Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Gárda Oszolj?

Markó utca 25., Fővárosi Bíróság. Az utca túloldalán százötven gárdista ázik a tavaszi esőben. Ha nem tudnánk, hogy ők a magyar újnyilasság megtestesítői, azt is hihetnénk, hogy világháborús filmforgatás közepébe csöppentünk.


Für Lajos és a Gárda-girls
Fotó: Vörös Szilárda

Azért áznak kint, mert bent a létükről szóló per vette kezdetét, viszont nincs akkora tárgyalóterem, ahová mindenki beférne.
Az ügyészség által indított perben Morvai Krisztina, valamint Gaudi-Nagy Tamás képviseli a Gárdát, de ott ül velük Für Lajos egykori honvédelmi miniszter is. A gárdisták hat, egyenruhás nőt ültettek az első sorba. Miközben a hosszadalmas iratismertetés zajlik, az előteremben izgalmasabb dolgok történnek. Momentán éppen tömegverekedés látszik kitörni, az ajtó előtt csoportosuló gárdisták ugyanis szívükre vették, hogy ellentétben utcán rekedt társaikkal, az Országos Cigány Önkormányzat néhány vezetője bejutott a bíróság épületébe.
A gárdisták keresetlen szavakkal próbálják távozásra bírni Kolompár Orbánékat, ám amikor a szavak hatástalannak bizonyulnak, megkezdődik a lökdösődéssel vegyes ordibálás. Az arány körülbelül harminc az öt ellen - nem túl lovagias felállás egy fajmagyar hagyományőrző egyesület részéről - a romákat végül a beözönlő rendőrök védik meg a tettlegességtől. A cigányozás viszont még jó ideig zajlik. Néhány dulakodó gárdistát kivezetnek a rendőrök - jó vágókép a tévéstáboknak. Egy-két észnél lévő gárdista szitkozódik is, érzik, hogy ezekben a percekben nem hagyományőrző arculatuk épül.
Aztán lecsillapodik a hangulat, ideje beszédbe elegyednünk.
Mit tesznek, ha a bíróság feloszlatja a Gárdát? - kérdem egy találomra kiválasztott, negyven év körüli gárdistától.
- Nem fogja feloszlatni.
Játsszunk el a gondolattal, hogy mégis feloszlatja. Mit tesznek, latolgatták már a jövőt?
- Miért oszlatná fel? Ez egy hagyományőrző egyesület, mi csak az állampolgári jogainkat gyakoroljuk.
Milyen hagyományt őriznek?
- Például sírokat gondozunk.
Miért kell egyenruha a sírgondozáshoz?
- A vezetőink kifejezetten kérték, hogy egyenruhában legyünk.
Ön egyedül is ki mer menni az utcára ebben az egyenruhában?
- Persze.
És mit szólnak a járókelők?
- Semmit. Sokan gratuláltak, például taxisok.
- Milyen sajtónak nyilatkozol? - szakítja félbe a beszélgetést egy mellénk lépő fehér bajszos bajtárs. Társa helyett én válaszolok:
Nem nyilatkozik, csak beszélgetünk. Önök egyébként csak engedéllyel nyilatkozhatnak?
- Igen, parancsnoki engedéllyel.
Beszélgetniük szabad?
- Ha semmi nincs bekapcsolva, akkor szabad - ezt már egy újabb, körünkhöz csatlakozó gárdista mondja. Körülbelül húszéves és hatvan kiló, de szemmel láthatóan vezető beosztásban van.
Milyen változást tapasztaltak azokon a településeken, ahol korábban felvonultak?
- Na, ilyen kérdést csak újságíró tesz fel, úgyhogy nem nyilatkozunk - zárja le a beszélgetést a fehér bajszos.
A bíróság május közepére napolta el a pert.