Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Egy rettegett vadmacska

Ki gondolta volna, hogy a nõiesség sötét bõrû megtestesítõje keményebbet üt, mint Rocky, élesebben köp, mint a bagórágók, és cifrábban káromkodik, mint egy falusi kocsis? Naomi Campbell, a kilencvenes évek szupermodellgárdájának „fekete ékköve” nem jelentette be visszavonulását, mint Claudia Schiffer, nem szült gyermekeket, mint Cindy Crawford, helyette dührohamokat kap, verekszik, és ha még marad szabadideje, diktátorokkal interjúzik…

Naomi Campbellt néhány napja az a megtiszteltetés érte, hogy bemutathatta a legújabb londoni „bilincskollekciót”. Ám a csillogó kifutók helyett ezúttal a Heathrow repülõtér ötös termináljával kellett beérnie. Naomi reptéri patáliájáról több hírváltozat is kering: egyesek szerint egy elkallódó Louis Vuitton-bõrönd váltotta ki a hisztit, mások szerint a modell lekéste gépe indulását, és emiatt már nem tudtak neki helyet biztosítani. Lényeg a lényeg, hogy Naomi nem fogta vissza magát: káromkodott, leköpte a legénységet, sõt még az odahívott hatósági közeget sem kímélte. Az esetrõl a British Airways szóvivõje közölte, hogy amióta megnyitott a repülõtér új terminálja, 280 ezer utas közül csak Naomihoz kellett rendõri erõsítést hívni.
Az antiszociálisan viselkedõ híresség bántalmazás vétkében már többszörös visszaesõnek számít. Aktuális balhéjáért majd májusban kell felelnie a bíróság elõtt, ahol már börtönbüntetésre is ítélhetik. Eddig azonban csak egy nyolcórás rendõri kihallgatáson vett részt, majd óvadék ellenében távozhatott. Nem úszta meg ilyen könnyen viszont azt a tavalyi incidenst, amikor haragjában házvezetõnõjére támadt a mobiltelefonjával. Naomi büntetésként „öt napig végre közhasznú volt”, és vécét pucolt. Emellett azonban napestig sorolhatnánk azokat az eseteket, amikor asszisztensét ütlegelte, egy bezárt ruhabolt biztonsági õrével replikázott, vagy amikor egy brazil kórház alkalmazottait szidalmazta, miután életmentõ mûtétet hajtottak rajta végre.
A „párductestû” Naomi 1970-ben született Londonban. Anyja egy jamaicai balett-táncos, Valerie Campbell, de kínai származású apjával sohasem találkozott. A férfi két hónappal Naomi születése után otthagyta a családját. Késõbb az anya újraházasodott, és szült egy fiút is, Naomi viszont azóta is - bevallottan - apakomplexussal küzd. A tinédzserként felfedezett modell egész eddigi életében egyre másra halmozta a férfiskalpokat - csakúgy, mint a divatos lábbeliket, amelyekbõl közel ezer párral rendelkezik. Ami pedig az erõsebbik nemet illeti: Naomi kezei között megfordult már Mike Tyson, Robert De Niro, Sylvester Stallone, Flavio Briatore és Lewis Hamilton autóversenyzõk, Adam Clayton, a U2 gitárosa, de még Boris Becker is. A szupermodellt jelenleg egy brazil üzletember, Marcus Elias boldogítja, akivel kapcsolatban már kétheti ismeretség után kijelentette, hogy gyereket szeretne tõle.
Az idén harmincnyolcadik életévét töltõ Naomi az egyik legfiatalabb tagja volt a kilencvenes évek legfoglalkoztatottabb szupermo-dellcsapatának: a „Crawford-Schiffer-Moss-Evangelista” nevével fémjelzett osztagnak. Közülük Naomi karrierje indult a legszokatlanabb módon, és õ az egyetlen, aki még mindig nem bírja „abbahagyni az ipart”. Naomi tizenöt- évesen még balett-táncosnak készült, mígnem egy nap az angol Elle magazin fotósa kiszemelte az iskolás lányt. Miután anyja elõször nemet mondott az ajánlatra, Naomi titokban pózolt. A próbafotók megtették a hatásukat: míg másnak évek hosszú munkájába telik, hogy egy-egy neves magazinba bekerüljön, Naominak mindez az ölébe hullott, miután egy éppen kiesõ modell helyett kellett „beugrania”.
Naomi lett az elsõ fekete bõrû modell, aki felkerült az amerikai Time, valamint a francia és a brit Vogue címlapjára. Mindezt azóta rekordszámú, ötszáz címlapfotó követte. Hihetetlen ívû karrierútja ellenére is úgy érzi, hogy a „divatvilág rasszistább, mint valaha”, és „szégyen, hogy a feketék szépségét még mindig nem ismerik el”. Naomi gázsija állítólag sosem érte el a fehér modellekét, habár „csapattársai” gyakran szárnyuk alá vették. Rendszeresen kikötötték: csak vele együtt hajlandók a kifutóra lépni.
A hirtelen jött siker a „szakma legsötétebb oldalával” is megismertette õt. A fotósok és a divattervezõk szinte bomlottak az egzotikus lányért, aki az évek során a „divatvilág réme” lett. Szerepelt akt- és leszbikus fotókon, videoklipekben, filmekben, támogatott kubai árvákat, gyártott parfümöket, kedvenc barátnõivel étteremhálózatot nyitott, sõt még két könyvet és egy vitatható színvonalú zenei albumot is piacra dobott.
„Kevesebb mint tízezer dollárért még felkelni sem vagyunk hajlandók reggel” - szól az elhíresült „modell-szlogen”. Naomi is hamar magáévá tette ezt a mottót: a fotózásokról akár két napot is késett. Gyakori hisztérikus rohamaira elõször tablettákat szedett, majd a box-aerobichoz nyúlt, újabban pedig a jóga segítségével keresi magában a szelídebb énjét. Labilis kedélye miatt drogügyeirõl is számos hír keringett. Az erőszakos természetű Naominak sok emberrel gyûlt meg a baja eddigi élete során. Volt kolléganõje, Tyra Banks például úgy félt tõle, hogy még évekkel az összetûzéseik után, amikor saját show-mûsorában vendégül látta Naomit, sem kockáztatta meg, hogy élõben, nézõközönséggel közvetítsék az interjút.
Naomi újabban intellektuális vizekre evezett. A GQ brit férfi magazin fõszerkesztõjének bátorítására nemrég Venezuelába utazott, hogy ott mikrofonvégre kapja Hugo Chavezt. „Sokat hallottam, hogy Hugo igazi népvezér, kíváncsi voltam, igaz-e. Nem politizálni mentem, az elnök mint ember érdekelt. ” A szókimondó vezetõ élt a lehetõséggel: gyorsan kifejtette véleményét Bush elnökrõl, aki szerinte „teljesen õrült”, dicsõítette Fidel Castrót, aki „igazi úriember, mert mindig fényes a csizmája”, majd közölte: neki is legalább olyan jól állna egy félmeztelen fotó, mint Vlagyimir Putyinnak. Az interjú megjelenése óta már Hugo és Naomi titkos románcát is emlegetik a pletykalapok - vélhetően az elnök úr nagy megelégedésére. A sikerre való tekintettel, Naomi a közeljövõben Fidel Castrónak és Nicolas Sarkozynek szeretné feltenni „személyes” kérdéseit.