Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 16. szám, 2008. április 18

Arcok

Zsurkán Mariann
A jószívű rabló
Jean-Paul Belmondo 75 éves

A „Belmondo” magyarul „szép világot” jelent, és a név kötelez: a franciák hírességének vitalitása, életszeretete a magánéleti tragédiák ellenére máig töretlen, akárcsak a népszerûsége.


Belföld

Hazafi Zsolt, Németh Szilárd
Szembenézés szükséges

„Ha kellõ körültekintéssel jártunk volna el, akkor nem itt tartanánk” - nyilatkozta a Heteknek adott interjújában Szili Katalin, az Országgyûlés szocialista elnöke, aki szerint az MSZP-ben félnek „kimondani, hogy problémák vannak, mindenki azt gondolja, hogy ha összebújunk, összezárunk, akkor nem lesz baj. Miközben egy robogó vonaton ülünk, ami száguld a szakadék felé.”


Hazafi Zsolt
Szétesés vagy új többség
Nem mindenki szomorkodik a koalícióban

Egyre bizonytalanabb, hogy mi lesz a kimenetele a koalíciós válságnak. Az elmúlt hetekben mindenki forgatókönyveket gyártott, de az MSZP-re nézve az egyik legrosszabb fejlemény, hogy információink szerint egyre mélyebb a nézeteltérés Gyurcsány Ferenc és a többi szocialista vezetõ között. Bár a miniszterelnök távozására kevesen tennének, mert nem látszik senki sem, aki „király­csináló” tudna lenni az MSZP-ben.


Szlazsánszky Ferenc
A nagy tranzakció
Magánszámlán a biztosítottak pénze

A hét elejére ígért interjút a Heteknek Kiss Bálint, a MÁV Általános Biztosító Egyesület elnöke, ám az élet - pontosabban a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága - közbeszólt: sikkasztás és pénzmosás gyanújával elõbb õrizetbe vették, majd elõzetes letartóztatásba helyezték az elnököt.


Életmód

Kiss Tünde
Kertterápia
Gyógyító természet

Úgy érzi, hogy sok stressz érte? Netán depressziós, ideges, beteg? Nem kell rögtön orvoshoz menni, gyógyulást nyújthat akár egy kert is. Ez nem csupán a kertbarátok szlogenje, hanem napjaink tudományos vizsgálatainak eredménye is.


Fókusz

Sebestyén István, Piros Péter
Nyílt pogrom az utcán

Ezer-ezerötszáz szélsõjobbos, illetve kétezer ötszáz-háromezer antifasiszta tüntetõ nézett egymással farkasszemet a Hollán Ernõ utcai jegyirodánál múlt héten pénteken. Ebben az üzletben vette sértésnek egy „nemzeti érzelmû” lány, hogy a - szerinte - cigány eladó nem ismeri a Hungarica együttest. Az egyik oldalon a magyar­gyûlölet elleni megmozdulásként, a másikon a nácizmus elleni protestálásként értelmezték az eseményeket. A meghirdetett 16 órai kezdés után néhány perccel a Jászai Mari téren néhány száz tüntetõ hallgatja a Tomcat nevû bloggert, aki éppen eligazítást tart. „Az ellentüntetés törvénytelen, mert három nappal korábban kellett volna bejelenteni, de õk két napra rá megkapták az engedélyt. Ezért azt fogjuk csinálni, hogy a BRFK épületénél álló barátunk különbözõ helyszínekre és idõpontokra jelent be tüntetéseket. Mi szépen odamegyünk és tüntetünk - ha nekik lehet, akkor nekünk is. Ha a rendõrök feloszlatnak, hát feloszlunk, de utána perelni fogjuk õket” - magyaráz Tomcat, aki mellesleg adományokat is gyûjt - egyrészt magának (mivel minden zsebpénze elment a szervezésre), másrészt a „Bombagyár TV-nek”, illetve a „bombagyá­rosoknak”. Miközben beszél, megpróbálunk szóba elegyedni néhány tüntetõvel. Többen udvariasan, de határozottan elutasítanak, egy idõs hölgy viszont nemes egyszerûséggel lezsidóz bennünket. Ehhez képest egy harminc év körüli, tisztség­viselõként dolgozó fiatalember - aki egyébként készséggel nyilatkozik - azt fejtegeti, hogy itt senki nem zsidózik, hanem a magyargyûlölet ellen tüntet. „A zsidó világössze­esküvés egyébként is csak a háttérben mûködik, a cigányok nyomulása azonban tényleg bicskanyitogató. Felháborítónak tartom, hogy Magyarországon ne a magyar legyen itthon” - mondja. Arra a kérdésre, hogy miért érzi úgy, hogy ki van rekesztve, azt feleli, hogy többek között a média család- és nemzetellenessége miatt. „Mindig csak azt halljuk, hogy Amerikában milyen jó, a magyar meg egy bûnös nép” - állítja, majd hozzáteszi: elképzelhetõ, hogy a jegyirodás történet a kormányoldal provokációja volt, vagyis a másik oldal gyújtotta fel az üzletet, hogy aztán Gyurcsány kijátszhassa az antiszemita kártyát.


Miért ússzák meg a felelôsségre vonást?
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Újnyilas toborzók

Egészséges Fejbõr, Romantikus Erõszak, Oi-kor, PFSZ. Szélsõjobboldali rendezvények elmaradhatatlan fellépõi, akik számára az ideológia legalább annyira fontos, mint a zene.


Vizin Balázs
Kína: évente ezer kivégzés
Milliókat telepítenek ki

A tibeti szabadságtörekvések kapcsán világszerte lépten-nyomon üldözik az olimpiai lángot a jogvédõk, és egyre töb­ben szólítanak fel a pekingi olimpia boj­kottjára. Az emberi jogok sérelméért azonban nem kell olyan messzire menni a kínai fõvárostól. Kevesen tudják, de Kínában a mai napig százezrek vannak jogtalanul átnevelõ munka­tábo­rokban, ahol a fogvatartottakat rend­szeresen kí­nozzák. Az Amnesty International sze­rint az olimpia lehetõséget adhat a változtatásra, Kína azonban nem ebbe az irányba tart.


Háttér

Széchey Noémi
Bordélytemplom Texasban
Több száz gyerek lett a vallási többnejűség áldozata

Továbbra sem tudni, mi lesz annak a 416 gyereknek a sorsa, akiket a hónap elején helyeztek védõõrizet alá a texasi hatóságok. A hat hónap és 17 év közötti gyerekeket, és az õket elkísérõ 139 asszonyt azt követõen szállították el a többnejûséget hirdetõ szakadár mormon szekta texasi rancháról, hogy szexuális visszaélés miatt segélykérés érkezett a gyermekvédelmi hatósághoz. A hatóságok szerint a vallási színezetû közösségben minden a szexrõl szólt: a férfiak tetszésük szerint válogathattak a gyereklányok között, míg a fiútestvéreiket kizárták a közösségbõl, hogy ne jelentsenek „konkurenciát” az idõsebb szektatagoknak.


Makki Marie-Rose
Prostituált modellek
Tinédzserinvázió a divatiparban

Lányokat közvetített ki prostituáltnak külföldre egy magyar férfi, aki egy modellügynökséget mûködtetett Budapesten, de április eleje óta elõzetes letartóztatásban van. Hogy nagyobb legyen a „merítés”, a cégvezetõ egy nemzetközi szépségverseny hazai jogtulajdonosa is volt. A szépségversenyek világa, a divat- és modellszakma ma gyakran összefolyik a pornóiparral és a prostitúcióval, miközben tömegével árasztják el a piacot a modellkedni vágyó tinédzserek, sokszor alig 12-13 évesek.


Hit és értékek

Benke László
Nehéz útra indult a pápa
Sok gond várta az Egyesült Államokban az egyházf otilde t

XVI. Benedek kedden megkezdett ötnapos, egyesült államokbeli látogatásán sûrû munkarendet tart: találkozik Bush elnökkel, és misét celebrál egyebek mellett a washingtoni baseball-arénában; majd New Yorkban felkeresi a Világkereskedelmi Központ helyét, beszédet mond az ENSZ közgyûlése elõtt, és egy manhattani zsinagógába is ellátogat.


Interjú

Tihanyi Péter
Elza néni és a náci tiszteletes
A 82 éves, Auschwitzot megjárt Elza néni

Álmomban sem gondoltam, hogy hatvan évvel Auschwitz után a fasizmus csírái újraélednek Magyarországon. Én már ez ellen nem sokat tehetek. Maguk még igen. Tessék a dolgokat néven nevezni. Aztán meg kinevetni.


Külföld

Németh Csillag
Demokrata hitpárbaj
Clinton és Obama vitája a világ teremtéséről és más teológiai kérdésekről

Az idei amerikai elnökválasztási küzdelemben elõtérbe kerültek a hittel és a vallási meggyõzõdésekkel kapcsolatos kérdések. Úgy tûnik, a demokraták tanultak abból, hogy az evangéliumi keresztények döntõ szerepet játszottak Bush újra­vá­lasz­tásában. A demokrata jelöltek felismerték: nem hagyhatják figyelmen kívül a választók egynegyedét jelentõ evan­géliumi keresztényeket, ezért minden fórumot kihasználnak arra, hogy a hitükrõl beszéljenek.


Putyin Sarkozy-stílusban válik

Vlagyimir Putyin válik, és egy 25 éves mo­dellt szeretne feleségül venni. Nem õ az egyetlen politikus, aki így döntött: Helmut Kohl egykori német kancellár egy nála 35 évvel fiatalabb hölgyet választott.


Vagyim Arisztov
Határvita
Meddig terjeszkedhet a NATO?

Akármi is történik a nemzetközi politikai arénában, Orosz­ország számára a legfontosabb áprilisi téma Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozási kísérlete marad. Mára lenyugodtak a kedélyek Moszkvában, hiszen a bukaresti NATO-csúcsról nem küldtek csatlakozási meghívót a két volt szovjet tagköztársaságnak. Ez utóbbi tényt az orosz média a posztjáról távozó elnök, Vlagyimir Putyin személyes fényes gyõzelmeként aposztrofálja.


Hetek-összeállítás
Berlusconi kisöpri a szemetet

Silvio Berlusconi fölényes gyõzelmet aratott az elõre hozott olaszországi választások során. Vezetésével az olasz jobb­oldal 340 képviselõt küldhet a 617 tagú alsóházba. A római polgármester, Walter Veltroni vezette baloldal 239 képviselõt delegálhat. Silvio Berlusconi hétfõ este jelentette be gyõzelmét, és rögtön „nehéz hónapokat” ígért a lakosság számára.


Lukács András, Párizs
Lecsapott a kommandó
Kiszabadult a Ponant luxusjacht a kalózok fogságából

Kalózok támadtak meg egy francia luxusjachtot április 4-én Szomália partjainál. A támadók 32 embert ej­tettek túszul. Alig egy héttel a térségben nem rit­­ka támadást követõen a francia hadsereg egy lát­ványos akcióval lecsa­pott a kalózokra. Közülük hatot Párizsba szállítottak, hogy ott feleljenek tetteikért.


Busa Viola
Törvénytelen vizeken

A szomáliai partoknál kritikus a helyzet, mivel az ország 2004-ben létrehozott kormánya képtelen kézbe venni az irányítást. Ugyanakkor Szomália rendkívül hosszú - mintegy 3300 kilométeres - partszakasszal rendelkezik. Az IMB (Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal) szakértõi sze­rint ezt a partvidéket gyakorlatilag senki nem felügyeli. „A tengerészeti iparágat nagyon aggasztja a helyzet - nyilatkozta Cyrus Mody, az IMB egyik elemzõje. - Azon a vidéken a törvényt senki nem veszi figyelembe. Ez nemcsak az afrikai kereskedelemnek árt, hanem még a humanitárius segélyek szállítását is gátolja, és a kontinens általános stabilitását is veszélyezteti.”


Busa Viola
Drámai összecsapás készül
A CIA volt főnöke a radikális iszlám terveiről

Ha Irán szert tesz atombombára, szövetségeseire bízná annak bevetését - állítja Porter Goss, a CIA volt vezetõje. Goss az Izrael fennállásának hatvanadik évfordulójára rendezett, Epicentrum elnevezésû keresztény cionista konferencián adott interjút a rendezvény szervezõjének, Joel Rosenberg amerikai írónak. A volt CIA-fõnök szerint a jövõ a Közel-Keleten dõl el, ahol a radikális iszlám újabb, átfogó támadásokat szervez a nyugati világ ellen.


Online

85 éves a Time

Nyolcvanöt éve, 1923 tavaszán jelent meg - akkor még csak 3700 példányban - a Time magazin elsõ száma. A köztudatba és a sajtótörténelembe csupa nagybetûvel (TIME) bevonult lap a múlt század egész újságírását átalakította.


Public art Demonstráció

Rekord méretû demonstráció készülõdik április 20-án az Astoria és a Deák tér között. Jason Hawkes világhírû brit land art fotós ezúttal Budapesten száll fel helikopterével, hogy 100 méter magasból örökítse meg a harmincezres, zöld pólóba öltözött tömeget.


Kokó mikróban és hangfalban

Mikrohullámú sütõbe és hangszóróba rejtve összesen tízmillió forint feketepiaci értékû kábítószert talált a rendõrség Komlón és Pécsett - közölte a baranyai rendõrség.


Porsche taxin járnak Moszkvában

A Forbes magazin nemrégiben Moszkvát választotta a leggazdagabbak városának. Az orosz fõváros a legtöbb újgazdagot felvonultató hely, így ennek megfelelõen a pazarlás egyik melegágya is.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: A figyelmeztetés napja Fotó: Szandelszky Béla


2009-ben véglegesítik az ékezetes doménneveket

Bár ékezetes doméneket már évek óta használhatunk, a rendszerért felelõs ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) csak jövõre fogadhatja el a végleges változatot, vagyis egy 10 évig tartó munkafolyamat zárulhat le 2009 elején.


Új kor: Screeenagers

A képernyõre tapadó tizenévesek korában élünk - többek között errõl is szó volt a márciusban Budapesten megtartott napilapos hirdetési világkonferencián.


Fegyverrel az egek ellen

A hivatalos álláspont szerint 47 százalékos esély van arra, hogy esõ lesz az augusztus 8-ai olimpiai nyitóceremónián, egy erõsebb esõzésnek pedig jelenleg 6 százalékos esélye van.


Kegyes eutanázia?

Nagy vitákat robbantott ki az eutanáziát végzõ Dignitas szervezet legújabb gyakorlata Svájcban. Az ottani bíróság adatai szerint ugyanis egy ideje héliummal nyújtanak segítséget az öngyilkossághoz.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Gyengülőben az amerikai turizmus

A világ top öt célállomása között szereplõ Egyesült Államokban sürgõs intézkedéseket szorgalmaznak a szakemberek, ellenkezõ esetben további drasztikus csökkenésekre számíthatnak a turistaérkezések számában, ami a 2016-os olimpiai játékok szervezési jogáért pályázó Chicago vendég­számára hatna kedvezõtlenül.


Babonás űrhajósok

A következõ orosz ûrhajónak valószínûleg nem 13-as lesz a sorszáma, ahogyan következne, hanem Szojuz TMA-14-es. Az orosz ûrkutatási hivatal vezetõje arra hivatkozik, hogy Oroszországban sokan hisznek a babonákban, akik számára a 13-as szám rossz jelnek számít.


Elhunyt a fekete lyukak névadója

John Archibald Wheeler fizikus, aki kulcsszerepet játszott az atombomba kifejlesztésében, és aki késõbb a fekete lyuk ûrjelenséget elnevezte, 96 éves korában elhunyt. Wheeler, aki sok éven át a Princeton Egyetem professzora volt, tüdõ­gyulladásban halt meg vasárnap a New York állambeli Hightstownban található otthonában.


Védjük a csótányokat

Néhány csótányfajta bekerülhet a kiveszõben lévõ állatfajok Vörös Könyvébe, egyelõre a regionálisba, Cseljabinszk környékén - legalábbis ezt jósolják egy ottani természetvédelmi terület kutatói.


Sport

Németh Szilárd
Kinek üzlet a magyar futball?

A nyugati trendet követve egyre több hazai futballcsapat kerül nagyvállalkozók kezébe, épülnek az új stadionok és futballakadémiák, a biztos anyagi háttér pedig idõvel eredményességgel párosul.


Szabadidő

x
Ünnepi kerékpározás
A 2008-as kerékpáros szezont az oberdrautali kerékpártúra nyitja meg május 25-én
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra, Konkolyi Katalin
Oroszország az élre tör
A jólét árát mindenki nyögi

Az orosz gazdaság 8. helyre került a Világbank új, globális ranglistáján. Habár a most közölt felmérés 2005-ös adatokon alapul, ami kissé elavultnak tűnhet, tény viszont, hogy Oroszország ma az egyik legfõbb világgazdaság-formáló tényezõ Brazília, Kína és India mellett. A hitelválság kevéssé érintette, az élelmiszer­árakat befagyasztották, államadósságuk szinte nulla, a reálbérek évi 10 százalékkal nõnek, ami pedig a befektetéseket illeti: az utóbbi félévben sokak számára kedvenc célpontnak számít.


Munkatársunktól
Fejlődési zsákutca
A magyarok légkondicionált őserdőt akarnak

A márciusi népszavazás pozitív hozadéka lehet, amit a pártok gazdaságpolitikusai - meglepõ módon egybehangzóan - fogalmaztak meg: az ország jövõje, elõrehaladása szempontjából konszenzus kell.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>