Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 21. szám, 2008. május 21

Belföld

Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Hatalmi harc a főbírói székért

Megvehetõ ítéletek, politikai befolyásolhatóság, bebetonozott megyei bírák, jogbizonytalanság, átláthatatlan mûködés. Néhány súlyos vád azok közül, melyek a magyar igazságszolgáltatást érik mind a civil, mind a szakmai szférából. A legfelsõbb bírói posztra jelölt Baka András azt ígéri, megváltoztatja a helyzetet. Az évszázad bûnügyének kikiáltott móri nyolcas gyilkosság ügyében Kaiser Edét tette felelõssé a bíróság. A jogerõs ítélet kihirdetése után azonban kiderült: nem Kaiser a tettes, semmi köze a brutális bûncselekményhez. A hibás ítéletet hozó bíró nem részesült semmilyen elmarasztalásban, sõt, kis híján magasabb posztra nevezték ki. Az eset - többek szerint -, mint cseppben a tenger mutatja meg az igazságszolgáltatás alapvetõ problémáit: „A téves ítéletek nyilvános elemzése és a tanulságok levonása rendszerint elmarad, mint ahogy elmarad a megrendülés és sajnálkozás nyilvános kifejezése is. Márpedig ez múlhatatlanul fontos, mert ha egy testület, mely emberi sorsokról dönt, nem képes az ártatlanok rovására elkövetett hibái fölötti megrendülésre, akkor óhatatlanul véd- és dacszövetséggé válik” - nyilatkozta a Heteknek nemrégiben Kis János filozófus, a Közép-Európa Egyetem tanára.


Hazafi Zsolt
Ki lesz az új miniszterelnök?
Sűrűn emlegetik Putyint – A váltás forgatókönyvei

Orbán Viktor sorra találkozik az üzleti élet szereplõivel. Ellenzékiek szerint a Fidesz azt készíti elõ, hogy megnyerje a szerintük Gyurcsánytól elfordult multikat és bankárokat. Közben mintha Gyurcsány Ferenc is fordulatot készítene elõ: lehet, hogy ha Fodor Gábor nyeri az SZDSZ elnökségéért folytatott küzdelmet, akkor a miniszterelnökkel közösen találnak egy „külsõs” kormányfõt.


Sebestyén István
Jöhet az emberarcú reform
Eldugják a keserű pirulákat

Teljes fordulat - így jellemezhetõ az alig egy hónapja hivatalban lévõ egészségügyi miniszter által „megpendített” új szakmai irányvonal. Székely Tamás látványos békeakcióba kezdett a szakmai érdekcsoportokkal, és javasolta - többek között - a pénztártörvény visszavonását. Kérdés ugyanakkor, hogy ha a tárcavezetõ mindenkivel jóban akar lenni, miként valósulhat meg az ágazat reformja. A szocialisták kisebb, az átlagember számára átlátható lépésekben gondolkoznak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Holecz Erika, Makki Marie-Rose
Becsapottak klubja

Fiatal férfinak adta ki magát a huszonéves Vali, és úgy szédítette a lányokat az interneten - bár ezzel az erõvel akár magukat lánynak tettetõ férfiakat is becsaphatott volna. A chat ma már - a korlátlan internetnek is hála - össznépi szerepjátékká vált, amibe meglehetõsen kockázatos belemerülni. Nem kevesek szórakozásáról van szó, hiszen a GfK kutatóintézet szerint a magyar fiataloknak szinte csak virtuális barátaik vannak. A józan határt nehéz meghúzni, miközben Vali tapasztalata szerint skizo­frénia, nemi identitászavar, kóros netfüggõség és totális magány lehet az ára a több verzióban mûködtetett virtuális személyiségnek.


Háttér

Hegedűs Péter
Kim, a kém

Húsz évvel ezelõtt, 1988. május 11-én egy másfél szobás moszkvai panellakásban csendesen elhunyt az egyik idõs lakó. Még a szomszédjai sem sejtették, hogy az öregember, akit csak akkor láttak, amikor bevásárolni indult a közeli ABC-be, a világ egyik leghíresebb kettõs ügynöke volt.


Kulcsár István
Új aranyláz

A dollár árfolyama sohasem látott mélypontra süllyedt (az euróhoz képest egy év alatt 15 százalékot vesztett, és alighanem még tovább is fog veszíteni értékébõl), az Egyesült Államokban általános recessziótól és egyidejûleg inflációtól tartanak, bizonytalan a tõzsde, alacsony a kamatláb. Elsõsorban ezeknek a tényezõknek tudható be az arany árának gyors emelkedése. Az õsidõk óta értékmérõként szolgáló nemesfém felfutása kihathat az egész világgazdaságra.


Bagyarik Cecília
Lelke van a városnak
Hogyan jöhetne rá Európa, hogy egyik legszebb városa Budapest?

A rendszerváltozás óta jelentõsen megváltozott a fõváros arculata. Nagy lehetôségek kapujához érkezett, csak ki kellene használni.


Hajdú Sándor
Nem biztonságos vidék

A Csongrád megyei kisvárosban egy idõs asszonyt, lány unokáját és egykori barátját ölték meg szombat éjjel. A 26 éves gyanúsítottat huszonnégy órán belül elfogta a rendõrség. Hiába azonban a gyors rendõri akció, a kisvárosban nem állt helyre a nyugalom. Az elmúlt két évben négy brutális gyilkosság történt itt, és ettõl nem csillapodnak a kedélyek.


Makki Marie-Rose
Életmentő beszélgetések
Százezrek szorulnak segítségre

„Sokszor csak annyiból áll egy életmentés, hogy az illetõ végre kibeszélheti magát valakinek. Minden öngyilkosság egy elrontott vagy elmulasztott beszélgetés következménye” - állítják a hazai telefonos lelki elsõsegély-szolgálatok munkatársai, akik évi több százezer hívást kapnak krízishelyzetben lévõ emberektõl. A telefonos segélyszolgálatok annak ellenére képesek jól mûködni, hogy anyagilag többnyire maguk is krízishelyzetben vannak.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A szavak értelme visszatér

Napjaink messze legnagyobb jelentõségû történelmi, szellemtörténeti és teológiai kérdése Izrael népe hazatérésének és nemzeti-állami helyreállításának jelenségéhez kapcsolódik. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatás - vagyis a Biblia - szerint a zsidóság Isten kiválasztott népe, ezért a vele történõ, ennyire nagy horderejû történelmi változás az egész föld, az összes többi nemzet sorsát is döntõen befolyásolja. Izrael Állam 60 éves fennállása eléggé hosszú idõ ahhoz, hogy immár ne lehessen pusztán egy múló, elvetélõ, gyönge kísérletnek tekinteni. Létezése évezredes léptékû, mély döntések elé állítja mind a keresztényeket, mind a zsidókat, s velük együtt az egész világot


Külföld

Peremiczky Szilvia
Függetlenség napi ajándékok

A modernkori Izrael vezetõi az állam megalakulásának hatvanadik születésnapját olyan prominens személyiségek társaságában ünnepelték, mint Tony Blair, Mihail Gorbacsov, Lech Kaczinsky, Vaclav Havel, Viktor Juscsenko és George Bush amerikai elnök, aki a knesszetben elmondott beszédében egyszerre üzent Barack Obamának és a palesztinoknak. Az amerikai elnök utazását a palesztin területeken és az egyiptomi Sarm es-Sejkben folytatta, a közel-keleti Világgazdasági Fórumra.


Pátkai Mihály
Schwarzenegger nem támogatja őket
Legitimált melegházasságok Kaliforniában

A kaliforniai legfelsõbb bíróság a múlt héten alkotmányellenesnek nevezte azt a törvényt, amely tiltja az azonos nemûek házasságkötéshez va­ló jogát. Az indoklás szerint a gyermeknevelés és az utódokért való felelõsségvállalás nem függ az egyén nemétõl, így a családalapítás joga ugyanúgy megilleti az azonos nemû, mint a különbözõ ne­mû párokat. Miközben a homoszexuális és leszbikus tábor a gyõzelmet ünnepelte, számos család- és gyermekvédõ szervezet fejezte ki aggodalmát a döntéssel kapcsolatban.


Hetek-összeállítás
Propaganda az éteren át
Műholdakról sugározzák Európába a gyűlöletet

A Spiegel magazin közelmúltbeli összeállítása szerint az iszlám antiszemitizmus Európában is hatékonyan fejti ki hatását. Ennek aggasztó jelei érzékelhetõk Németországban is, ahol a gyûlölet és az in­to­le­rancia propagandáját szaúdi és egyiptomi ellenõrzés alatt lévõ mûholdak repítik a háztartásokba.


Szikora Márton
Diplomáciai adok-kapok
Nem lesz miniszterelnöki csúcstalálkozó

Határozatlan idõre elnapolta pozsonyi látogatási szándékát Gyurcsány Ferenc. Az eredetileg júniusra tervezett magyar-szlovák miniszterelnöki csúcstalálkozó elhalasztását a magyar fél jelzésnek szánta: a szlovák fél hagyjon fel a kétértelmû beszéddel és a folyamatos „magyarozással”.


Online

Spielberg 22 év után Cannes-ban

Úgy tûnik, a legnagyobb érdeklõdés Woody Allen és Steven Spielberg új filmjét kísérte Cannes-ban. Mundroczó Kornél Deltáját kedden mutatták be a Fesztiválpalotában.


Díjat kapott a lázadás vezére

Két „Asztúria Hercege” díjra jelölte Daniel Cohn-Benditet, az 1968-as párizsi diáklázadás vezéralakját egy madridi alapítvány. A 63 esztendõs egykori „Vörös Dany-nak”, aki jelenleg az Európai Parlament Zöld frakciójának társelnöke, a társadalomtudományok, illetve a kommunikáció díja odaítélését javasolta Eduardo Punset katalán tudós.


Tojással dobálták a vezérigazgatót

Tojással dobálta meg egy fiatalember Steven Ballmert, a Microsoft vezérigazgatóját hétfõn Budapesten a Corvinus Egyetemen.


Nem értékelik a plázákat a budapestiek

A „Budapest 2020” középtávú fejlesztési tervének kidolgozásához online kérdõíves vizsgálat gyûjtötte össze a fõvárosi lakosok elképzeléseit a város jövõjérõl, változásának hangsúlyairól, értékeirõl.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Szárnyalás az Alpok fölött Fotó: Anja Niedringhaus


Balatonszemes nem kért belőle

Míg a haknizó rappert a legtöbb vidéki rendezvényen tárt karokkal várják, addig Szemesen ellenállásba ütközött érkezésének híre. A roma showman egy reklámcég szervezésében lépett volna fel a faluban, de a szemesiek tiltakozó akciójukkal megakadályozták, hogy az elõadó szórakoztassa õket egy helyi rendezvényen.


18 ezren maradtak hoppon

Mintegy 18 ezer utas maradt a földön hat norvégiai repülõtéren hétfõn, miután az ott dolgozók negyedik napja tartó sztrájkja miatt törölték járataikat - közölte a norvég Avinor légitársaság.


Mélytengeri csillagváros

Több tízmillió kígyókarú tengeri csillag élõhelyét fedezték fel egy Új-Zéland partjaitól délre fekvõ mélytengeri hegységben. A végeláthatatlan „csillagváros” egy különleges tengeráramlatot kihasználva virágzik.


Boncasztalon tért magához, majd ismét meghalt

Három nap alatt kétszer is meghalt egy román asszony: elõször egy ápolónõ tévedésébõl távozott idejekorán az élõk sorából, másodszor viszont már valóságosan is elhunyt.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Brutális pogromok Dél-Afrikában

Johannesburg szegénynegyedeiben már legalább hat halálos áldozata és ötven sérültje van a zavargásoknak. A hétvégén vascsövekkel és lõfegyverekkel támadtak a dél-afrikai üzleti fõváros egyik szegénynegye­dé­ben a zimbabwei bevándorlókra.


Erszényes-gén egérsejtben

Elõször bírták mûködésre egy kihalt faj - az erszényes farkas (tasmán tigris) - génjét egy ma élõ állat szervezetében ausztrál és amerikai tudósok. A kutatók az állat genetikai anyagát egérembriókban „keltették életre”.


Franciaorszag egy másik Sarkozy lábai előtt hever

Bár a franciák már rég kiszerettek energikus, reformgondolkodású elnökükbõl, Nicolas Sarkozybõl, „beleestek” huszonéves fiába, aki egy gazdag párizsi elõvárosban ötletes kezdeményezéssel állt elõ.


Papírmercedes az olimpián

Nem csak a Bamako-ralin vannak mindenre elszánt szent õrültek: egy derék német úgy döntött, hogy Trabanttal vág neki a bagatell Magdeburg-Peking távolságnak.


Riport

Rokob Tibor
Morgós nő a pult mögött

A környéken lakók december közepétõl már új, korszerûbb bódéban vehetik meg a napi olvasnivalót, cigarettát vagy BKV-jegyet - kinek éppen mire van szüksége. A pavilonban már egy több mint harminc éve az utcán dolgozó „régi motoros” fogadja a vevõket. Csepela Józsefné - vagy ahogy ma már sokan itt is szólítják, Katalin - családjában korábban többen is hasonló módon keresték kenyerüket. Nevetve mondja, hogy idõvel azért mindenki váltott, csupán õ áll még mindig a pult mögött.


Erdei Judith
Törökország - Ázsia küszöbén

Törökország az ókori Kis-Ázsia területén elterülõ, ezerarcúnak is nevezett ország, amely gazdag és lenyûgözõ kultúrák élõ múzeuma. Két hatalmas kontinens, Európa és Ázsia összebékítõje. Partjait a Fekete-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger mossa, ahol Homérosz, Nagy Sándor és a Biblia világa elevenedik meg. Hófödte hegycsúcsok, hatalmas vulkánok éppúgy megtalálhatók, mint smaragdzöld er­dõk. Mindez páratlan, keleti vendégszeretettel megfûszerezve igazán élménydús vakációnak ígérkezik.


Sport

Gazsó József
A nagy foci
Miért az angolok ülnek a foci trónján?

A Bajnokok Ligája történelme során elõször fordult elõ, hogy a döntõ mindkét résztvevõje angol csapat legyen. Mindez azt a vélekedést látszik alátámasztani, miszerint az angol futball vitathatatlanul Európa legerõsebb és legnívósabb bajnokságává avanzsált. Sokat sejtet, hogy az elõdön­tõ­ben is a négy együttes közül három a szigetországot képviselte.


Szabadidő

Pálfy Gyula
A revolverhős életbölcsességei
Földbirtok, colt, Biblia

Végre egy film, ahol csaknem minden a helyén van. A csapatjáték, amelyben Russel Crowe az „arc”. Nem hiába húzónév, most is szépen teljesít, de a pompás összképben ott vannak a színésztársak, meg persze az író (mély dialógusok) és a rendezõ (nincs üresjárat), az atmosz-férát hátterezõ idõnkénti zene alkotójával karöltve.


Üzlet

Munkatársunktól
Elszabadult árak

Még az elemzõket is meglepte a gazdaság elsõ negyedévi teljesítménye. Az elõzetesen tervezett 1,2 százalék helyett 1,6 százalékkal gyorsult az elsõ negyed­évben. Ez ugyan nem dübörgés, de - ahogy szakértõk látják - elmozdulás a mélypontról.


Hajdú Sándor
Nincs malacuk

Bajban vannak a sertéssel, baromfival, juhokkal foglalkozó állattartó gazdák. A friss takarmányra májusig várni kell, addig marad a csillagászati áron mért tavalyi kukorica, búza. Az idén talán kegyesebb lesz a természet, a hús árának további emelése azonban elkerülhetetlennek látszik.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>