Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 23. szám, 2008. június 06

Arcok

Kiss Tünde
Kalandorok ne kíméljenek
Indiana Jones negyedszer

Záróképként legutóbb, közel húsz évvel ezelõtt Indiana Jonest a trilógia alkotói belelovagoltatták a lemenõ napba. Azonban a sorozatra új nap virradt közkívánatra, Harrison Ford neve pedig - amely mára összeforrt Indyvel, a leleményes kaland­hõs­sel - újra kifényesítve szerepel a plakátokon.


Belföld

Hazafi Zsolt
A tényekkel kell szembe nézni

-Több éves folyamat eredményeként került válságba az SZDSZ. Körülbelül 8-10 éve nem tudtunk politikai erõt mutatni a magyar politikai közéletben. Ez az elgyengülés az elmúlt egy évben folytatódott, és hitelvesztetté vált az SZDSZ. Olyan politikusok képviselik a liberalizmust, akik nem hitelesek a magyar közvélemény elõtt. Ez így a biztos kieséshez vezet.


Sebestyén István
Mi vezetett Trianonhoz?

„Helyes-e öngyilkosnak lennünk, nehogy megöljenek?” - tette fel a drámai kérdést a trianoni béketervezet kapcsán elmondott védõbeszédében gróf Apponyi Albert, a magyar delegáció vezetõje. Rétori teljesítményként sem utolsó szónoklata azonban már enyhíteni sem tudta a hazánkat ért legnagyobb történelmi szerencsétlenséget. 1920. június 4-én - vagyis nyolcvannyolc éve - írta alá Magyarország az elsõ világháborút lezáró békeszerzõdést a versailles-i Grand Trianon kastélyban. Vajon mi vezetett a máig ható tragédiáig?


Csizmadia Ervin
Az SZDSZ három kérdése

Az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyûlésén a szokásosnál is jóval nagyobb a tét. Legalább három dolognak kell eldõlnie: 1. Le kell zárni a tavalyi küldöttgyûlésen történt visszaélések kivizsgálását; 2. A pártnak új elnököt kell választania; 3. Új alapokra kell helyezni a párt ideológiáját és az ebbõl fakadó politikai stratégiáját.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Fabini Piroska
Népbetegség a koraszülés
A stressz a fő hajlamosító tényező

Kevesebb, mint 2500 gramm, kevesebb, mint 37 hét, vagyis kisebb esély az életre. Magyarországon a koraszülés népbetegség. Míg az uniós átlag 4-5, addig hazánkban az újszülöttek 8-9 százaléka koraszülött. Az ilyen gyerekek hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak. Sajnos kevéssé köztudott, hogy a koraszülések jelentõs része megelõzhetõ lenne.Egy fejlett ország egészségügyi ellátásának egyik legfontosabb mutatója az újszülöttek túlélési esélyei és a koraszülöttek fejlesztési lehetőségei.


Háttér

Hegedűs Péter
Te is, fiam, Cesar?
40 éve gyilkolták meg Robert Kennedyt

Egyik utolsó interjújában így nyilatkozott a Le Figaro riporterének: „Tudom, hogy valahol egy gyilkos leselkedik rám.” Azt azonban még õ sem gondolta, hogy a merénylõ éppen legnagyobb gyõzelmének küszöbén csap majd le rá. Robert Francis Kennedy bátyját, a legendás JFK-t, az Egyesült Államok 35. elnökét 1962-ben lõtték le, és õ a sírjánál megfogadta, hogy folytatni fogja a reformokat, amit még együtt kezdtek el.


Kulcsár István
Mi zajlik Ukrajnában?
Narancsos forradalomból a kormányválság-sorozatig

Miközben Oroszország és Fehéroroszország a tényleges többpártrendszer elhalásának irányába halad, a harmadik szláv posztszovjet köztársaságban, Ukrajnában a szó szoros értelmében dühöng a demokrácia. Olyannyira, hogy az egymás ellen fenekedõ pártok már a parlament munkáját szabotálják. Állítólag csak napok kérdése Julija Timosenko miniszterelnök másodszori eltávolítása. Igaz, a politikai elemzõk ezt már két hónappal ezelõtt is állították Kijevben.


Gesztesi Márta
Az utolsó betyár

A betyárok viharos hajnalon születnek… - vallja a jó Laci­Betyár, becsületes nevén Szijártó László okleveles võfély, betyár és gondolkodó.


Vizin Balázs
Aki nem akar dolgozni, ne is kapjon segélyt
Népmozgalmat indított el Monok

Május 21-én a monoki önkormányzat lakossági nyomásra „reform”-rendeletet hozott. A monoki rendelet országos vitát kavart, miközben egyre több önkormányzat követi Kossuth földijeinek példáját.


Hit és értékek

Morvay Péter
A Templom lesz a béke kulcsa
DNS-vizsgálattal választják ki a jövőbeli papokat

A jeruzsálemi Templom Intézet évtizedek óta azzal foglalkozik, hogy újra elkészítse a hajdani Szentélyben használt tárgyak másolatait és elõkészítse a Harmadik Templom felépítését. A terveikrõl és az õket körülvevõ vitákról a szervezet központjában beszélgettünk Hajim Richman rabbival, a Templom Intézet nemzetközi osztályának a vezetõjével.


Németh Sándor
Jeruzsálem jövője a próféciák fényében

Az alábbi menetrend a Szentírás - az Ó- és az Újszövetség - vonatkozó kijelentései alapján készült. A Biblia az események sorrendjét tartalmazza, de azok bekövetkeztének pontos idõpontját és az egyes szakaszok idõtartamát nem feltétlenül lehet közvetlenül megállapítani a Szentírásból. Az összeállítást készítette Németh Sándor lelkész, fõiskolai tanár.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Németh Szilárd
Gyurcsány 2010-ben is győzni akar
Interjú Sárközy Tamás jogászprofesszorral

A túlsúlyos ember nem erõs, hanem beteg - érzékeltette az államapparátus jelenlegi állapotát Sárközy Tamás, aki arra kapott felkérést, hogy tegye hatékonyabbá az operatív kormányzást a hátralévõ két évre. Megbízója, a miniszterelnök ugyanis bizonyos abban, hogy 2010-ig fog kormányozni. Sárközy szerint erre azért is komoly esélye van Gyurcsánynak, mert nagyon erõs nemzetközi támogatottsággal rendelkezik. A belpolitikai hangulat pedig változni fog.


Külföld

Németh Csillag
Tűz és víz
Változás: előre vagy hátra?

Ötvennégy kemény megmérettetés után lezárult az elnökségért folyó küzdelem hosszúra nyúlt elõválasztási szakasza. Az utolsó fordulóban Dél-Dakotában Hillary Clinton, Montanában pedig Barack Obama diadalmaskodott, aki ezzel biztosra veszi, hogy õ lesz a Demokrata Párt jelöltje a novemberi választáson. Clinton lapzártánk után jelenti be további terveit, azt azonban leszögezte, hogy a párt érdekei alapján hozza meg döntését. Bár mindkét párt jelölõgyûlése hátravan még, Obama és McCain már belevetették magukat az egymás elleni küzdelembe, mely egészen novemberig tart majd. Bármelyik jelölt is nyer novemberben, mindenképpen történelmi pillanat lesz az Egyesült Államokban. McCain mindenidõk leg­idõsebb elnöke, Obama pedig az Egyesült Államok elsõ színesbõrû vezetõje lenne (Hillary Clinton pedig az elsõ nõi alelnök lenne, amennyiben összejön a sokak által szorgalmazott - mások szerint azonban egymást gyengítõ - párosítás.)


Hetek-összeállítás
Ki a felelős az élelmiszerválságért?
Az ENSZ menlevelet ad a diktátoroknak

A világméretû élelmiszerválság a témája annak az ENSZ-csúcstalálkozónak, amelyre a héten került sor Rómában. A találkozó fõ üzenetét azonban beárnyékolja két vitatott vendég, Robert Mugabe zimbabwei és Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök jelenléte.


Morvay Péter
Buldózerrel írt történelem
Politikai, vallási és régészeti viták a szent városban

„Nézze, ezek a háromezer éves oszlopfõk Salamon király templomát díszítették, ezek a márvány járólapok pedig a Heródes által kibõvített szentély bejáratánál állhattak” - magyarázza Noam, egy fiatal bibliai archeológus a jeruzsálemi Emek Cunnim negyedében felállított ideiglenes kutatási területen. A leletek különlegességét az adja, hogy szó szerint a szemétteleprõl kaparták ki a világ egyik legrégebbi és legvitatottabb építkezési területérõl származó maradványokat. A történet, amelyet ezen a jeruzsálemi domboldalon hallottunk, jól példázza az õsi, szent város körül izzó indulatokat.


Online

98 éves korában érte a halál a szellemóriást

Címlapján búcsúzott kedden a címû párizsi napilap a 98 éves korában Párizsban elhunyt Fejtõ Ferenctõl.


Elárverezik Roosevelt imáját

Franklin Delano Roosevelt híres puha kalapja, az általa aláírt utolsó csekk és a róla halála napján készített festményvázlatok is kalapács alá kerülnek azon a két árverésen, amelyek közül az elsõt június 7-én, a másodikat õsszel tartják.


Tarolt a hatvani álszerelő

Összesen 740 ezer forintot zsákmányolt egy álvillanyszerelõ egy idõs asszonytól Hatvanban. A fiatalember, aki egy fekete autóból szállt ki, azt 0állította, hogy a magasfeszültségû vezeték átvezetését tervezik az asszony kertjén keresztül.


Élelmiszerválság Londonban

Korlátozzák egyes brit élelmiszer-áruházak a rizsértékesítést a globális hiányból eredõ ellátási fennakadások miatt. Londoni sajtójelentések szerint olyan fejlett gazdaságokban is hiány kezd kialakulni egyes alapélelmiszerekbõl, mint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím:Angol túristák Belgrádban Fotó:Marko Drobnjakovic


Lábnyomot fotózott a Phoenix a Marson

A NASA új robotja most elõször támaszkodott rá a vörös bolygó talajára.


Hatásos a kínai zacskótilalom

A kínai vásárlók és az üzletek tulajdonosai fanyalogva igazodtak a mûanyagból készült ingyenszatyrok és -zacskók június elejétõl hatályos tilalmához, az intézkedés azonban összességében fölöttébb hatásosnak bizonyult.


Imádott provokálni, szerette a harcot

Vasárnap reggel Tel Avivban elhunyt Joszef Lapid volt izraeli igazságügy-miniszter, közismert nevén Tomi Lapid. A vajdasági származású politikus az egyik legismertebb izraeli magyar, a Saron-kormány miniszterelnök-helyettese volt.


Tizenegy évesen kislányt szült

Tizenegy éves lány szült gyermeket Miskolcon, a 3150 grammal világra jött kislány - Miranda - jól van, csakúgy, mint ifjú mamája.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Építőmunkások miatt égett le a Universal Studio

Építõmunkások hibája okozta a vasárnapi tüzet a hollywoodi Universal stúdiókban.


Három emberbe csapott villám a gellért-hegyen

Három emberbe csapott villám a Gellért-hegyen vasárnap - közölte Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) szóvivõje.


Sikerült kenyeret szeletelni notebookkal

Néhány felhasználó valószínûleg túl sok szabadidõvel rendelkezik. A MacBook Air a világ legvékonyabb noteszgépe. Valóban… annyira vékony, hogy szinte már éles.


Majdnem lemaradt a gépről, mert rajzolt pisztoly volt a pólóján

Nem engedtek felszállni a repülõgépre egy férfit, mert pólója egy rajzolt fegyvert ábrázolt.


Sport

Gazsó József
Euro 2008 esélylatolgató

Szombaton Svájc és Csehország összecsapásának kezdõsípszójával útjára indul a labda az osztrák-svájci rendezésû Európa-bajnokságon, és mintegy huszonkét napig ki sem kerül a rivaldafénybõl. Bár még meglehetõsen korai bármit is mondani a csapatok esélyeivel kapcsolatban, mégis vállaltuk a kockázatot, hogy górcsõ alá vegyük a válogatottakat eddigi teljesítményük és a játékosok pillanatnyi formája alapján.


Üzlet

Danka Ildikó
Balti bajok

Eddig hazánk volt a sereghajtó az uniós tagországok között a legalacsonyabb GDP-bõvülési ütemet produkálók sorában, ám az idei elsõ negyedévben a többször is mintaként emlegetett Észtország vette át helyünket. Közelebbrõl megvizsgálva sok tanulsággal szolgálhat a hazánk elé is példaként állított balti országok és Magyarország gazdaságának összehasonlítása, kiváltképp, hogy több hasonló párhuzam is vonható a volt „kommunista blokk” országainak fejlõdése között. A balti mintaállamok töretlennek tûnõ növekedése megtorpanni látszik, s a tizenegy éves csúcsot döntögetõ, 10 százalék fölötti infláció azt mutatja, hogy az eddig kiegyensúlyozott növekedést produkáló országok ingoványos talajon járnak.


Papp Levente, Brüsszel
Szemét egy ügy
Erősödik az olasz maffia

Kormányok jönnek-mennek, egyvalami stabil Itáliában, a maffia pozíciója. Az EU-ban sokkot okoznak a nápolyi szeméthegyek, amelyeket a Camorra számlájára írnak. Brüsszel több millió eurós bírságot helyezett kilátásba, ha az olasz kormány nem rendezi a szemétkrízist.