Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 12. szám, 2008. március 21

Arcok

Erdei Judith
Az eminens Denzel Washington

Ma már egyedülállónak számít Hollywoodban, ha valaki huszonöt éve boldog házasságban él, négy gyermeket nevel, miközben kétszeres Oscar-díjas színész, akiről nem írnak a bulvárlapok.


Belföld

Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
Már megint fenyegetőznek
Oda a reformimidzs

Fennállása óta a legnehezebb helyzetbe lavírozta magát a kormánykoalíció: ha kitartanak a reformkurzus mellett, akkor újabb népszavazási pofonba szaladnak bele, ha viszont változtatnak programjukon, akkor az elmúlt évek politikája kérdőjeleződik meg. Különösen komplikált szituációba került a miniszterelnök és az SZDSZ.


Hajdú Sándor, Vígh Gábor
Mi van az SZDSZ-ben?
Az biztos, hogy béke nincs

Az SZDSZ válságban van, és nem találja a kiutat, mert az elmúlt években az elvek és az eszmék pártjából kicsinyes, mutyizó pártocska lett, ahol mindenki elkötelezettje valakinek. A sérelmek régiek, a megoldást egyre többen egy új elnökválasztásban látják, különben jön a csendes agónia, 2010-ben pedig a biztos vereség, de akár a parlamenten kívüli lét.


Sebestyén István
Ősmagyar kultusz és ami mögötte van
Divat lett a sámánizmus és a kereszténység mixelése

Az égi erők keresése és a magyar feltámadás előkészítése a célja a pilisszántói Boldogasszony-kápolnánál nagypéntekre meghirdetett „ökumenikus” sámánszertartásnak. A keresztény elemekkel vegyített ősmagyar hit reneszánszát éli, bár a mozgalom meglehetősen tagolt. Az irányzatok közül van, amelyekben a New Age-es okkultizmus dominál, máshol az úgynevezett táltos gyógyításon van a hangsúly, megint mások politikai célokat tűznek ki, például a Szent Korona tekintélye alá vinnék vissza az országot.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Verebély Cosima
Kávéházak reneszánsza

Világszerte a vendéglátóipar átalakulásának lehetünk tanúi a mobiltelefonok és a vezeték nélküli laptopok elterjedése miatt. Korunk „nomád” vállalkozói ugyanis ahelyett, hogy drága pénzen irodákat bérelnének, hétköznaponként bevetik magukat számos törzshelyeik egyikébe. Kedvenc kávéházukban vagy éttermükben dolgozva intézik üzleti vagy hivatalos ügyeiket, ott fogadják az üzletfeleket. Szükség esetén pedig kibérelhetnek egy felszerelt irodát is, titkárnővel, üdítővel, akár egyetlen órára is, átlag 2000 forintért.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Szlovákia történelmet ír
Európa egyik leggyorsabb gazdasága

Szlovákia történelmének legsikeresebb korszakát éli - mondta a Heteknek Juraj Migas, Szlovákia budapesti nagykövete. Gazdasági növekedésük két számjegyű, a reálbérek folyamatosan emelkednek, jövőre valószínűleg bevezetik az eurót.


Háttér

Németh Csillag
A pásztor és a szenátor
Vihart kavartak Obama lelkészének kijelentései

Barack Obamának a felekezetéhez való viszonya az elnökválasztási kampány során már korábban is górcső alá került. Pásztora, Jeremiah Wright prédikációinak egyes részleteiről nemrég nyilvánosságra került videofelvételek azonban igencsak nagy port kavartak az országban. Wright több beszédében is erőteljes kirohanást intézett az Egyesült Államok ellen, és országát tette felelőssé a világ problémáiért. Obama elhatárolódott pásztorának kijelentéseitől, melyek véleménye szerint „gyullasztó és felháborító megjegyzések” voltak az országról és a politikai ellenfeleiről.


Hetek-összeállítás
Gellert kapunk
Parafenomén show a TV2-n

Magyarországon reméli megtalálni utódját Uri Geller a TV2 március 29-én induló című műsorában. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a magyar származású mentalista 1992-ben egyszer már csúnyán leszerepelt a magyar közönség előtt. A magyar rendőrség akkor Geller segítségét kérte az egy évvel korábban elrabolt Farkas Helga megtalálásában. Geller akkor azt mondta: Helga jól van, és nemsokára hazajön. Az évekkel később előkerült holttest vizsgálata azt bizonyította, hogy a 17 éves lány akkor már rég halott volt.


Vígh Gábor
Miért vannak szabadlábon?
Budaházy, Toroczkai és Tomcat a törvények felett

Noha a rendőrség egyre látványosabban igyekszik elejét venni a főváros rendszeres szétverésének, az eljárások lefolytatása során minden esetben kicsúszik a kezük közül a randalírozók valamelyik hangadója. Mindez pedig - az összeesküvés-elméleteket most figyelmen kívül hagyva - azt kell jelentse, hogy a hatóságoknak vagy nem áll rendelkezésükre megfelelő jogszabályi háttér az utcai törvénytelenségek visszaszorítására, vagy nem alkalmazzák megfelelően a jogi lehetőségeket.


Csizmadia Ervin
Politikai partnerség

Meglehet, a március 15-i ünnepségek legnagyobbat „szóló” kijelentése a Habsburg Helytartótanács és a mai kormányzat közös nevezőre hozása volt, és persze a helytartótanács-szerű kormány képletes reszketése. Ám volt itt valami más is, amit érdemes megemlítenünk. Ez pedig a politikai partnerség gondolata. Ezt a miniszterelnök fogalmazta meg, szokatlanul gyér érdeklődés előtt, a Művészetek Palotájában. A gondolat persze nem önmagában érdekes, hanem azért, mert ismételten előkerül a kormányfő szótárában. Azzal a másik gondolattal karöltve, hogy a reformok tempójából - úgy látszik - vissza kell venni, mert a nemzet, a társadalom nem tudja követni azokat.


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
Húsvéti elégtétel
Igazságosság és megbocsátás

„Miért nem elég, hogy Isten megbocsát a bűnös embernek?”


Interjú

Tihanyi Péter
Túszejtők fogságában

Az elesettek gyógyítójaként ismert 85 éves Samu István pszichiáter főorvost kitüntetése alkalmából a balassagyarmati túszdrámában játszott szerepéről kérdezem.


Külföld

Hechs László
Egy német kancellár Jeruzsálemben

Új időszámítás kezdődik a német-izraeli viszonyban. Angela Merkel kancellár asszony és hat minisztere az izraeli kormánnyal közös ülést tartott Jeruzsálemben. A Merkel és Ehud Olmert elnökletével megtartott kormányülés közös projekteket indított útjára az oktatás, a környezetvédelem és a honvédelem területén. Ehud Barak és német kollégája, Franz Josef Jung közös katonai kiképzésről állapodtak meg. Merkel ellátogatott a Jad Vasem múzeumba, és tiszteletét tette a Negev sivatagban található Szde Boker kibucban Ben Gurion, az Öreg sírjánál. Meg is jegyezte: ha befejezi politikai pályafutását, ebben a kibucban fogja kipihenni fáradalmait.


Kulcsár István
A koszovói dominó
Önállóságot követel három exszovjet miniállam

Koszovó függetlenségének elismerése nemcsak a Balkánon vet hullámokat, hanem többek között Moldáviában és a távoli Kaukázusban is. A NATO áprilisi csúcsértekezletén várhatóan téma lesz Grúzia felvétele a szervezetbe, vagy legalábbis ennek előkészítése, ám ezt a lépést jelentősen megnehezíthetik a grúziai szakadárok függetlenségi törekvései.


Hetek-összeállítás
Havel: a KGB és a maffia uralkodik Oroszországban

Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik - állítja Vaclav Havel volt cseh államfő. A Lidové Noviny cseh napilapban szerdán megjelent interjúban Havel kijelenti, hogy „Putyin kora a diktatúra egy új típusát alakította ki, amely csak annál veszélyesebb, hogy nem feltűnő formában nyilvánul meg”.


Online

Sofőrszervízt kapnak a részeg gazdagok

Puff Daddy - született Sean Combs - 37 éves rapmogul a zenei sikerek után a divat- és a kozmetikai iparban is kipróbálta magát, most pedig egy újabb szolgáltatással egészíti ki kínálati palettáját: új sofőrszolgálatával az ittas sztárokat juttatná haza bulizás után.


Gera Zoltán apa lett

Hatalmas boldogság a Gera családban: Gera Zoltán felesége, Tímea múlt szombat reggel kislánynak adott életet. A házaspár első gyermeke, Hanna 2,7 kilogrammal jött a világra egy birminghami klinikán.


Széchenyi-díjat kapott Gerő András történész

A tudományos teljesítmény külső visszaigazolásának tartja a Széchenyi-díjat Gerő András történész, 1996 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének tanszékvezető tanára, aki az Osztrák-Magyar Monarchia, Közép-Európa története, polgárosodása terén végzett kutatásaiért, publikációs munkásságáért vehette át a legmagasabb tudományos elismerést szombaton a Parlamentben. A történész ugyanakkor a kitüntetést nem tekinti intellektuális mérföldkőnek, mivel - mint mondta - mindig a saját logikája szerint dolgozott. Gerő András jelenleg az utolsó simításokat végzi legújabb munkáján, amely reményei szerint az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg.


Ki lesz a következő?

Londoni elemzői latolgatások szerint a Wall Streetet átmenetileg megnyugtathatja, hogy a bajba került Bear Stearns befektetési csoportot megmenti a rivális JP Morgan és a Federal Reserve - az amerikai jegybank - meglehetősen szokatlan összjátéka, de a befektetők feszülten várják, melyik lesz a következő feldőlő dominó.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Dab Balilty


Embercsempészek nagylakon

Embercsempészeket fogtak Nagylakon: a török férfi egy bolgár személyautó ülésének álcázta magát. Az álülés mellett közvetlenül két bolgár férfi ült, eltakarva annak sajátosságait, hibáit. A vizsgálat megállapította, hogy a letakart férfi török állampolgár, aki csak érvényes török magánútlevéllel rendelkezett, de érvényes vízummal nem. A török férfit a bolgár állampolgárok az Európai Unióba akarták csempészni. A bolgárokkal szemben a büntetőeljárást a román határőrizeti szerv folytatja le embercsempészet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.


Nem vagyok Szcientológus

„Csak azért, mert Tom Cruise a barátom, még nem vagyok szcientológus” - mondta Will Smith, miután felröppentek a hírek, hogy ő lesz a szcientológia új reklámarca.


Magyarország duplán rosszul jár

Az országgyűlés megszavazta a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). A határozat formájában elfogadott NÉS 2025-ig fekteti le a magyarországi klímapolitika alapjait.


Biofuvarozás Nagy-britanniában

Műút helyett két szamárral próbálja kényelmesebbé tenni hétköznapjait a harmadik évezredben egy falu Nagy-Britanniában.


Rábukkantak a kövérséget okozó génre

Tíz éven belül piacon lehet az elhízás elleni tabletta, miután sikerült áttörést elérni annak megértésében, milyen gének hatására válik valaki szinte óhatatlanul kövérré, miközben másoknak sikerül megőrizniük normális testsúlyukat - tudósít az InfoRádió a Daily Telegraph alapján.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Kína: az új internetes nagyhatalom

Kína elképesztően gyorsan növekvő webhasználói tábora valószínűleg meghaladta a világ mindeddig vezető internetes közösségét, az amerikait - írta a The Wall Street Journal.


Saját vesztüket okozták a maják?

A közép-amerikai környezetet vizsgáló új műholdas technológia segítségével gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a maja civilizáció bukását a saját maguk okozta szárazság és éghajlatváltozás eredményezhette.


Rejtélyes körülmények között halt meg

Holtan találták mallorcai villája kertjében Ola Brunkertet, az egykori ABBA együttes dobosát. A rendőrség feltételezése szerint a svéd popzenekar háttérzenészének halálát baleset következtében elszenvedett nyaki sérülés okozta, de a halottkémi jelentés elkészültéig más eshetőséget sem zárnak ki - jelentette hétfőn az EFE spanyol hírügynökség.


Sport

Szula Miklós
Szenzációs év lesz

Talán ez az a megállapítás, amelyben az idei Forma-1-es sorozat minden résztvevője egyetért.


Szabadidő

Kánai Krisztina
Húsvét két fogásban

Hozzávalók: 1,3 kg füstölt sonkadarab (nem kötözött), 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, kb. 6 szem egész bors, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1 dl bor


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

x
Félmillió forintos segítség az iskoláknak

Nincsenek túl könnyű helyzetben az iskolák, hiszen számos tantárgyból kell magas színvonalon felkészíteniük a diákjaikat úgy, hogy az ehhez szükséges feltételeket folyamatosan csökkenő forrásokból kell előteremteniük.


x
Az emberi tényező
Nagy Kreatív Nap, 2008. április 17.

Hiába a hangzatos csapatnév, ha nincs, aki a gólokat rúgja. A kommunikációs ipar legtöbb baja visszavezethető személyzeti problémákra. Nagy Kreatív Nap konferencia idén a humán kérdésekkel foglalkozik. Hogyan gazdálkodjunk a tehetséggel? Miként törhetnek át alkotások fizikai és szellemi határokat? Hogyan mozoghat a tehetség a globális piacon? Mitől kreatív a média? A délelőtti plenáris előadásokon többek között a fenti kérdésekre válaszolnak neves külföldi előadók.


Üzlet

Kovács Klára
A korrektség megtérül
Portré az év példaképéről

Kevés ember él ma az országban, aki 38 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik. Még kevesebb talán az, aki kezdő üzemvezetőből főtulajdonossá válva létrehozta az ország legnagyobb magyar baromfifeldolgozó vállalatát. Ezért a teljesítményéért az Ernst and Young az Év példaképévé választotta Magyar Józsefet, a Hungerit Zrt. első emberét.


Munkatársunktól
Levelet hozott a posta
Célkeresztben a Centrum

SzéttÉpni vagy pereskedni? - sokakban merült fel ez a kérdés egy évvel ezelőtt, amikor a Centrum Parkolás Szolgáltató Kft. és más, félig-meddig magánkézben lévő parkolási díjszedő cégek először „szórták meg” felszólító leveleikkel a hazai autóstársadalmat. Ilyen levelek azonban azóta is folyamatosan érkeznek a gépjármű-tulajdonosokhoz.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>