Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 22. szám, 2008. május 30

Arcok

Munkatársunktól
Csók a családnak, elmentem jazzsztárnak

Botos Robi 1998 decemberében Kanadába érkezett. Azóta számos versenyt megnyert, és a világ legkiemelkedõbb jazzmuzsikusaival játszott együtt.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Kemény reformokhoz erős kormány kell


Sebestyén István
Az amerikaiak szivárogtattak Őszödről?
Összeesküvés-elméletek és városi legendák – évfordulós magyarázatok egy témára

Az amerikai titkosszolgálat szivárogtatta ki a két évvel ezelõtt elhangzott õszödi Gyurcsány-beszédet, hogy ezzel buktassa meg az Oroszország felé orientálódó magyar kormányt. A hír megalapozottságával kapcsolatban merülnek ugyan fel kételyek - viszont jól hangzik. Mint ahogy általában az összeesküvés-elméletek és a városi legendák.


Hazafi Zsolt
Tizenkét év uralkodásra készül Orbán

Az MSZP-ben talált pénznek tartják Orbán Viktor egy zárt körben elhangzott, de nyilvánosságra került beszédét, sõt kampányt próbálnak rá építeni. A Fideszben vállrándítással fogadták a kiszivárogtatást, mivel Orbán Viktor ugyanezt a beszédet több helyütt, még a Népszabadság szerkesztõségében is elmondta.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Szubotics Mariann
A szolárium veszélyesebb a napnál
Világjárvány lett a bőrrák

A meleg idõ beköszöntével nagyon erõs - és a lehetõ legkárosabb - UVB-sugárzást jelzett a héten országszerte a meteorológiai szolgálat: a 10-es skálán közel 8-as fokozatot. Magyarország és Csehország felett található a föld második legnagyobb ózonlyuka, ajánlott tehát az óvatosság: bõrtípustól függõen 13 perc is elég lehet a leégéshez egy átlagos nyári napon.


Háttér

Busa Viola
Hosszú kések városa
A Harry Potter sorozat egyik színészét is megölték a londoni éjszakában

Az utóbbi idõben több tinédzsergyilkosság sokkolta a brit közvéleményt. A helyi és külföldi lapok már nemcsak a brit fiatalok körében népszerû tivornyákról és ivászatról cikkeznek, hanem a terjedõben lévõ modern bandakultúráról is, ami - úgy tûnik - egyre több áldozatot szed a brit nagyvárosokban. A legutóbbi áldozat az õsszel a mozikba kerülõ legújabb Harry Potter-film egyik szereplõje, Robert Knox. A 18 éves fiút egy éjszakai klub elõtt szúrta le egy 21 éves férfi, amikor megpróbálta szóváltásba keveredett 17 éves öccsét megvédeni. Az új konzervatív londoni polgármester szerint értelmetlen tovább bõvíteni a gyerekjogokat, mivel a tinédzserek viselkedése már ma is társadalmi veszélyforrás.


Hazafi Zsolt
Munkaterápiát a magyaroknak
Ezermilliárdból helyre hozható az ország?

A magyar modell kifulladt, ha a jelenlegi pályán maradunk, a következõ években nem közeledünk az EU átlagához, sõt, leszakadunk a minket már most megelõzõ visegrádi országoktól is - hívták fel a figyelmet az Oriens pénzügyi tanácsadó cég ve­zetõi, akik szerint mintegy ezermilliárd forintos kiadáscsökkentésre lenne szükség. A Kilábalás című gazdasági program egyik írójával, Holtzer Péter közgazdásszal beszélgettünk.


Somorjai László
Az ember megy az élelem után

A Combino villamosok „árnyékában”, Budapest egyik legforgalmasabb terén, a Blahán naponta mintegy háromszáz ember áll sorba azért, hogy néhány szelet kenyeret és egy tál levest kapjon. A két világháború közötti világválság fotókról ismert hangulatát idézi a látvány.


Szlazsánszky Ferenc
Terroristák házasodnak be magyar családokba
Hogyan látja az országot a Nemzetbiztonsági Hivatal?

Afrikai származású, terroristagyanús személyek házasságkötés révén próbáltak magyar állampolgársághoz jutni, Ázsiából pedig olyan diákok érkeztek magyar egyetemekre tanulni, akikrõl késõbb kiderült, hogy még érettségijük sincs. Megjelent a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve.


Hajdú Sándor
Mi lesz a roncspárt jövője?
Lehetetlenre vállalkozik Fodor és Kóka

„Csinálj a leharcolt, már mûködésképtelen ózdi kohó-mûvekbõl két év alatt Microsoftot” - így jellemzik az SZDSZ új elnökére váró fe­la­dat súlyát a liberális pártban, miközben egyre keményebb küzdelem kezd kibontakozni Fodor és Kóka, de különösen a két politikus stábja között. Sokan már a párt végzetes kettészakadásától tartanak.


Hit és értékek

Karsai László
A hosszú hallgatás
XII. Pius pápa és a holokauszt

Évek óta folyik XII. Pius boldoggá avatásának elõkészítése, az eljárást bíráló egyházi és világi személyek érveit a Vatikánhoz közel állók megvetõen félre szokták söpörni. Többek között azt állítva, hogy a pápa legalább 800000 zsidó életét mentette meg a holokauszt idején. Ez nyilvánvaló képtelenség, cáfolatra sem méltó propaganda. Ahhoz, hogy megértsük, kik és miért vitatják XII. Pius boldoggá avatásának jogosságát, célszerû áttekinteni életútja fõbb állomásait.


Külföld

Morvay Péter
Nukleáris dzsihádot hirdetett az al-Kaida
Az Iszlám Napja eljövetelét akarják siettetni

Nukleáris dzsihádot hirdetett meg az al-Kaida terrorszervezet a héten közzétett legújabb videoüzenetében - közölte az FBI. A Robert Mueller, az FBI igazgatója a Newsmax nevû amerikai hírmagazinban megjelent interjúban azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy az al-Kaida végsõ célja olyan nukleáris eszköz felrobbantása, amely több százezer amerikait ölhet meg. „Idõnként olyan reálisan látom magam elõtt ezt a fenyegetést, hogy egész éjszaka ezen gondolkodom” - tette hozzá Mueller, aki az interjúban azt is elismerte, hogy bin Laden jelenleg aktívan, de ugyanakkor elszigetelten tevékenykedik, és továbbra is kapcsolatban áll al-Kaida-sejtekkel, melyeknek egy része az Egyesült Államokban mûködik. Mueller felhívja a figyelmet arra, hogy mivel az elmúlt években nem érte támadás az Egyesült Államokat, fennáll a veszély, hogy az amerikaiak önelégültté válnak. Mint mondta, az al-Kaida rendkívül türelmes, és nem sajnálja az éveket arra, hogy az országba szivárogtassa embereit, akik kivárják a megfelelõ alkalmat. Az FBI igazgatója biztos abban, hogy lesz még támadás, a kérdés csupán az, hogy mikor és milyen mértékû lesz.


Papp Levente
Terjeszkedés délre
Az EU és a mediterrán térség

Az EU bõvítése Horvátország jövõbeni csatlakozásával jó ideig lezárulhat. Némelyek sokkal grandiózusabb terveket szövögetnek, és az úgynevezett barcelonai folyamat keretében az unió déli szomszédait szeretnék egy szövetségbe terelni. A Bizottság most konkrét javaslatokkal állt elõ.


Németh Csillag
Obama nyerésre áll

Végjátékhoz érkezett a demokrata versenyfutás az elnökjelöltségért. Bár Hillary Clinton makacsul elutasítja a vereség elismerését, aligha állíthatja meg már Barack Obamát. Az illinoisi szenátor a múlt heti oregoni gyõzelmével biztosította az elõválasztásokon megnyerhetõ delegáltak többségének támogatását, és a szuperdelegáltak közül is egyre többen sorakoznak fel Obama mögött. A republikánus oldalon zajló események is a színes bõrû szenátor esélyét növelhetik.


Hetek-összeállítás
Barak: Olmertnek mennie kell

„A jelenlegi helyzet fényében, és tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel Izraelnek szembe kell nézni, többek között a Hamasz és a Hezbollah, Szíria és Irán, a fogságban lévõ izraeli katonák ügye és a békefolyamat jelentette kihívásokkal, a miniszterelnök nem irányíthatja egyszerre a kormányt és a személyes ügyeit is” - jelentette be Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a knesszetben tartott sajtótájékoztatón.


Blair: Keletre kerül a hatalom

Kína és India hatalma gyorsan növekszik, és az ebbõl adódó konfliktusok elkerüléséhez partnerség kialakítására lesz szükség - mondta az amerikai Yale Egyetem végzõs hallgatóinak Tony Blair volt brit kormányfõ.


Online

Elment a Hollywoodi nagyágyú

Szerette a romantikát, a mély érzelmeket, de tudott kõkemény filmeket is készíteni. Így fért meg egymás mellett a hétfõn 73 éves korában Los Angelesben elhunyt amerikai filmrendezõ, Sydney Pollack életmûvében egymás mellett .


Dokumentalista dráma nyert

A 61. Cannes-i Filmfesztivál fõdíját, az Arany Pálmát a vetítések utolsó napján bemutatott realista iskoladráma, az (Falak közt) nyerte.


20 milliót ért, hogy menyasszonynak hazudta magát

Bíróságon kell védekeznie annak a 21 éves brit lánynak, aki egy Afganisztánban elhunyt fiatal katona menyasszonyának adta ki magát.


Megjöttek az első képek a Marsról

A hétfõn éjjel landolt Phoenix az elsõ Mars-szonda, amely nem a bolygó egyenlítõjének környékén szállt le sikeresen, hanem sarkvidéki területen.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: „Jézus-taxi” Fotó: Somorjai László


Magyar siker a fiatal tudósok olimpiáján

Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Fõvárosi Gyakorló Gimnázium diákja 3. díjat nyert Atlantában, a fiatal tudósok olimpiáján, amelyet az idén 59. alkalommal rendeztek meg az Egyesült Államokban.


Esküvő hullámvasúton

Egy életre emlékezetessé tette esküvõjét egy ohioi férfi egy kansasi hölggyel. Az interneten ismerkedtek meg egymással, és a kapcsolat akkor kezdett szorosabbá válni köztük, amikor kiderült, hogy mindketten „imádják” a hullámvasutat.


Graffitihullám Londonban

A graffiti már csak azért is érdekes mûfaj, mert komoly emberek idõrõl idõre megállapítják róla, hogy valójában több mint falfirka, sõt egyes esetekben mûvészetnek tekinthetõ.


Eltörölték az istenkáromlást

2008 májusában hivatalosan is eltörölték Nagy-Britanniában a régóta érvényben lévõ istenkáromlást tiltó törvényeket. A humanisták és a szólásszabadság hívei szerint legfõbb ideje volt megszabadulni tõlük.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Tükrökkel borítja be a sivatagot a Google

A kaliforniai Mojave-sivatagban 550 ezer, az ég felé meredõ tükröt szerel fel a Google, a Chevron és a Goldman Sachs. A tükörborítással gõzt állítanak elõ, annak segítségével pedig elektromos energiát, amely számításaik szerint olcsóbb lesz, mintha szénbõl nyernék ki.


Internetes rizsnemesítés

Az IBM és a Washington Egyetem közös projektet indított a rizsválság enyhítésére. Olyan rizst szeretnének kinemesíteni, amelytõl azt várják, hogy két éven belül nagyobb mennyiségû és táplálóbb termést hoz, valamint jobban ellenáll a kártevõknek.


Nyolcvan év házasságban

80. házassági évfordulóját ünnepelhette meg két „évszázados“ hétfõn Nagy-Britanniában.


A rágózás veszélyes fogyáshoz vezethet

Egyre több élelmiszer tartalmaz cukor helyett édesítõszert, melyek közül az egyik leggyakoribb a szorbitol. A szorbitol azonban igen kis mértékben szívódik fel a vékonybélbõl, és emiatt hasmenést okozhat.


Riport

Szubotics Mariann
Barbarizmus az elitgimnáziumban

Szabó József élt 17 évet. Halálának oka: a város legjobb gimnáziumába járó barátai elõre megfontolt szándékkal, hideg­vérrel, brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. A fiú szerdán még ott volt az iskolában a kihívás napi sport­rendezvényen, majd nyoma veszett; pénteken pedig már egy tóban találták meg a holttestét.


Sport

Németh Szilárd
Miért nyert a Manchester United?

Ha a döntõben nem is nyújtott felejthetetlent, de minden idõk egyik legjobb mutatójával nyerte meg a Manchester United a Bajnokok Ligáját és az angol pontvadászatot. Az okokat kerestük, amiért a vörösök Európa trónján ülnek.


Szabadidő

M. B.
A vasember
Kémképregény celluloidon

Megérkezett a legújabb képregény-adaptáció, a Vasember formájában filmszalagra rögzítve. A mû minden igazi szuperhõsfilm kritériumainak megfelel, csak furcsa módon a fõhõs itt nem természetfeletti képességekkel rendelkezik, csupán zseniális feltaláló.


Nemzeti Vágta

A hét végén kerül sor a Nemzeti Vágta fesztiválra és lóversenyre a budapesti Hõsök terén. A kulturális rendezvény az országimázs részeként funkcionál, és látogatása ingyenes.


Golfozni jó
I. Országos Golf Nyílt Nap Magyarországon

Ha eddig csak tévében láttunk golfot, de már kellõen birizgálja a fantáziánkat, akkor vasárnap mindenképpen el kell mennünk valamelyik hazai golfpályára kipróbálni ezt a sportot… mert golfozni nagyon jó!


Üzlet

Kovács Klára
Bevállalták

A dm, azaz a drogerie markt ritka utat választott: felvállalja a család és a munkahely közötti, gyakran feszültséggel terhes kapcsolat enyhítését. Mivel dolgozóinak többsége hölgy, átálltak a részmunkaidõs foglalkoztatásra, vállalva az ezzel járó többletfeladatokat is. Az elismerés gyorsan jött: a cég tavaly elsőként nyerte el a Legjobb Nõi Munkahely címet. A vállalkozás ezzel párhuzamosan növelni tudta forgalmát, miközben szû­kült a piac.


Hajdú Sándor
Gázra várva
Makó reménysége

Makó csodára vár. Ha gáz van, minden van - legalábbis erre számít a térség lakossága. Bár még mindig nem lehet biztosan tudni, megéri-e a hatalmas földgázkészlet felszínre hozása, biztató jelnek vehetõ, hogy a közelmúltban a világ egyik legnagyobb olajcége is beszállt a makói gázkincs kutatásába.