Vissza a tartalomjegyzékhez

x
Ünnepi kerékpározás
A 2008-as kerékpáros szezont az oberdrautali kerékpártúra nyitja meg május 25-én

Az „évnyitó táv” mintegy 40 kilométer. Prominens résztvevõként többek között Karintia 2002-es olimpiai bajnoka, Fritz Strobl is nyeregbe pattan e jeles alkalomból. A résztvevõk egy kiadós kerékpáros reggeli után két különbözõ kiindulópontról - Lienzbõl és Spittal an der Drauból vághatnak neki a távnak. Az útvonal felén Oberdrauburgban és Sachsenburgban pedig vidám ünnepségek várják a kerékpárosokat. A vállalkozó kedvû „tekerõk” kis pihenõ és erõgyûjtés után folytathatják útjukat, hogy eljussanak a zárórendezvénynek helyszínt adó Greifenburgba.
Természetesen nemcsak a Dráva mentén várják ideális körülmények a kerékpárosokat: Karintia számtalan tava és csodás tájegységei is változatos és tökéletesen kiépített kerékpárutakkal várják a biciklizés szerelmeseit. A Kultúra kerékpárút (R7) például egy régiókat átszelõ útvonal, amely a stájer Dürnsteinbôl indul és Klagenfurtig vezet, miközben elhalad szinte valamennyi jelentõsebb közép-karintiai kulturális látnivaló mellett. A kerékpárutat csodás természeti környezet, várak, kastélyok, kolostorok és múzeumok szegélyezik. A szálláshelyet is kínáló kerékpáros fogadók, otthonos vendégházak minden korosztály számára feledhetetlen kalanddá varázsolják a kirándulást. A kerékpáros túra ideálisan összeköthetõ a helyi vasúton való utazással is.
A Klopeiner See régióban található Jauntal új mûvészeti kerékpárútja viszont Dél-Karintiába csábít biciklizésre. Az útvonal templomok, kulturális emlékek, modern szobrok és egy gyógyforrás mellett vezet. Itt sem szabad megfeledkezni a számtalan pihenõhelyrõl, amelyek egyedülálló kulináris élményeket tartogatnak a megfáradt kerékpárosok számára. A Jauntal ugyanis két tipikusan helyi termékkel igazi ínyencrégiónak számít. A jauntali szalámi valódi különlegesség a maga nemében, míg a jauntali hajdinakása vitaminokban, ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban gazdag étel. Ezenkívül néhány látnivaló még a teljesség igénye nélkül: Werner Berg Galéria, Kiki-Kogelnik kút, Obir- és Griffen-cseppkõbarlangok, Stein im Jauntal kálvária. (További információk: )