Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 10. szám, 2008. március 07

Arcok

Pálfy Gyula
A Coen-műhely titkai
Térképészet tollal és kamerával

A Coen fivérek mesterségének képzelt címerében a toll és a kamera mellett pár további hasznos munkaeszköz is megférne. Az biztos, hogy nem előzmények nélkül és nem előlegbe kapták most a négy Oscar-díjat Nem vénnek való vidék című filmjükért - ami nem éppen az eddigi életművük csúcsa. Több mint két szorgos évtized és majd tucatnyi film elkészítése után a testvérpáros neve ma már az igényes, ám fogyasztható, mégse „hollywoodi” filmtermék márkavédjegye.


Belföld

Mester Ivett, Vígh Gábor
Tűz és jég
Sokan vannak, de lesznek-e elegen?

„Az ügydöntő országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott” - áll az Alkotmányban. A hétvégi népszavazás tehát akkor eredményes, ha minimum 2014043 igen vagy nem szavazat születik. A Fidesz tüzeli a közhangulatot, míg az MSZP hűti azt, mert számukra kedvezőbb, ha nem mennek el az emberek szavazni.


A részvételi arányon múlik, hogy tarolnak-e az igenek

A Fidesz a népszavazás utolsó hetében rákapcsolt a kampányra, támadóbb és élesebb hangú hirdetéseket jelentettek meg, Orbán Viktor pedig erőteljesen „nyomult” a bulvárban. Az egésszel az a céljuk, hogy a részvételi arányt „bepörgessék”, hiszen az már bizonyos, hogy igenek túlnyomó többségben vannak, de kérdés, hogy mennyien mennek el szavazni, és ikszelnek a Fidesznek megfelelően.


Hetek-összeállítás
Határtalan képviselők
Szili Katalin, a pártegyesítő

Szokatlan együttműködés alakult ki négy magyar párt között: hétfőn az SZDSZ kivételével minden frakció megszavazta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának az Országgyűlésbe való integrálását. Annak ellenére, hogy többen alkotmányos aggályaikat hangoztatták a Szili Katalin vezette fórum intézményesítésével kapcsolatban.


Bagyarik Cecília
Általános energiaéhség

A hazai lakásállomány 80 százaléka gázzal fűthető. Így ezen a télen sokan a pénztárcájukon is megérezték, hogy milyen következményei vannak egy rossz energiapolitikai döntésnek. Ezekben a hetekben politikusainknak ismét fel van adva a lecke a parlamentben, hogy vitázzanak az energiastratégiáról, és olyan döntéseket hozzanak, amelyek meghatározzák országunk jövőjét. Eközben - mintha csak a sors fricskája lenne - született egy valóban fontos energiastratégiai döntés: a kormány utat engedett a Déli Áramlatnak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Csingár Edit
Kockázatos halvacsora
Nehézfémek a tengeri herkentyűkben

Régóta ismert, hogy egyes tengeri élőlények szervezetükben nehézfémeket képesek felhalmozni. Igen eltérő véleményeket lehet azzal kapcsolatban hallani, hogy mennyire is kell velük óvatosnak lenni.


Fókusz

Morvay Péter
Ki lesz McCain ellenfele?
Obama botlott, Clinton lendületben

Hillary Clinton alelnök-jelöltséget ajánlott Barack Obamának a texasi és ohiói győzelme után. A bejelentés jól jelzi a volt first lady önbizalmának az erősödését, akit pedig sokan már leírtak. Obama 12 államon keresztül tartó győzelmi sorozata megtört - az illinoisi szenátor több hibát is vétett a döntő szavazás előtt -, ám továbbra is vezet Clinton előtt a delegátusok számát tekintve. A republikánusoknál John McCain ellenfél nélkül maradt, miután Mike Huckabee is kiszállt a versenyből. A kérdés most az, hogy ki lesz a vietnámi veterán ellenfele novemberben. A politológusok - akiket a választók az idei amerikai kampány során rendszeresen megtréfáltak - a népszerűtlen iraki katonai beavatkozás melletti kiállása miatt tartották reménytelen esetnek McCain indulását. A washingtoni nézőpont azonban csalókának bizonyult: a felmérések szerint csak a szavazók egynegyede gondolja döntő kérdésnek az iraki háborút.


Szlazsánszky Ferenc
Nagyon gáz
Interjú Kaderják Péter egyetemi tanárral

Miközben Oroszország és az Egyesült Államok éles versenyt folytat a közép-ázsiai és közel-keleti gázkészletekért, Magyarország partnerséget vállalt az oroszokkal. Ráadásul előnytelen feltételekkel - állítja a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője.


Busa Viola
Hit és felelősség
A megagyülekezetek sok kérdést mérlegelnek

Bill Clinton és lánya, Chelsea két nappal a texasi választás előtt villámlátogatást tett az Amerika legnagyobb megagyülekezeteként számontartott houstoni Lakewood Church-ben. A több mint negyvennégyezer tagot számláló gyülekezetben minden bőrszín, etnikum és nemzet képviselteti magát hétről hétre. Clintonék nem szólaltak fel a gyülekezetben, de Joel Osteen pásztor külön köszöntötte őket, és mint elmondta, gyakran imádkoznak a Clinton házaspárért, hiszen Hillary „nagyon kemény csatát vív”, ők pedig „nagyon értékelik, ha valaki a hazáját szolgálja”. Osteen ugyanakkor kiemelte: a megagyülekezetek nem mondják meg tagjaiknak, hogy kire szavazzanak, arra viszont buzdítják a híveket, hogy feltétlenül menjenek el voksolni.


Háttér

Piros Péter
Ki a zenész?
Holtsávban a cigányzene a kontárok miatt

Magyarországon ma bárki felléphet zenészként a vendéglőkben, holott az elmúlt fél évszázadban kötelező volt vizsgát tennie minden előadóművésznek. Több zenész, köztük Kossuth-díjasok is a nemrégiben eltörölt vizsga visszaállításáért lobbiznak. Az ellentábor viszont úgy érvel, a közönség majd eldönti, kit hajlandó meghallgatni, s kit nem.


Lukács András
Az evolúció-hívők hadüzenete
Védelemre szorul Darwin

Darwin születésének kétszázadik és A fajok eredete kiadásának 150. évfordulójához közeledve egyre hevesebb a csatározás evolucionisták és kreacionisták között. Tavaly októberben az Európa Tanács jelentése, idén januárban az amerikai tudományos akadémia (NAS) kiadványa, a héten pedig 67 ország tudományos akadémiáinak állásfoglalása - köztük a Magyar Tudományos Akadémiáé - támadta a kreacionizmust, amely mindenközben globalizálódik, és egyre több országban a tananyag része lett.


Konkolyi Katalin
Piramisok itt is, ott is

Bár tízből kilenc embernek a piramis hívószóra egyértelműen és kizárólagosan az egyiptomi sivatagban látható, óriási, gúla alakú építmények jutnak eszébe, nem árt, ha tudjuk: nem csak a fáraók építtettek ilyesmit.


Hetek-összeállítás
Oszd meg és ossz
Hogyan zajlik a fejlesztés az unióban?

Jól hangzó szlogenek mögött, mint például „Európa versenyképességének fejlesztése”, kőkemény, súlyos eurómilliárdokban mérhető lobbizás zajlik. Az unió nagy és régebbi tagállamai, mint például Franciaország vagy Németország, az ilyen jelszavak mögé bújtatott fejlesztési politikával érik el, hogy a területükön található fejlettebb térségeket tovább modernizálják. Legalábbis ez a vélemény a kis államok európai parlamenti képviselői között.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A Tízparancsolat
Élni vagy visszaélni Isten nevével?

Most a Tízparancsolat első kőtáblájának három hátralévő parancsával foglalkozunk. Mint az előző hetekben már kifejtettük, az első kőtábla arra tanít, mit ne tegyünk, ha Istent teljes szívünkből, teljes lelkünkből és teljes erőnkből akarjuk szeretni - ami pedig az egész Biblia legfontosabb útmutatása.


Benke László
Index és gettó
Kiállítás a római inkvizíció dokumentumaiból

Ritkák és értékesek címmel nyílt kiállítás Rómában a Szent Hivatal újkori irataiból. A Vittoriano Múzeum tárlatának internetes oldala alapján a közszemlére tárt dokumentumok közül a Tiltott könyvek jegyzékének egy korai szövege, illetve a Pápai Állam városainak gettósítási tervrajzai a leginkább figyelemreméltóak.


Külföld

Kulcsár István
A kétfejű sas
Mit hoz a Putyin–Medvegyev-korszak?

Minden a papírforma szerint történt. Dmitrij Medvegyev, a Vlagyimir Putyin által kitalált és támogatott jelölt az elnökválasztáson megkapta a leadott szavazatok több mint 70 százalékát, méghozzá - abszolút számban - több voksot adtak le rá, mint 2004-ben elődjére. A másik három elnökjelölt - a kommunista Gennagyij Zjuganov, az ultrapopulista Vlagyimir Zsirinovszkij és az állítólag Nyugat-barát Andrej Bogdanov - egyaránt csak a „futottak még” kategóriájába került.


Busa Viola
Az újságírás réme
Matt Drudge, aki milliókat navigál laptopjáról

A félig bohém, félig titokzatos, panamakalapos Matt Drudge csak külsőre régimódi. A negyvenes évek újságíróira emlékeztető fiatalember nagyon is korunk embere: a „magacsinálta” Drudge működteti a világ egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb weboldalát.


Eperjesi Ildikó
Küldetés és harc
Interjú Tomi Lapid volt izraeli miniszterelnök-helyettessel

Hitler óta az iráni elnök használta először azt a kifejezést, hogy el kell pusztítani a zsidókat - erre figyelmeztetett Tomi Lapid Budapesten. A magyar származású politikus szerint a magyaroknak is van mitől tartaniuk Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök antiszemitizmusa miatt. Ráadásul Irán pénzel olyan terrorszervezeteket, mint a Hezbollah és a Hamasz, valamint Oszama bin Laden finanszírozásában is részt vesz.


Hechs László
Az önvédelem nem agresszió
A Hamasz miatt bűnhődnek a gázaiak

Izrael ebben a hadműveletben nem torolja meg az őt ért háborús sérelmeket, de igyekszik elejét venni a jövőbeli támadásoknak. Szigorúan legitim katonai célpontokat támad, ám ennek során civilek is áldozatul esnek. Arányuk nem haladja meg az elfogadható mértéket. A felelősség teljes mértékben a Hamaszt terheli, mert „emberi pajzsot” alkalmaz, és szándékosan izraeli polgári célpontokat támad. A nemzetközi közösség össztüze ennek ellenére Izraelre irányul.


Online

Federer már az első körben kiesett

Az első fordulóban kiesett a címvédő Roger Federer az 1,4 millió dollár összdíjazású dubai férfi tenisztornán: a svájci világelsőt a brit Andy Murray győzte le három játszmában. A tizenkétszeres Grand Slam-győztes Federerrel utoljára négy esztendeje a Cincinnatiben rendezett viadalon fordult elő, hogy már az első körben kikapott.


Jönnek az ősszlovákok

Minden jel arra mutat, hogy a szlovák történelemtankönyveket a kormány szája íze szerint írják át.


Belehalt a nagy fogyásba

Nálunk csak rosszul lettek, Nagy-Britanniában azonban már halálos áldozata is van az egyik most futó, igen népszerű „fogyi-show-nak”. Nálunk csak az egyik versenyzőt kellett mentővel kórházba vinni, amikor túlzásba vitte a fogyókúrát, és majdnem kiszáradt.


Nato-félelmek a Holland iszlám film miatt

Jaap de Hoop Scheffer, (képünkön) a NATO-főtitkár aggodalmát fejezte ki a Geert Wilders holland szélsőjobboldali parlamenti képviselő által készített iszlám- és Korán-ellenes film kapcsán.


Azt mondták

professzor a Saint Luis Egyetemről. Az amerikai kutatók szerint nem számít, hogy a nekünk oly kedves csóváló farok igazi-e, avagy egy robotkutyától származik.


A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Vádlott lett a csecsemőmentő

New Yorkban egy taxisofőr néhány napja bevitt a rendőrségre egy féléves kislányt. Azt állította, hogy egy ismeretlen hagyta a kocsijában. Később azonban kiderült: a gyerek édesapja a taxis barátnőjének a bátyja. A minap még ünnepelt sofőr és a barátnője ellen eljárás indult, akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak. Az apát keresi a rendőrség, a 14 éves anya ellen még nem emelhetnek vádat. A csecsemőt nevelőotthonban helyezték el.


Rippl-rónai legharsányabb képei

Rippl-Rónai József életművéről, négy alkotói ciklusáról kaphatnak képet A Róma villa kincsei címmel a szegedi Móra Ferenc Múzeumban megnyílt tárlat látogatói.


Disney-figurákat festett Hitler?

Disney-figurákat ábrázoló akvarellek kerültek elő egy Hitlernek tulajdonított festmény képkeretéből.


Kiutasított keresztények

Bush elnöknek azt tanácsolták, hogy vonja kérdőre Abdullah jordániai királyt, miután több keresztény kényszerült elhagyni az országot.


Kihantolták a negyven éve eltemetett szentet

Kihantolták a legnépszerűbb olasz szentnek tartott Pio atya testét, hogy falujának templomában közszemlére tegyék ki.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Még öt évig tartogathatjuk

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András és a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György kedden tartotta első közös sajtótájékoztatóját az egy- és kétforintosok bevonásáról, azok felhasználási céljáról.


Nemzetközi párnacsata

Március 22-én, szombaton nemzetközi párnacsatanap lesz.


Több mint kétezer fát csavart ki az emma

Több mint kétezer fát csavart ki a hétvégi vihar a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, az anyagi kár több millió forint.


Hadihajó a WTC romjaiból

Március 1-jén rendkívüli keresztelő ünnepség zajlott az Egyesült Államokban: a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás emlékére Dotty England - a védelmiminiszter-helyettes felesége - a New York nevet adta az amerikai flotta legújabb hajójának, amelyhez a World Trade Center maradványait is felhasználták.


Sport

Hajdú Sándor
Katolikus fociakadémia Gyulán

Olasz mintára hamarosan nálunk is lesz egy plébániának labdarúgócsapata. A gyulai futballakadémia két év múlva nyílik meg, és Grosics Gyulá-nak, az Aranycsapat legendás kapusának nevét viseli majd. A projekt szervezői labdarúgást oktató szakemberek mellett a szeged-csanádi megyés püspökség jelenlegi vezetője, Kiss-Rigó László, és a nemrég nyugállományba vonult püspök, Gyulay Endre.


Szabadidő

Szubotics Mariann
50 éves a LEGO

A kis műanyag építőkockákat 1958. január 28-án szabadalmaztatták, és bár többször is megválasztották az évszázad játékának, szerény körülmények között született egy dán falucska asztalos-műhelyében.


Do you speak English?

Magyarországon nagyon sokan vagyunk, akik kellemetlenül érezzük magunkat, ha felteszik nekünk valahol, valamiért a címben szereplő kérdést. Az EU-ban az idegen nyelvek ismeretében sereghajtók vagyunk. Ismerős helyzet, amikor például egy külföldi út után nagy a felbuzdulás és a fogadkozás, most azonnal nekilátunk nyelvet tanulni. Azután a kezdeti lelkesedés után - a munka és a család mellett - kimarad egy, majd még egy nyelvóra, esetleg egy-két kínos szituáció, hogy a csoportban mindenki tudja, csak én nem… Majd talán a következő nyelvtanfolyamon, de akkor aztán...


Vélemény

A kommunizmus áldozatainak évfordulójára

Édesanyámmal, kisfiammal és egy bottal érkeztem választott hazámba, Ausztráliába ötven évvel ezelőtt. Mint eddig számos interjú kapcsán - magyar, angol és amerikai újságokban - kifejtettem, hogy valahányszor megszólalok, nemcsak magamért beszélek, hanem azokért is, akik már nem beszélhetnek.


A közepes tanulók sikeresebbek

A Hetek újságnak régi és rendszeres olvasója vagyok. című cikk olvasása kissé felkavarta lelkivilágomat.


Választás életre-halálra

A ra szeretnék reagálni. A legnagyobb mértékben tisztelem Gere úr tapasztalatát és véleményét, (némiképp) mégis vitatkoznék vele.


Üzlet

Kovács Klára
Három álom
Adóelképzelések kontra elvárások

Nem aratott osztatlan sikert a miniszterelnök adócsökkentő elképzelése. A szakma képviselői szükségesnek, sőt elengedhetetlennek tartják az adócsökkentést, ám ennek mértékét kevésnek, összhatásában gyengének ítélik. Külföldi elemzők időszerűtlennek tartják a „lazítást”.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>