Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Kinek üzlet a magyar futball?

A nyugati trendet követve egyre több hazai futballcsapat kerül nagyvállalkozók kezébe, épülnek az új stadionok és futballakadémiák, a biztos anyagi háttér pedig idõvel eredményességgel párosul.

Múlt héten végre pont került a Ferencváros megmenekülésének ügyére. A szerzõdés aláírását követõ harminc napon belül milliárdok kerülnek a klub kasszájába, és ezzel megkezdõdhet a csapat fejlesztése, és várhatóan év végétõl elindul az új Albert Stadion építkezése is. A Sheffield Uniteddal szoros viszonyt alakít ki a klub, melynek nyomán három fiatal magyar labdarúgó Sheffieldbe utazik próbajátékra. A Fradi ugyanakkor nem lesz a Sheffield fiókcsapata, mivel az angolok is tudják, hogy a zöld-fehérekkel könnyebb lesz bejutni a Bajnokok Ligájába, mint a Sheffielddel.
A történet szépséghibája, hogy a Ferencváros a bajnokságban már nyolcpontos hátrányban van a Kecskeméttel szemben, és minden valószínûség szerint a következõ szezont is a másodosztályban tölti majd. Ez azonban nem aggasztja az új tulajdonost, aki középtávú befektetésként tekint a Fradira.
Nem csak a Ferencvárosnál gazdálkodnak milliárdokkal. A gyõri futballcsapat például egy ötvenmilliárdos beruházás kellõs közepén van, melynek eredményeként hamarosan megnyílik az ETO Park. A Quaestor Invest által kivitelezett nagyszabású ingatlanprojekt keretében egy multifunkcionális központ épül Gyõrben, amely magában foglalja a stadiont, az edzõközpontot, a klubházat, a labdarúgó-utánpót­lást képzõ kollégiumot, valamint a sport-, szórakoztató- és kereskedelmi központot, a szállodát és a körülötte lévõ teljes infrastruktúrát.
„Szeretnénk meghonosítani a nyugati modellt: amíg az anyuka a kislányával vásárol, addig a papa megnézi a focimeccset” - nyilatkozta lapunknak Kovács Tivadar, a Gyõr marketingvezetõje. A milliárdos beruházások egy része a pláza üzlethelyiségeinek bérbeadásából térül meg, az új stadion nyári avató-ünnepségére pedig egy sztárklubot szeretne meghívni a vezetõség, a tervek között a Bayern München vagy a Manchester United szerepel. Emellett a Gyõr egy futballakadémia elindításában is érdekelt.
„Célunk, hogy az ország különbözõ pontjairól, valamint külföldrõl is jöjjenek hozzánk fiatalok, akiket felnevelünk, majd megfelelõ módon értékesítünk. Így mindenki jól jár” - állítja Kovács Tivadar.
A stabil anyagi háttér már az idei szezonban meghozta gyümölcsét: a Gyõri ETO tavasszal veretlen az élvonalban, legutóbb a listavezetõ MTK-t gyõzte le. Harmadik helyen áll, de lemaradása csupán egy pont az éllovassal szemben. Amennyiben kijut a nemzetközi porondra, nem várható, hogy Európa-szintû játékosokkal töltik fel a csapat keretét. „Most, hogy Ronaldinhót elküldik a Barcelonától, valószínûleg nem hozzánk igazol” - zárta mondandóját a gyõri marketingvezetõ.
A gyõrieknél lényegesen többet költenek játékosokra Újpesten. A li­la-fehérek stabil anyagi hátterét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy télen 260 millió forintnak megfelelõ összeget fordítottak játékosvásárlásra. A klub éves költségvetése egymilliárd forint.
Ennek ellenére az Újpest gyengén kezdte a tavaszi szezont, elsõ három bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni. Ezután Újpesten - idehaza páratlan módon - életbe léptették a Prozone-rendszert, melynek eredményeként kamera és számítógép segítségével valamennyi labdarúgó teljesítményérõl pontos adatokat lehet rögzíteni. A közel 4000 oldalas dokumentációból minden kiderül: egy játékos mennyit fut, mennyit sprintel, hányszor passzol pontosan és rosszul. Érdekes, hogy a rendszer felállítása után az Újpest gyõzelmi szériába kezdett, legutóbbi öt mérkõzését megnyerte, ezzel pedig második helyen áll a tabellán, és esélye nyílt a bajnoki cím meghódítására.
A további elõrelépés érdekében az Újpest és a Honvéd vezetõsége a közelmúltban Soccerex 2008 nevû rendezvényre is ellátogatott, ahol a legnagyobb klubok képviselõi tartottak elõadást a modern labdarúgásról. Gerard Houllier, a Liverpool és a Lyon korábbi edzõje szerint a legnagyobb jövõje az utánpótlás-nevelésnek van, ezen a téren Brazília és Franciaország áll a legjobban. A jövõ futballistáit idehaza is egyre komolyabban veszik: futballakadémia mûködik Agárdon, Felcsúton és a George Hemingway brit vállalkozó által rendbe rakott Honvédnál is.