Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lesújtó nemzetközi vélemények

A Die Presse Gyurcsány Ferencet a legszánalmasabb közép-európai vezetőnek nevezte, Orbánt pedig gátlástalan és felelősség nélküli populistának. A Neue Zürcher Zeitung szerint ha a kormánynak nem sikerülne decemberig tető alá hozni a 2009-es büdzsét, nemigen tudna még sokáig fennmaradni.

Magyarország egyre mélyebbre süllyed a politikai válságba, ami drámai gazdasági következményekkel járhat. Megfigyelők attól félnek, hogy az égetően szükséges reformok most teljesen leállnak - írja Reformösszeomlás Magyarországon: teljes leállás fenyeget címmel közölt tudósításában a Die Presse című konzervatív osztrák lap.
A lap véleményoldalán megjelent kommentár szerzője Gyurcsány Ferencet a „legszánalmasabbnak“ nevezte azok között a közép-európai kormányfők között, akiknek helyzetét állandó koalíciós viták nehezítik.
Ám nemcsak ő, hanem országa is katasztrofálisan áll az EU-összehasonlításokban - a legmagasabb költségvetési hiánnyal és a legalacsonyabb gazdasági növekedési ütemmel tűnik ki. Nem állítható, hogy kizárólag Gyurcsány és a szocialisták felelősek ezért a nyomorúságért: már az előző kormányok is két kézzel szórták a pénzt, ami valójában nem is állt rendelkezésükre, és hagyták, hogy az ország erején felül költekezzen - írta a Die Presse munkatársa.
Megítélése szerint az ország még akkor sem fog kikecmeregni a válságból, ha egy előre hozott választás eredményeként ismét Orbán Viktor ellenzéki vezető ragadja magához a kormányrudat, mint ahogy a közvélemény-felmérések jósolják. „Orbán teljességgel gátlás és felelősség nélküli populistának bizonyult az utóbbi években, akit csak a saját hatalma, nem pedig az ország sorsa érdekel” - vélekedett a szerző.
„Magyarországnak olyan politikusokra van szüksége, akik végre igazat mondanak - beleértve azt is, hogy mindenkinek szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, míg az ország talpra nem áll” - olvasható a lapban.
A Kurier című független újság Bayer József politológust, egyetemi professzort idézi: „Itt évek óta politikai káosz uralkodik, és nem látom azt, hogy hamarosan bármi is megváltozik majd.” A lap egyebek között úgy vélte, hogy a szocialisták közül sokan a liberálisokat okolják a rossz közvélemény-kutatási eredményekért, mert sokkal szigorúbb takarékossági intézkedéseket erőltettek rájuk, mint ahogy ők szerették volna.
Utalva arra, hogy a felmérések alapján a szabad demokraták nem jutnának be a parlamentbe, ha előre hozott választást tartanának, a Kurier megfigyelőkre hivatkozva megjegyezte: elképzelhető, hogy az SZDSZ még hosszú ideig támogatja a kormányt.
A lap nem tartotta kizártnak, hogy Kóka János személyes számítása is belejátszott a koalíció felmondásáról született döntésbe. A szocialistákkal való szakítás esélyt nyújt neki arra, hogy újra pozícionálja magát, és erősebb pártvezetőként jelenjen meg - írta az újság az SZDSZ-en belüli hatalmi harcra célozva.
A Neue Zürcher Zeitung súlyosnak nevezte tudósításának címében a magyarországi kormányválságot, amelynek következményei megítélése szerint még beláthatatlanok. A tekintélyes svájci konzervatív lap felhívta a figyelmet arra, hogy a liberálisok támogatása nélkül a szocialistáknak kisebbségben kellene kormányozniuk, ami megsemmisítheti az Európai Unió által kifejezetten dicsért reformtörekvéseket, és kétséget támaszthat egy kiegyensúlyozott költségvetés elfogadásával szemben.
Megemlítette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még a lemondásra is kész lett volna, hogy megmentse a koalíciót a liberálisokkal, de a szocialista vezetés ezt elutasította.
Az események ismertetése után az újság megállapította: egyelőre nem biztos sem az, hogy a liberálisok ténylegesen kiválnak-e a kabinetből, sem pedig az, hogy egy ilyen lépés automatikusan a kormány összeomlásához és előre hozott választás kiírásához vezet-e.
A Neue Zürcher Zeitung megjegyezte azt is: államjogi szakértők elgondolkoztatónak tartják, hogy a magyar jog nem ismeri a kisebbségi kormány fogalmát (az alkotmányban csupán a kormány fogalma szerepel), amiből következően egy új kormány létrehozása esetén problémák léphetnének föl a miniszterek és az államtitkárok kinevezésénél. „Központi jelentősége azonban a költségvetésnek van. Ha a kormánynak nem sikerülne, hogy decemberig tető alá hozza a 2009-es büdzsét, nemigen tudna még sokáig fennmaradni” - írta a Neue Zürcher Zeitung. (MTI)