Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 11. szám, 2008. március 14

Arcok

Major Nóra
Arisztokrata újságíróból lett tévészakács
Nigella Lawson

A britek egyik kedvenc tévészakácsáról, a multimilliomos Nigella Lawsonról nemrég az a hír járta, hogy végrendeletében egy pennyt sem hagyna gyermekeire. A felháborodott anya saját honlapján reflektált: orvul kiforgatták szavait, amikor azt mondta, hogy tönkreteszi az embereket, ha sosem kell megdolgozniuk a jólétükért.


Belföld

Hazafi Zsolt
Az utolsó figyelmeztetés?

Eksztázis a Fideszben, letargia az MSZP-ben, veszekedés az SZDSZ-ben. A népszavazás nyomán Orbán megerősödött, Gyurcsány még tartja magát, Kóka helyzete egyre tarthatatlanabb.


Munkatársunktól
Gárda Oszolj?

Markó utca 25., Fővárosi Bíróság. Az utca túloldalán százötven gárdista ázik a tavaszi esőben. Ha nem tudnánk, hogy ők a magyar újnyilasság megtestesítői, azt is hihetnénk, hogy világháborús filmforgatás közepébe csöppentünk.


Vígh Gábor
A gárdán véreznek el?
Nem siratja a távozókat a Jobbik

Három alapító tag lépett ki hétfőn a Jobbikból. Kovács Dávid, Nagy Ervin és Fári Márton úgy fogalmazott, „elhatározásunk szorosan összefügg azzal az általunk zsákutcának ítélt, épp ezért járni nem kívánt politikai úttal, amelyre a Jobbik a Magyar Gárda megalakításával lépett”. Mint korábbi főnökük mondja: a párt nélkülük is tovább készül a parlamentbe.


Hetek-összeállítása
Ítélet a kazettaügyben
Nyolc év után tudjuk, hogy mivel akarták lejáratni Torgyánt

Hivatali befolyással való üzérkedés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság az úgynevezett kazettaügy három vádlottját.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kapsza Ágnes
Stíluskavalkád
Lakástrend 2008

360° volt az idei Lakástrend kiállítás címe: a 11. alkalommal megrendezésre került, ma már nemzetközi rangú kiállítás ugyanis egy körpanorámát kínált az aktuális trendekről. Miltényi Zoltán főszervező nyilatkozata szerint a következő években négy meghatározó irányzat lesz a lakberendezésben: a letisztult formákat alkalmazó minimalista irány, a természet és a természetes anyagok beépítése a lakásokba, a nagyvárosi lét fiatalos ízlése és a klasszikus formák új színekkel, textúrákkal való felfrissítése.


Fókusz

Makki Marie-Rose
Iskola kontra szülői ház
Ki nevelje a gyerekeket?

A személyiségfejlődés az ősbizalomra épül. A kifejezés azt jelenti, hogy a gyerek bármit elmondhat a szüleinek. Lehet, hogy nem dicsérik meg, de minden esetben megvédik a külvilággal szemben.


Rimaszombati Andrea
Hány anya kell egy gyermeknek?

Fellángolt a vita a bölcsődék szerepéről Németországban, ahol hazánkhoz hasonlóan egy szülőképes korú nőre 1,3 gyermek jut, és ahol az anyaszerepet illetően is hasonlóan konzervatív nézetek uralkodnak. Felmerült a kérdés: vajon mennyire távolodhatnak el az anyák a gyermekágytól? Teljes idejüket az utódoknak kell szentelniük, vagy munka mellett is lehetnek jó anyák?


Makki Marie-Rose
A szülési kedv nem a bölcsődéken múlik

A magyar kormány - az uniós törekvésekhez igazodva - a bölcsődehálózat újbóli kiépítését tervezi, amitől egyrészt a munkanélküli anyukák számának csökkenését, másrészt a gyermekvállalási kedv fellendülését reméli. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint önmagában ez az intézkedés nem befolyásolja érdemben a szülési kedvet.


Háttér

Vagyim Arisztov
Kalandok a Vadkeleten
Viktor szerint a világ végén nem a pénz az úr

Egyik barátom, Viktor, nemrég érkezett vissza az orosz Távol-Keletről. Egy kis mellékes keresetre akart szert tenni, de pénz nélkül tért haza. Utazását azonban távolról sem sajnálja, lelkét betöltik az ország legkeletibb vidékén átélt, különös élmények. Valami hasonlót élhettek át az amerikai Vadnyugatra érkező európaiak.


Hegedűs Péter
Géppuskás nagyi és elvtársai

A múlt évszázad végén a kommunista ideológia világméretű térvesztése az európai szélsőbaloldali terrorszervezetek alól is kihúzta a talajt. A hetvenes években még olyannyira aktív olasz Vörös Brigádok is a „föld alá” kényszerült. A Vörös Brigádok legismertebb áldozata Aldo Moro egykori olasz miniszterelnök, akit most harminc éve raboltak el a római belvárosban. Morót közel két hónapig rejtegették embertelen körülmények között, majd meggyilkolták.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Az élet és a család védelme
Sorozat a Tízparancsolatról

A második kőtábla parancsai az embernek a másik emberrel való kapcsolatára vonatkoznak. Megtartásuk az emberi életet élhetővé, elviselhetővé vagy akár kellemessé teszi, megszegésük viszont nyomorúságossá, keserűvé és nehézzé.


Benke László
Luthernek igaza volt – vélik egyre többen a Vatikánban is

Luther Márton kapcsán tollharcba került a brit Financial Times és a Vatikán: a brit lap bejelentése szerint ugyanis a Vatikán rehabilitálni szándékozik a reformátort. A találgatásokra az olasz sajtó közlése szolgáltatott alapot, mely szerint XVI. Benedek árnyalni szeretné az egyházban Lutherről kialakult képet, akiről ezért Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján egykori teológiahallgatóival zárt kapuk mögött tart majd tanácskozást.


Interjú

Tihanyi Péter
Apuka, gyere haza
Apa nélküli család, üresség, agresszió, bűnözés

Ahogy a családon belüli kommunikáció csökken, úgy nő a fiatalok által elkövetett öngyilkosságok száma. Beszélgetés Ranschburg Jenővel.


Külföld

Lukács András, Párizs
Banánhéjak sorozatban
Vereséget szenvedett Sarkozy pártja

Úgy tűnik, hogy Nicolas Sarkozy megúszta a francia önkormányzati választásokat, amelyeken a jobboldal jelentősen gyengébben szerepelt, mint 2001-ben. A vártnál azonban mindenképpen jobb eredményt értek el, országos szinten mindössze 2 százalékkal maradtak le a baloldaltól.


Hechs László
Vérfürdő a Jesivában

Miközben a Hamasz Gázából már Askelont is eléri rakétáival, egy kelet-jeruzsálemi palesztin terrorista Jeruzsálemben rendezett vérfürdőt. A nyolc diák meggyilkolása örömünnepet okozott a radikális palesztinok között. A merénylet után a nyugati sajtó nagyobb figyelmet tanúsított a palesztin kommentárok, mint a „szélsőséges telepesek iskolájában” lelőtt áldozatok személye iránt.


Széchey Noémi
Élniük kellett volna

A nyolc meggyilkolt izraeli fiatal rokonai és barátai szerint valamennyien szenvedélyesen rajongtak a Tóráért, és legfőbb vágyuk volt, hogy másokon segítsenek.


Németh Csillag
Tovább menetel Obama

Hillary Clinton múlt héten aratott győzelmei továbbra sem törték meg Barack Obama lendületét, aki a hétvégén Wyomingban, kedden Mississippiben is győzött. Ennek ellenére a Clinton házaspár részéről megfogalmazódott az elképzelés: a demokrata párt óriási előnnyel indulna, ha Clinton mellett Obama lenne az alelnökjelölt. Az illinoisi szenátor nevetségesnek véli a felvetést, hiszen minden szempont szerint ő vezet a volt first lady előtt.


Kulcsár István
Lebukott a halálkufár

Néhány esztendeje világszerte nagy sikert aratott a Lord of War (nálunk A fegyvernepper) címmel játszott amerikai film, amelyben Nicolas Cage egy egészen nagystílű nemzetközi fegyverkereskedőt alakított. Azt mondják, ezt a figurát arról az orosz Viktor Butról mintázták, akit már hosszabb ideje köröz az Interpol, s aki ellen legalább három állam hatóságai adtak ki körözést. A legkeresettebb bűnözők listáján szereplő férfit a múlt héten a thaiföldi fővárosban, Bangkokban őrizetbe vették.


Online

Nyitásra kész a washingtoni sajtómúzeum

Egy hónap múlva kitárja kapuit Amerika legnagyobb médiamúzeuma, a játékos nevű Newseum. A Washingtonban található hétemeletes, multifunkcionális központ közel félmilliárd dollárba került.


Világszerte kapósak az indiai béranyák

Az indiai munkások szakértelmére, úgy tűnik, már nem csak a taxitársaságoknak és az irodáknak van szükségük. Az ázsiai országban mostanában a béranyaság a legjobb üzlet, így az ezt a szolgáltatást kínáló klinikák száma is ugrásszerűen megnőtt.


Nyolc hónapot kapott a postás

A bíróság nyolc hónap börtönre ítélte azt a 21 éves postást, aki kézbesítés helyett elásott 732 választási értesítőt Debrecenben.


Éveken át aludtak megölt gyermekük fölött

A közelmúltban derült fény arra, hogy egy részeg apa 2000-ben megölte fogyatékos kislányát, majd a családja lakásában a hitvesi ágy alatt ásta el a nyolcéves áldozat tetemét.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Egyéves baba előzetes letartóztatásban

Letartóztatott a mexikói rendőrség egy kisdedet, aki az intézkedést követően az egész éjszakát börtönben töltötte.


Ruha alá is belát a röntgenszem

Egy brit cég olyan kamerát talált fel, amely akár 24 méter távolságból is felismeri az emberek ruhája alá rejtett fegyvereket és robbanóanyagokat.


Megtalálták az ausztrál bandita sírját

Az ausztrál régészek vasárnap számoltak be arról, hogy egy mára lebontott börtön területén minden bizonnyal megtalálták a kontinens legendás bűnözője, a helyi Robin Hood, Ned Kelly sírhelyét.


Kincsesbányát találtak a római metróépítők

A régészek Róma új, harmadik metróvonalának leendő 30. megállója helyén folytattak ásatásokat, amikor egy hatodik századi műhely, egy ritka edényekkel teli középkori konyha és egy reneszánsz palota maradványaira bukkantak.


Fülöp herceg Megint elszólta magát

A bakijairól elhíresült Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férje ezúttal hastáncosnők egy csoportja előtt bizonyította szókimondását.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Nők vezető szerepben

Egy most közzétett nemzetközi jelentés szerint az utóbbi 10 év pozitív tendenciája ellenére a legfontosabb pozíciókban még mindig jelentősen alulreprezentáltak a nők.


Magyar asztrológust vetettek be Hitler ellen

Christopher Andrew brit történész kutatásai szerint a brit titkosszolgálat egy magyar származású asztrológust alkalmazott, hogy megjósolja: Hitler mikor akar a szigetországra törni.


Lázadás Palermóban

A maffia őshazájának lakói fellázadtak a bűnszervezetek ellen. Palermo szívében megszületett az első „Punto pizzo free”, vagyis védelmi- pénz-mentes üzlet.


Sport

Sebestyén István
Peking mindenkit lepipálna
A kínai kommunisták ámulatba akarják ejteni a világot

Minden idők legdrágább olimpiájának megrendezésére készül Peking. Az elképesztő gazdasági fejlődést produkáló Kínai Népköztársaság az ötkarikás játékokon keresztül igyekszik majd legjobb arcát mutatni a világ felé. A több tízmilliárdos beruházásból jut négy új metróvonal kialakítására, a szmog eltűntetésére, sőt, még templomok építésére is.


Szabadidő

Mosberger Pálma
Csodálatos pénzpalota

Ha esetleg március 1. után is maradt nálunk néhány egy- és kétforintos érme, azokat 2013. március 1-ig beválthatjuk a Nemzeti Bankban is. Már csak azért is érdemes oda ellátogatni, mert a család apraja és nagyja egyaránt találhat magának szórakozást a bank Látogató- közponjában, ahol négy éve nyílt meg a pénztörténeti kiállítás.


Új korszak a nyelv-tanulásban

Ez a szlogenje a múlt heti számunkban már bemutatott eNyelviskola.hu elnevezésű internetes nyelviskolának. A jelmondat kissé fellengzősnek tűnhet, de ha valaki kipróbál egy leckét díjmentesen a oldalon, láthatja, hogy a módszer valóban sok újdonságot rejt a hagyományos nyelvoktató módszerekhez képest. Az új online módszerrel nem csak egyéni felhasználók tanulhatnak rugalmasan és kényelmesen, az eNyelviskola különleges előnyöket nyújt azoknak is, akik vállalati keretek között tanulnának angolul…


Vélemény

Az evolúció-hívők hadüzenete

Mivel mélyen hiszem, hogy a tudomány célja a valóság leleplezése a képzelet szülte elméletekkel szemben, ezért mélységes csalódottságomat fejezem ki az MTA Elnökségével szemben a honlapjukon 2008. március 3-án megjelent „A Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének állásfoglalása a darwini evolúciós elmélet védelmében” című dokumentummal kapcsolatban, az alábbi okok miatt:


Üzlet

Bakó Zoltán
Splash, az újabb mi autónk

Magyarország - 2008 kora tavasza. Tesztautó gördül a fővárosban, ami önmagában nem keltene nagy feltűnést, ha nem a „miautónk” legújabb modelljét látná a szerencsés járókelő. Mert az 1992-es lendületes kezdet óta stabilan piacvezetővé lett márka minden nóvuma bizony nagy eseménnyé vált hazánkban, hiszen szeretné a magyar közönség mihamarabb szeretni az új jövevényt.


Papp Levente, Brüsszel
Valahol Európában
Gyermekek milliói szegények az EU-ban

Az Európai Unióban 78 millió embert, köztük 19 millió gyermeket fenyeget a szegénység egy bizottsági jelentés szerint. Magyarországon minden negyedik gyermek, az unióban minden ötödik gyermek él szegénységben.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>