Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 15. szám, 2008. április 11

Arcok

Major Nóra
Egy rettegett vadmacska

Ki gondolta volna, hogy a nõiesség sötét bõrû megtestesítõje keményebbet üt, mint Rocky, élesebben köp, mint a bagórágók, és cifrábban káromkodik, mint egy falusi kocsis? Naomi Campbell, a kilencvenes évek szupermodellgárdájának „fekete ékköve” nem jelentette be visszavonulását, mint Claudia Schiffer, nem szült gyermekeket, mint Cindy Crawford, helyette dührohamokat kap, verekszik, és ha még marad szabadideje, diktátorokkal interjúzik…


Belföld

Munkatársainktól
Játszmák és kényszerek
Zajlik a kiszorítósdi az MSZP-ben és az SZDSZ-ben

Szétverik-e a pártjaikat a kormánypárti elnökök? A legtöbben ezt a kérdést teszik fel a baloldalon. Mindenesetre nagyon erõs képzelõerõre van szüksége annak, aki az elmúlt napok történéseiben racionalitást kíván felfedezni. Kormányzati forrásaink szerint óráról órára változnak az erõviszonyok, a reggeli megállapodások estére érvényüket vesztik, miközben mindenki a hogyan továbbról ötletel.


Munkatársunktól
Pogrom Újlipótvárosban
Többen voltak az antifasiszták, mint a neonácik

Beégés lett a zsidóellenes provokációból, melyet az utcai zavargásokból jól ismert Polgár Tamás - fedőnevén Tomcat - szervezett egy jegyiroda elé. A bakancsosokat tízszeres túlerő fogadta, így kénytelenek voltak kapitulálni. Lapzártánk utánra azonban újabb megmozdulást szerveznek, ezúttal a teljes magyar szélsőjobb bevonásával. A környéken lakók szerint mindez a vészkorszak pogromjaira emlékeztet.


Szlazsánszky Ferenc
Biztosítók háborúja

„A MÁV Biztosító komoly pénzügyi hiánnyal küzd, ami sok tízezer vétlen autóst is kellemetlen helyzetbe sodorhat.” „A MÁV Biztosító évek óta sikeres, ezért versenytársai lejárató akciót indítottak ellene, hogy megroggyanva olcsón felvásárolhassák.” A két állítás egyszerre nem lehet igaz.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Turai Júlia
Ha nem segít a büntetés
Egyre több a figyelmetlen, szófogadatlan gyermek

A figyelmetlen és szófogadatlan gyermek viselkedésének hátterében az esetek legalább harminc százalékában nem szembeszegülés vagy lustaság áll, hanem olyan problémák, melyek a gyermeknek magának sokkal több nehézséget jelentenek, mint a környezete számára. Ilyenek a hallással vagy a beszédészleléssel kapcsolatos zavarok, amelyek ma már felismerhetõk és kezelhetõk. Arról nem beszélve, hogy a felnõttek megértõbb hozzáállása már önmagában is sokat javíthat a gyermek viselkedésén.


Fókusz

Morvay Péter
Rabbi kontra lelkész
Keresztény cionisták elleni bojkottra szólított fel egy amerikai zsidó vezető

A keresztény cionistákkal való „káros” együttmûködés beszüntetésére szólította fel Izraelt egy befolyásos amerikai rabbi. Eric Yoffie, a liberális Reform Judaizmus Szövetség vezetõje úgy véli, hogy az evangéliumi keresztények „elutasítják a demokratikus Izrael lehetõségét”. Yoffie név szerint is sértõ megjegyzésekkel illette John Hagee lelkészt, akit „szélsõségesnek” nevezett. „Számomra nincs annál nevetségesebb és tragikusabb, mint hogy ezt az embert Izrael barátjának tekintik” - mondta a rabbi. Izraelben több politikai és vallási vezetõ visszautasította Yoffie kirohanását. Slomo Riskin efratai fõrabbi az Izrael és az evangéliumi kereszténység közötti kapcsolatot a huszadik század „egyik csodájának” nevezte.


Eperjesi Ildikó
Védelmi gyakorlat valódi terroristákkal
Palesztinok támadtak egy olajterminálra Izraelben

Miközben Izrael történetének legnagyobb civil hadgyakorlatát tartották, a Gázai övezet határán valóságos háborús viszonyok alakultak ki. Palesztin terroristák rajtaütöttek azon az üzemanyag-terminálon, ahonnan a gázai palesztinok a benzint kapják. Két izraeli civil vesztette életét a támadásban.


Háttér

Sebestyén István
Bütykölésre ítélve
Hogyan műtik tovább az egészségügyet?

A „liberális pofontól” tartva eddig egy szûk szakmai kisebbség elképzeléseit volt kénytelen erõltetni az MSZP az egészségügyi reformban - mondja Gaál Péter egészségügyi közgazdász, aki szerint a koalíciós szakítással lehetõség nyílik egy széles szakmai és társadalmi támogatottságú program kidolgozására. Eközben a szocialisták a februárban elfogadott pénztártörvényt „bütykölik”, az SZDSZ szakértõje pedig úgy véli, a reformnak vége.


Hajdú Sándor
Reménységgel vetnek
Kezdődik a hét bő esztendő? Rekordárakra számítanak

Nincs még igazi színe a búzának, itt-ott még a tavalyi kukoricaszár is kilátszik belõle, de már zsendül, erõsödik az õszi vetés. Erõs északi szél fúj, hajtja a fellegeket maga elõtt, esõ illatát hozza felénk. János gazda a szemét árnyékolva, bizakodva néz a távolba, és halkan megjegyzi: a kovácsházi határ már ázik. Jó jelnek számít.


Piros Péter
Presztízsverseny és bulimánia az egyetemeken
Drámai csökkenés: kevesebben vágynak diplomára

Miközben a fõvárosi egyetemek és fõiskolák rendre tarolnak a felsõoktatási versenyben a kurrens szakokon, a vidéki intézményeket az elszegényedés fenyegeti. A lapunknak nyilatkozó tanárok és diákok beszámolói alapján az embernek olyan érzése támad, mintha inkább a több szórakozási lehetõség miatt tódulnának Budapestre a középiskolából kikerült diákok, és nem okosodni.


Móricz Krisztina
Ópiumjegyességek
Nehezen megy az átállás a gabonafélékre Afganisztánban

Afganisztán máktermesztõ tartományaiban arra kénysze-rültek a földmûvesek, hogy lányaikat adják el hiteleik elengedéséért cserébe. A gyakorlat a terményhelyet-tesítõ program miatt alakult ki, a hagyományos zöldségek és gabona termesztésére államilag kényszerített gazdák ugyan­is nem tudják eltartani családjaikat az ebbõl származó bevételbõl.


Gulyás Kocsárd
Évgyűrűk és gleccserek
Új fejezet az éghajlatkutatás történetében

Amikor a kutatók a Föld éghajlattörténetét vizsgálják, az idõsebb fák gyûrûire és a gleccserekbõl vett mintákra támaszkodnak. Eddig a két „éghajlatarchívum” nem volt egymással kompatibilis. Most azonban sikerült õket összeegyeztetni.


Bagyarik Cecília
Hibás válasz az agyban
A sclerosis multiplex titkai

Illés Zsolt ideggyógyász orvos fiatal kora ellenére megjárta már a tudomány fellegvárainak számító intézeteket Japántól Amerikáig. Kutatásai során az emberi agy megbetegedéseivel foglalkozik, s ezen belül is a sclerosis multiplex megválaszolatlan kérdései érdeklik.


Hit és értékek

Hetek összeállítás
Az utolsó legenda
Charlton Heston rendkívüli életútja

Ben Hur megszemélyesítõjeként Charlton Heston minden idõk legsikeresebb filmjében játszotta a fõszerepet, de Mózesként is õ nyújtott felejthetetlen alakítást a Tízparancsolat címû alkotásban. Heston azonban nemcsak nagy formátumú színész volt, hanem emberként és hazafiként is olyan életet élt, amelyre Hollywood világában ma már alig találni példát. „Minden szerepét szenvedéllyel játszotta, és minden ügyért páratlan lelkesedéssel és elkötelezettséggel harcolt. Mi a rajongó férjet, az odaadó apát, a kedves nagyapát ismertük benne, aki ezeket a sokkal fontosabb szerepeket hatalmas hittel, bátorsággal és méltósággal töltötte be. Nagyon szeretett, és nagyon szerették” - áll a Heston család nyilatkozatában. „Senki nem vágyhatott volna ennél teljesebb életre. Senki nem adott nálánál többet a családjának, a szakmájának, az országának.” 1998-ban prosztatarákkal mûtötték, majd 2002-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Visszavonulását az idõs filmszínész drámai hangvételû beszédében jelentette be: „Egy mûvész számára nincs nagyobb veszteség, mint tulajdon közönségének elvesztése. Szét tudom választani a Vörös-tengert, de tõletek elválni nem tudok...” A betegséggel vívott küzdelmét 84 évesen vesztette el.


Morvay Péter
Lesznek-e még hősök?

Az arcom egy másik kort idéz - mondogatta magáról a most elhunyt Charlton Heston. A színészlegenda jól érzékelhetõ ûrt hagyott maga után: talán az utolsó hõs volt, aki a filmvásznon és a valóságos életben is meg tudta gyõzni a közönséget arról, hogy ma is vannak Mózesek. A Tízparancsolatban kivezette a népet a szolgaságból, polgárjogi aktivistaként Martin Luther Kinggel vonult együtt Washingtonban.


Külföld

Heged ucirc s Péter
Srebrenica: egy illúzió vége

Tizenöt évvel ezelõtt, 1993. április 16-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy a háború sújtotta Boszniában a többségében muzulmánok lakta Srebrenicát és környékét védett övezetté nyilvánítják. Két nappal késõbb mintegy nyolcszáz holland kéksisakos érkezett a városba, hogy felügyeljék a demilitarizált övezetet, ám ez sem mentette meg a Balkánt a második világháborút követõ legszörnyûbb európai genocídiumtól.


Benke László
A Lovag visszatér
Választások előtt Olaszország

Olaszország teljes gõzzel (értsd: politikusai egyre durvább hangnemû összeszólalkozásaival) készül a vasárnap és hétfõn tartandó elõrehozott választásokra. Ha minden akadály elhárul az útból, és a szavazásra csakugyan sor kerül - egyesek formális okokból még szûk egy héttel a kitûzött idõpont elõtt is a választások elhalasztását szorgalmazzák -, a köz várhatóan visszatapsolja Silvio Berlusconit.


Lukács András, Párizs
137 000 kilométeres vesszőfutás

Hétfõn Párizsban kialudt az olimpiai láng. Ez még nem jelenti az olimpiai mozgalom végét, csupán annyit, hogy a hatalmas rendõri készültség ellenére a Tibetben zajló elnyomás ellen tün-tetõknek itt sikerült az, ami London-ban még nem: eloltani az olimpiai lángot.


Hetek-összeállítás
Az évszázad terrorpere

Megkezdõdött az eddigi legnagyobb brit terroristaper. A nyolc vádlott olyan, precedens nélküli robbantássorozatot tervezett, amelynek pusztítása szeptember 11-ei tragédiáját is felülmúlhatta volna.


Busa Viola
Megbukott, de marad a diktáror
Élete végéig mentelmi jogot élvezhet a zimbabwei elnök

Igazi diktátor módjára, Mugabe elnök egyelõre nem enged. A március 29-ei elnökválasztáson leadott voksokat, úgy tûnik, azóta sem sikerült „hivatalosan” megszámolni, jóllehet az ellenzék adatai szerint Mugabe riválisa nyert. A nyomorgó országból az ellenzékieket megfélemlítõ hadjáratokról és farmfoglalásokról érkeznek aggasztó hírek. Pedig Mugabét állítólag tanácsadói is figyelmeztették: próbáljon meg méltósággal távozni a hatalomból.


Online

Clintonék jobban élnek, mint 7 éve

Hillary Clinton is kénytelen volt nyilvánosságra hozni jövedelembevallását, miután néhány hete ezt Obama is megtette.


Itt a tavasz, hull a hó

Ezrek maradtak áram nélkül az észak-lengyelországi Szczecinben, miután keddre virradóra hóvihar söpört végig a balti-tengeri kikötõváros térségében.


Jobban van az izraeli lelkész fia

Javult az állapota annak az izraeli fiúnak, aki egy levélbomba felnyitásakor sérült meg. A 15 éves Ami Ortiz, egy izraeli lelkész fia még márciusban saját otthonukban szenvedett komoly sérüléseket. A bombát ajándékként csomagolva küldték el a lelkésznek, s mikor fia kinyitotta, a kezében felrobbant. Az orvosok szerint helyre fog állni a látása, és a többi sérülése is sokat gyógyult. Továbbra sem lehet tudni, hogy ki állt a támadás mögött.


A repülőgépeken is lehet majd mobiltelefonálni

Az Európai Bizottság legfrissebb intézkedéseinek köszönhetõen az állampolgárok akár a repülõgép fedélzetérõl is telefonálhatnak vagy küldhetnek majd üzeneteket mobiltelefonjuk segítségével.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Petneházy Kristóf


Nem késik a 4-es metró

Nem késik a 4-es metró Rákóczi téri állomásának építése a kedd esti vízbetörés miatt - közölte a BKV illetékese.


In memoriam Martin Luther King

Az 1968 április 4-ei memphiszi merénylettel a hatvanas évek talán legsikeresebb politikai karrierje ért véget.


Számítógép mint vízmelegítő

A számítógépek ontják magukból a meleget, amivel jellem­zõen semmi hasznosat nem szoktak kezdeni. Svájcban most egy számítógépes központ hõkibocsátását használják egy medence melegítésére.


Kandi kamerával a diktatúra ellen

Az életét kockáztatja az a hat észak-koreai férfi, akik rejtett kamerás felvételeket akarnak készíteni a kommunista diktatúra valódi arcáról.


Hogyan gazdagodtak meg a Bin ladenek?

Steve Coll Pulitzer-díjas író - aki a Washington Post egykori kiadó igazgatója - könyvet írt a bin Laden család pénzügyi felemelkedésérõl, amibõl kiderül, hogy Mohamed bin Laden örököseihez hasonlóan gyûjtötte a luxusingatlanokat, repülõket, autókat és a nõket is.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Aggódnak a sör miatt

„Vagy nagyon drága lesz a sör, vagy bezárnak a kocsmák” - idézi Jim Salinger új-zélandi kutatót a Süddeutsche Zeitung. Az árpamaláta a víz mellett a másik fõ összetevõje a sörnek.


Válságban Károly és Camilla házassága

Menthetetlennek tûnik Károly herceg brit trónörökös és Camilla három éve tartó házassága. Udvari bennfentesek szerint a pár már a személyzet elõtt ordítozik egymással, s a botrányok után Camilla zokogva menekül vissza magánbirtokára, Ray Millbe, ahova férje sosem kíséri el.


Elit szamártemető

A Kairótól 300 kilométerre délre található Abüdosz óegyiptomi város feltárása során a régészek tíz szamárcsontvázra bukkantak.


Ölnek a szúnyogok Rio de Janeiróban

Eddig 67 ember - köztük mintegy 40 gyermek - halt meg a brazíliai trópusi náthalázban. A megbetegedé-sek száma elérte a 45 ezer fõt, jelentették az egészségügyi minisztériumból.


Sport

Munkatársunktól
Ha rákerülsz a lapátra

A csalódást keltõ szezon után nagytakarítás és megújulás várható a Barcelona futballcsapatánál. Ronaldinho és Henry mehet, eljött Messi és Krkic ideje.


Szabadidő

Erdei Judith
Szicília
A Nap szigete

Az Olaszországhoz tartozó sziget népszerû volt már a Keresztapa címû film elõtt is: többezer éves történelem, görög, római, föníciai, bizánci, olasz emlékek, ínycsiklandó ételek, remek borok és Európa legnagyobb mûködõ vulkánjának otthona. A legideálisabb idõ az utazásra április-május, mivel ilyenkor még alig látni turistákat. Narancs- és citromligetek illatát hozza a szél, amitõl az ember tökéletesen boldognak érzi magát.


Üzlet

Munkatársainktól
Magyar zűrzavar
Legkevésbé dübörgünk

„A lehetõ legrosszabb idõben történt a kormány szakadása” - fogalmazott Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. A népszavazást követõen egyébként is „béna kacsa” állapotba került volna a kormány, a belviszályok csak ráerõsítettek erre. Nincsen kormányos a viharban, ami komoly következményekkel jár a gazdaság felélénkítése szempontjából. Szakemberek szerint nincs esélye a gazdaság gyors feltámadásának.


Hetek-összeállítás
Csúcs- boltok

A Tesco, a CBA és a Coop áll a legnagyobb forgalmú élelmiszert és vegyiárut értékesítõ kiskereskedelmi láncok tizenötös ranglistájának élén - derült ki a Nielsen piackutató vállalat kutatásából. A Tesco 554,9 milliárd forint forgalmat ért el tavaly az elõzõ évi 544 milliárd után. A lista végén álló Héliker 9,2 milliárd forint bevételt könyvelhetett el.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>