Vissza a tartalomjegyzékhez

Konkolyi Katalin
Idegenek a Tajgán
Turistaközpont épül az orosz Bermuda-háromszögben

A Molebka faluról és környékéről elnevezett „M-háromszög” neve sokak számára ismerősen cseng Oroszországban: bár több hely is van, ahol rendszeresen furcsa dolgok történnek, itt kiemelkedően gyakran: hol repülő tányér tűnik fel az égbolton, hol földönkívüliek sétálgatnak az erdőszélen. Minderről évek óta lelkesen tudósít a média, úgyhogy Molebka máig is mágnesként vonzza érdeklődők tömegeit. Ez adta a helyi vezetésnek az ötletet: épüljön itt egy ufológiai központ.

A négyhektárnyi területen elterülő komplexumban a hotel, az obszervatórium és a múzeum mellett irodaépület is helyet kap (természetesen repülő csészealj formájú tetővel), a park közepén pedig az „Orosz Földönkívüli” emlékműve áll majd. A 150 millió rubeles projekt kétharmadát a régió hivatala állja, a fennmaradó részt magánbefektetőktől várják. Az ötletgazdák egyik fő érve, hogy a világon van már ilyesmire példa: az amerikai Roswell, ahol 1947-ben állítólag lezuhant egy repülő csészealj, vagy a skóciai Loch Ness, a híres Nessie „lakóhelye” például egészen jól megél a látogatókból. Kérdés persze, hogy kik hajlandók eljönni az orosz tajga közepére.
A tervek mindenesetre grandiózusak: több tízezer látogatóra számítanak - csak el ne ijesszék az ufókat. Az ideérkező turista kényelmes szobát bérelhet majd (500-1000 rubelért per éjszaka), és akár szervezett túra keretében járhatja végig a környék nevezetes „furcsa” helyeit. A látogatók összetétele igen vegyes: az ezotériára nyitott emberek „energiatankolásra” számítanak, az ufórajongók idegenekre várnak, míg az átlagembert egyszerű kíváncsiság hajtja ide. A helybéliek is két csoportra oszlanak; a „materialisták” semmit sem láttak, semmit sem hallottak (és nem is nyilatkoznak az amúgy is már agyukra menő riportereknek), azok pedig, akik elhiszik, hogy történnek megmagyarázhatatlan jelenségek, mindjárt mesélik is a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb sztorikat.
Az itt élők amúgy átlagos parasztemberek, akik hajnalban kelnek, megfejik a tehenet, és kapálnak a kertben - azokat a bizonyos helyeket az erdőben pedig jobbnak látják elkerülni, merthogy ott „gonosz lakik”. Az idelátogató ufóturisták többnyire lelkes amatőrök, és sokukat elkapja a gépszíj: máris tudni vélik, melyik bolygóról ki jön, és miért - merthogy kommunikálnak is velük. Általában azok lesznek részesei az ilyesfajta élményeknek, akik egyébként is rendelkeznek már ezoterikus tapasztalatokkal.
Tény persze, hogy valóban történnek nehezen magyarázható jelenségek - például vannak bizonyos élettelen helyek az erdőben, ahol se madárcsicsergés, se légyzümmögés sem hallható, vagy olyan tisztás, ahol a fenyőket 5-6 méter magasságban mintha valaki egy késsel elvágta volna. A „zóna” egyik leglelkesebb híve például azért költözött a környékre, mert egyszer talált egy szabályos, mintegy 60 méter átmérőjű kör alakú lenyomatot a havon; a talajminták pedig ritka, a földön együtt nem előforduló vegyi anyagokat mutattak.