Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nem maradt a családban
Levélben válaszolt Deutsch-Für Tamásnak Für Lajos exminiszter, miután veje elhatárolódott tõle és a Magyar Gárdától. Deutsch-Für a következõket mondta egy hetilapnak: „Tisztelem és szeretem az apósomat, de ebben a kérdésben (a Magyar Gárda megítélésében) egyáltalán nem értünk egyet.” Arra a kérdésre, hogy támadhatóvá teszi-e apósa szerepvállalása, úgy reagált: „Abban az országban, ahol a liberális értelmiség az Apák és fiúk címû cikk után egy emberként horgadt fel, kijelentve, hogy a fiúk nem felelõsek apáik tetteiért - nemhogy az apósuk cselekedeteiért -, nem valami píszí a felvetés.”
Fürt „orvtámadásként” érte a Deutsch-Für-nyilatkozat. „Tudjuk, az embert gyakran érik kellemetlen meglepetések. És aki a közélet bozótosába kerül, azt még inkább. De ha váratlan helyrõl szúrnak valakit hátba, az itt sem szokott a mindennapos események közé tartozni. Fõként, ha az támad, aki egy-két éve került a családi környezetbe. Így hát most nem akárki vállalkozott erre a szerepre. Ez a nem akárki - a lányom férje - írta Für Lajos, aki azt is hangsúlyozta: - Nem tesz jót tehát senkinek, ha a jövõben bárhol, bárki összemosná, amit a Deutsch név és azt, amit a Für név képvisel. Legyen ki-ki az, ami. A Deutsch maradjon, ami volt, s ami láthatóan ma is: kokárdával színezett liberális.”

Készen áll a Fidesz kampánygépezete
A Fidesz ugrásra készen várja, hogy az államfõ kiírja az idõközi választásokat, azaz szervezetileg bármikor készen áll egy kampány lebonyolítására - állították a Hírszerzõnek fideszes források. A kampánygépezet a népszavazás óta fel van készülve az újabb megmérettetésre.

DNS-minta az önéletrajzhoz?
A legjobban titkolt családi betegségek is kiderülhetnek, ha valaki állásra pályázik. A cégek és a biztosítók is kérhetnek DNS-vizsgálatot a jelentkezõktõl. Egy nemrég elfogadott törvény, amely a humángenetikai adatok kezelésérõl szól, ezt nem tiltja.

Az elsõ és egyben utolsó vacsora Gyurcsányéknál
A miniszterelnök felesége az Indexnek adott interjújában kedvenc ellenzéki politikusai közé sorolta Navracsicsot, és azt is elárulta, hogy a fideszes politikus vendégségben is járt náluk. A 2003-as háttérbeszélgetés azonban Navracsics szerint emelthangú veszekedésbe fulladt. „Egyre kevésbé párbeszéd volt, egyre inkább Gyurcsány-monológ lett a beszélgetésbõl. Olyan elemek jöttek elõ, hogy mi szélsõjobboldaliak vagyunk, diktatórikus törekvéseink vannak. Dobrev Klára háziasszonyhoz méltón próbálta csitítani a kedélyeket” - idézte fel az estét Navracsics.

Sólyom újabb fiaskója?
Nem támogatja az államfõ fõbírójelöltjét, Baka Andrást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. A testület csak véleményezheti a jelöltet, ezzel a jogával élt most a testület. Több politikus is ettõl a döntéstõl tette függõvé a jelölt támogatását. Ha ezek után végül nem szavazza meg a parlament Sólyom jelöltjét, akkor az országgyûlési biztosok mellett egy újabb fiaskót kénytelen elviselni az államfõ, aki továbbra is tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy senkivel sem egyeztet a jelöltje kiválasztása elõtt.

Lemond Gyurcsány, ha nem lesz költségvetés
Optimistán nyilatkozott a kormányülésen kormánya jövõjérõl Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán. Rendhagyó módon beengedték az ülés elejére a sajtót. Gyurcsány Ferenc szerint a kormány 2010-ig képes megvalósítani a kormányprogramot, a következõ két év a Munka, Tudás, Tulajdon programjáról fog szólni.
Két nagyon fontos törvény van, a költségvetés és az adó. Ha ezt a két nagyon fontos jogszabályt a kormány nem tudja kézben tartani, akkor a kormány nem maradhat hatalmon, idézte Gyurcsány Ferencnek külföldi tudósítók elõtt szerdán Budapesten mondott szavait a Reuters hírügynökség. Tehát a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyûlés nem fogadja el a költségvetést.