Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 24. szám, 2008. június 13

Arcok

Zsurkán Mariann
Egy férfias politikus
Hillary Clinton portréja

Az amerikai elnökválasztás egyik versenyzõje, Hillary Rodham Clinton a múlt héten formálisan kiszállt a „nemzeti vágtából”. Azonban aki ismeri Hillaryt, az tudja jól, hogy a hatvanéves volt first lady nem adja fel a hatalomért való küz­delmet. Külügyi elem­zõk szerint Obama vereségére játszik, s készül 2012-re…


Belföld

Hazafi Zsolt
Új vezető az SZDSZ élén
Tud-e Fodor Gábor gúzsba kötve táncolni?

Egyre inkább úgy tûnik, hogy Fodor Gábor megválasztásával konzer­vá­lódik a jelenlegi helyzet az MSZP és az SZDSZ között: nem kötik újra a koalíciót, és miniszterelnök-cserére sem lehet számítani. Ennek többek között az az oka, hogy Fodor a vártnál kisebb arányban, mindössze két szavazattal gyõzött az SZDSZ elnök­választásán.


Sebestyén István, Hazafi Zsolt
Baloldali rettegés a kétharmadtól
Kormányzónak készül Orbán Viktor?

A Fidesz-kormány kibõvíti a köztársasági elnök jogköreit, mandátumát nyolc évre meghosszabbítja, majd Orbán Viktor elfoglalja az elnöki széket, a kormányt pedig valamelyik párttársa vezeti tovább. A Fidesz kétharmados választási gyõzelme esetén ez a forgatókönyv sem elképzelhetetlen. Bár a pártban jelenleg a gazdasági témák vannak elõtérben, Stumpf István ex-kancelláriaminiszter egy interjúban egyértelmûvé tette, hogy erõteljes közjogi reformokat is szükségesnek lát.


Danka Ildikó
Csökkentenék az anyasági támogatás mértékét

Két év alatt újra beindíthatók a gazdasági növekedés motorjai? Növekvõ foglalkoztatottság, húsz százalékkal magasabb bérek, csökkenõ adók, egyidejûleg az állami költségvetési kiadások ezermilliárd forintos csökkentése mellett. Az eddig szép álomnak tûnõ ígéretek valósággá válhatnak - állítják annak az új javaslatnak a kidolgozói, amelybõl alternatív kormányprogram lett. A javaslatot a kormány a dobogókõi ülésén is tárgyalta.


Hetek-összeállítás
Kádár János gonoszsága
Hogyan gyilkoltatták meg Nagy Imrét?

A történészek szerint a vérben és gyilkosságban fogant Kádár-rezsim történetének megkerülhetetlen forrása az a hanganyag, amelyet a héten játszottak le a Nyílt Társadalom Intézet galériájában. A hatás egyébként drámai, a tankönyvízû feldolgozások helyett a hallgató átéli, hogy intelligens, hús-vér embereket gyilkoltattak meg Kádár János és társai.


Életmód

Munkatásunktól
Drágán védd az életed
Hiánycikk a kullancs elleni vakcina

Elfogyott a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelõ­gyulladás elleni vakcina, különösképp a felnõttváltozata. Ha kapni egyáltalán oltószert, akkor egy kétgyermekes család beoltása jelenleg ötvenezer forintra rúg. Az illetékesek szerint a gyógyszertárak gyermekvakcinákból nemsokára újból rendesen el lesznek látva, de a felnõt­teknek való ol­csóbb oltóanyagok év vége elõtt nem lesznek elérhetõk.


Fókusz

Sebestyén István
Futballkultusz

A futball Európa legjelentõsebb tömegeket megmozgató ereje. Az osztrák-svájci közös rendezésû kontinensviadal idején csak Bécsbe 600 ezer vendéget várnak, a mérkõzéseket pedig - persze összesítve - 8 milliárdnál több nézõ fogja a televízión keresztül megtekinteni. A futballõrület már vallási jegyeket ölt: istenként imádott kedvencek, harci díszek, kegytárgyként vásárolt szuvenírek - és nem kevés anyagi áldozat. Az eddigiek alapján úgy tûnik, gólokban, meglepetésekben és egyéniségekben ezúttal sem lesz hiány - a futballhívõk a helyszínen és a televíziókészülékek elõtt is azt kapják, amire számítottak. Új õrület hódít Ausztriában: autósok tömegei „telepítettek” nemzeti színû zászlókat jármûveikre. A legnépszerûbb persze az osztrák, de látni olasz, portugál vagy éppen török lobogókat is. Alapesetben 5 ezer euró büntetést szabnak ki a zászlóval „villogó” autósokra - ám a szigorú „sógorok” az Európa-bajnokság egy hónapjára feloldották a tilalmat. De nem csak az eddig Ausztriában közel egymilliós mennyiségben értékesített zászlók iránt alakult ki már-már vallási zarándokhelyek kegytárgyaihoz fogható kereslet. Friedrich Bauernek, az ajándéktárgyakat értékesítõ ausztriai Mitraco nevû marketingcég vezetõjének nyilatkozata szerint nagy keletjük van a nemzeti színû sálaknak, a trikóknak, a „törzsi jelek” felfestéséhez szükséges arcfestékeknek és a bohókás kalapoknak is. A cég vezetõje szerint a lelkes drukkereknek köszönhetõen 3-3,5 millió eurós többletbevételre tehetnek szert idén.


Háttér

Morvay Péter
Nincs visszaút
Interjú Dore Gold volt izraeli ENSZ-nagykövettel, a Jeruzsálemi Társadalmi Központ igazgatójával

Dore Gold az 1991-es madridi békekonferencia óta részese, hol tárgyalóként, hol tanácsadóként a közel-keleti BÉKETÁRGYALÁSOKNAK. A volt izraeli ENSZ-nagykövettel Jeruzsálemben beszélgettünk a térség és a világ legsúlyosabb kihívásairól és vitáiról.


Bagyarik Cecília
Nyilatkozatháború a Vöröskeresztben
A "hatalmas nagy hajó" és a kirúgott főigazgató esete

Vitát követõen március 27-én a Magyar Vöröskereszt (MVK) Országos Vezetõsége azonnali hatállyal felmentette a szervezet fõigazgatóját, Czimbalmos Ágnest. A döntést a Vöröskereszt részérõl vezetõi alkalmatlansággal magyarázták, míg a volt fõigazgató szerint inkább az általa tisztázni kívánt gazdasági ügyek miatt került sor a szakításra. Az ügy azóta is napirenden van, a szervezet jövõjéért aggódók abban bíznak, hogy az eset hozzájárulhat a MVK megtisztulásához és jövõbeli felemelkedéséhez.


Hit és értékek

Busa Viola
Blair és a hit
A vallások megbékítésének szentelné életét

Tony Blair nem tétlenkedik, mióta búcsút mondott a brit miniszterelnöki bársonyszéknek. Amellett, hogy a világ egyik legjobban fizetett és legkeresettebb tanács­adója, valamint közel-keleti követ lett, létrehozott egy saját alapítványt is. Célja ezzel nem kevesebb, mint a vallások közötti megértés elõsegí­tése.


Hetek-összeállítás
Tokiói ámokfutás

Egy huszonöt éves japán férfi kegyetlen mészárlást végzett Tokió fiatalok által kedvelt bevásárlónegyedében. A helyszínen tartózkodó ifjakat sokkolta az esemény: az Akihabara negyedbe, amely eddig hírhedten a videójátékok, animék és mangák fantáziavilága volt, hirtelen beköszöntött a való világ.


Külföld

Kulcsár István
Amerika a válság felé tart

Miután egyedül maradt a demokrata térfélen, Barack Obama kéthetes országjáró körútra indult. Ennek során a gazdasági problémákat állítja beszédei középpontjába és élesen bírálja ellenfele, a republikánus John McCain gazdasági elképzeléseit. Az Egyesült Államokban is gyorsan növekvõ árak és a fenyegetõen emelkedõ munkanélküliségi ráta közepette a romló gazdasági helyzetnek, illetve az elnökjelöltek ígéreteinek megítélése döntõ tényezõ lesz abban, kit választanak a polgárok novemberben az Egyesült Államok 44. elnökévé.


Németh Csillag
Búcsú Európától

Drámai bejelentések nélkül zajlik Bush utolsó európai körútja. Az amerikai elnök elõször Szlovéniába érkezett, ahol az Európai Unió és az Egyesült Államok csúcstalálkozójára került sor. Ezt követõen Németországba, Olaszországba, és Nagy-Britanniába is ellátogat, majd a tervek szerint Észak-Írországban zárja útját, ahol az új kormányfõvel találkozik. Az európai vezetõkkel folytatott egyeztetések központi témája az iráni atomprogram, mivel Bush távozása elõtt szeretne újabb szankciókat hozni az iszlám köztársasággal szemben.


Hetek-összeállítás
Európa harcban áll
Sorra szigorítják a terrorizmus elleni törvényeket

A brit parlament olyan terrorizmus­­ellenes törvényrõl szavazott, amelynek az egyik, sokak által vitatott rendelkezése lehetõvé tenné a hatóságok számára, hogy a gyanúsítottakat akár hat hétig is fogva tarthassák vádemelés nélkül.


Online

Luxusbabaszoba várja a Pitt ikreket

Az Angelina Jolie és Brad Pitt színészpáros már idáig is horribilis összeget költött arra, hogy hamarosan megszületõ gyermekeik szobáját berendezze.


A nők szebben programoznak

Általánosságban elfogadott ténynek számít, hogy a hölgyek nagyobb beleérzõ képességgel rendelkeznek a férfiaknál, és az önkifejezés terén is sikeresebbek.


Hajnövesztővel doppingolt

Fennakadt egy doppingvizsgálaton Jannisz Camisz Európa-bajnok görög evezõs. A 22 éves sportolót versenyen kívül ellenõrizték áprilisban, és az analízis során egy finaszterid nevû szerre bukkantak nála, ami hajnövelõ készítménnyel jutott a szervezetébe.


Kötelező esküvő az alkalmazottaknak

Egy iráni állami nagyvállalat utasította egyedülálló alkalmazottait, hogy házasodjanak meg legkésõbb 2008. szeptember 21-éig, mert ellenkezõ esetben elbocsátják õket.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Cirkuszi show Macaóban Fotó: AP Photo/Wally Santana


A robothalak vízre szállnak

Különleges robothalakat teszteltek a Washingtoni Egyetemen. A három prototípus elsõ nagy tesztje sikerrel zárult. A gépeket úgy programozták, hogy vagy mindhárom egy irányban ússzon, vagy különbözõ irányokban szóródjanak szét.


Szabad vasárnap?

Összefoghatnak a parlamenti pártok a munkamentes vasárnapért. Már õsszel az Országgyûlés elé kerülhet a kereskedelmi törvény és a Munka Törvénykönyvének módosítása a vasárnapi munkavégzés korlátozása érdekében.


Gumitemplomok a strandokon

Felfújható templomokat helyeznek el Olaszországban több tengerparti üdülõhelyen, így a nyaralóknak nem kell kihagyniuk a vasárnapi misét a vakáció idején sem.


Előbb a nyaralás, aztán a munka

A nyaralási szezon közeledtével egyre több brit dolgozó bonyolítja az utazásokkal kapcsolatos tennivalókat munkahelyérõl munkaidõben - derül ki egy friss felmérésbõl.


Kiszűrnék a gyermekpornót a hírcsoportokról

Blokkolni fogja a gyermekpornográfiát tartalmazó oldalak és hírcsoportok lekérését három amerikai internetszolgáltató. Millió dolláros költségvetéssel szûrõprogram indul a web megtisztításáért.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Új repülési világcsúcs

Egy, a Lockheed Martin mérnökeibõl álló csapat megdöntötte a nagy magasságú léggömbrepülés világcsúcsát. Az elért magasság körülbelül 38 ezer méter volt, ami közel 5000 méterrel több a korábbi rekordnál.


A nyugdíjasok lapátokkal estek egymásnak

Nem mindennapi csetepaté tört ki vasárnap reggel Bicsérden: az utcán három nyugdíjas esett egymásnak.


Újraíratnák a magyar érettségit

Az oktatási jogok biztosához fordult az írásbeli magyar érettségi miatt Szolnoki Tibor oktatási szakértõ, mert véleménye szerint rossz a szövegértési feladathoz mellékelt javítókulcs.


Az Európai zsinagóga avatása

Június 4-én este az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso is részt vett a brüsszeli nagy zsinagóga az „Európai Zsinagóga” avatásán.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Időzített bomba
Dolgozz, paraszt, mert tíz év múlva mi leszünk többen

Forrong a Fejér megyei Pátka. Az ezerhatszáz fõs település életét hosszú évek óta megkeseríti nyolc-tíz cigány származású személy, akik „lopnak, csalnak, verekednek”. A többség mindeddig tûrt. A cérna a hét­­­­­­­végén szakadt el, mikor is a rendõrök letartóztattak három pátkai polgárõrt, mert a gyanú szerint Molotov-koktélt dobtak az egyik roma házára. A helyiek azóta szimpátiatüntetéseket tartanak a polgárõrök mellett, és azt állítják: valójában önmerénylet történhetett, hogy így vonják ki a forgalomból a cigányok megfékezésében eredményes polgárõröket. Szerda délután az egyik polgárõr beismerte a támadást.


Sport

Hazafi Zsolt
GERA: a Fulham jelentős előrelépés

London legrégebbi, nagy múltú és patináns csapatához, a Fulhamhez igazol Gera Zoltán. A magyar válogatott csapatkapitánya többek között azért is döntött a csapat ajánlata mellett, mert az amúgy világhírû edzõje többször kifejezte: nagyon számít Zoltán játékára.


Szabadidő

Erdei Judith
Rodosz

A rodosziak büszkék arra, hogy szigetük Apollón kedvence volt, aki annyira szerette ezt a helyet, hogy minden földi bájjal megáldotta. Legfõként rengeteg napsütéssel, hiszen itt az év 300 napján ragyog az ég. A nagy hódítók pedig kultúrájuk gazdag hagyatékával adóztak az utókornak. Én azonban arra hajlok, hogy Rodosz a ren­­geteg rózsáról kapta a nevét, amely már janu­árban elkezdi a bimbózást, és egészen õszig betölti illatával a szigetet.


Üzlet

Papp Levente, Brüsszel
"Taxisblokád" Brüsszelben

Magas infláció fenyegeti az EU gazdaságát az emelkedõ üzemanyagárak miatt. A feszültség egyre nõ, amit jelez, hogy a drága olajár miatt feldühödött halászok Brüsszelben megrongálták a bizottság Mezõgazdasági Igazgatóságának épületét, a spanyol-francia határnál pedig fuvarozók torlaszolták el az autópályákat.


Munkatársunktól
Kártyaparti
Újabb hitellehet otilde ség

Második, javított kiadás - így is aposztrofálhatnánk a napokban útjára induló 2. Széchenyi kártyát, amely számos könnyítést tartalmaz az elõzõhöz képest.


Munkatársunktól
Kizárt kisvállalkozók

Noha folyamatosan nyílik lehetõség uniós és állami, önkormányzati pályázatokra, az eddigi tapasztalatok szerint a hazai kis- és középvállalkozások fokozatosan kiszorulnak ezen lehetõségekbõl. Lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban van megoldás a problémára.