Vissza a tartalomjegyzékhez

x
A becsületes shea-vaj

A tisztességtelen reklámok és erõszakosan terjeszkedõ kozmetikai cégek világában ritkaságszámba megy, ha valaki egyedülálló filozófiával és minõséggel, sõt mi több, becsületes üzletpolitikával sikeres pályát fut be.

A Lushnak ez sikerült, és több mint tizenhárom éve teszi illatossá mindennapjainkat a Dél-Angliából indult kis vállalkozás, amely kezdetben postai utánvéttel szállította ki a megrendelt szépségápoló termékeket. A lush (ejtsd: lás) angol szó jelentése: nedvdús, buja, friss - és fõként növényekre vonatkoztatják. Az elnevezés elsõként egy fiatal cég kézzel készített hírlevelében és katalógusában jelent meg. Elizabeth Ben­nett asszony (nem a Jane Austen-hõs) meglátta, és rögvest megszerette. Saját kis házában felállította csapatát, amely hamarosan nemzetközi céggé nõtte ki magát.
A rendkívül eredményesen mû­ködõ vállalat filozófiája szerint a minõségben nem lehet kompromisszumot kötni. Kizárólag friss, organikus gyümölcsökbõl és zöldségekbõl, a legfinomabb illóolajok hozzáadásával készítik el csábítóan illatos szépítõszereiket. Nagy hangsúlyt helyeznek a természetvédelemre, termékeiket állatkísérletek végzése nélkül állítják elõ. Az effajta kísérletek ellen intenzív kampányt is folytatnak, a magyar rétisas megmentési programját is támogatták.
Számos kozmetikai termék összetevõi között megtalálhatjuk a gyengéden ápoló, vitamindús anyagot, a shea-vajat, amit egy a Nyugat-Afrika szavannáin honos, akár 15 méter magasra is megnövõ fa termésébõl állítanak elõ. A fák ágain fürtökben lógó shea-diók kemény héja gesztenyére vagy nagy mandulára emlékeztetõ magot rejt, mely igen gazdag értékes anyagokban. A helybeliek évszázadok óta változatlan eljárással dolgozzák fel a shea-diót, hogy kinyerjék belõle az illatos, sõt ízletes, kellemesen lágy, fantasztikusan bõrnyugtató hatású shea-vajat. A legtöbb cég egyszerûen a piacon vásárolja meg ezt a különleges alapanyagot valamelyik közvetítõ cégtõl, de belegondoltunk-e már abba, hogy hogyan kerül a shea-vaj Afrikából ezekhez a cégekhez? A különleges alapanyagot kemény, sokórányi fizikai munkával állítják elõ Nyugat-Afrika falvainak asszonyai, akik - mivel jóformán semmilyen megélhetési lehetõségük nincsen - akár éhbérért is hajlandók eladni a shea-dióból kinyert kincset. A Lush azonban nem hajlandó belemenni tisztességtelen alkukba. Filozófiájuk szerint termékeikre minden szempontból büszkék akarnak lenni, így a cég közvetlenül a shea-vaj készítõivel kötött üzletet Afrikában, és tisztességes árat adnak a legkiválóbb, eredeti alapanyagért. Csak így lehetnek biztosak abban, hogy a pénz nem vándorol a közvetítõk zsebébe.
A Lush két munkatársa (Alan és Simon) Ghána egyik falujába utazott, hogy személyesen is megnézzék, hol és hogyan készül a legtisztább shea-vaj. A körülbelül ötezer lelkes Tamale az egyik legfontosabb shea-vaj és shea-dió felvásárlási központ. Az alapanyag elõ­állí­tásával foglalkozó szövetkezetnek 120 nõ tagja végzi a munkát, akik nemritkán cse­cse­mõiket szoptatják az alapanyag elõállítása közben. A falu házai többnyire vályogból épültek, és bár meglehetõsen kezdetleges a külsejük, igen jól ellenállnak az esõs évszakban a nedvességnek és a szélnek. A Lush munkatársait harminc asszony fogadta nagy, harsány mintás ruhákban és fejkendõkben, arcukon a törzsre jellemzõ hagyományos és hegtetoválásokkal. A fogadóbizottság dallal és tánccal várta a vendégeket, majd bemutatkoztak a szövetkezet elöljárói. Ezt követte az üzem megtekintése. Az asszonyok szétválogatták a jó és a gyengébb minõségû shea-dió­kat, majd a meg­felelõ szemek az õrlõbe kerültek. 50-80 kiló õrölt dió kerül az üstökbe, ahol 45 percen át egyenletesen hevítik, vigyázva, nehogy leégjen. Ez a munka fizikailag is igen meg­ter­helõ, a füst csípi a szemet, a hõség elviselhetetlen. Az üstöt ezután két asszony helyezi egy betontalapzatra, ahol vizet adnak hozzá, és elválasztják a vajat az egyéb anyagoktól. Alan és Simon is kipróbálta ezt a munkafolyamatot, és az asszonyok nagy nevetéssel honorálták az egyéb­ként sikertelen erõfeszítéseiket.

A Lush büszke arra, hogy közvetlenül a forrástól szerzik be a shea-vajat, mert így azon túl, hogy biztosak lehetnek a felhasznált alapanyag minõségében, az emberibb élet lehetõségét nyújtják azoknak, akik valóban megdolgoznak érte. A különleges alapanyag a Lush sok készítményében megtalálható. Ezek közé tartozik például a kényez­te­tõ­en bõrnyugtató, könnyen felszívódó Handy Gurugu kézkrém, az ellenállhatatlan illatú, csokis-fû­sze­res Black Magic masszírozó testápoló tömb vagy az édesen csábító Honey Trap ajakbalzsam. Aki használja õket, nemcsak a bõrének tesz jót vele, hanem a hangulata és egész lelkivilága is felüdül tõle.