Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 27. szám, 2008. július 04

Arcok

Kiss Tünde, Zsurkán Mariann
Távol a gyökerektől
Találkozás Giora Feidmannal, a klezmer királyával

A világ egyik legnagyszerûbb klarinétosaként is számon tartott Feidman évtizedek óta játsza és népszerûsíti a klezmermuzsikát, de az õ klarinétszólóit hallhattuk a Schindler listája címû film Oscar-díjas zenéjében is. Június utolsó hétvégéjén a Hõsök terén lépett fel, ezt megelõzõen pedig egy Budapesten alkotó festõmûvész barátja tárlatán rögtönzött zenei aláfestést.


Belföld

Hazafi Zsolt
Túljutott a holtponton az MSZP

„A kisebbségi kormányzás bizonytalansága ellenére a miniszterelnök pozíciója az utóbbi hetekben megerõsödött” - állítják egybehangzóan egymástól független szocialista forrásaink. Sõt, úgy tûnik, mintha Gyurcsány Ferenc helyzetét az SZDSZ kormányból való kilépése is inkább erõsítette volna.


Somorjai László
A legbiztosabb bázis
Nem a nyugdíjasokon spórolna Gyurcsány

Választási kampánybeszédnek is beillõ ígéretekkel kecsegtette egy nyugdíjasfórum résztvevõit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az ellenzék vezetõjének „oszt jónapot” típusú politikájáról is megemlékezett, és azzal szemben a jelenlegi nyugdíjrendszer megõrzésére tett ígéretet.


Sebestyén István
Segély kontra munka

Növelni a minimálbér és a segély közti különbséget - ez a kormány egyik kitûzött célja a szociális segélyezés rendszerének átalakításával. A program nem Monokkal kezdõdött - hangoztatta Gyurcsány Ferenc, ám kétségtelen, hogy a téma népszerûsége felgyorsította a kormányzati cselekvést. Eközben Sárospatakon már sikerrel alkalmazzák a monokihoz hasonló, ám részben enyhébb rendeleteket.


Munkatársunktól
Goebbels filmje Budapesten
Egyházi menedzsment a náci propagandafilm mögött

Lapzártánk után mutatják be Budapesten azt az antiszemita propagandafilmet, amely az európai zsidóság kiirtására tett kísérlet egyik legfontosabb ideológiai alapját jelentette a náci Németországban. A jegytulajdonosokat SMS-ben tájékoztatták a titkos találkozó helyszínérõl, hogy a „zsidók ne tudják megfúrni a vetítést”.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Varga Anikó
Mobilcsapda gyerekeknek
Erőszakos és pornográf szolgáltatások telefonon
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szlazsánszky Ferenc, Major Nóra, Hazafi Zsolt
Erős forint, gyenge dollár
Miért drága a magyar fizetőeszköz?

„Attól tartok, tartós stagnálásközeli állapotba kerül a világgazdaság, ami súlyos válságot jelent. Ám mégsem olyan típusút, mint mikor kiugrálnak a bankárok a 45. emeletrõl. Legalábbis remélem” - nyilatkozta a Heteknek Bod Péter Ákos. Barcza György, a K&H Bank vezetõ elemzõje szerint az év végéig erõs lesz a forint.


Jó, ha van készpénz a kéznél
CNN Money: Ne viselkedjünk úgy, mint a fejetlen csirkék

A CNN Money szerint nincs ok a pánikra. Most az elképzelhetõ legrosszabb reakció az lenne, ha úgy viselkednénk, mint a fejetlen csirkék. Igaz, valóban „brutális” volt az elmúlt fél év: egy hordó olaj már 413 dollár felett jár, a dollár tovább gyengült, a pénzügyi szektorban a bérek tovább estek, hogy a gyászos munkanélküliségi jelentéseket már ne is említsük.


Háttér

Bagyarik Cecília
A híd túl messze van
Káosz a Megyeri híd körül

Az augusztus végén átadásra kerülõ Megyeri híd mûszaki szempontból bravúrnak számít, kérdéses ugyanakkor, hogy be tudja-e tölteni funkcióját, hiszen budai szakasza a „semmibe” vezet, és máig nincs terv arra, hogy milyen csatlakozások épülnek ki hozzá. Természetesen politikai csatározásokra vezethetõ vissza, miért is nem tudtak elkezdõdni az MO-ás budai szakaszának munkálatai. A budapesti körgyûrû tervei már 1943-ban ott feküdtek vitéz dr. Vásárhelyi Boldizsár asztalán. A tényleges kapavágásokra azonban csak a nyolcvanas évek végén kerülhetett sor. Az M0-ás körgyûrûhöz nyilván hozzátartozó két Duna-híd közül a hárosi építése ’90-ben befejezõdött, és az északi híd tervezése is már ’93-ban elkezdõdött. Mégsem sikerült a 2007 végére tervezett átadás. A kilenc hónapos csúszás közlésekor - talán azért, hogy elvegyék a drámai bejelentés élét - Kóka János internetes szavazást hirdetett meg a híd nevérõl. Az ötletet két amerikai komikus hitelesítette, amikor ringbe szálltak azért, hogy az õ nevüket viselje az építmény. A nyertes Ste­phen Colbert lett 17 millió szavazattal, õt követte másodikként Jon Stewart. Honfitársainkat sem kellett amúgy félteni a keresztelõparádéban: Chuck Norrist, a texasi kopót tartották leginkább érdemesnek arra, hogy a nevét hazai vizeken is megõrizzék az örökkévalóságnak. Bár az ötlet és eredménye bejárta a világsajtót, mégsem Colbert büszkélkedhet a végeredménnyel, hanem egy internetes szavazó, aki a „megyeri” jelzõt javasolta, miután a híd a két „megyer”-t - Káposztást és Békást - köti össze.


Szubotics Mariann
Magányos tinédzserek
Felmérés a gyerekek barátságáról

A 8-14 éves gyermekek egyharmada érdek alapján barátkozik, és kétharmaduk számára a pénz a legfontosabb az életben - ez derül ki a Kaposvári Egyetem nemrég végzett kutatásából. Több gyerek mondta azt is, hogy a számítógéppel barátkozik - szerintük ez többet ér az emberi kapcsolatoknál. A gyerekek többsége érdekbõl köt barátságot. Ma már szinte csak a hasonló anyagi körülmények között élõk keresik egymás társaságát. A szakemberek szerint a gyerekek ezzel csak a szüleik példáját követik.


Vagyim Arisztov
Bőröndbe fektetnek
Menekülési hullám az orosz milliárdosok között

Újabb orosz oligarcha „csomagolt” össze: a legfrissebb hírek szerint Szulejmán Kerimov szenátor értékesítette oroszországi érdekeltségeit, majd felszabadult pénzeszközeit Deutsche Bank, UBS, Morgan Stanley és Credit Suisse papírokba fektette. Milyen intézkedések keltettek migrációs hullámot a nagytõke egyes képviselõi körében, és miért marad mégis otthon az orosz oligarchák többsége?


Szlazsánszky Ferenc
Büszke vagyok apura

„Nagyon magas, jól megtermett ember volt, és azt hiszem, az ilyen embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy erejük tudatában barátságosak és kedvesek a többi emberhez. Soha nem fitogtatta az erejét, azzal sosem élt vissza. Illetve, van egy történet, ami valószínûleg igaz, mert Vásárhelyi Miklós is tudott róla: apám diákként a testi erejével akadályozta meg a zsidóveréseket a debreceni egyetemen. Egyszerûen elkergette azokat, akik bántani akarták a zsidó hallgatókat” - így emlékszik Szilágyi Júlia forradalmár édes­apjára, Szilágyi Józsefre, akit 1958-ban végeztetett ki Kádár János és klikkje.


Hit és értékek

Busa Viola
A püspököknek elegük lett
Hamis evangélium : a konzervatív anglikánok elítélik a melegek pappá szentelését

Az anglikán egyház 1200 vezetõje nyilatkozatában „hamis evangéliumnak” nevezte és elítélte egyes amerikai és kanadai püspökök morális és teológiai kérdésekben tanúsított engedékenységét, miközben többen a canterburyi érsek egyházvezetõi tekintélyét is megkérdõjelezik. Bár formális egyházszakadásra még nem került sor, többen már a 16. századi eseményekkel vonnak párhuzamot, amikor az anglikánok kiszakadtak a római katolikus egyházból.


Hetek-összeállítás
Hidd, ami jólesik
Terjed a dogmák nélküli vallásosság

Bár az amerikaiak többsége a vallást fontosnak tartja az életében, közel háromnegyedük úgy véli, több út vezet az üdvösséghez - derül ki egy közelmúltbeli felmérésbõl. Általános trend a vallásos tolerancia, és sokan olyan dolgokban is hisznek, amelyek nincsenek összhangban saját felekezetük tanításaival.


Külföld

Lukács András, Párizs
Sarkozy-hadjárat Európa megmentésére
Mit hoz ki az EU-válságból a francia elnök?

Megmenti-e Európát? - tette fel a kérdést Nicolas Sarkozy elnök fotójával a címlapon a címû napilap, amely az EU júliustól kezdõdõ francia soros elnökségének kihívásairól közölt összeállítást. Nos, ha a francia elnök ambícióján múlik a dolog, akkor mindenképpen megmenti: a francia elnökség és a francia elnök uniós prioritásai között ugyanis olyan fajsúlyos célok szerepelnek, mint az olajár csökkentése, a bevándorlás szabályozása, a közös agrár- és védelmi politika elfogadása.


Németh Csillag
Előolimpiai rémálom
Néptelen szállodák, fertőzött versenyhelyszínek, ellenőrzött turisták

A várakozásokkal ellentétben idén visszaesett a külföldi turisták száma Kínában. Némelyek a súlyos természeti csa­pásokkal magyarázzák a jelenséget, mások azonban úgy vélik, hogy a szigorúbb vízumkövetelmények, valamint utazási szabályok áll­nak a háttérben. A pekingi olimpiai szerve­zõ­bizottság ugyanis a közelmúltban egy szigorú szabályzatot adott ki, melyben a látogatók viselkedésre vonatkozóan hozott jó néhány meglepõ intézkedést. Megtiltja például olyan anyagok behozatalát az országba, melyek „károsak lehetnek Kína politikájára, gazdaságára, kultúrájára és erkölcsére”, tilos a rendezvényeken bármiféle politikai vagy vallással kapcsolatos felirat vagy utalás. Az ország egyes részei, köztük Tibet, a játékok idején teljesen le lesznek zárva a turisták elõtt.


Morvay Péter
Visszaszámlálás
Izrael nem várja meg az iráni atomprogram sikerét

Fogytán a türelem Iránnal kapcsolatban. A perzsa állam atomprogramja a több éve zajló diplomáciai kezdeményezések, a nagyvonalú nyugati ajánlatokkal kombinált szankciók és a nemzetközi ellenõrzõbizottságok munkája ellenére megállás nélkül halad elõre. Szakértõk szerint Irán 2008 végére vagy 2009 elejére rendelkezni fog az atombomba elõállításához szükséges dúsított uránnal, ráadásul nukleáris létesítményeit akkor már ultramodern orosz légvédelmi rendszer fogja körülvenni. Az ABC amerikai hírcsatorna szerint a Pentagonban attól tartanak, hogy Izrael ezt nem várja meg, és még az év vége elõtt támadást indít az iráni atomlétesítmények ellen.


Hechs László
Fogolycsere kérdőjelekkel
Az egyik legbrutálisabb terrorista kerül szabadlábra

Az izraeli kormány elsöprõ többséggel, 22:3 arányban jóváhagyta a Hezbollahhal kötendõ fogolycsere-egyezményt, annak ellenére, hogy a hírszerzés vezetõi a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt elutasították azt. A megállapodás értelmében a két elrabolt tartalékos katona, Eldad Regev és Ehud Goldwasser kétévi fogság után hazakerülhet Izraelbe - az örömben annyi az üröm, hogy a jelentések arra engednek következtetni, hogy a két katona már nincs az élõk sorában.


Online

Szávay kiesett, de majdnem dollármilliomos

Hazánk ifjú teniszcsillaga egyesben és vegyes párosban is búcsúzott a héten Wimbledonban az angliai Grand Slam-tornától, de a pénztárcája mégsem lett vékonyabb.


Ausztria vendégséfjei a Segal Étteremben

A Karintiában található Hochscho­ber alpesi szálloda konyhamûvészetének mûalkotásaival ismerkedhetnek azok a vendégek, akik július 1-je és 31-e között a Segal Étterembe látogatnak.


Vége a Maddie-ügynek

A portugál rendõrség bizonyítékok hiányában hamaro­san lezárja a nyomozást Madeleine McCann, a dél-portugáliai Praia da Luz egyik üdülõközpontjában négyévesen el­tûnt brit kislány ügyében.


Tévémaci-per

Fél tucat, a hetvenes-nyolcvanas években készült hazai bábfilmsorozat szerzõdéseinek kiadásáért perli a Magyar Televíziót (MTV) és a Pannónia Film Kft.-t a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: A futás művészete Fotó: John Stillwell


2038-ig terrorveszély

Gordon Brown miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a szigetországot még három évtizedig folyamatosan terrorveszély fenyegeti. Sir John Stevens, aki a Metropolitan Po­lice rendõrparancsnoka volt 2000 és 2005 között, jelentésében megállapítja, hogy a brit kormány nem rendelkezik megfelelõ határbiztonsági stratégiával.


a kínai autó

Itt a magyar piac meghódítására készülõ kínai autó! A budapesti Hyundai márkaimportõr vállalat anyacége, a holland AutoBinck Holding N.V. nemrég megállapodott a BYD kínai autógyártó vállalattal, hogy öt európai országban képviseli termékeit.


Bokáig érő pocak

Elsírta magát örömében Natalja Sapkina, amikor újra meglátta saját lábfejét. Az orvosok több mint 60 kilogrammos, bokáig érõ zsírkötényt távolítottak el a hasáról. A 32 éves nõ normál testsúllyal született. A bajok akkor kezdõdtek, amikor gyerekkorában sárgasággal kórházba került.


Magyarázzák a Szégyent

A spanyol kormány információs kampányt indított annak tisztázására, hogy milyen okok vezettek az illegális bevándorlók visszaküldésérõl szóló irányelv elfogadásához.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Notebooktolvajok paradicsoma

Egy felmérés szerint az amerikai repülõtereken évente több mint 600 ezer notebook tûnik el. Legtöbbjüknek a biztonsági ellenõrzés körüli kavarodásban veszti nyomát a tulajdonosa.


Részegen evezni sem jó

Lopott csónakkal próbált hazaevezni Dániából egy svéd nyugdíjas, aki annyira részeg volt, hogy útközben elaludt.


Kihantolhatják Ceausescuékat

Exhumáltathatják leszármazottaik az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu és felesége, Elena sírját, miután egy bíróság elmarasztalta a román védelmi minisztériumot amiatt, hogy Ceausescuék leszármazottai számára nem igazolta hivatalos iratokkal, hol hantolták el a házaspárt.


Napirenden a válás

A templomi válási szertartás intézményének bevezetésérõl indult diskurzus a dániai evangélikus egyházban.


Sport

Gazsó József
Az építkezés diadala
Megtörték az átkot

A spanyolok Eb-döntõbeli diadala a németek ellen nem csupán annyiról szólt, hogy negyvennégy év után végre sikerült egy tornagyõzelmet felmutatniuk, hanem egy hosszabb csapatépítési folyamat tetõpontja -egy olyan ország esetében, amelyet mérete, futballtradíciója és gyakorlati tudása is arra predesztinál, hogy a futball koronázott királya lehessen.


Szabadidő

x
Időutazás Óbudán

Lódobogás, zsibvásár, árusok zaja, cigányzene, kemencében készült sólet, malac- és báránysült, korabeli ruhákba öltözött felszolgálók, több mint 200 féle magyar bor. Csak néhány kellék ahhoz, hogyan juthatunk idõgép nélkül egyik percrõl a másikra az 1700-as évek Óbudájára. Barna Sándor üzletember legújabban egy 220 éves pinceétterem segítségével szeretne korabeli hangulatot teremteni mindazoknak, akik egy kis idõutazásra vágynak.


x
Triplanet.hu Három kattintásra a világ
Dynamic packaging : utazás 2.0 a Triplanet utazási szolgáltatótól

Megjelent a hazai utazási piac elsõ „dynamic packaging” szolgáltatója, a Triplanet utazási portál. A forradalmian új és hazánkban is sikerre ítélt utazási koncepció minõségi utazási élményt kínál, szabadon.


Vélemény

A per árnyai

Két kiváló írás is megjelent a Hetek két legutóbbi számában a . Ha át akarjuk érezni a korszak atmoszféráját, ha meg akarjuk érteni a szereplõk cselekedeteinek mozgatórugóit, végig  kell  menni a következetes bolsevik gondolkodás logikai ösvényein. Segít ebben egy világhírû, magyar származású író, Arthur Koestler nem kevésbé híres regényének (Darkness at Noon 1940, magyarul Sötétség délben 1988) elolvasása.


A Keresztapa

Az ’56-os forradalomról a mi korosztályunk sokáig csak annyit tudott, hogy volt. A rendszerváltás után is bonyolult és kényes kérdés volt feszegetni a múltat. A történelemkönyvekbe mozaikszerû igazságdarabkák kerültek csak bele.


Esze Tamás komája: Ady

Nagyon tetszett .


Mit akar az állam a n otilde kt otilde l?

Olvastam a , hogy dolgozzanak. Nekem kicsit furkósbotnak tûnik. Elõször is azért, mert az az anyuka, aki szeretne egynél több gyereket, már akkor be kell vállaljon egy következõ terhességet, amikor még az elõzõbõl nem is regenerálódott, sõt az elõzõ baba még javában szopik.


Üzlet

Kovács Klára
Bye-bye Bill
Programot vált a Microsoft-vezér

„Lezárult egy korszak” - így aposztrofálta a nemzetközi sajtó Bill Gates távozását cége élérõl. A világ leggazdagabb embere 52 évesen, 33 év után adja át a stafétabotot a Micro­soft vezetésében. Gates három évtized alatt termékeivel a világ szoftverpiacának 90 százalékát hódította meg.


Hajdú Sándor
Meggymustra
Katasztrofális felvásárlási árak

Hiába a jó idõ, a sok esõ, a meggytermelõk mégis panaszkodnak. Alig 80 forintért veszik át tõlük a kereskedõk a szár nélküli meggy kilóját. Sokan közülük azt fontolgatják, hogy jövõre kivágják a gyümölcsfákat, mert a kiadás nagyobb, mint a bevétel. Hasonló helyzetbe kerülhetnek a hazai dinnyetermelõk is, mivel a most kapható külföldi dinnye ára is zuhanni kezdett. A magyar dinnye pedig csak ezután kerül a polcokra.