Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 17. szám, 2008. április 25

Arcok

Göndör Ottó
Rémálmok, rasszizmus, halál
The Cure: az emokultúra gyökerei

Épp 35 esztendeje adta elsõ koncertjét a brit populáris goth banda, a The Cure. A postpunknak induló trió a kilencvenes évekre a világ legnépszerûbb alternatív rockzenekarává avanzsálódott. 20 albumukból háromszor annyit értékesítettek, mint amennyi Magyarország összlakossága. A The Boston Globe pedig így nyilatkozott róluk: „Talán a Pink Floyd kivételével soha más rockzenekar nem adott elõ még ilyen lenyûgözõ szomorúságot.” Hangulatuk nem egy emberéletet követelt már.


Belföld

Hazafi Zsolt, Németh Szilárd
Zsarolástól tart a Fidesz
Interjú Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével

-Március végén kaptam kézhez egy levelet, miszerint a kormány változtatott egy általam korábban ismeretlen titkos rendeletén, megkönnyítve a politikai elit megfigyelését. Teljesen zavaros volt az irat, nem volt aláírva, noha az alján oda volt írva aláíróként Gyurcsány Ferenc neve. Emellett egy sor formai és irattározási szabálynak nem felelt meg a dokumentum. Elõször a jegyzõtõl kértem segítséget, hogy értelmezzük, mi a csuda lehet ez, majd az igazság kiderítése érdekében interpellációt nyújtottam be Szilvásy Györgyhöz. Nem akartam arca lenni semmilyen politikai akciónak, de ha az állam mûködésében olyan zavart észlelek, ami példa nélküli, és alapvetõen veszélyezteti a saját biztonságunkat, akkor az ellen szót kell emelnem.


M. Varga Katalin, Kenessei Katalin
Iskolaátadások az egyházaknak
Pénzhiányból lepasszolt oktatás

A tatai Eötvös Gimnázium katolikus fenntartásba kerülésével a 40 ezer lakosú kistérség egyetlen önkormányzati gimnáziumát veszítheti el, a fideszes vezetésû megyei közgyûlés ennek ellenére a Szeged-Csanádi Püspökségben látja a megoldást. Pécsett szintén a város legjobb iskoláját kéri a katolikus egyház az Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) projekthez elengedhetetlen ingatlanok ügyének rendezéséért cserébe, hogy abból gyógyszállót építsen zarándokai számára. Egyébként országszerte növekszik a felekezeti iskolák száma, mert az önkormányzatok pénzügyi gondjai miatt „lepasszolják” az egyházakhoz az oktatási intézményeiket.


Piros Péter
A KDNP a Jóistent is szeretné az Alkotmányba

Több helyen a „Jóistenre”, illetve az „európai keresztény hagyományokra” is hivatkozik az a szöveg, mellyel a Kereszténydemokrata Néppárt két vezetõje szeretné az Alkotmány jelenlegi preambulumát lecserélni.


P. P.
Ökumenikus imaszobát avattak
Zavaros vallási összefogás a rend otilde rségen

A rendõrség tájékoztatása szerint egy új „ökumenikus imaszobát szenteltek fel, áldottak meg, illetve köszöntöttek” a múlt héten négy tradicionális egyház képviselõi. A kezdeményezés azonban a visszájára is fordulhat, ha az alkotmányosan több helyen is kifogásolható ötlet tendenciává válik az állami intézmények körében.


Németh Szilárd
Ki mire figyel?

Heves indulatot váltott ki ellenzéki politikusokból, hogy a kormányoldal az önkormányzatokra is kiterjesztette a nemzetbiztonsági védelmet. Ez a védelem a Fidesz szerint egyet jelent a lehallgatással és a megfigyeléssel. Az ellenzék szerint a kormány a fideszes önkormányzatokat akarja zsarolni, így biztosítva a kisebbségi kormányzás feltételeit.


Életmód

x
A becsületes shea-vaj

A tisztességtelen reklámok és erõszakosan terjeszkedõ kozmetikai cégek világában ritkaságszámba megy, ha valaki egyedülálló filozófiával és minõséggel, sõt mi több, becsületes üzletpolitikával sikeres pályát fut be.


Fókusz

Busa Viola
A nagy olajszomj
Ismét fegyverré válhat a kőolajár: ki fogja a ravaszt?

Az olaj ára április végén megközelítette a hordónkénti 120 dollárt. A növekvõ kitermelés ellenére az energiahordozó ezzel újabb rekordokat döntött, ám ennél is érdekesebb az a kérdés: vajon mi áll a fekete arany drágulásának hátterében, hiszen nincs olajhiány, nincs embargó, és egyik exportõr sem zárta el a csapot. Vajon mennyi lenne az olajár, ha katonai vagy gazdasági válsághelyzet alakulna ki, és mivel járna ez a fejlett országok számára? A kitermelés átlagos költsége 2-5 dollár hordónként. Hova kerül, és milyen célra használják az extraprofitot az olajtermelõk és kereskedõk? Az orosz és az afrikai készletek húsz éven belül kiapadnak, így a jövõben még nagyobb szerepet kap a közel-keleti arab és iráni kõolaj. Hacsak nem találnak a jövõben eddig nem ismert forrásokat. A legújabb kutatások szerint Izraelben is jelentõs olajkincseket rejt a mély. Irán és a többi közel-keleti olajexportõr szemmel láthatóan tisztában van - egyelõre behozhatatlannak látszó - elõnyével. A Nyugat csillapíthatatlan olajéhsége miatt bármikor elkezdhetnek egy olyan macska-egér játékot, amely az elemzõk szerint akár az egész jelenlegi világrendet felforgathatja.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Mese a jó cárról
Interjú Ungváry Krisztián történésszel

Máig aktív közsze-replôk, fôszerkesztôk, püspökök és az egykori pártállam titkosszolgálatának legfelsôbb vezetôi az érintettek. Egy botrányszagú könyv, amely a rendszer irányítóit veszi górcsô alá.


Somorjai László
Egy másik Magyarország
Adják-veszik a szemétből guberált tárgyakat

Pókember, videomagnó, Philips borotva-darabok és Viktor Hugo. Andaxin, Cavinton és mindenféle gyanús tabletta - mellette Leonardo: Utolsó vacsora (gyenge másolat). Itt egy bádogkanna, ott egy bakelitlemez, s ha bírja a gyomra, húsdarálót is vehet. A hangulat egyedi, sokak szerint magyaros, nem másutt, mint a fõvárosban, a Verseny utcai bolhapiacon. Létezik itt egy hivatalos elárusítóhely is, a piacolók szerint azonban csak az „elit” tudja megfizetni a 600-1500 forintos helypénzt. A járdára viszont ingyen tehetik ki az árut - egészen addig, amíg meg nem jelennek a közterület-felügyelõk.


Major Nóra
Kopogó szemek
Éhséglázadások világszerte

Kenyér vagy autó? - tehetjük fel a kérdést a hetekben kirobbant élelmiszerválság kapcsán, amely Ausztráliától kezdve Haitiig éreztette hatását. Az ENSZ egyik képviselõje „emberiség elleni bûncselekménynek” nevezte a gabona­félék bioüzemanyaggá ala­­kí­­tását. Ez azonban csak részigazság: a globális élelmi­szerdrágulásra rátett az indiai és kínai né­pes­ségrobbanás, néhány új étkezési trend, valamint egy általános „spájzolási hisztéria” és a piaci spekulációk is.


Csizmadia Ervin
Reform vagy liberalizmus
Az SZDSZ a reformok véd otilde szentje?

A magyar politikában külön fejezet az MSZP és az SZDSZ közös kormányzása. Most, hogy végleg (vagy átmenetileg?) felbomlott ez a szövetség, érdemes értékelnünk: mit hozott mindez az országnak, s nem utolsósorban az SZDSZ-nek?


Hegedűs Péter
Huszonöt éves a naplóbotrány

Amikor 1938-ban az amerikai CBS csatornán leadták Orson Welles Világok harca című rádiójátékát, amely tudósítás formájában egy valódi Mars-támadást imitált, az emberek félelmükben az utcára tódultak. A Da Vinci-kód vagy Nessie, a skót „taviszörny” szintén busás hasznot hozott már kitalálóinak, ám a nívós nyugatnémet Stern magazin 1983. április 25-ei számának címlapján bejelentett fantasztikus hírrõl kezdetben még a tudósok is elhitték, hogy igaz.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Siker kérdőjelekkel
Miről beszélt, és miről hallgatott a pápa Amerikában?

Eddigi legnagyobb diplomáciai sikerét aratta XVI. Benedek pápa a most zárult amerikai útjával. A katolikus egyházfõ csak két városba - Washingtonba és New Yorkba - látogatott el, szemben elõdjével, aki még utolsó útján, 1999-ben is bejárta szinte az egész Államokat. Benedek ezzel és a gondosan felépített programjával is jelezte, hogy elõdjétõl eltérõen nem elsõsorban a tömegek, hanem a politikai-társadalmi elit bizalmát akarja megnyerni. A látogatás sajtóvisszhangja alapján ez sikerült: a Washington Post szerint a texasi protestáns Bush elnökbõl a pápai út végére Amerika „legkatolikusabb elnöke lett”. A méltatások ellenére egyes zsidó és evangéliumi keresztény személyiségek felhívták a figyelmet a pápai üzenetek ellentmondásaira is.


Ruff Tibor teológus
Egyéni bibliaértelmezések és a katolikus tradíció

Bár a pápa New York-i beszédében bírálta az egyéni bibliaértelmezéseket, az elmúlt több mint ezerötszáz évben a római katolikus teológiai hagyományba olyan felfogások, egyéni értelmezések is szervesen beépültek, amelyek a keresztény egyház legkorábbi idejétõl fogva erõteljesen vitatottak voltak, és számos egyházszakadáshoz is vezettek.


Hetek-összeállítás
Sátánista hullám

Az amerikai CBN keresztény televíziós csatorna tudósítása szerint mintegy 800 sátánista kultusz létezik Olaszországban, amelyek több mint 600 ezer tagot számlálnak.


Külföld

Kulcsár István
A párton kívüli pártelnök

573 küldött és 2000 vendég részvételével került sor Moszkvában az Egységes Oroszország Párt IX. kongresszusára. A tanácskozás a párt elnökévé választotta Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin leköszönõ államfõt, aki május 6-ától az Oroszországi Föderáció kormányának élén áll majd.


Szikora Márton
A KGB kétszer csenget

Váratlan látogatók érkeztek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatok (FSB) részérõl ahhoz a moszkvai laphoz, amely egy hete lehozta Putyin elnök állítólagos újraházasodásáról szóló hírt. A lap annak ellenére kitart a közölt hír mellett, hogy milliárdos tulajdonosa is visszakozásra szólította fel saját szerkesztõségét. A lapzártakor érkezett hír szerint anyagi okokra hivatkozva a tulajdonos beszüntette a lap kiadását, és menesztette a szerkesztõséget.


Németh Csillag
Holtverseny
Fehér Ház 2008: most Obama botlott

Továbbra sem dõlt el, hogy ki lesz a demokrata párt elnökjelöltje a novemberi választáson. Az április 22-ei pennsylvaniai elõválasztás Hillary Clinton kényelmes gyõzelmével zárult, aki ezzel bizonyította: nem hiába nem adta fel a küzdelmet, hiszen valamennyi jelentõs államot maga mögött tudhatja.


Széchey Noémi
Carter a Hamaszt mosdatja
A volt elnök békepartnernek ajánlja a terrorvezéreket

Jimmy Carter volt amerikai elnök közel-keleti körútja végén bejelentette: a Hamasz kész elfogadni, ha Mahmúd Abbász palesztin vezetõnek sikerült valamilyen békeszerzõdést kialkudnia a zsidó állammal, amennyiben azt a palesztin nép megszavazza. Késõbb a Hamasz vezetõi hozzátették: ez nem jelenti azt, hogy elismernék a zsidó állam létét, a palesztin állam létrejöttét legfeljebb csak átmeneti megoldásként fogadnák el.


Lukács András, Párizs
Páholyban vannak
Több tucat államfő tagja a francia szabadkőműves mozgalomnak

Míg külföldön többnyire misztikus szervezetként mûködnek a szabadkõmûves páholyok, Franciaországban a nyilvánosság elõtt is büszkén vallják nézeteiket. A mozgalom az elmúlt években dinamikus növekedésnek indult mind létszámban, mind politikai befolyásban. A francia páholyok térnyerése azonban nem áll meg az ország határainál, a korábbi francia Afrika elnökei közül mintegy tucatnyian tagjai valamelyik páholynak, és a terjeszkedés Kelet-Európa, illetve a Közel-Kelet irányában is zajlik.


Online

Államformát vált Ausztrália?

Valóságos alkotmányos forradalom vár az ausztrálokra, ha valóra válnak azok az államjogi elképzelések, amelyeket az új munkáspárti vezetés szeretne megvalósítani a most kezdõdött kormányzati ciklus alatt.


Blair kieshet

Egy napvilágra került brit-francia-német különalku értelmében minimálisra csökkentek Tony Blair, volt brit miniszterelnök esélyei az EU csúcsposztjának betöltésére.


Morbid art

Botrányt okozott az egyik legismertebb német képzõmû-vész, Gregor Schneider azzal, hogy egy múzeumban egy haldoklót akart kiállítani, szembeszállva a társadalom egyik utolsó tabujával.


Elszállt a pap

Ezer héliummal töltött lufival akart repülési rekordot dönteni egy brazil pap, de két napja nem találják. A római katolikus Adelir de Carli atya a korábbi 19 órás rekordot szerette volna megdönteni, hogy pénzt gyûjtsön egy úgynevezett „spirituális kamionparkoló” megépítéséhez.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Ez a Berlinben kiállított „szobor” talán az elhatalmasodó gyors, agresszív vezetési stílusra hívja fel a figyelmet.


60 tonna joghurt

A magyarországi joghurtfogyasztás 2007. március és 2008 februárja között meghaladta a 60 ezer tonnát, értékben számolva pedig a 30 milliárd forintot - közölte a Nielsen információs és médiavállalat.


Tesco gazdaságos mp3

A brit üzletlánc bejelentette saját online zeneboltjának rajtolását, amely elsõ körben digitális zenei tartalmakat kínál majd, ám a kínálat hamarosan tele-víziómûsorokkal és teljes filmekkel egészül majd ki.


Kínába robog a Smart

A Daimler 2009 közepétõl megkezdi a Smart kisautók értékesítését Kínában. A német autógyár elsõsorban a tehetõsebb, fiatal városlakókra építi értékesítési stratégiáját.


Megszüntetnék a tankötelezettséget

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak: a szakképzõ iskolák esetében szüntessék meg a 18 éves korig tartó tankötelezettséget.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Az olívaolaj sem az igazi már

Újabb élelmiszer-hamisítási botrány pattant ki Olaszországban: 39 személyt már õrizetbe is helyeztek azzal a gyanúval, hogy különlegesen jó minõségû, szûz olívaolajként terítettek az olasz piacon közönséges étolajat.


Uwe Boll felhagy a filmezéssel

Minden idõk legrosszabb rendezõjeként számon tartott német filmes, aki elõszeretettel dolgozza fel számítógépes játékok háttértörténetét, meglepõ kijelentést tett: hajlandó abbahagyni a filmezést (a film- és játékkedvelõk legnagyobb örömére), ha ezt elegen kérik - egymillióan.


Hidegen hagyta közönségét

A múlt csütörtöki premierfilmek közt két magyar alkotás is szerepelt, az egyik meghódította a közönség szívét, a másik szinte teljes elutasításra talált.


A környezetbarát kereső

A program a nagy keresõ­portálok bevált technikáin alapul, azonban a fõ hangsúlyt a környezetvédelemre helyezik. Önreklámként a bevételek egy részébõl az Ecocho.com a világ elsõ környezetbarát keresõje, használatával az internetezõk tevékenyen hozzájárulhatnak a fák és az esõerdõk megmaradásához, az üzemeltetõk ugyanis bevételeik 70 százalékát a Greenhouse Gas Abatement Scheme (GGAS) nevû ausztrál szervezet számára ajánlották fel.


Riport

Rokob Tibor
Menekülés a családból
A legf otilde bb cél egy emberi élet megmentése

Minden gyermek életében meghatározó az otthon fogalma. Mindaz, amit számára e szó jelent. Egy olyan közeg, amit még a legjobb szándékkal sem lehet családnak mondani, többnyire magával rántja, a züllés felé viszi az ott felnövõ fiatalokat. Túl sokat senkinek sem kell gondolkodnia ahhoz, hogy mindezt saját ismeretségi körének példáival igazolja. A most húszéves Banka Lászlóra is ez a jövõ várt volna, de szerencséje volt. Az értelmes fiú sanyarú sorsát látva olyan pártfogó vette õt szárnyai alá, aki nem hagyja elkallódni. Addig segíti, amíg önálló életet nem élhet.


Sport

Sebestyén István
A jeges legjobbak között

Az elmúlt évek fejlõdését figyelembe véve a jégkorong a magyar sport egyik sikerágazata lehet a jövõben. „B csoportos” világbajnoki aranyérmével a válogatott bekerült a világ legjobb 16 csapata közé. Erre 70 éve nem volt példa.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Elveszett apák listája
Andrzej Wajda filmje Katyn tragédiájáról

A befejezõ képsorok után a moziban teljes a csend. A hangtalanul futó, számunkra érdektelen stáblistát nézzük mind - inkább, mint nézõtársaink arcát. Meg vagyunk rendülve. Ritka az ilyen ma, mozgóképek után. Akkor is, ha tudjuk, a hatás elõre megtervezett. És hogy az egyesével, a szemünk elõtt tarkón lõtt embereket csak a múlt órában ismertük meg valamelyest.


Üzlet

Kovács Klára
Sztrájk, ha nincs más

Szerencsére jó idõ volt a hétvégén, így talán nem bánták annyira a BKV-sztrájkot azok, akik szabadságot vettek ki emiatt. Meglepetésre elmaradt a beharangozott köz­lekedési káosz a fõvárosban, de legalább ekkora meglepetés, hogy a kormány és a fõvárosi önkormányzat képviselõi végre leültek tárgyalni - öt év után - a vállalat anyagi ügyeit illetõen.


Hajdú Sándor
Jelenetek a magyar közéletből
Vagyonosodási vizsgálat és adóamnesztia

Az MDF a Nemzeti Adószabadság Program részeként egyszeri adóamnesztiát hirdetne. A legnagyobb hírértékû lépése mellett egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót és háromkulcsos áfát vezetne be, valamint eltörölné a „haláladót”.