Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 26. szám, 2008. június 27

Arcok

Szula Miklós
Akit a zenészek hallgatnak
A jazzvirtuóz Pat Metheny

Ismét hazánkba látogat a sokak által jazzetalonnak tartott, világhírû gitáros, Pat Metheny. Legutóbb 2005 tavaszán volt szerencsénk hozzá, és a magyar zenészszakma színe-java akkor is elment a szinte kötelezõ „zeneórára”. Lelkesedésük érthetõ, ha belegondolunk, hogy világszerte a legkülönfélébb mûfajok sztárjai tartják muzsikáját meghatározónak a saját munkásságukban.


Belföld

Piros Péter
Az SZDSZ maga a rejtély
Fodor Gábor a darálóban

Káosz. Így jellemezhetõ leginkább, hogy mi zajlik az SZDSZ-ben. Egyik nap a párt egyik szárnya jelentette ki, hogy Kókának azonnal távoznia kell a frakció élérõl, másik nap maga Kóka jelentette be, hogy mindenki õt támogatja a liberális frakcióban. Fodor erõtlennek, az SZDSZ kétfejûnek tûnik. De lehet, hogy Fodor a taktikus, és nagy meglepetésre készül.


Mester Ivett
Számonkérhető bírákat

Hatalmas baklövések, érthetetlenül elhúzódó perek, politikai befolyásolhatóság, bebetonozott bírósági vezetõk, senkinek nem felelõs ügyészség: tömören talán így lehetne összefoglalni az igazságszolgáltatással szemben az utóbbi idõkben megfogalmazott vádakat. Ha más nem, a móri ügy mindenképpen mementója lehet a bírói szervezetben rejlõ zavaroknak. Hack Péter büntetõjogász napokban megjelent, A büntetõhatalom függetlensége és számonkérhetõsége címû munkája szintén a téma aktualitását támasztja alá. 


Szobota Zoltán
A Keresztapa
Beszélgetés Mink András történésszel, a Nyílt Társadalom Archívum munkatársával

Kádár János nem bosszúból végeztette ki egykori bajtársait, hanem elõre megfontoltan és rideg számításból. Nagy Imréék pere, akarata ellenére vált a késõbbi rendszer szerkezetének, hangulatának meghatározójává, a féltékeny és taktikázó „keresztapából” pedig olyan Shakespeare-i figura lett, akit folyamatosan követ áldozata szelleme.


Életmód

Tömösi Ramóna
Virtuális bosszú, valódi halál

Los Angelesben megkezdõdött az a per, amely precedenst teremthet az internetes zaklatások, lejáratások, hamis személyiségek kitalálásával történõ csalások megfékezésében.


Békássy Enikő
Felszabadító hírek éjszakai baglyoknak
Hamarabb hal meg, aki túl sokat alszik

Az alvás az egyik legnépszerûbb kutatási téma manapság: miért van rá szükségünk, miért megy sok embernek nehezen, és hogyan befolyásolja életünket, a sportteljesítményünktõl kezdve a jövedelmünkig?


Háttér

Makki Marie-Rose
Pénzt és életet
Mit akar az állam a nőktől?

Dúl a közéleti vihar az anyaság kérdése körül, melyet jórészt Dobrev Klára áprilisi, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott elõadása váltott ki a nõi szerepekrõl. A kormánypropagandában ugyanis a korszerû bölcsõdék és dolgozó nõk világa ütközik a segélyen tengõdõ, beszûkült tudatú gyeses anyukák képével. Családpolitikai eszközökkel valóban keveset lehet tenni a népesedésért - ám annál többet lehet vele rontani.


Hit és értékek

Karsai László
Fajvédők és csendestársak
70 éve fogadták el az első zsidótörvényt

Az anschluss után az antiszemita magyar politikusok az antiszemita német politikusok kedvében (és széles magyar tömegek kedvében is) akartak járni, és a képviselõház elé terjesztették a „társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról” szóló törvényjavaslatot. Önálló magyar lépésrõl volt szó, 1938-ig a Harmadik Birodalom a zsidókérdésben nem próbált meg nyomást gyakorolni Magyarországra.


Interjú

Morvay Péter
A megalkuvás maga a vég
Natan Scsaranszkij a földöntúli kommunizmus és az identitásvesztés veszélyeiről

-Izrael jövõje szorosan kapcsolódik a szabad világ jövõjéhez. Izrael - mint a zsidó nép is egész történelme során - mindig úttörõ volt, vagy ahogy mi héberül mondjuk, haluc az emberiség fejlõdésének útján. Ma is annak a küzdelemnek a kellõs közepén vagyunk, amit a szabad világ folytat a totalitárius rezsimek ellen. Izrael egy nagyon kis sziget a totalitárius világ közepén.


Gesztesi Márta
A séfek séfje
Beszélgetés Kiss Jánossal, aki tizenkilenc éven keresztül irányította a Hyatt luxusszállodalánc éttermeit

-A Pilvaxban kezdtem a pályafutásomat, késõbb dolgoztam az Astoriában, a Gellértben, a Gundelben és a siófoki Európa Szállóban. Majd a szakma ifjú mestereként a hatvanas évek közepén elhagytam az országot. Embert próbáló körülmények között jutottam el Olasz­országig, ahol menekülttáborba kerültem. Nem sokkal késõbb következett Németország, ahol remek lehetõségek fogadtak. De megfordultam Münchenben a Four Seasonben, Stuttgartban a Hotel Zeppelinben, és még sorolhatnám a jobbnál jobb helyeket. Ahova csak elszegõdtem, mindenhol rövid idõn belül vezetõ lettem. Az egykori NSZK-ban töltött évek során nyitott voltam az újdonságokra, és megpróbáltam a szakma minden fortélyát elsajátítani.


Hajdú Sándor
Parasztnak születni kell
Kibírja-e lábon a gabona?

Idilli a kép: arany mezõ, ezüst folyó, Zoli megjegyzi: talán nincs is szebb ennél a látványnál. A Holt-Körös gátján állunk, nem messze Öcsödtõl, és a lábunk elõtt szõkén lengedez egy õsziárpatábla. Aratni kellene, de esik, nem szabad hozzáfogni, pedig már a sok nedvességtõl megdõlt az árpa. Marad a várakozás, na meg a gazda vigyázó tekintete, mert ha elkezd peregni a szem, akkor nem szabad tovább várni, aratni kell.


Külföld

Hechs László
Francia fordulat
Sarkozy védelmet ígér Izraelnek, cserébe Jeruzsálem felosztását kéri

Fordulatként értékelték Izraelben Nicolas Sarkozy látogatását. Ilyen barátságos szavakat nem mondott még francia elnök De Gaulle emlékezetes szakítása óta. Sarkozy - aki néhány nap múlva átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét - nem vonja kétségbe Izrael létezéshez való jogát, és elfogadhatatlannak tartja Irán atomhatalommá válását is. Ugyanakkor a francia elnök Izrael biztonságát egy életképes palesztin állam megalakításához és Jeruzsálem felosztásához kötötte. A Sarkozy-látogatás több szempontból is figyelemre méltó. A knesszetben utoljára Francois Mitterrand mondott beszédet, még 1982-ben. Azóta a francia elnökök csak azért érkeztek Jeruzsálembe, hogy bírálják a zsidó államot, és elõremozdítsák a palesztin állam ügyét. Legutóbb Jacques Chirac járt Izraelben, aki nem rejtette véka alá a zsidó állammal szembeni arroganciáját és ellenséges érzületét. Nicolas Sarkozy most nemcsak azt hangsúlyozta, hogy megkérdõjelezhetetlen tény Izrael létezéshez és biztonsághoz való joga. Az elnök hangsúlyozta a zsidó államhoz fûzõdõ mély barátságát is. Felesége, Carla Bruni mellett hat kabinetminiszter is helyet kapott a küldöttségben. Ez is jelezte, hogy az elnöki vizit meghaladta a protokolláris szintet.


Busa Viola
Európa vezetőt akar
Brüsszel mindent kész beáldozni a szerződésért

A franciák és a németek nyomást gyakorolnak az írekre, hogy gondolják át még egyszer a lisszaboni szerzõdés kérdését, és tartsanak újabb népszavazást. A luxemburgi miniszterelnök egyenesen összeurópai referendumot szeretne rendezni, hogy a többek között uniós elnöki posztot létrehozó dokumentum még a 2009-es európai parlamenti választások elõtt életbe lépjen. Az írek szerint a reformterveket csak úgy lehet megmenteni, ha országuk külön garanciákat és engedményeket kap.


Németh Csillag
Lelkes támogató
Michelle Obama vállalja a politikai viharokat is férje oldalán

Az amerikai elnökválasztás hajrájába érkezve mind élesebb a verseny John McCain és Barack Obama között. Mindkét tábor igyekszik az ellenfél „gyenge pontjait” feltárni: némelyek Barack Obama sebezhetõségét feleségében, Mi­chelle-ben látják, mások viszont úgy vélik, õ tudja majd a korábban Hillary Clintonhoz húzó nõi szavazókat megszólítani. Tény, hogy Michelle aktívan kiveszi részét férje kampányából: jól fizetett állást hagyott maga mögött, vállalva azt, hogy a támadások kereszttûzébe kerül, nem csak amiatt, amit mond, hanem például ahogy kinéz.


Párizsból szeretettel

Nicolas és Clara elcsábította az izraeliek szívét - így kommentálta a Sarkozy-látogatást a France 24 tévécsatorna híradója. A mûsor idézett az izraeli újságokból, amelyek rajongással írtak „Clara királynõrõl”, akinek a népszerûsége már-már a néhai Diana hercegnõjével vetekszik. A francia elnöki házaspár népszerûsége nem véletlenül ugrott meg Izraelben, és zuhant ugyanakkor a mélypontra az arab világ jelentõs részében.


Online

Naomi Campbellt ismét elítélték

200 órányi közmunkára és 4500 dollár megfizetésére ítélte a londoni bíróság Naomi Campbell topmodellt - a hírességet azért jelentették fel, mert pár hónapja dührohamot kapott a Heathrow repülõtéren, és több rendõrt is bántalmazott.


Melegek ellen vonult a Gárda

„SZAPORODÁSRA képtelen hordáknak”, „deviáns, aberrált és elmegyógyintézetbe való buziknak” nevezték Gyulán a „világtörténelem” elsõ Hideg Büszkeség Napján az esedékes budapesti melegfelvonulás résztvevõit.


Kórteremből a bíróság elé

FlObert pisztolyt találtak egy betegnél a kaposvári kórházban. A 72 éves helyi férfi rosszul lett, ezért szállították az intézménybe. A lõfegyvert az ügyeletes orvos találta meg, és azonnal értesítette a rendõrséget.


Telt ház a kórházakban a holland–orosz után

Megteltek a moszkvai kórházak az holland-orosz Eb-mérkõzés után. Az orosz fõváros egészségügyi intézményei alig bírták a rohamot. A legtöbben idegi túlterheltség miatt kerültek kórházba, az izgalmakat még a fiatalok sem bírták: sok 35 év alatti fordult orvoshoz vérnyomásproblémákkal, szívpanaszokkal. Volt olyan kórház, ahová a mér­kõ­zés után 90 szurkolót vittek be a mentõk, további 120 pedig magától jelentkezett az ellátásra.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Gigantikus kedvencek Fotó: Gaetan Bally


Odalett Csányi helikoptere

Földhöz csapódott felszállás közben egy Csányi Sándor tulajdonában lévõ helikopter a Somogy megyei Nagybajom külterületén. A Gazella típusú bérelt gép magáncélú repülést végzett - mondta a jármûvet üzemeltetõ kft. ügyvezetõje.


Több a dollármilliomos, mint a magyar

A Capgemini és a Merrill Lynch tanulmánya szerint tavaly 10,1 millió volt a dollármilliomosok száma a világon, 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennél nagyobb mértékben, majdnem 9 százalékkal nõtt azok száma, akiknek több mint 30 millió dollárjuk van - õk 103 ezren vannak -, míg a többiek átlagos vagyona tavaly elõször lépte át a 4 millió dolláros határt.


Kitiltják a csattogós cipőket

Egy malajziai városban megtiltották a muzulmán nõknek, hogy fényes rúzst és magas sarkú cipõt viseljenek a munkahelyeiken - közölte a Bernama nemzeti hírügynökség. Az ország északi részén fekvõ Kelantan az ország legkonzervatívabb tartománya.


Meghalt az első újszíves

Meghalt az elsõ magyarországi szívátültetésen átesett gyermek Balatonvilágoson - közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet. Balázs hétéves korában, tavaly októberben esett át a szívátültetésen.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Kakaóval a szívbetegségek ellen

A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásáról újabb kutatási eredmények láttak napvilágot Washingtonban. A legújabb tudományos vizsgálatok szerint a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztása segít leküzdeni a szív- és érrendszeri betegségeket, sõt még a rákot is. A legfrissebb eredményeket Norman Hollenberg, a Harvard Egyetem orvostudományi karának professzora mutatta be.


Tér-film-zene fesztivál

Budapest mellett Gyõr, Debrecen és Szombathely városa is bekapcsolódik az idei Tér-Film-Zene Fesztiválba.


Felsírt, mielőtt eltemették volna

A koraszülött, életjeleket nem mutató csecsemõ születése után 5 órával lélegezni kezdett, miközben rokonai már a temetését szervezték. A 30 éves, Nyugat-Indiából származó Aruna Gaikwa­dot három ismert városi kórházban is elutasították, mielõtt a Lokmanya Tilak Városi Közkórházban befogadták.


Az első női vezérezredes

Ann E. Dunwoody személyében az Egyesült Államok történetében elõször léptettek elõ nõt vezérezredessé - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. A tárca Washingtonban kiadott közleménye szerint maga George W. Bush elnök nevezte ki az eddig altábornagyi rangban szolgáló logisztikai szakértõt vezérezredessé.


Sport

Sebestyén István
Végén jött a fekete leves
Úgy kaptak ki, ahogy nyerni szoktak

Talán a küzdeni tudás és a drámai fordítások miatt jelentette az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését a török válogatott szereplése. Mészöly Kálmán 1984 és 1986 között szövetségi kapitányként, majd a Fenerbahce edzõjeként is dolgozott Török­országban. Õt kérdeztük a török csodáról, amelyet Németország állított meg.


Szabadidő

Erdei Judith
Kréta – Európa bölcsője

Három kontinens vonzásában fekszik Görögország legnagyobb szigete, az európai civilizáció bölcsõje, Kréta. A sziget több mint félmillió lakosa egyszerûen csak Kontinensnek nevezi a sok harcot és küzdelmet megélt földet, magukat pedig nem görögöknek, hanem krétaiaknak, ami magában hordoz egy nemes és büszke öntudatot, hiszen évszázadokon keresztül vívták vakmerõ és kétségbeesett csatájukat a törökökkel. A mai napig is a legnépszerûbb fiúnevek egyike az Eleftherosz, ami szabadságot jelent.


A visszatérés garantált

Budapest belvárosának szûk, nyirkos utcáit járva nem gondolná az ember, hogy oázisra bukkanhat a régi zsidó negyedben, a Kazinczy utcában. Pedig a Carmel Étterembõl kiszûrõdõ illatok már a Dob utca sarkánál betérésre csábítják az arra járót. Aki úgy dönt, hogy betér a kétszintes étterembe, nem fog csalódni az ízekben sem.


Üzlet

Bakó Zoltán
Újabb mi autónk

Jelentõs sikert könyvelhetett el az elmúlt napokban a magyar kormányzat, hiszen Európában a Daimler-Benz elsõ „kelet” felé tett lépése nálunk ért földet. A vadonatúj, közel 200 milliárd forintba kerülõ zöld­mezõs beruházás kere­té­ben 2011 végére elkészülõ új autógyáregység évente mintegy 100 ezer darab alsó- és középkategóriás „A” és „B” modellt gyárt majd.


Papp Levente, Brüsszel
Lehetünk Európa high-tech központja?

Lehetünk Európa high-tech központja? Ettõl jelenleg még fényévekre vagyunk, pedig ez lehetne az egyik kitörési pont a kátyúba ragadt magyar gazdaság számára. A múlt héten az Európai Unió illetékes miniszterei Budapestet választották az EU új kutatási-fejlesztési központjának székhelyéül.