezetõ igazgatója, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelõ Rt. volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonútszolgáltató és Építõ Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Forró Tamás újságíró és Schönthal Henrik üzletember, egykori hírszerzõ esetében. Érdekes, hogy súlyosabb büntetést kért az ügyész Kerék Csabára és Schöntal Henrikre, mint Kulcsár Attilára.
Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje szerint ügyfele „példamutatóan beismerõ vallomást tett”, és Kulcsár Attila egyszerûen belebotlott a pénzbe.
Zámbó Gyula szerint - mint azt az ATV Híradónak nyilatkozta - „azok a viszonyok, amelyek közé került, amikor a brókercéghez ment dolgozni, illetve a tevékenysége során késõbb is, olyanok voltak, amelyek ösztönzõleg hatottak arra, hogy valamiféle szabálytalanságot, netalán bûncselekményt is elkövessen”.
Garamszegi Gábor ügyvédje szerint Kulcsárnak ügyészi kihallgatása során szinte sulykolták védence nevét. Városi pletykák szerint pedig ebben az ügyben Kulcsár vallomásán múlik, hogy kibõl lesz vádlott és kibõl tanú: „ehhez egy táskás emberrel kell megállapodni” - vélekedett az ügyvéd, aki emlékeztetett arra is, hogy az eljárás kezdeti szakaszában Kulcsár védõje a nagy hírû Bánáti János ügyvéd volt, akinek azonban rövidesen megszûnt a megbízatása. Majd egy, a védõbeszédben idézett telefonlehallgatás szerint Kulcsár arról beszélt: egy ügyvéd mondta neki, hogy meg lehet egyezni „velük”, hogy csak az ügy egyik felét viszi el, mert a másik felében politikusok is érintettek. (Hetek, ATV, MTI)