Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Mire készül az elnök?
George Bush követheti Tony Blairt a vatikáni úton

George W. Bush európai útja során hosszas négyszemközti megbeszélést tartott XVI. Benedek pápával a Vatikánban. Az olasz médiában több - hivatalosan meg nem erõsített - hír jelent meg a találkozó kapcsán arról, hogy az amerikai elnök öccse, Jeff Bush volt floridai kormányzó és a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nyomdokait követve a katolikus hitre való áttérést tervezi. Igaz, az utóbbi két politikus felesége is katolikus vallású, míg Laura Bush buzgó protestáns.

A két államfõ félórás megbeszélést tartott a XII. századi Szent János toronyban, amelyet a pápa a beszámolók szerint általában imádkozásra használ. A hírek szerint ez volt az elsõ alkalom, hogy egy államfõt nem a könyvtárban fogadott a pápa, de vatikáni szóvivõk szerint XVI. Benedek e speciális figyelmességgel akarta viszonozni Bush elnök áprilisi szívélyes vendéglátását a Fehér Házban. A két vezetõ akkor az ovális irodában együtt is imádkozott, amit most a lourdesi Madonna szobra elõtt megismételtek, igaz Bush elnök a megfigyelõk szerint „nem térdelt le” a pápa mellé.
A tudósítók szerint a két államfõ az egyik teraszról vette szemügyre a Vatikán gondosan ápolt kertjeit, épületeit és õsi falait. Amikor Bush elnök megkérdezte: „Mekkora ez a terület?”, a jelen lévõ egyik vatikáni munkatárs szerényen annyit válaszolt: „Nem olyan nagy, mint Texas”. „Hát, igen, de ez itt fontosabb...” - hangzott az elnök válasza.
A megfigyelõk úgy vélik, a két vezetõ az utóbbi két évben szoros barátságot alakított ki, és Nancy Goodman Brinker, a Fehér Ház protokollfõnöke (volt magyarországi nagykövet) szerint „Bush elnök a pápa nagy rajongója és tisztelõje”. Az amerikai elnök „teljes mértékben támogatja a katolikus egyházat, és mindent, amit a mostani pápa a világ politikai vezetõivel karöltve tenni próbál” - mondta Brinker.
A látogatás kapcsán vatikáni forrásokra hivatkozva több olasz újság is felröppentette a hírt, hogy Bush elnök már az áttérését tervezgeti. Az Il Foglio nevû újságnak egy meg nem nevezett forrás sejtelmesen annyit mondott, hogy „bármi megtörténhet, különösen egy olyan újjászületett kereszténynél, mint Bush”. Hozzátette: bár a Szentszék nem értett egyet az iraki háborúval, etikai kérdésekben - például a melegházasságok, az abortusz és az õssejtkutatás terén - az amerikai elnök gyakorlatilag mindig is a Vatikánéhoz hasonló elveket képviselt. Ráadásul az elnök kifejezte XVI. Benedek iránti elismerését, és a pápa több teológiai könyvét is elolvasta.
Egy Vatikánhoz közeli forrás szerint Bush elnök volt eddig a leginkább katolikus gondolkodású amerikai elnök John F. Kennedy óta, aki közismerten igyekezett elhatárolódni a katolikus egyháztól. Ezt a nézetet vallja Rick Santorum, korábbi amerikai szenátor is, aki szerint Bush elnök „sokkal katolikusabb, mint Kennedy”. Bush egyébként metodista vallású, de Washingtonban egy episzkopális gyülekezetbe jár istentiszteletre.
Egy Bush elnököt jól ismerõ New York-i pap, George William Rutler azt nyilatkozta korábban a Washington Postnak, hogy Bush elnök a katolicizmusnak az alapjait is tiszteli, kezdve azzal a tanítással, hogy a pápaság Istentõl van és a pápa Péter apostol utóda. „Bush elnök értékeli az egyház szisztematikus teológiáját, intellektuális meggyõzõ erejét és stabilitását. Tisztában van vele, hogy az evangéliumi mozgalom a katolicizmussal szemben mind teológiai, mind történelmi szempontból korlátozottabbnak tûnhet”.
A Washington Post Bush elnököt „titkos katolikus hívõnek” nevezi, aki számos katolikus értelmiségivel, beszédíróval, tanácsadóval, politikussal és pappal vette körül magát. A lap úgy véli, ezek a munkatársak és a tõlük hallott szociális evangélium az amerikai történelemben eddig talán precedens nélküli mértékben befolyásolta az elmúlt években Bush beszédeit, politikáját. A szintén katolikus William McGurn, Bush egyik korábbi munkatársa errõl így nyilatkozott: „Azt szoktam mondogatni, hogy több katolikus van Bush elnök beszédírói között, mint amennyi az elmúlt fél évszázadban a Notre Dame-nál volt.”
Egy másik olasz lap, a La Repubblica ugyanakkor „rózsaszín legendának” nevezte a Bush esetleges áttérésérõl keringõ híreket. „A Vatikánban cáfolják a folyamatban lévõ áttérés hírét” - folytatja a lap. - „Mindazáltal tagadhatatlan, hogy Bush - messianisztikus szellemiségén és a katolikus gondolkodás iránti rajongásán túl - Ratzingernek a 21. század démonjairól (ahogy a pápa New Yorkban elsorolta: a relativizmus »sötétségérõl«, a kábítószerrõl, a rasszizmusról, az erõszakról, az önközpontúságról, a kapzsiságról) szóló meglátásával is bizonyára egyetért.”
2001 januárjában az elsõ rendezvény, amelyen Bush hivatalosan elnökként részt vett, egy Washington akkori érsekével, Theodore McCarrickkal elköltött vacsora volt. Néhány hónappal késõbb Karl Rove, Bush egyik korábbi politikai tanácsadója megkérte Deal Hudson akkori katolikus fehér házi tanácsadót, hogy keressen egy papot, aki megáldja a Fehér Ház nyugati szárnyát. Bush elnökké választása elõtt (az egyébként episzkopális) Rove katolikus értelmiségieket invitált Texasba, hogy az elnökjelölttel ismertessék az egyház tanításait. Ezenkívül Bush elnök Samuel Alito és John Roberts személyében katolikus bírákat nevezett ki a Legfelsõbb Bíróságba.
Ennek ellenére az iraki háború kapcsán II. János Pál pápa nézetei nem egyeztek Bushéval, és katolikus kritikusok azzal vádolták az amerikai elnököt, hogy nem veszi figyelembe Róma tanításait a háborúról és a kínzásokról. Ám a Washington Post áprilisi értesülései szerint, mielõtt Bush elnök amerikai csapatokat küldött volna Irakba, katolikus „teokonokkal” találkozott, hogy megvitassa velük az igazságos háború elméletét. Leonard Leo fehér házi tanácsadó, aki a Republikánus Nemzeti Bizottság felé irányuló katolikus szolgálat egyik vezetõje, azt nyilatkozta: „Bush párbeszédbe kezdett a katolikusokkal, és oly módon osztotta nézeteiket, amelyrõl úgy gondolom, egyedülálló volt az amerikai politikában”.
Katolikus források szerint egyébként Bush elnök egyik fivére, Jeb már korábban katolizált, felesége is katolikus. Jeb a küzdelmes 2000-es választásokon Mexikóba utazott, ahol állítólagosan imádkozott a guadalupei szûzhöz.