Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

A bajok okai
A magyar gazdaság kettészakadása, a külföldi és hazai vállalatok hatékonysága közötti különbség a régióban nálunk a legmagasabb. Ezzel is okolható a magyar gazdaság csökkenõ versenyképessége és alacsony növekedési lehetõsége, állították az Oriens pénzügyi tanácsadó cég elemzõi. A torz struktúra elsõsorban a rendkívül kedvezõtlen adórendszer és a foglalkoztatást visszafogó szociális rendszer eredménye. Amennyiben ezeken nem változtatunk, hazánk a következõ évtizedben gyakorlatilag egy tapodtat sem fog az EU átlagához közelíteni - olvasható a Kilábalás címû tanulmány szerint.

Oscar-díjas a Magyar Posta
Ünnepélyes keretek között kapta meg a Magyar Posta a World Mail Awards (WMA) nemzetközi díját, amelyet a szakmán belül postai Oscarnak neveznek.
A díjat az a társaság kaphatja meg, amely a megelõzõ évben a legtöbbet nyújtotta a postásokat érintõ bûncselekmények, hamisítási ügyletek visszaszorítása érdekében. Magyarországon 2004 óta hatodára csökkent a kézbesítõket ért támadások, ezen belül a sérüléssel járó esetek száma. 2000-ben még 37 támadás érte a kézbesítõket, ebbõl kettõ komoly, tizenhárom könnyebb sérüléssel járt, 2007-ben pedig csupán 6 hasonló támadás fordult elõ. Az intézkedések következtében jelentõsen, egyharmadára csökkent a pénzügyi veszteség.

Fogynak a kicsik
Továbbra is tart az a tendencia, miszerint egyre inkább kiszorulnak a forgalomból a kisboltok. Amíg tíz évvel ezelõtt még 18 ezer boltot tartott számon a Nielsen piackutató a 0-50 négyzetméteres nagyságú üzletek között, addig legutóbbi felmérésük során már csak 12530 mûködött. A vásárlók tehát egyre többször látogatnak el a szélesebb választékot kínáló, 400 négyzetméternél nagyobb üzletekbe. A felmérés szerint a kicsik közül is a legkisebb, 30 négyzetméter alatti üzletek bírják legnehezebben a versenyt.