Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 14. szám, 2008. április 04

Arcok

Göndör Ottó
Felbérelt szeretők, pia, kokain
Paris Hiltont saját anyja tette kurtizánná

Paris Hilton Budapesten járt hétfőn este. Az amerikai celebet hazánkba személyes ügy hozta el: jelenlegi partnerét, a középklasszis Good Charlotte együttes gitárosát, Benji Maddent kísérte el koncertkörútján, akitől a német Bild szerint gyereket szeretne végre.


Belföld

Hazafi Zsolt
Vége a koalíciónak
Zseniális stratégia vagy orosz rulett?

Történelmi esemény, mikor felbomlik egy koalíció. Különös, hogy az a Kóka János adta ki Gyurcsány Ferenc útját, akiből éppen a miniszterelnök kreált politikust, majd segítette, hogy pártelnök legyen az SZDSZ-ben. Bár vannak, akik előre kitalált forgatókönyvről beszélnek, de a legvalószínűbb, hogy mindez csak badarság. Láthatóan senki sem ura a helyzetnek, mégis sokan felszabadulásként és nagy lehetőségként élik meg a szituációt. Ez ekként nem teljesen igaz. Mind az MSZP vezérkarában, mind a liberálisoknál gyakorlatilag egyöntetű vélemény volt, hogy így nem mehetnek tovább a dolgok. Mindkét párt és politikusaik többsége is népszerűtlen, a Fidesz pedig 3,3 millió ember támogatásával alaposan arcul csapta a koalíciót.


Matt lépésről lépésre
Szadi Jani és Szoci Feri katasztrófa-menetrendje
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Lesújtó nemzetközi vélemények

A Gyurcsány Ferencet a legszánalmasabb közép-európai vezetőnek nevezte, Orbánt pedig gátlástalan és felelősség nélküli populistának. A Neue Zürcher Zeitung szerint ha a kormánynak nem sikerülne decemberig tető alá hozni a 2009-es büdzsét, nemigen tudna még sokáig fennmaradni.


Hack Péter
A demokrácia törvényei

Az elmúlt napok eseményei ismét bebizonyították, hogy a demokráciák rendkívül szigorú törvényszerűségek szerint működnek. A demokráciában a sikert szavazatok megnyerésében, a vereséget pedig a támogatás elvesztésében mérik. Olyan ez, mint a futball. Hiába mondja az egyik csapat, hogy a meccs során végig ők voltak a jobbak, és az általuk lőtt egy gól sokkal szebb volt, mint az ellenfél által lőtt hat, az eredmény 1-6 marad.


Életmód

Verebély Cosima
Virtuális Barbie-őrület
A botrányos plázacica

A magyarul szőke nő vagy plázacica - nevű újkeletű internetes játék 9-16 éves lányokat vonz leginkább. A játékosoknak többek között az a feladatuk, hogy virtuális női „házikedvencüknek” plasztikai műtéteket vásároljanak, nádszálvékonyan tartsák őt diétás tablettákkal, illetve „pénzes pasast” kerítsenek neki. A játék tétje, hogy melyik lány nyeri a szépségversenyt, azaz ki a leggazdagabb, legszebb és legboldogabb. Nagy-Britanniában óriási botrány tört ki a weboldal körül, annak gyerekekre gyakorolt kártékony hatása miatt.


Fókusz

Danka Ildikó
Miért van bajban a magyar gazdaság?
Kamatvita és lustaság

Több gazdasági elemző attól tart, hogy az ország stagfláció közeli helyzetbe jutott. A magas infláció és az alacsony gazdasági növekedés együttes csapdája ez, amiből nehéz kikeveredni. Magyarországon a friss adatok 7,1 százalékos inflációt, 8,1 százalékos munkanélküliséget mutatnak. A 2007-es teljes évre számítva a gazdasági növekedés alig haladta meg az 1 százalékot.


Mester Ivett
Galambok és ima a szabadságért
Balog: közös felelősségünk a tibetiek sorsa

A tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakozva fehér galambokat eresztett el a budapesti kínai nagykövetség épülete előtt a Szabadság Kör több tagja, köztük Balog Zoltán fideszes politikus. Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökét az ügyben való szerepvállalásáról kérdeztük.


Háttér

Széchey Noémi
Mai rabszolgaság
Piranhák között, éhezve élt egy bolgár család

Bár Nagy-Britannia idén ünnepelte a klasszikus rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulóját, a rabszolgaság ma is nagyon valóságos jelenség, még Európában is. Ennek egy újabb nyilvánosságra került esete borzolta a kedélyeket az elmúlt héten Olaszországban.


Bán Tamás
Londoni káosz
Riport az új heathrowi álomrepülőtérről

Londonban gyönyörűek a hajnalok. A mondás szerint ez a város sohasem alszik. 4 óra 15 perckor lépünk ki a szállodánkból az utcára, hogy a Heathrow repülőtérről induló budapesti járatunkat elérjük. Mint kiderült, nem kellett volna ennyire igyekeznünk.


Konkolyi Katalin
Idegenek a Tajgán
Turistaközpont épül az orosz Bermuda-háromszögben

A Molebka faluról és környékéről elnevezett „M-háromszög” neve sokak számára ismerősen cseng Oroszországban: bár több hely is van, ahol rendszeresen furcsa dolgok történnek, itt kiemelkedően gyakran: hol repülő tányér tűnik fel az égbolton, hol földönkívüliek sétálgatnak az erdőszélen. Minderről évek óta lelkesen tudósít a média, úgyhogy Molebka máig is mágnesként vonzza érdeklődők tömegeit. Ez adta a helyi vezetésnek az ötletet: épüljön itt egy ufológiai központ.


Izing Antal
Reality show a Hősök terén
Szerencsés, ha egy nemzet békeidőben is háborúra készül

Jött egy idősebb úr, aki egy újságot árult a tömegben 150 forintért, amelyért a látogató úgy, ahogy mindenki, 200 forintot adott, és azt kérdezte: „Na ez kell, ettől okosabb lesz az ember” - idézi a címlapon a szerkesztő a mátyásföldi református hölgy mondatát. Az emberek ezekben a percekben leginkább telefonálnak: „A szobor előtt”- válaszolják a „Hol vagy?” kérdésre. Ez mindig egy kis magyarázatot igényel, mert a Hősök terén sok a szobor. Árpád - hangzik aztán.


Hajdú Sándor
Elindulhat elnöknek, de nem Fodorral szemben

Nem tudja még, indul-e az elnöki székért, de abban biztos, hogy a mostani vezetés csak lefelé tornászta a liberálisok népszerűségi indexét. Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője úgy látja: az elmúlt két év mérlege arról tanúskodik, hogy a hangzatos ígéretekkel szemben a realitások talaján kell maradnia a pártnak.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
15 perc gyűlölet
Az alkotó figyelmeztetésnek szánta, mások szerint provokáció az iszlámot bíráló film

Nagy vihart kavart Geert Wilders holland politikus iszlámról szóló filmje a muszlim országokban. Wilders dokumentumfilmjében az iszlámon alapuló terrorizmussal foglalkozik, melyben erőszakra való uszítással vádolja a Koránt. A film tartalmát gyűlöletkeltésre hivatkozva valamennyi nemzetközi fórumon elítélték, miközben a holland kormány az iszlamisták megtorlásától tart.


Vihart kavart bírálatok

Oriana Fallaci, a nemrég elhunyt olasz írónő 2003-ban megjelent A harag és a büszkeség című utolsó könyvében így fogalmazott: „Európa egyre inkább az iszlám tartományává, gyarmatává válik.” A könyv állításai miatt Adel Smith, az Olasz Muzulmánok Szövetségének elnöke, a szélsőséges muzulmán vezető, beperelte az írónőt.


Hetek-összeállítás
Ki a legnagyobb?
Több a muzulmán mint a katolikus

A közelmúltban közzétett vatikáni adatok szerint a muzulmánok létszáma - a történelemben először - megelőzte a római katolikus egyházét. „Többé nem mi vagyunk az elsők” - nyilatkozta Vittorio Formenti bíboros, a vatikáni évkönyv összeállítója a L’Osservatore Romano című vatikáni lapnak.


Interjú

Tihanyi Péter
Kétszáz gyilkosság évente
Állítja Finszter Géza kriminológus

Rózsadombi lakásában egy hölgy férje sörétes vadászpuskájával agyonlőtte gyermekét, mert füvezett. Egyetemista fiúk különösebb indok nélkül felakasztották magukat buszmegállóban, lakásban, parkban. Fiatal házasok lövik le egymást szerelemféltésből. Iskolákban egyre gyakrabban köpik le, ütik meg tanáraikat a diákok. Interjúnkban Finszter Géza kriminológus értelmezi a helyzetet


Külföld

Borbély Lóránt
Kína Achilles-sarka
Tibet megzavarta a pekingi egységpropagandát

A tibeti függetlenségi mozgalom a márciusi zavargásokkal alaposan megtépázta a gondosan felépített kínai országképet, pedig a kínai imázsépítők eredményes munkát végeztek. Sikerült beültetniük a nyugati médiába azt a mondatot, hogy a „21. század Kína évszázada lesz”, ennek eredményeként Kínáról szinte már csak magasztaló dolgokat illik mondani.


Kulcsár István
Éhség és hiány
Az egész világot fojtogatja az infláció

Egy szakállas vicc szerint akkor lesz a földön igazi éhínség, amikor a kínaiak megtanulnak kanállal enni. Átvitt értelemben ennek vagyunk ma tanúi. Például a marhahús, amely Kínában azelőtt csak kevesek kiváltsága volt, ma már az egyre bővülő középosztály számára mindennapi eledellé vált, mint ahogyan a gépkocsik száma is rendkívül gyorsan gyarapszik, ami viszont a benzin iránti kereslet ugrásszerű növekedésével jár. Számos más ok mellett ezek a körülmények is előidézik az infláció világméretű elszabadulását.


Busa Viola
Csőddiktatúra
Ahol egymilliárd zimdollár csak fakoporsóra elég

A zimbabwei ellenzék a hivatalos eredmények bejelentése előtt győztesnek kiáltotta ki magát, ám, mivel a választási bizottság többnapos késés után sem tudott végleges adatokkal szolgálni, a nyomortól és kilátástalanságtól agyongyötört polgárok már a legrosszabbtól kezdtek tartani - attól, hogy Mugabe elnök továbbra is hatalmon marad.


Lukács András
Az ardenneki rém
Semmit nem bánt meg a francia Dutroux

A napokban zajlik Franciaországban a közelmúlt legbestiálisabb sorozatgyilkosának, Michel Fourniret-nak a pere, akit hét fiatal lány megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolnak. Az eset különlegessége, hogy a lányok elrablásában és a szexuális erőszakban aktív szerepet vállalt a vádlott harmadik felesége, Monique Olivier, akivel a bűntettek elkövetése előtt ördögi szövetséget kötött.


Online

A Stomp Budapesten is hódít

A nagy sikerre való tekintettel 2008. április 1-6-ig újra Budapesten szerepel a látványos progresszív tánczeneszínházzal a Stomp.


Ember-állat hibridembriók

A hibrideket a Newcastle Egyetemen hozták létre, és a BBC beszámolója szerint három napig maradtak életben. Az embriókat tisztán kutatási céllal készítették.


Oroszország is Tesco-célpont

A Tesco brit kereskedelmi óriás már keresteti a Richard Ellis ingatlancég segítségével jövendő oroszországi egységei lehetséges helyszíneit.


Jaj a graffitiseknek

A fővárosban elkövetett graffitis cselekmények elemzésére négyfős nyomozócsoport létrehozását rendelte el Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Jeff Hill


Nyelvtanulásra ítélt rablók

Egy bíró nyelvtanulással szeretne jó útra téríteni három, csupán spanyolul tudó ifjút az USA-ban.


Elkészült a magyar robotkéz

Hazánkban és Európában is szabadalmaztatott eljárás alapján Páli Jenő, a biológiai tudományok doktora és munkatársai elkészítették az emberi bőr tapintóműködését szimuláló, az idegrendszeri elvek szerint érzékelő mesterséges tapintó- és fogókészüléket.


Karórámat egy Rolls-royce-ért

Egy svájci óramanufaktúra elkészítette a világ első memóriával rendelkező mechanikus karóráját.


Kubai enyhülés

Raúl Castro kubai elnök engedélyezte, hogy április 1-jétől magánszemélyek is vásárolhatnak számítógépet és más elektronikai berendezéseket Kubában, ahol eddig ezt csak cégek, illetve külföldiek tehették meg.


Ingyenes PhotoShop

Úgy látszik, az Adobe fejlesztői rájöttek, hogy közel háromszázezer forintért nem igazán kelendő a nagy tömegek körében az amúgy professzionális fotószerkesztő program, a Photoshop.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

275 ezer fókát lőnek le

A tiltakozások ellenére megkezdődött a kanadai fókavadászati szezon a Szent Lőrinc-öbölnél. Közben több helyen is aktivisták tiltakoznak a mészárlás ellen.


Milliós kárpótlás

Beperelte az orosz űrügynökséget egy pásztor, mert egy rakéta háromméteres darabja a kertjébe esett - alig tévesztve el egy wécét.


Bush utoljára Jeruzsálembe látogat

Gyors előrelépést remél a közel-keleti békefolyamatban George W. Bush, aki annak a reménynek adott hangot, hogy utolsó külföldi útja az Egyesült Államok elnökeként - 2009 januárjáig - Jeruzsálembe vezet majd.


Budapesten látható egy mamutbébi

Speciális vitrinben tartják, és testőr vigyáz Gyimára, a szibériai mamutbébi-múmiára az április 1-jén megnyílt Jégkorszak című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban.


Sport

Vizin Balázs
Tűzben marad a csapat
A női kézilabda-válogatott ott lesz Pekingben

Beszélgetés Hajdu Jánossal, a női kézilabda- válogatott szövetségi kapitányával


Szabadidő

Pálfy Gyula
Monk
Epizódok Amerikáról egy nyomozó szemével

Adrian Monk, a megözvegyült exrendőr tucatnyi ismert és számos egyedi fóbia birtokosa. Többek közt fél a tejtől és a széltől, retteg a liftektől és a bohócoktól is. Kényszeresen és mindig takarít, egészségügyi okból pedig nem fog kezet senkivel. Viszont aligha együttérzésből nézi kitartóan tévénézők hada a róla szóló többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas sorozatot - majd ötven országban.


Vélemény

Pálfy Gyula
Bayer és a gyökerek
Akinek megártott a figyelem

Bizonyos mondatok, ki tudja miért, egy életre megmaradnak az emberben. 1990 áprilisából, az első szabad választások napjaiból van egy ilyenem például. Fiatal farmeros áll mellettem a főiskola aulájában. Kezében cigi, öve szögecses, s valahogy amerikaias. A konzervatív győzelem miatt aggódva és fájdalmasan jön ki belőle a Párdányi tanár úr felé: „… majd jön a Mária Magyarországa, meg a numerus clausus.”


Üzlet

Mosberger Pálma
Mozzarellabotrány
Ami a tej mögött van

Az olasz piacon a felére esett vissza a mozzarella fogyasztása. Néhány héttel ezelőtt még fehér aranyként emlegették a campaniai bivalytejet, mára azonban jó néhány bivalyfarmot karantén alá vontak Nápoly környékén a hatóságok, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségű dioxint találtak a tejben. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleménye szerint Magyarországon nem került forgalomba határérték feletti dioxint tartalmazó olasz mozzarella sajt.


Kovács Klára
A Masterplast-sztori
A jövő ígéretei

Amerikai sikertörténetbe is beleillene a két székesfehérvári fiatalember életútja. Tibor Dávid és Ács Balázs gimnazista barátokként a nyári szünetben Dávid édesapjának a cégében dolgoztak üzletkötőként. Néhány év múlva, miután az édesapa visszavonult az üzleti élettől, úgy döntöttek, létrehozzák a maguk cégét. 22 évesek voltak ekkor. A Masterplast Group Zrt. mára közel 100 millió eurós, 18 országban saját leányvállalattal rendelkező, 700 főt foglalkoztató céggé fejlődött. Az Ernst and Young a Jövő ígérete címet adományozta Tibor Dávidnak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>