Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Élniük kellett volna

A nyolc meggyilkolt izraeli fiatal rokonai és barátai szerint valamennyien szenvedélyesen rajongtak a Tóráért, és legfőbb vágyuk volt, hogy másokon segítsenek.

„Az arca mindig az örömtől ragyogott” - Doron Meherete, 26 éves
„Doron arca mindig ragyogott az örömtől, amikor a Tórát tanulmányoztuk” - mesélték a fiú barátai. 1991-ben Etiópiából érkezett Izraelbe a Salamon hadművelet keretében. Kilenc éven át volt a jesiva diákja, ahol éles eszéről és szelíd szívéről volt ismert. Szeretett intellektuális párbajra hívni másokat, de figyelmességével mindig észrevette, hogy épp hol kell egy segítő kéz. Szabadidejében bevándorló etióp gyerekekkel foglalkozott, majd beállt a hadseregbe. Rabbi szeretett volna lenni. Szülei és hat testvére gyászolják.

„Mint egy angyal” - Avraham David Moses, 16 éves
Avrahamot szülei és öt fivére siratja. Édesapja így búcsúztatta: „Mikor legutóbb megáldottalak, és a fejedre tettem a kezem, hirtelen megértettem, milyen nagyot nőttél szellemben. ... Te nem harcos voltál, hanem egy szerető személy - szeretted a Tórát. Az életed is a Tóra tanulmányozása közben ért véget.” Mostohaapja szerint a fiú „olyan volt, mint egy angyal. Bámulatosan feddhetetlen volt.” Édesanyja a koporsó mellett megköszönte Avrahamnak azt a tizenhat évet, ami alatt abban a kiváltságban lehetett részük, hogy felnevelhették.

„Mindenki a közelében akart lenni” - Neria Cohen, 15 éves
Neria Ayala és Yitzak Cohen rabbi tizenkét gyermekének egyike volt. „Neria legmegdöbbentőbb tulajdonsága határtalan jókedve volt. Ezért mindig mindenki a közelében akart lenni” - meséli a jesiva egyik tanácsadója. Olyan fiú volt, aki a világ összes eszményét meg akarta élni, mindig keresett valami ügyet, amiért harcolhatott. „A Tóra igazi fia volt. Mindig, ha megértette a lényegét, határtalanul boldog volt” - mondta egyik tanára a sírnál.

„Tiszta lelkű és jó szívű volt” - Segev Pniel Avichail, 15 éves
Segev két ismert rabbinak volt az unokája: Elishav Avichail rabbi Izrael elveszett törzseit és eltűnésük okait tanulmányozta, majd felkutatta és visszahozta őket Izraelbe. Yehoshua Zuckerman rabbi az El Ami mozgalom alapítója volt. Nagybátyja szerint tiszta lelkű és jó szívű fiú volt. „Ajándék volt az egész család számára az elmúlt tizenöt évben. Nagyon szerette a családját” - mondta. Három kisebb testvére volt.

„Rendkívüli képességekkel rendelkezett” - Yohai Lifshitz, 18 éves
Yohai szülei hat gyermeke közül a második volt. Egy tanára szerint legkiemelkedőbb tulajdonsága ártatlansága volt. Unokatestvére szerint rendkívüli képességgel rendelkezett ahhoz, hogy kitartóan tanulmányozza a Tórát: „Még halála pillanatában is a Tórát bújta.” Édesapja a következő szavakkal búcsúzott tőle: „Köszönünk mindent, amit a 18 év alatt tettél, és amit adtál nekünk, míg velünk voltál.”

„Csodált vezető volt” - Yehonadav Haim Hirschfeld, 19 éves
Yehonadav a család tizenhárom gyermeke közül az ötödik volt. Egy szomszédja szerint „tehetséges, intelligens, széles látókörű fiatalember, az Ariel ifjúsági mozgalom mindenki által csodált vezetője volt.” A mozgalomból kilépve is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a gyerekekkel.

„Tele volt életörömmel” - Yonatan Yitzchak Eldar, 16 éves
Yonatant a Talmud egy véráztatta példányával együtt temették el. Bár az új hónap ünnepe volt a jesivában, Yonatan mégsem akarta elmulasztani, hogy megtanulja a Talmud aznapra kijelölt részletét. ”Azt gondolnád, hogy csak szögletes gondolkodású lehet az, aki ennyire rajong a Tóráért, de Yonatan nem ilyen volt. Tele volt életörömmel, és nagyon sok minden érdekelte” - mondta Uri Bayar rabbi, a jesiva egyik tanára. Hét testvére volt.

„Nagyon közel érezte magát Istenhez” - Roee Roth, 18 éves
Roee a barátai szerint nagyon intenzív szellemi életet élt. „Nagyon közel érezte magát Istenhez, és minden problémára azt mondta: »ez is Istentől van«, és mindig meg akarta érteni, hogy mit akart tőle Isten” - mondta Eyal, Roee szobatársa. „Mindig hangosan és hosszan imádkozott, az étkezésekről is rendszeresen elkésett az imái miatt” - mesélte Menashe, Roee egy másik barátja. Szülei és négy testvére siratják.

Kapcsolódó cikk: