Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 13. szám, 2008. március 28

Arcok

Munkatársunktól
Minden az életmentő bébiétellel kezdődött
Henri Nestlé öröksége

A lángelméjű feltalálóknak nem csak a technika terén van keresnivalójuk. Egy sikertörténet kezdődhet a bébitápszer feltalálásával is - az emberiség létét így is lehet forradalmasítani. 150 évvel ezelőtt a csecsemőhalálozási ráta még igen magas volt - legfőképpen a megfelelő anyatejpótló termék hiánya miatt. Egy svájci gyógyszerész, Henri Nestlé elsőként fejlesztett ki újszülöttek számára is fogyasztható csecsemőtápszert, a kezdeti sikert egy baba megmentése jelentette, aki sem anyatejet, sem más táplálékot nem volt hajlandó elfogadni. Az Henri Nestléről elnevezett cég mára a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatává, egyben Svájc legnagyobb iparvállalatává nőtte ki magát.


Belföld

Hazafi Zsolt
Ma még nem szakad
Csőre töltve

Megelégelték a szocialisták, hogy a szabad demokraták konfliktus helyzetben rendre a koalícióból való kilépéssel fenyegetőznek. Az MSZP-ben egyre többen szorgalmazzák, hogy mostantól ők szabjanak feltételeket az SZDSZ-nek.


Hajdú Sándor
Zavaros viszonyok
Tisztul vagy kisgazdásodik az SZDSZ?

Az SZDSZ kisgazdásodása fordulatok tekintetében felér egy brazil szappanoperával. A tavalyi elnökválasztási „szabálytalansággal” kapcsolatos botrány elején még úgy tűnt, Kóka János javára történt csalás, jelenleg viszont úgy néz ki, épp fordítva: Fodor Gábor érdekében.


Sebestyén István
Törvénytelen nemzedék
Veszélyes üzem lett a pedagógusi hivatás

A család válsága, a társadalom általános értékvesztése és a politika cinizmusa - szakértők szerint alapvetően e három okra vezethető vissza az iskolában (is) egyre terjedő agresszivitás. A napokban egy budapesti középiskolában egy tinédzser megrúgta, megütötte és egy csapteleppel megfenyegette fizikatanárát, akit jelenleg idegszanatóriumban ápolnak; egy Nógrád megyei kisiskolában pedig maguk a szülők fojtogatták az igazgatót, aki rosszalkodó csemetéjüket bátorkodott elültetni a helyéről.


Durva zsidózás a Hírlapban

Nyílt levélben tiltakozott száz magyar értelmiségi, amiért Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban azt írta, hogy megérti az antiszemitizmust. A levélírók azt akarják megtudni Széles Gábortól, a lap tulajdonosától, hogy vállalhatónak tartja-e újságjában az ilyen zsidóellenes publicisztikákat.


Már a nyugdíjasok között is a Fidesz vezet

A rendszerváltás óta egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon - a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Munkatársunktól
Megelőzhetők a rák- és érrendszeri betegségek
Szűrőpróbák Magyarországon

Az EU tagállamaihoz viszonyítva Magyar-országon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, a szívkoszorúér-betegségek esetén ez a szorzó háromszoros, míg az agyérbetegségeknél négyszeres. Mindennek eredményeképpen évente egy közepes méretű városnyi lakossal, ötvenezer fővel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európa országaiban. Ennek fő oka a szűrések elhanyagolása és az önpusztító életmód.


Fókusz

Hová repül a szabad madár?

Mi történik az SZDSZ-ben a színfalak mögött? - kérdi az alapítókat Tihanyi Péter.


Szobota Zoltán
A Darwini téveszme
Kerekasztal-beszélgetés az evolúció kritikájáról

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a hónap elején kiadott állásfoglalásában védelmébe vette a darwini evolúciós elméletet, egyúttal tudománytalannak minősítette a kreacionizmust, magyarul a teremtéstudományt. „A biológiai tudománynak nem titkolt célja bebizonyítani, hogy ami értelmesen tervezettnek látszik, azt a véletlen hozta létre” - állítja Richard Dawkins ateista biológus, az Isteni téveszme című könyv szerzője. Ami értelmesen tervezettnek látszik, az valóban az is - vélik ezzel szemben az intelligens tervezésről írt Tudomány, hit, világmagyarázat című könyv szerzője és szakmai lektorai.


Háttér

Vagyim Arisztov
Lőtávolságban
Európa és Oroszország határán

A világon sehol sincs egymáshoz ilyen közel két szemben álló erőd. A Narva folyó két partján álló erődöket alig több mint száz méter választja el egymástól: a jobb parton Ivangorod erődítménye, a bal parton Narva vára és városa áll. Ma a Narva folyó Oroszországot választja el Észtországtól és egyben az EU-tól, miközben Narva lakóinak többsége, Ivangorodhoz hasonlóan, orosz anyanyelvű.


Bagyarik Cecília
Mi lett Lipótmező korábbi lakóival?
Orvos és beteg egyaránt szenved

Egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) egy tollvonással megszüntetik. Mára az épületet szinte teljesen kiürítették, a betegeket és az orvosokat szélnek eresztették. A hírek szerint nemcsak az utcára kerülő kezeltek, de a gyógyításukon fáradozók közül is többen - a saját elmondásuk szerint - érzelmileg belerokkantak a történtekbe. A magyar pszichiátriai ellátás elmúlt egy évének története bizonyítja, hogy a felnőtt társadalom a mai napig nem tudja, miként viszonyuljon Lipótmező lakóihoz.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Megélhetésünk, jogaink és méltóságunk védelme
Sorozat a Tízparancsolatról

Az utolsó három parancs - vagyis a lopásnak, a hamis tanúzásnak és a másik ember vagyona megkívánásának tilalma - összefoglalva az anyagi megélhetés és az emberi méltóság védelmét, valamint az igazságos jogrend alapjait biztosító útmutatások.


Benke László
Életveszélyes Hittérítés

XVI. Benedek húsvétkor egy ismert olaszországi muszlim közéleti személyiséget keresztelt meg. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó áttérés ráirányította a figyelmet az európai muszlim közösséget elhagyó „aposztaták” viszontagságos sorsára.


Interjú

Hazafi Zsolt
Túl vagyunk egy frontális ütközésen

„A győztesek viccet mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak” - értékelte lapunknak Wermer András kampányszakértő Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor népszavazással kapcsolatos reakcióit. Orbán Viktor egykori kommunikációs tanácsadója szerint ugyan jól szerepelt a Fidesz a népszavazáson, de még nincs lefutva a 2010-es választás. A belpolitikai helyzetet közösen elemeztük.


Külföld

Széchey Noémi
Tűz és sortüzek
Elindult Pekingbe az olimpiai láng

Alig négy hónappal a pekingi olimpia megnyitója előtt a kínai karhatalom brutális erőszakkal lépett fel a tartományuk függetlenségét követelő tibetiek ellen. A megmozdulások vérbefojtása meghiúsíthatja Peking azon szándékát, hogy az idei olimpiai játékok hátszelét meglovagolva, mint a 21. század új nagyhatalma lépjen fel a világ színpadán. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter „fenntarthatóbb” Tibet-politikát kért Pekingtől, hozzátéve, hogy ennek egyetlen módja, ha párbeszédet kezdeményez a dalai lámával. Nicolas Sarkozy francia elnök is önmérsékletre szólította fel a kínai vezetést, és felajánlotta, hogy Franciaország kész közvetíteni a dalai láma képviselői és Kína között. Később azonban hozzátette - a világ vezető politikusai között elsőként -, hogy fontolóra veszi a játékok megnyitójáról való távolmaradás lehetőségét. „Kínai barátainknak meg kell érteniük, hogy a világ aggódik a tibeti kérdés miatt, és a döntésemet az események további alakulásának fényében fogom meghozni.”


Morvay Péter
Olimpia és a diktátorok

Diktatúrákban mindig gond van az olimpiákkal. Az 1936-os berlini játékok - a Vatikánnal kötött konkordátum mellett - ugródeszkát jelentettek a náci rendszernek, hogy kitörjön a diplomáciai elszigeteltségből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen mentsége a botrányos helyszínválasztásra az, hogy Berlint még Hitler hatalomra jutása előtt jelölték ki.


Lukács András
Tűz és víz
Az elnökjelöltek a Közel-Keletről

John McCain republikánus elnökjelölt szerint az iraki háborút meg lehet nyerni, míg egyik lehetséges demokrata ellenfele, Barack Obama inkább a muzulmán világ vezetőit vonná be a tárgyalásokba. McCain közel-keleti útja és az iraki háború megindításának ötödik évfordulója előtérbe helyezte az elnökségre aspirálók Irakkal és Közel-Kelettel kapcsolatos politikáját, amelyben minden másnál nagyobb a különbség az álláspontok között.


Hechs László
Négymillió békés megszálló
Új palesztin stratégia készül?

A Palesztin Hatóság (PH) felszólította a külföldön élő palesztinokat, hogy Izrael 6o. születésnapja alkalmából térjenek vissza Izraelbe szárazföldön, vízen és levegőben. Ziad Abu Ein, a PH börtönügyi miniszterének helyettese jegyzi a tervet, amely célul tűzi ki, hogy megvalósítsa az ENSZ közgyűlése 194. számú, a menekültekre is vonatkozó határozatát.


Online

Elhunyt az ötödik Beatle

Elhunyt Neil Aspinall, Paul McCartney és George Harrison gyerekkori barátja, aki személyi titkárként több mint négy évtizeden át segítette a Beatlest, intézte az együttes ügyeit.


A föld, ahol ki nem állhatják a húsvéti nyuszikat

Miután Ausztráliába két évszázaddal ezelőtt egy fatális tévedés okán betelepítették a házinyulakat, azok a kedvező földrajzi körülmények miatt kiirthatatlan módon elszaporodtak, jelenleg pedig már veszélyeztetik az őshonos fajokat és a sáskajáráshoz hasonló károkat okoznak a mezőgazdaságban.


Vasárnaptól Ferihegy is schengeni határ

A ferihegyi repülőtér március 30-án csatlakozik a schengeni rendszerhez, ettől a naptól kezdve megszűnik a határellenőrzés az övezeten belül közlekedő utasok számára.


Istennek ad hálát

Húsvét után kisebb győzelmet könyvelhet el magának a vallásszabadság a muszlim Azerbajdzsánban. A kormány kiengedte a börtönből azt a 10 baptista lelkészt, akiket hét hónapja fogva tartott.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Hű, ez még él!


Vérnyomok az eltűnt milliomosnál

Vérnyomokat talált a lett rendőrség a lassan két hete eltűnt orosz származású amerikai milliomos, Leonid Rozhetskin jurmalai villájában.


Tévé nélkül három hétig

Három heti „tévétlenséget” vállaltak egy dél-koreai sziget lakosai egy szociális kísérlet keretében.


Igazolvány a dohányosoknak

Csak a pult alól lesz kapható bármilyen dohánytermék Angliában, ha törvény születik a brit kormány dohányzásellenes kampányának legújabb kezdeményezéséből.


Francia bojkott?

Elképzelhető, hogy a francia közszolgálati televízió nem közvetíti majd a pekingi olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről - közölte Daniel Bilalian, a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője kedden.


Edzésfüggő hírességek

Újfajta függőség ütötte fel a fejét Hollywoodban: számos híresség a külsejére vonatkozó komoly elvárások miatt edzésfüggő lett.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Rosszkedvű babák

A The Independent magazinban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik terhességük alatt abbahagyják a dohányzást, kiegyensúlyozottabb babákat hoznak világra, a korábbi dohányosok, illetve a terhesség alatt is cigarettázók gyermekei pedig általánosságban rosszkedvűek lesznek.


Szélessávon neteznek

Az Európai Unió tagállamaiban az utóbbi évben ismételten nőtt a szélessávú internet és a mobiltelefonok elterjedtsége, ugyanakkor a piacon még mindig további erőfeszítések szükségesek a verseny fokozása, illetve az árak csökkentése érdekében.


Tévedésből kaptak 63 milliót

Négy hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy svájci nyugdíjas házaspárt, akik elköltötték a tévedésből a bankszámlájukra utalt 380 ezer svájci frankot (közel 63 millió forintot).


Octaviával és Astrával autóznak a revizorok

Összesen 130 új autót vásárol az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A nyertes forgalmazókat - a General Motors Southeast Europe Kft.-t és a Porsche Hungária Kft.-t - közbeszerzési eljáráson választották ki.


Sport

Németh Szilárd
A legendás hírű edző
Világszerte méltatják Kiss Lászlót

Három arany, négy ezüst, két bronz. A magyar úszó-válogatott bravúrosan szerepelt az Eindhovenben megrendezett Európa-bajnokságon, az éremtáblázaton a hetedik helyen végzett. Kiss László szövetségi kapitány munkáját mindenütt nagyra értékelik, legutóbb a Time magazin közölt róla portrét.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Lóra mindenki
Indul a Nyitott Lovardák programsorozat

Áprilistól rendezik meg a Nyitott Lovardák idei rendezvénysorozatát, amelyhez az ország hatvan lovardája csatlakozott, és kínál ingyenes programokat két hónapon át.


RECEPT: Tavaszi szárnyasragu

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 8 dkg csiperkegomba, 1 dkg laskagomba, 1 fej vöröshagyma, 1 doboz tejföl, 1 dl étolaj, kevés petrezselyem, 1 gerezd citrom leve, 2 db tyúkhúsleveskocka


x
Angolt tanulni élvezet
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Járai: ez adósságcsapda
Két évig ingyen dolgozhatnánk

Járai Zsigmond jegybankelnöki mandátumának lejárta óta több nagyszabású ügyletbe is beszállt. Biztosítótársaság alapítása után a napokban egy civil fórumot hozott létre az államadósság visszaszorítására. A volt jegybankelnök szerint a kialakult „államadósság-csapda” ma a magyar gazdaság egyik kulcsproblémája. „Ahhoz, hogy vissza tudjuk fizetni az államadósságot, mindenkinek több mint két évig ingyen kellene dolgoznia az országban.” Az Adósságtanács első ülésén „nagyon színes társaság” - számos neves közgazdász, gazdaságkutató, ismert újságíró és tudós - vett részt.


Papp Levente, Brüsszel
Maffia-ellenes pénzügyi kontroll

London a pénzvilág egyik központjának számít, azonban a nemzetközi alvilág kedvenc pénzmosó centruma lett. Az EU elsősorban a több százmilliárd eurós áfacsalások és csempészet miatt tervezi a pénzügyi ellenőrzés szigorítását.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>