Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Tovább menetel Obama

Hillary Clinton múlt héten aratott győzelmei továbbra sem törték meg Barack Obama lendületét, aki a hétvégén Wyomingban, kedden Mississippiben is győzött. Ennek ellenére a Clinton házaspár részéről megfogalmazódott az elképzelés: a demokrata párt óriási előnnyel indulna, ha Clinton mellett Obama lenne az alelnökjelölt. Az illinoisi szenátor nevetségesnek véli a felvetést, hiszen minden szempont szerint ő vezet a volt first lady előtt.


Fotó: Reuters

Hillary Clinton a második szuperkeddi megmérettetések után sem tudta visszavenni a vezetést riválisától, aki ezt követően még tovább növelte előnyét. A legutóbbi, Mississippiben tartott előválasztást az előrejelzéseknek megfelelően fölényesen nyerte Obama. A mostani szavazást egyértelműen a faji megosztottság jellemezte: Obamának az afroamerikai szavazók 91 százalékát sikerült megnyernie, míg Hillary Clintonra a fehér szavazók több mint 72 százaléka adta le voksát. Hasonló megosztottság volt megfigyelhető korábban is. Obama leginkább a déli államokban szerepelt jól, ahol nagy létszámú afroamerikai lakosság található, Clinton pedig az ipari államokban bizonyult eredményesebbnek, mivel a fizikai munkások többsége a volt first ladyt támogatja.
Az eredmények ellenére Bill és Hillary Clinton az elmúlt napokban felvetette, hogy a Demokrata Párt akkor lenne a legesélyesebb John McCainnel szemben, ha Clinton mellett Obama lenne az alelnökjelölt. Obama azonban megdöbbenéssel fogadta az ajánlatot, főként azért, mert ő rendelkezik több delegálttal, és több államot nyert meg eddig, mint ellenfele. Az illinoisi szenátor úgy véli, a jelenlegi állás szerint csakis ő tehetne javaslatot az alelnökre, és hogy a Clinton-kampány megtéveszti a szavazókat azzal, hogy kijelenti róla: nem alkalmas még az elnöki posztra, miközben a Clinton-Obama párosítást a legmegfelelőbb megoldásnak tünteti fel. Mint fogalmazott, az elnökségért szállt küzdelembe, nem pedig az alelnöki székért.
A legtöbb politikai elemző amiatt is kizártnak tartja az elképzelést, hogy a két szenátor közötti kapcsolatra nem igazán a baráti viszony a jellemző. Emellett sokan úgy vélik, az üstökösként feltűnt ambiciózus Obama számára nem lenne alkalmas az alelnöki poszt, különösen olyan fehér házi körülmények között, ahol Bill Clinton minden valószínűséggel kulcsfontosságú tanácsadói szerepet töltene be. Némelyek szerint azonban egyes esetekben a jelöltek - például John Edwards vagy Al Gore - meggondolták magukat, miután az elsődleges célkitűzésük megvalósíthatatlanná vált.
A legfrissebb eredmények szerint Obama 1597 delegálttal rendelkezik, míg Hillary 1470-nel. Bár még hét államban - Indiana, Észak-Karolina, Nyugat-Virginia, Kentucky, Oregon, Puerto Rico, Montana és Dél-Dakota - kerül sor előválasztásra, nem valószínű, hogy bármelyik jelöltnek sikerül bebiztosítania a demokraták többségének támogatását.
Hillary Clinton jelenleg nagy erőbedobással készül a következő, április 22-i pennsylvaniai előválasztásra, melyet mindenképp meg kell nyernie. A verseny tehát tovább folyik, drámai küzdelemre és heves szócsatákra lehet számítani. Az elnökjelölt kiválasztásában kulcsszerepük lesz a független küldöttek, a szuperdelegátusok szavazatainak, akik között demokrata vezéregyéniségek, kormányzók, kongresszusi tagok, volt elnökök és alelnökök is találhatóak. A szuperdelegátusok között Hillary Clinton rendelkezik többséggel.