Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Propaganda az éteren át
Műholdakról sugározzák Európába a gyűlöletet

A Spiegel magazin közelmúltbeli összeállítása szerint az iszlám antiszemitizmus Európában is hatékonyan fejti ki hatását. Ennek aggasztó jelei érzékelhetõk Németországban is, ahol a gyûlölet és az in­to­le­rancia propagandáját szaúdi és egyiptomi ellenõrzés alatt lévõ mûholdak repítik a háztartásokba.


Bushido, a népszerû rapper

Matthias Küntzel német politológus cikkében többek között a közel-keleti propaganda terjesztésének eszközeivel is foglalkozik. Bár a Hamasz tevékenysége helyhez kötöttnek tûnik, a modern technika segítségével a terrorszervezet keze messzire elér. Al-Aksza nevû tévécsatornája, amelynek programjai többségében antiszemita propagandára szakosodtak, a szaúdi ArabSat és az egyiptomi NileSat mûholdak segítségével jutnak el Európába, többek között Németországba is.
Az al-Aksza csatornát a Hamasz 2006-ban hozta létre a libanoni Hezbollah al-Manar nevû csatornájának mintájára. Az utóbbit Franciaországban 2004-ben betiltották nyilvánvaló antiszemita propagandája miatt, a sugárzás az európai Eutelsat mûholdon keresztül megszûnt. Az al-Manar gyermekprogramjaiban, rajzfilmjeiben például robbanóöveket viselõ gyerekek és haldokló izraeli katonák képei peregnek egymás után, amelyet zenei aláfestésként gyõzelemittas kántálás kísér. A felnõttek öngyilkos merényleteket dicsõítõ képi elemeket és ehhez illõ zenét tartalmazó klipeket nézhetnek, az esti órák családi mûsorai között pedig többek között a „Sion véneinek jegyzõkönyve” címû antiszemita sorozatot láthatják.
Az al-Aksza adásai a német háztartásokban még mindig elérhetõk. Nemrégiben nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor kitudódott, hogy a csatorna „klónozta” a Disney-féle Miki egeret. A hamaszos egérfigura ugyanis kifejezetten zsidógyûlöletre tanította az ártatlan nézõközönséget. „Szanabel, hogyan akarod segíteni az al-Aksza-mecsetet?” - kérdezi az egyik részben Farfur, a „Miki egér-klón” (kis képünkön). „Harcolni akarok” - hangzik a felelet. „És még?” - provokál tovább Farfur. „Ki akarom irtani a zsidókat.”
A nemzetközi nyomás hatására Farfur lekerült a Hamasz mûsoráról, ám a propaganda folytatásához még ez is kapóra jött: Farfurból mártír lett. A gyermekmûsor házigazda asszonya a kamerába nézve tette fel a kérdést: „Láthatjátok, hogyan csináltak a zsidók Farfurból mártírt. Mit üzentek erre a zsidóknak?” A betelefonáló hároméves kislány tudta a megoldást: „Nem szeretjük a zsidókat, mert kutyák! És harcba szállunk velük!”
2007-ben a német belügyminisztérium tanulmányt készített a német muzulmánok világképérõl. A dokumentumból kiderült, hogy „a fiatal muzulmánok körében az antiszemita magatartás sokkal gyakoribb jelenség, mint a nem muzulmán bevándorlók vagy a hazai nem muzulmánok körében”. Ilyen elõítéleteknek a muszlim diákok kicsit több, mint egyharmada közvetetten, közel 10 százalékuk pedig nyíltan szélsõséges formában ad hangot.

Küntzel szerint a globális világrend egyedüli ellenzéke jelenleg az iszlám, amelynek a sok pénz és támogató mellett megvan a maga ideológiája is. Ennek propagálására már a modern kultúra minden elemét igénybe veszik. Például online boltokban trendi pólókat árulnak „Iszlám! Vesd alá magad!”, „Szeretem a Prófétámat”, vagy: „Mekkai Állami Egyetem” felirattal.
Az ideológia terjesztésébõl már a popkultúra is kiveszi a részét. Muszlim rapperek, mint például Ammar114 (akinek neve a Korán 114. szúrájára utal) a „dzsihád generációjaként” tüntetik fel magukat, és a legerõteljesebb antiszemita állításokkal tûzdelik tele „intifáda-rapjüket”.
A berlini „Zyklon Beatz” 2006-ban olyan CD-t adott ki, amelyen a zsidókat állatokhoz hasonlította. A Bushido nevû rapper 2008 februárjában megnyerte a nagy presztízsû ECHO zenei díjat, és az RTL csatornán Németország legjobb hip-hop elõadójaként mutatták be. Egyik dalszövege magáért beszél: „Tálib vagyok… Terrorista, akiben a fiatalok hisznek… Bushido király vagyok, második nevem Mohamed… Városotokat tûzbe borítottam.”
Az internetre felkerült egy Berlinben élõ libanoni rapper videója, amelyben zsidókat inzultáló dalszöveg hangzik el. A klip néhány héten belül több száz kommentárt váltott ki - többségében elismerõket. Küntzel szerint aggasztó, hogy az ilyen jelenségek nem okoznak botrányt. Bár a szélsõjobb antiszemitizmusa kétségtelenül publicitást kap, a muszlim oldalról jövõ antiszemitizmus felett sokszor elsiklik a figyelem. Míg néhányan úgy vélik, hogy a zsidógyûlölet a közel-keleti világ természetes része, ezért semmi különleges nincs benne, mások azért nem emelnek szót ellene, mert a muszlimokat áldozatként látják. Megint mások az antiszemitizmust a közel-keleti konfliktusra adott érthetõ reakciónak tartják, egyes szervezetek, mint például a baloldali pártok, pedig a közös platformot keresik az iszlamistákkal.
Mindeközben a hamaszos mûsorban Farfurt, a Miki egér-klónt, felváltotta Assud, a nyúl. „Miért Assud [azaz oroszlán] a neved, ha egyszer te nyúl vagy?” - kérdezte az egyik februári adásban egy kislány. „Mert én, Assud, felfalom majd a zsidókat” - hangzott a válasz. A kislány egyetértõen bólintott: „Legyen meg Allah akarata.”