Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 25. szám, 2008. június 20

Arcok

Magyary Ferenc
Százéves a Nyugat
Esze Tamás komája: Ady Endre

A Wass Albertet és Teleki Pált elõszeretettel idézgetõ jelenkorunkban méltat- lanul kevés szó esik Ady Endrérõl, akinek gondolatvilága legalább annyira idõszerû ma, mint volt éppen száz évvel ezelõtt, amikor a Nyugat címû irodalmi lap legelsõ számában megjelentek korszakos versei és esszéi.


Belföld

Somorjai László
Valláskárosodás
Megrövidítették-e az egyházi iskolákat?

A törvény által elõirányzottnál 2,7 milliárd forinttal kevesebb kiegészítõ közoktatási normatívát kaptak az egyházi iskolák 2005-ben és 2006-ban - áll az Állami Számvevõszék (ÁSZ) június 4-én közzétett jelentésében. A Fidesz, a KDNP és az MDF az elmaradt összeg pótlására szólította fel a kormányt, míg az MSZP illetékesei a jogszabályok bonyolultsá-gára és eltérõ jogértelmezésre hivatkozva állítják: nem történt törvénysértés. Úgy tûnik, az ördög a részletekben rejlik.


Bagyarik Cecília
Tükör Párizsból
Hazánk az Egyenlőtlen és igazságtalan kategóriában

A Tempus Közalapítványnál ezen a héten ismertették a párizsi központú OECD (Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb felsõoktatási jelentését „Felsõoktatás a tudástársadalomért” címmel. A dokumentum a magyar viszonyokról is tartalmaz megszívlelendõ állításokat. Többek között rámutat arra, hogy hazánkban a felsõoktatás finanszírozásában igen nagy a háztartások szerepvállalása, s e teher ráadásul „igazságtalanul és egyenlõtlenül” oszlik meg az érintettek között.


Sebestyén István
Bezárhat a Sziget
Budapest rájött, hogy nagy üzlet a Fesztivál

A Sziget Fesztivált szervezõ cég átalakuló tulajdonviszonyai miatt Demszkynek már nem érdeke ingyen rendelkezésre bocsátani a Hajógyári-szigetet a rendezvény számára - véli a Fõvárosi Közgyûlés Városvédelmi Bizottságának fideszes elnöke. A fõpolgármester kabinetjén keresztül elõbb három évre további ingyenes használatba adta a sziget egy részét a cégnek, majd felfüggesztette a döntést.


Piros Péter
Szalonrasszizmus vagy józanság?
Törvénytelen romasegítő program

„Aki nem akar dolgozni, ne is kapjon segélyt” - mondta ki a monoki önkormányzat május közepén. A valószínûsíthetõen már létezõ gyakorlatot azóta több község is bevezette, ám a héten a kisebbségi ombudsman úgy ítélte meg, hogy az intézkedés törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív jellegû.


Munkatársunktól
Kit védenek?
Budaházyt és Képírót képviseli a Nemzeti Jogvédő Alapítvány

A háborús bûnökkel vádolt Képíró Sándor, egy 1959-ben gyilkosságért halálra ítélt csendõrtiszt; az MTV ostromában részt vett futballhuligánok; valamint az évek óta a kormányellenes tüntetések reflektorfényében tündöklõ Budaházy György - valószínûleg az egyetlen kapcsolat közöttük az, hogy valamennyiüket a Nemzeti Jogvédõ Alapítvány védi.


Életmód

Bagyarik Cecília
Csodabogyók kora
Minden megvan a természetben, amire szükségünk lehet

Ahhoz, hogy fizikai és szellemi képességeinket maximálisan ki tudjuk használni, szervezetünknek különféle tápanyagokra van szüksége. Ezeket a modern kor embere hajlamos tabletták és más csodabogyók formájában magához venni, pedig különösen ilyenkor, nyár elején számtalan zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre a természet terített asztaláról, hogy szervezetünk megkapja, amire ténylegesen szüksége van.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
A per árnyai
Még itt van a múlt

A magyar történelemben, akárcsak más népek történelmében, sok véres leszámolásra került sor. Olyanra azonban 1958 júniusáig nem volt példa, amit Kádár János és elvtársai tettek: saját barátaikat végeztették ki könyörtelenül és törvénytelenül, ráadásul olyan cselekményekért, melyeket velük együtt közösen határoztak el és hajtottak végre. 1957 márciusában Kádár János Moszkvában az SZKP vezetõivel megállapodott Nagy bíróság elé állításáról. 1957. augusztus 26-án Biszku Béla belügyminiszter Moszkvában Andropovval, az SZKP KB osztályvezetõjével és más szovjet vezetõkkel egyeztette a Nagy Imre-per vádiratát és az ítéleteket.


Hetek-összeállítás
A Gulágról a szabadságba
Natan Scsaranszkij, aki nem alkudott meg a zsarnoksággal

1973 tavasza, egy átlagos nap a Szovjetunió Vízum és Engedélyhivatalának (OVIR) moszkvai központjában. A tisztviselõk irathalmokkal körülvéve buzgón pecsételik le a kiutazási kérvényeket a „kérelmük elutasítva”megjelöléssel, majd ezeket újabb kupacokba rendezve postázzák folyton reménykedõ családoknak. Néhányat félretesznek, ezek kérvényezõinél hamarosan megjelenik a KGB letartóztatási vagy enyhébb esetben még csak házkutatási paranccsal, hogy az emigrálni akaró „hazaárulókat” örökre eltüntessék valahol a messzi Szibériában. A sok száz kérvény egyikének fejlécén az Anatolij Boriszovics Scsaranszkij név állt.


Vérbírók és karrierek
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Tényektől függetlenül
A rágalomkönyvek lenézik az olvasókat

Nem kell elnökválasztási kampánynak lenni az Egyesült Államokban ahhoz, hogy valamelyik politikusról, közéleti személyiségrõl vagy ünnepelt sztárról botránykönyv jelenjen meg. Az elmúlt évtizedekben újságírók sora keresett mesés összegeket a „mindent leleplezõ” (tell-all) könyvekkel, mondván, hogy az olvasó megismerheti ezek­bõl a célszemély „másik ar­cát”. Újdonság, hogy ma már családtagok vagy volt házastársak is rákaptak a mûfajra, amelynek idõközben Európában is számos követõje támadt.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Mire készül az elnök?
George Bush követheti Tony Blairt a vatikáni úton

George W. Bush európai útja során hosszas négyszemközti megbeszélést tartott XVI. Benedek pápával a Vatikánban. Az olasz médiában több - hivatalosan meg nem erõsített - hír jelent meg a találkozó kapcsán arról, hogy az amerikai elnök öccse, Jeff Bush volt floridai kormányzó és a volt brit miniszterelnök, Tony Blair nyomdokait követve a katolikus hitre való áttérést tervezi. Igaz, az utóbbi két politikus felesége is katolikus vallású, míg Laura Bush buzgó protestáns.


Pátkai Mihály
Érik a 2000 éves datolya
Kicsíráztak a bibliai korból maradt magvak

Izraeli kutatók a napokban bejelentették: sikerült egy négy évtizeddel ezelõtt Maszadában felfedezett kétezer éves datolya magot kicsíráztatni - jelentette a Jerusalem Post. A már régen kihalt „júdeai datolyaként” ismert növény termését az ókorban számos betegség gyógyítására használták.


Külföld

Busa Viola
A nem azt jelenti, hogy nem
Brüsszel hadat üzent a szuperuniót elutasító íreknek

Újra a népakarat miatt fulladt - legalábbis egy idõre - kudarcba az Európai Unió intézményi reformja. A többek között az állandó elnököt jelölõ és a nemzeti vétójogokat felszámoló lisszaboni szerzõdést az ír népszavazás küldte padlóra. A korábbi francia és holland nemek után az unió polgárai ismét figyelmeztetést küldtek az európai elitnek. A reakciók alapján nem biztos, hogy Brüsszelben igényt tartanak erre.


Hechs László
Lélegzetvételnyi nyugalom
Tűzszünet a Gázai övezetben Izrael és a Hamasz között

A héten eldõlt a gázai dilemma. Izrael az átfogó hadmûveletekkel szemben a tûzszünetet választotta. A megállapodás a terv szerint lapzártánk után, csütörtökön lép életbe a zsidó állam és a Hamasz terrorszervezete között. Ennek ellenére még szerdán vagy egy tucat Kasszám-rakéta landolt Szderoton és a Negev nyugati részén. Mark Regev kormányszóvivõ mindenesetre szerdán megerõsítette: Izrael is elfogadta az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvást. Ha a tûzszünet életbe lép és tartósnak bizonyul: megkezdõdnek a tárgyalások a 2006-ban elrabolt izraeli katona, Gilád Schalit kiszabadításáról.


Morvay Péter
Az elfeledett város
Hét év alatt hatezer rakéta hullott Szderótra

Állandó riadókészültségben él húszezer ember immár hét éve egy dél-izraeli kisvárosban, néhány kilométerre a Gázai övezet határától. A lakók úgy érzik, saját kormányuk és a világ közvéleménye is magára hagyta õket. Május végén jártunk az elfeledett dél-izraeli városban, Szderótban.


Online

Ortodox egyházfő az átvilágítás ellen

A gyulafehérvári Táblabíróság csütörtökön nyilvánosságra hozta annak az ítéletnek az indoklását, amelyben érvénytelenítik a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) Andrei Andreicut ortodox érsekre vonatkozó határozatát.


Briatore 500 milliós esküvője

A Renault csapatvezetõje, Flavio Briatore múlt szombaton feleségül vette kedvesét, Elisabetta Gregoracit egy nagyszabású ceremónia keretein belül, ahol egy sor híresség megjelent.


Vége a zéró toleranciának

Eltörlik a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott „zéró toleranciát”. Az eddigi szabályozás szerint egy csepp alkoholt sem fogyaszthatott az, aki volán mögé akart ülni Horvátországban.


Életeket menthetnek a génmódosított állatok

Számos szakember egyre nagyobb lehetõséget lát arra, hogy ezt a technológiát az orvostudományban is hasznosítsák. A transzgenikus, azaz génmanipulált állatok idegen gén(eke)t hordoznak, amelyeket mesterségesen juttatnak kromoszómájukba.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Óriás szobor a zaragozai világkiállításon Fotó: Manu Fernandez


Benzin miatt tiltakoznak

Az élelmiszerválság után újabb világszerte végigsöprõ problémával állunk szemben: a fuvarozók tiltakoznak a magas üzemanyagárak miatt Portugáliától Malajzián és Thaiföldön át Dél-Koreáig.


Solo, a magyar hibridautó

Bemutatkozott az elsõ magyar fejlesztésû hibridautó, amelynek elektromos motorjait a Nap, egy apró generátor és az utasok pedálozása látja el energiával. Jelenleg egy mûködõ prototípus létezik, de a tervek szerint négy éven belül már kapható lesz a szériaváltozat is 1,5-2 literes átlagfogyasztással, egy mai alsóközép-kategóriás autó áráért.


Megtört a Boston kudarcsorozata

A labdarúgó Európa Bajnokság idején Észak-Amerikában sem maradtak mûsor nélkül a sportrajongók. Szerdán ért véget az NBA idénye, melyet a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics döntõsorozata koronázott meg.


Életet mentő tinilány

Vonat gázolt halálra egy 16 éves, hõs, angol kislányt, aki azért rohant a sínekre, hogy barátnõje életét mentse. A kelet-walesi Brigend városkában lakó Sophie Harris csak a kis 13 éves barátnõje életét próbálta megmenteni, de belehalt az életmentésbe.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Az űrből is látható az antarktiszi jég szétesése

A hidegebb hónapok ellenére megkezdõdött az antarktiszi Wilkins-jégszigetrõl februárban leszakadt hatalmas jégtábla szétdarabolódása. Az eseményt az ESA Envisat mûholdja megörökítette.


A spanyolok lecsaptak az olasz maffiára

A spanyol rendõrség pénteken nagyszabású akcióba kezdett az orosz bevándorlók által mûködtetett bûnszervezetek ellen. Baltasar Garzon bíró letartóztatási parancsot adott ki 25 pénzmosással gyanúsított személy ellen.


XVII. Budafest Nyári Zenei Fesztivál
KoncertShow és Operaelőadás

Július 2. és augusztus 15. között kerül megrendezésre a Budafest Nyári Zenei Fesztivál. Nyolc estet rendeznek a budai Hilton Szálló Dominikánus udvarán, két operaelõadást a Margitszigeten és csak egy koncertet a Szent István téren, a Bazilika elõtt.


Folytatódik az erőszak?

Újabb francia városban került sor súlyos incidensre a hétvégén. Vitry-le-Francois 17.000 fõs településen ezúttal két huszonéves fiatal bonyolódott vitába szombat este.


Riport

Nemes Ákos
Dobozba zárt civilizáció
Harmincezer egyed dolgozik egy célért

Észak felé még javában virágzik az akác. Némi utazás után megérkezünk a zsongó-dongó kaptárakhoz. Ahogy kiszállunk az autóból, tömény virágillat fogad bennünket a szabolcsi kerekerdõben. Fegyver Imre és Tóth Miklós, a jókedélyû rokonok sok-sok éve együtt méhészkednek.


Sport

Gazsó József
Ennyit a papírformáról
EURO 2008: Félidei értékelő

Kevés kivételtõl eltekintve azok a csapatok jutottak tovább, amelyeket a legtöbben a negyeddöntõbe vártak. A sorrend azonban nem mindenhol alakult úgy, ahogyan azt az erõ­viszonyok sejteni engedték. Ibrahimovic görögöknek lõtt gólján kívül sajnos nem sok szemet kápráztató találat született. Lássuk részleteiben.


Szabadidő

Erdei Judith
Kelet-stájerország – Az ötletek hazája

Ausztria zöld ékköve. Így is nevezhetjük az ország második legnagyobb, legváltozatosabb régióját, melynek keleti, hazánkhoz legközelebb esõ részén termálövezet, lankás dombok, tavak, almaligetek, számtalan bicikliút, és olyan hangulatos városok várnak bennünket, mint Hartberg vagy Weiz. Rengeteg praktikus, a természet szeretetérõl, tiszteletérõl szóló programmal vár egész évben Oststeiermark.


Vélemény

Gyurcsány 2010-ben győzni akar
Reflexió a Sárközy Tamás professzorral készült interjúra

Kérem, engedje meg, hogy kéretlenül is hozzászóljak az hoz. Bár nem vagyok tagja miniszterelnöki tanácsadó testületeknek, változáskezelési tanácsadóként és trénerként több munkában is részt vettem, amelyek a közigazgatás fejlesztésével és a közszolgáltatások fejlesztéséhez kapcsolódott. Így tagja voltam az e-kormányzat 2005 és a e-közigazgatás 2010 stratégiát író csapatnak, több ágazati fejlesztés stratégiáján dolgoztam, dolgozom az agrárium és a munkaügy területén. Trénerként pedig önkormányzatok és országos szerveztek ügyintézõinek konfliktuskezelési kompetenciáját fejlesztem.


A tanár úr nem fasiszta

SS-egyenruha, mint hagyományõrzés -, Kosaras Péter Ákos tanári oklevelet szerzett magyar állampolgár történelmi ismeretekbõl a nyilvánosság elõtt megbukott. Ez abból is nyilvánvalóvá vált, hogy újabban perrel fenyegeti azokat, akik történelemszemlélete miatt kritizálni merik, kétségbe vonják pedagógusi, iskolaigazgatói alkalmasságát.


Üzlet

Major Nóra
Szponzormilliók
Meccsek a pályán kívül

Miközben szinte minden második európai szempár három hétig rendszeresen egy közel 40 dekás bôrgolyóra szegezôdik, az Eb-szponzorok nyereségmutatói is együtt „hullámoznak” a tribünnel. A 31 mérkôzés - összesítve - több mint 8 milliárd nézôjének és 6 millió „zarándokának” figyelme és vásárlóereje szinte bármit megér egy olyan világcégnek, mint az Adidas, a Coca-Cola, a McDonald’s, a Carlsberg vagy a Mastercard.


Munkatársunktól
Mi lesz a nyugdíjakkal?

Újra fellángolt a vita az egyik legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok ügyében. Még két év hátra van a választásokig, de már most vita tárgya, melyik párt mennyi járandóságot szánna a szépkorúak számára. A Fidesz változtatna a mostani számolási struktúrán, amely - ahogy megkeresésünkre egy szakértő nyilatkozta - hangzatos ugyan, de hátrányos az érintettek számára.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>