Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Prostituált modellek
Tinédzserinvázió a divatiparban

Lányokat közvetített ki prostituáltnak külföldre egy magyar férfi, aki egy modellügynökséget mûködtetett Budapesten, de április eleje óta elõzetes letartóztatásban van. Hogy nagyobb legyen a „merítés”, a cégvezetõ egy nemzetközi szépségverseny hazai jogtulajdonosa is volt. A szépségversenyek világa, a divat- és modellszakma ma gyakran összefolyik a pornóiparral és a prostitúcióval, miközben tömegével árasztják el a piacot a modellkedni vágyó tinédzserek, sokszor alig 12-13 évesek.


Fotó: ELLE Magazin

A Wonderland Management Modellügynökség letartóztatott tulajdonosának kiterjedt adatbázisa volt több száz lány fényképeivel és adataival. Feltehetõen ebbõl válogattak a külföldi kuncsaftok. R. Tamás a modellügynökség vezetõjeként tavaly több alkalommal, fõleg 20-26 év közötti nõket szervezett Ma­gyar­országról Marokkóba, Dubaiba, Abu-Dhabiba, Nizzába, valamint Lon­donba és Barcelonába, hogy a kiközvetített nõk ott prostitúciós tevékenységet folytassanak. A prostituált nõk túlnyomóan a modellügynökséghez jelentkezõ lányok körébõl kerültek ki. A cégvezetõ vásárolta meg a repülõjegyeket, és esetenként a helyszínre is elkísérte a lányokat, majd beszedte a közvetítési díjat. A Queen of The World szépségverseny hazai licensztu­laj­do­nosaként is tevékenykedõ férfi a héten nyilatkozatban tagadta a vádakat.
„A szóban forgó ügynökség egy nemzetközi lánykereskedelemre szakosodott hálózatnak volt a magyarországi tagja. Mi az osztrák partnerszolgálattól kaptunk felkérést arra, hogy az érintett magyar cégvezetõt letartóztassuk, mert kerítéssel és kitartottsággal gyanúsítható” - tájékoztatta lapunkat Pöltl József õrnagy a Nemzeti Nyomozóirodától. A nemzetközi bûnszövetkezetnek osztrák, francia és cseh ága is volt, és mindenhol „több lábon álló” modellügynökségeken keresztül zajlott a különféle nemzetiségû prostituáltak közvetítése. Jelenleg óriási botránnyal övezve mind a négy érintett országban tart az ügy felgöngyölítése.
Magyarországon nem ez az elsõ ilyen eset. Az elmúlt években elõ­fordult, hogy legálisan bejelentett modellügynökségekrõl kiderült, hogy titokban prostituáltak közvetítésével is foglalkoznak. Pöltl József szerint, aki a modellszakmában futtatással, kerítéssel foglalkozik, az nemzetközi szinten is benne van a prostitúcióban.
Nehéz kategorizálni, hogy milyen ügynökségek veszélyesek a lányokra nézve, de a szóban forgó ügynökség nem árult zsákbamacskát: úgynevezett eroticmodelleket toborzott, elsõsorban pornóújságokba, pornófilmezéshez keresett lányokat, a kiválasztások során aktfotókat is kértek. Amikor a hölgyek kiutaztak a pornófilmforgatásra, akkor derült ki, hogy prostitúcióról van szó. Tudvalevõ, hogy a pornófilmezés felnõtt korúak esetében legális tevékenységnek számít Magyarországon, szemben a prostituáltak kerítésével és „futtatásával”, ami bûncse­lek­ménynek minõsül.
Friedl Edit 2002-es magyarországi szépségkirálynõ lapunknak úgy nyilatkozott: a szépségiparhoz szorosan kötõdik a politikai és a média­elit, miközben számtalan „iparág” is szükségképpen rátelepszik: „Ahhoz, hogy ez nyereséges legyen, szponzorokra van szükség, akik egyúttal a felvevõpiacot is jelentik. Ezért is nyüzsög annyi »vállalkozás« a szépségversenyeken. Fodrászok, kozmetikusok, szórakozóhely-tulajdonosok, a reklámipar, a film- és a divatszakma, a fotósok egész serege. Az aktfotózásokra, táncos lányokra vagy a pornófilmezésre egyaránt nagy a kereslet, és a lányokon múlik, hogy mire mondanak igent, kinek mi fér bele az érvényesüléshez vezetõ útba. Ez a gépezet bedarálja az akaratgyenge lányokat.”
Hanna a kilencvenes évek közepén öt évig dolgozott hazai modellként, s állítja: akkor sokkal kevesebben voltak a szakmában, jobban lehetett érvényesülni a divat világában. Ma már szinte minden tinédzser karrierálma, hogy modell legyen, tolonganak a piacon az egyre fiatalabbak, köztük 12-14 évesek is, mert erõsen él a tévképzet, hogy modellként gyors és kellemes munkával rengeteg pénzt lehet keresni. De a hazai felvevõpiac továbbra is szûk, és minden eddiginél élesebb a verseny. Ráadásul egyre alacsonyabb a modellek korhatára, akik könnyebben belemennek problémás felkérésekbe, vagy sokszor gond nélkül lefekszenek az elõrejutás reményében. Egybehangzó vélemények szerint kirívó a magyar, illetve kelet-európai lányok viselkedése, mentalitása. Sõt, nõi jogvédõ szervezetek tapasztalatai szerint a prostitúcióról is elképesz­tõen romantikus elképzelések élnek sokakban: szórakozás gáláns, gazdag férfiakkal, amiért jó sokat fizetnek. „Eluralkodtak a mind fiatalabb lányokhoz fűződő különféle piaci érdekek is, amelyek a tiniknek akarnak eladni árucikkeket, illetve amelyek a tiniket akarják eladni árucikkekként” - mondja Betlen Anna közgazdász, volt aktivista.
„A modell szó hazánkban gyûjtõ­fogalom, minden beletartozik, a playmate-tõl a pornósztárig. Ráadásul a média is õket szerepelteti elõszeretettel, méghozzá modelleknek nevezve õket” - fejtette ki érdeklõdésünkre Kulifay Kriszta, a Face Modellügynökség vezetõje. Holott a nyuszilányok és a pornósztárok nem éppen a divat- és a reklámipar csúcsszakemberei. A playmate típusú, szõkére festett szilikoncsodáink külföldön nem is jönnének szóba manökenként, ráadásul ott eleve egy kifinomult természetesség a trend. Sajnos Magyarország a pornóipar fellegvárának számít, és ez rányomja a bélyegét mindenre: az iparágak - pornófilmgyártás, nyuszilányok, reklám-, szépségipar stb. - itt gyakran összemosódnak, erõsen rontva a divatszakma hitelét. Nemcsak a szûk hazai piac, hanem az ott elharapózó belterjesség és nívótlanság is közrejátszik abban, hogy a magukra és a lányokra komolyabban adó nagy ügynökségek inkább külföldre pro­motálják a modelljeiket.
Tavaly alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az egyik feltörekvő hazai modellügynökség fõnöke nyíltan kikezdett egy kiskorú modellel. A piacvezetõ ügynökségek - Visage, Attractive, Contact, Face - a szakma hitelrontásáról beszéltek, de sajnos mindhiába: az ügynek nem lett következménye. Betlen Anna kérdésünkre megerõsítette: a modellszakma és a prostitúció gyakori összefonódása, párosulva az egyre fiatalabb modellek foglalkoztatásával, jogi szempontból is komoly megfontolásokat vet fel. Egyrészt nagy szükség lenne a fiatalkorú prostituáltak használatát tiltó törvényre. Másrészt a fiatal- és kiskorúak munkavállalása terén az érintett gyerekek védelmét szolgáló, erõs korlátozásokra lenne szükség.