Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei Judith
Törökország - Ázsia küszöbén

Törökország az ókori Kis-Ázsia területén elterülõ, ezerarcúnak is nevezett ország, amely gazdag és lenyûgözõ kultúrák élõ múzeuma. Két hatalmas kontinens, Európa és Ázsia összebékítõje. Partjait a Fekete-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger mossa, ahol Homérosz, Nagy Sándor és a Biblia világa elevenedik meg. Hófödte hegycsúcsok, hatalmas vulkánok éppúgy megtalálhatók, mint smaragdzöld er­dõk. Mindez páratlan, keleti vendégszeretettel megfûszerezve igazán élménydús vakációnak ígérkezik.

Az Anatóliai-félszigeten fekvõ ország az ókorban több nagy civilizáció bölcsõje volt: akkádok, asszírok és hettiták küzdöttek a gazdag földért. Mai világi és Nyugat-orientált formáját Musztafa Kemal Atatürk hozta létre 1923. október 29-én, amikor kikiáltották a köztársaságot. Törökország rendkívül népszerû turistacélpont, 2007-ben közel 19 millió külföldi látogató érkezett az országba.

Isztambul

Isztambul - régi nevén Konstantinápoly - elhelyezkedése egészen különleges, mivel két kontinensre épült, amelyet a legendás Boszporusz-híd köt össze. Lenyûgözõ élmény átmenni egy hídon, amely egy másik világba visz. A Topkapi Palota a város talán leghíresebb épülete, amely egykor a szultánok lakóhelyéül szolgált. Nem szabad kihagyni a bazár megtekintését sem.

Török Riviéra és Pamukkale

A nyolcezer kilométernyi homokos tengerpart nagy szerepet játszik abban, hogy a családok egyre kedveltebb úticélja Törökország. A nyári szezon itt már április végén elkezdõdik, és egyes helyeken egészen október végéig tart, a kedvezõ idõjárási viszonyoknak köszönhetõen. A leglátogatottabb üdülõváros Antalya, melynek külön érdekessége, hogy a várost körülölelõ Toros-hegységben télen síelni is lehet, utána pedig fürdeni a tengerben. A vízisportok szerelmeseinek igazi paradicsom Kemer Marmaris, Alanya vagy Side, az az ókori város, amely Pamphylia romjaira épült.
Az egykori Hierapoliszban, az ókori Róma egyik gyógyüdülõhelyén, Törökország egyik legérdekesebb természeti képzõdményét láthatjuk. A magyarul gyapotvárat jelentõ Pamukkale a világörökség része. Cseppkõ és jégcsap képzõdményei, természetes medencéket formázó, több száz méteres hegyoldalon találhatóak. Gyógyvizében pihenni nem mindennapi élmény.

Trója

Mióta Brad Pitt eljátszotta Akhilleuszt Wolfgang Petersen nagy eposzában, nincs senki, aki ne hallott volna a büszke Trójáról. Isztambultól 50 kilométerre, észak-keletre található a mai Truva, ahol az 1870-es években Heinrich Schliemann német régész feltárta az ókori Tróját. Az ásatások során kiderült, hogy kilenc város épült egymásra az idõk során; a legújabb kutatások eredményei pedig igazolták Homérosz leírásának hitelességét.

Efézus és a kis-ázsiai gyülekezetek

Efézus az üzleti, politikai, vallási és tranzitút szempontjából az ókor egyik központja volt. Az Újszövetség idején római fennhatóság alatt állt, a város fõ bevétele a jövendõmondásból, kegytárgyak árusításából folyt be. Itt épült fel az ókori világ hét csodájának egyike, az Artemisz (Diána) istennõ temploma. Ásatáskor a régészek kicsiny nõi és templomszobrokat találtak. Ilyeneket készíthetett az ötvös Demeter is, amikor Pál Efézusban járt. A Jelenések könyvében megnevezett hét kis-ázsiai város közül Efézust tárták fel a legjobban. Az Agora, az oszlopfõk, a könyvtár és a több mint 25 ezer férõhelyes színház eredeti állapotában ma is látható.
A mai Pergámum egy kis városka modern épületekkel, amely fölé a Várhegy magasodik, ezen állt az Akropolisz. A látnivalók azonban meglehetõsen hiányosak, szinte mindent a berlini Pergamon Múzeumba szállítottak.
Izmir, azaz Szmirna az egyetlen olyan város a kis-ázsiai gyülekezetek területén, amely ma is virágzik. Jelenleg közel négymillió lakosával igazi világváros.
Kolossé a mai Törökország déli partvidékén feküdt, egy földrengés azonban Kr. u. 61-ben teljesen elpusztította.
Laodicea 10 kilométerre fekszik Kolossétól. Rendkívül gazdag város volt, virágzott a kereskedelem, mivel a Selyemút itt haladt keresztül. Jelentős számban éltek itt zsidó lakosok is.
Sárdis, mai nevén Sart õsi városrésze nagyon látványos, nagyszabású ásatások vannak a hegyoldalon. Itt volt a rómaiak uralkodása alatt a legjelentõsebb zsidó központ, és a kor legnagyobb zsinagógája is itt épült.
Sárdistól nem messze fekszik Filadelfia, amelyet ma Alasehír néven ismernek. A tengertõl messzire, magas hegyek veszik körül. A modern város szinte benõtte az õsi romokat.
Fontos megemlítenünk az Újszövetség kapcsán Pál apostol szülõhelyét, Tarsust, ami Kappadókiában található. Mintha valami óriási mesterséges színpadon lennénk, a táj tele van lehetetlen formájú sziklaképzõdményekkel, melynek látványa mindenkit lebilincsel.
Ószövetségi helyszínekbõl is bõven akad, ha kelet felé vesszük az irányt.
Sanli Urfa, vagyis Ur városa Ábrahám szülõhelye igazi zarándokhely. Noé bárkája is minden bizonnyal Törökországban akadt fenn. Az Ararát hegy északnyugati csücskén 4663 méter magasan, mûholdról figyelik azt a képzõdményt, amelyrõl feltételezik, hogy Noé bárkája.