Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nyugdíjemelés májustól
Májusban 1,1 százalékkal, átlagosan 850 forinttal emelkednek a nyugdíjak - ismertette Budai Bernadett a kabinet szerdai döntését a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Januárban már 5 százalékos nyugdíjemelés történt, így öszszesen 2,7-2,8 millió nyugdíjas átlagosan havonta 4500 forinttal kaphat többet. Az átlagos öregségi nyugdíj így közel 86 ezer forintra emelkedik. 2008-ban öszszesen 170 milliárd forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, a májusi nyugdíjemelés a nyugdíjak esetében 31 milliárd, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat tekintve 1,2 milliárd forint többletkiadást eredményez.

A Lidl beismerte
A Stern magazin beszámolója szerint a Lidl élelmiszerlánc hosszú huzavona után elismerte, hogy rendszeresen megfigyelte az alkalmazottait, sőt felvételeket is készített róluk. Ezen túlmenően rendszeresen feljegyzéseket készítettek arról, ki kivel érintkezett, kikkel alakított ki meghittebb viszonyt, mikor és mennyi időt töltött a mellékhelyiségben. Az üzletekben elhelyezett felvevőkkel végzett megfigyeléseket hetente értékelték.

Buknak a nagybankok
Eddig 34 ezer munkahely esett áldozatául a Wall Street bankjaiban létrejött pénzügyi válságnak, de számuk a Bloomberg becslése szerint akár megháromszorozódhat. A legtöbb alkalmazottól a Citigroup volt kénytelen megválni (6300 főt bocsátott el).
A Lehman Brothers befektetési bank ötezres létszámcsökkentést hajtott végre, de a Bank of America is közel 4000 alkalmazottat küldött el.