Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai Krisztina
Húsvét két fogásban

Hozzávalók: 1,3 kg füstölt sonkadarab (nem kötözött), 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, kb. 6 szem egész bors, 2 evőkanál méz,
1 evőkanál mustár, 1 dl bor

Mézes-mázas sült sonka sárgarépás burgonyapürével

Elkészítése: A sonkát egy éjszakán át vízben áztatjuk, hogy veszítsen sótartalmából. Másnap a vizet leöntjük róla, és annyi forró vízben tesszük fel főni, hogy az bőven ellepje. A főzővízhez adjuk hozzá a megtisztított hagymákat és a fokhagymát.
Kb. 2 és fél óra alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, vegyük ki a főzőléből, és papír törlőkendővel töröljük szárazra.
A bőrös oldalát 2-3 mm-es vastagságban vágjuk be rácsszerűen, és a húsos oldalát kenjük be a méz és
a mustár keverékével. Fektessük a sonkát egy magas falú tepsibe, öntsük alá a bort és előmelegített sütőben süssük 30 percig, majd vegyük ki és kenjük meg a bőrét is a mézes-mustáros keverékkel, végül süssük addig, míg szép piros színt nem kap.
A sárgarépás burgonyapüré hozzávalói: 50 dkg burgonya, 40 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 dl olaj, só
A megtisztított burgonyát és répát kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megfőtt répát és a burgonyát, végül egy fakanállal keverjük addig, míg pürét nem kapunk.